wtorek, 6 grudnia 2022

Coroczny wpis na 6 grudnia tym razem o... szkolnych Mikołajkach

Drodzy Czytelnicy. Tradycji musi stać się zadość. Dlatego dziś jak co roku przychodzę do Was z wpisem o tematyce mikołajkowej. Dziś  chciałabym zachęcić do powrotu wspomnieniami do lat szkolnychi tamtejszych  Mikołajek. Ja zawsze na  nie czekałam i zawsze starałam się, aby osoba, której przygotowywałam prezent była z niego zadowolona. Nawet wtedy kiedy musiałam nieco nagiąć zasady i przekroczyć ustalony wcześniej budżet. Nigdy nie było tak żebym nie była zadowolona z upominku lub żeby był on mocno nietrafiony.

 








źródło 

piątek, 2 grudnia 2022

Skromne plany na 2023 rok cz. 1 Polskie filmy

 
Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce, gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia. Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.
 
Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu już grudzień, więc powoli zaczynam snuć plany na 2023 rok tym razem będą one dużo skromniejsze niż te, które przygotowywałam  w zeszłym roku. Zaczynam od listy filmów, które chciałabym obejrzeć z tym, że nie wszystkie tytuły są mi jeszcze znane. Jak to możliwe ? Już tłumaczę. Otóż znajdą się na niej filmy, których nie zdążyłam obejrzeć w 2022 roku, polskie komedie romantyczne, które wejdą na ekrany kin w 2023 roku oraz... przyszłoroczne premiery Netflixa, których tytuły i  dokładne daty premier nie są jeszcze znane. Na liście podpisałam je np. jako Kinowa premiera 2023, Walentynkowa komedia romantyczna  lub świąteczny film Netflixa 2023.
 
Ciekawi na jakie rodzime produkcje postawiłam? Zapraszam do dalszej lektury. 
 
Wykonanie : Klaudyna Maciąg
1. Wszystkie nasze strachy(2021)
2. Teściowie( 2021)
3. Szczęścia chodzą parami (2022)
4. Zołza ( 2022)
5. Porady na zdrady 2 (2022)
6. Bejbis ( 2022)
7. Gorzko gorzko( 2022)
8. Miłość ma cztery łapy ( 2023)
9. Sonata (2022)
10. Johnny(2022)
11. Chłopi (2023)
12. Skołowani(2023)
13. Ostatni komers (2020)
14. Narzeczony na niby  2 ( 2023) 
16.Człowiek z magicznym pudełkiem (2017)
17. Ślub doskonały (2023)
18. O psie, który jeździł koleją (2023)
19. Jeszcze przed świętami  (2022)
20. Kinowa premiera 2023
21. Kinowa premiera 2023
22. Świąteczny film Netflixa 2023
23. Walentynkowa komedia romantyczna Netflixa 2023
24. Inny polski film wyprodukowany specjalnie dla Netflixa
25.  Jak wyżej

poniedziałek, 28 listopada 2022

Listopadowe nowości internetowe- garść wywiadów, odrobina wiedzy i kolejne odcinki popularnych w sieci programów

Drodzy Czytelnicy. Czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków Internetu. Tym razem będą pokażę Wam interesujące treści znalezione w listopadzie  2022 roku. Jak zwykle będą wywiady, bo np. Rafał Gębura wykonuje fantastyczną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy.  Swoje robią też autorki  kanałów Po Cudzemu  i Mówiąc Inaczej wyjaśniając językowe zawiłości.

Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów o organizacji czasu, poprzez te dotyczące  filmu, języków obcych psychologii, a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.
 

 

 
Inspirujące materiały od twórców internetowych.
  • Sydney, Disney,Harley- harlej ? Po cudzemu odc. 265. Szybka, ale ważna lekcja angielskiego, a co ważne wszystko wyjaśnione na przykładach pochodzących np. z seriali.
 

  •  W końcu mogę śpiewać o czym chcę - rozmowa z Natalią Szroeder. Mówiąc Inaczej, odc.192. Rozmowa, na którą  Paulina czekała półtora roku. Panie rozmawiają o najnowszej płycie wokalistki, pierwszej w jej życiu trasie koncertowej, kaszubskich korzeniach i tym dlaczego dopiero teraz czuje, że śpiewa takie piosenki jakie od zawsze chciała.
 
  • Blaski i cienie aktorstwa. 7 metrów pod ziemią. Wywiad z aktorką Aleksandrą Adamską.  Opowieść pełna różnych wątków- castingi w pandemii, praca na planach głośnych seriali TVN tj.  Królestwo Kobiet i Skazana,  blaski oraz trudne realia zawodu aktora to tylko kilka z nich.  Co to kalendarzówka i   relacja użytkowa ? Sprawdźcie.  Warto zwrócić uwagę  także na otwartość rozmówczyni oraz  kulturę dziennikarską prowadzącego.
 

  • KinoRozmowa - odcinek z Mateuszem Banasiukiem. Rozmowa o początkach dziesięcioletniego chłopczyka w  zespole artystycznym Gawęda, tym czego dziś zazdrości ojcu. Pojawiają się w niej również  wątki dotyczące  najnowszych filmów z jego udziałem- zarówno tych, które już możemy oglądać na ekranach kin tj. Listy do M 5  i Nie cudzołóż i nie kradnij  jak i czekającej na premierę Różyczki 2. Czego aktor nie miał? Dlaczego decyduje się grać takie, a nie inne role ? Jak to jest grać w jednym filmie ze swoją życiową partnerką ?  Odpowiedzi na te i wiele innych pytań w poniższym wywiadzie. 
 
 

  • Nice co zamiast tego ? Po Cudzemu odc. 266. Szybka lekcja angielskiego pokazująca , że wieloznaczność występuje nie tylko w naszym języku.



  • Nowości na Netflix- grudzień 2022- jako, że w listopadzie nie było Kącika Filmowego, o grudniowych nowościach Netflixa  wyjątkowo wspominam w cyklu z inspiracjami. W świątecznym miesiącu zdecydowanie będzie co oglądać. Nowe sezony popularnych seriali, rodzime produkcje i kilka innych tytułów. Zresztą zobaczcie sami.


  • Nauka to lubię. Cykl Jak działa człowiek O otyłości u dzieci.  Krótko, ale w bardzo  konkretnym temacie.

 
 

wtorek, 22 listopada 2022

Zdjęcia i grafiki do postów- własne czy wyszukiwane w Internecie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie krótkie pytanie o źródło grafik i zdjęć wykorzystywanych w postach na blogu.  Jestem ciekawa czy zdjęcia, które  są dodatkiem do postów robicie sami czy może wykorzystujecie te ogólnodostępne np. z platform takich jak np. Pixbay. 
 
Ja od początku prowadzenia bloga korzystam z darmowych obrazów i zawsze mocno podziwiałam osoby, które  same robią zdjęcia do posta, bo wymaga to nie tylko talentu, ale i czasu.  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

piątek, 18 listopada 2022

Nadziwniejsze recenzje na jakie trafiliście w internecie- czego dotyczyły ?

Drodzy Czytelnicy.  W jednym z  poprzednich postów pisałam o recenzenckiej różnorodności , którą od kilku lat można obserwować w blogosferze.  Od lat oprócz książek recenzuje się także różne rodzaje gier tj. planszowe, karciane i komputerowe, puzzle artykuły dla dzieci, kosmetyki, restauracje, a nawet... kawę czy herbatę.

 


 
Dziś chciałabym zapytać o to  jaka była i czego dotyczyła najdziwniejsza recenzja na jaką trafiliście ?  Mnie na początku dziwiły recenzje  wszystkiego co nie było w jakiś sposób związane z kulturą i sztuką. Dziwiły mnie recenzje gier, zabawek, artykułów  dla dzieci. Zadawałam sobie pytanie  Czy naprawdę można zrecenzować wszystko? Czy aż tak zmieniła się  definicja współpracy recenzenckiej ? 
 

wtorek, 15 listopada 2022

Książki o.... konkretnych programach telewizyjnych- natkneliście się na takie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś ponownie mam do Was jedno krótkie pytanie. Spotkaliście się kiedyś z książkami dotyczącymi jednego konkretnego programu bądź gatunku telewizyjnego ? 
 
Pytam, bo mam wrażenie, że teraz pisze się praktycznie o wszystkim, a z tego typu publikacją się jeszcze nie spotkałam. 


 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 10 listopada 2022

[Dyskusja] Recenzje, których jeszcze kilka lat temu w blogosferze nie było, a teraz wyrastają niczym przysłowiowe grzyby po deszczu

Drodzy Czytelnicy. Dziś trochę inny temat niż zwykle. Postanowiłam dotknąć kwestii przemian w blogosferze, a ściślej mówiąc zmian dotyczących znaczenia słowa recenzja.  Zasadniczo oznacza ona tekst  mający na celu krytyczną i obiektywną ocenę dzieła artystycznego  tj. książka, film, spektakl, płyta, słuchowisko czy gra komputerowa.  Najczęściej zawiera jej/ jego opis oraz ocenę wszystkich najważniejszych elementów składowych.

Przez wiele lat w blogosferze recenzowano głównie wyżej wymienione dzieła , choć z obiektywizmem recenzji także i u mnie bywało różnie.
 
 
 
Od  jakiegoś czasu oprócz książek, filmów, płyt czy spektakli na blogach coraz częściej recenzuje się także : 
  • Gry komputerowe
  • Gry planszowe 
  • Gry karciane
  • Plannery i organizery. 
  • Puzzle
  • Zabawki
  • Kosmetyki począwszy od perfum poprzez kremy, a skończywszy na maseczkach do twarzy 
  • Słodycze- tak dobrze widzisz  Drogi Czytelniku  natrafiłam np. na recenzję czekoladek 
  • Biżuterię i zegarki
  • Setki produktów dla maluchów, ale i dla tych nieco starszych dzieci
  • Dziesiątki innych produktów, które   zaproponują do zrecenzowania ich twórcy
  • Miejsca, które warto odwiedzić w tym muzea i restauracje

poniedziałek, 7 listopada 2022

Wysyp biografii, składanek i innych wspomnieniowych publikacji tuż po śmierci artystów- irytujące czy wręcz przeciwnie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałam poruszyć temat  pewnego trendu obecnego na rynku zarówno wydawniczym jak i fonograficznym.  Chodzi mi o ogromny wysyp książek/ składanek z piosenkami danego artysty .... tuż po jego śmierci.   Nie wiem jak Was, ale  mnie ten trend  mocno rytuje. 

Precyzując nie chodzi mi o docenianie czy przypominanie dorobku artystycznego po śmierci twórców, bo to samo w sobie jest bardzo cenne i ważne. Czasem właśnie dzięki  tym zabiegom młodzi ludzie poznają twórczość, życiorys danej osoby, " odkrywają ją" na nowo lub po raz pierwszy.  Denerwuje mnie moment wydawania  i skala tychże publikacji.Wznowienia biografii i autobiografii ( jeśli takowa powstała za życia) lub pisanie  biografii na szybko np. kilka miesięcy po odejściu,  dziesiątki składanek, ciągłe granie w radiach piosenek zmarłego itd. Wydawanie książki o kimś, reedycji płyty  czasem nawet bez zgody lub autoryzacji bliskich.

Nagle radia przypominają sobie o  tym kto co wartościowego nagrał, nagle wszyscy wszystkich pytają Słuchaj czytałaś to ? No co Ty nie znałaś tego ? Jak mogłaś go nie słuchać ? Wstydź się. Ta niespodziewana i nagła " miłość" do twórczości czy działalności  tej czy innej osoby  też bywa udawana i męcząca. 

czwartek, 3 listopada 2022

Kącik blogowy # 56 Blogi , których jest bardzo mało lub których nie ma wcale

Drodzy Czytelnicy.  Dziś w Kąciku blogowym poruszę  temat blogów, których przez jedenaście lat bycia w blogosferze spotkałam niewiele  lub nie spotkałam ich wcale. Mam wrażenie, że na pewnych tematów w blogosferze po prostu się nie porusza, bo są to tematy na tyle specjalistyczne, że zainteresowały by jedynie niewielką grupę odbiorców. 
 
 
 Nigdy nie natrafiłam na żaden blog o : 
  • Historii szeroko pojętej
  • Sztuce w tym o malarstwie i pozostałych sztukach plastycznych 
  • Teatrze ( historia teatru, a nie tylko recenzje spektakli)
  • Balecie 
  • Tańcu 
  • Fotografii 
  • Operze 
  • Poezji
  • Tematyce specjalistycznej dotyczącej konkretnej dziedziny nauki np. ekonomii, finansów, prawa, informatyki, dietetyki socjologii i  wielu innych zawodów

sobota, 29 października 2022

Październikowe inspiracje czy garść nowości z internetowych zakamarków

Drodzy Czytelnicy. Czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków Internetu. Tym razem będą pokażę Wam interesujące treści znalezione w  sieci w październiku 2022 roku. Jak zwykle będą wywiady, bo np. Rafał Gębura wykonuje fantastyczną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy.  Magda Mołek i Karol Paciorek nie zamierzają zostać w tyle. Swoje robią też autorki  kanałów Po Cudzemu  i Mówiąc Inaczej wyjaśniając językowe zawiłości.

Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów o organizacji czasu, poprzez te dotyczące  filmu, języków obcych psychologii, a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.

 

 

poniedziałek, 24 października 2022

Książki z quizami i zagadkami logicznymi- kupujecie , a może omijacie tego typu rozrywki ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś na tapet biorę temat książek trochę nietypowych, które można  nazwać fitnessem dla umysłu. Mam tu na myśli publikacje dotyczące technik zapamiętywania, metod nauczania oraz sposobów na ćwiczenie pamięci.  Na rynku jest sporo  pozycji  zawierających nie tylko czystą teorię, ale  także ćwiczenia dzięki, którym możemy spróbować przeczytane wcześniej wskazówki przetestować na konkretnych zadaniach czy testach. 
 
We wspomnianych wcześniej publikacjach możemy znaleźć różne rodzaje zadań w tym między innymi : 
  • Krzyżówki panoramiczne 
  • Krzyżówki Jolki 
  • Sudoku
  • Wykreślanki
  • Zagadki logiczne 
  • Inne rodzaje zadań także te znajdujące się w standaryzowanych testach na inteligencję 

poniedziałek, 17 października 2022

Własne książki, zbiory opowiadań, tomiki poezji- marzyliście o nich, a może już spełniliście

Drodzy Czytelnicy. Dziś postanowiłam zapytać o Wasze pisarsko- poetyckie ambicje, a  konkretnie o to czy kiedyś marzyliście o wydaniu własnej książki, zbioru opowiadań bądź  tomiki poezji. Może idąc z duchem czasu chcieliście wydać e- booka lub tak popularne ostatnio książki dla dzieci? 
 
Ja mówiąc szczerze nigdy nawet w dzieciństwie nie miałam takich marzeń ani zapędów. Od dziecka pisałam wiersze bądź opowiadania , ale tylko do szuflady. Nie miałam ambicji żeby je wydać, wszystkie już dawno temu trafiły do kosza.  Kiedy dorosłam kilkukrotnie namawiano mnie żebym spróbowała napisać coś własnego. Ja  zawsze uważałam i nadal uważam, że  po pierwsze nie jest mi to potrzebne, po drugie nie miałabym do opowiedzenia żadnej ciekawej historii , a po trzecie wymagałoby to ogromnej odwagi, nakładu pracy i czasu. 

Wiem, że kilka blogerek ma już na koncie własne publikacje są to między innymi : 

wtorek, 11 października 2022

Blog Książki Warte Przeczytania istnieje już 11 lat

Drodzy Czytelnicy.  11 października 2011 roku. Pamiętam ten dzień jakby to było wczoraj. Maturzystka z czytelniczą pasją i kilkunastoma tekstami w szufladzie namówiona przez koleżanki z klasy postanawia założyć bloga.  Dziś mamy 11 października 2022 roku i od tamtego dnia mija dokładnie jedenaście lat. 
Pamiętam strach przed krytyką i radość z pierwszych komentarzy. Pamiętam pierwsze recenzje, które tutaj opublikowałam. Kiedy dziś na nie patrzę  mam ochotę je usunąć i napisać na nowo. Jednak nigdy  tego nie zrobię. Te pierwsze teksty są dowodem na to jaką drogę przeszłam. Pokazują jak kształtował i zmieniał się mój styl pisania. Te lata to też lata blogowej nauki, także na własnych błędach. To poszukiwanie złotej recepty, której tak naprawdę nie ma.  Moim zdaniem w blogowaniu należy po prostu być sobą, słuchać siebie, ale i mądrzejszych od siebie. Do blogowania trzeba mieć serce, pasję i trochę talentu. 

Pamiętam strach przed krytyką i radość z pierwszych komentarzy. Pamiętam pierwsze recenzje, które tutaj opublikowałam. Kiedy dziś na nie patrzę  mam ochotę je usunąć i napisać na nowo. Jednak nigdy  tego nie zrobię. Te pierwsze teksty są dowodem na to jaką drogę przeszłam. Pokazują jak kształtował i zmieniał się mój styl pisania. Te lata to też lata blogowej nauki, także na własnych błędach. To  poszukiwanie złotej recepty na bloga, której tak naprawdę nie ma.  W blogowaniu trzeba po prostu słuchać siebie, ale i mądrzejszych od siebie. Trzeba być sobą, znaleźć własny pomysł, konsekwentnie go realizować, ale też chcieć się rozwijać.  Do blogowania trzeba mieć serce, pasję i trochę talentu. 
 
Pisząc ten post jestem po prostu wzruszona i bardzo z siebie dumna. Cieszę się, że przez te wszystkie lata mimo wielu momentów zwątpienia pytań czy w ogóle jeszcze warto ten blog prowadzić ostatecznie nie odpuściłam. Cieszę się też, że nie posłuchałam wielu ludzi , którzy wielokrotnie powtarzali mi, że powinnam zacząć na blogowaniu zarabiać, bardziej reklamować to co piszę i robię. Ja nigdy nie czułam takiej potrzeby. Dla mnie blogowanie od zawsze było i zawsze będzie pasją, a nie sposobem na zarabianie pieniędzy. Uważam, że w wielu przypadkach kiedy blogowanie staje się pracą, zaczyna być rutyną, a przestaje być pasją. Dla mnie blogowanie to  pasja, z której nie zrezygnuje. Blog jest miejscem, na którym mogę i chcę się się tą pasją dzielić. Te wszystkie lata nauczyły mnie pokory, systematyczności, dały wiele blogowej radości i skłoniły do wielu blogowych refleksji, którymi już nieraz się dzieliłam.  Uważam, że przez te wszystkie lata blogowo zrobiłam sporo. Czy mogłam więcej ? Oczywiście. Mogłam publikować częściej, przygotować więcej blogowych projektów itd. Jednak napiszę to raz jeszcze. Jestem dumna z tego co udało mi się zrobić, z tego jak się rozwinęłam jako blogerka, dziennikarka i jako człowiek. 

Cieszę się, że z każdym rokiem moje teksty były coraz lepsze, coraz bardziej przemyślane i dopracowane. Od kilku lat są one nieco krótsze, bo czasem mniej znaczy więcej. Jednak w ich tworzenie nadal wkładam tyle samo serca i zaangażowania co wtedy kiedy zaczynałam blogowanie.  Nigdy nie pisałam bloga dla statystyk ani komentarzy, ale duży odzew ze strony czytelników zawsze mnie bardzo cieszy.  Tematyka bloga zawsze dotyczyła książek i szeroko pojętej kultury. Zaczęło się od recenzji, ale z czasem pisanie tylko ich przestało mi wystarczyć. Zaczęłam dodawać kolejne tematy, tworzyć cykle wpisów, przeprowadzać wywiady, pisać o nauce języków obcych, dyskutować z czytelnikami itd. Zaczęłam polecać nie tylko książki, ale też artykuły z innych blogów warte przeczytania.  Postanowiłam pisać tylko wtedy kiedy mam coś wartościowego do pokazania i przekazania.    Każdy rok blogowania był inny, ale tak samo dla mnie ważny.  Każdy rok to kolejne doświadczenia i setki tekstów, które napisałam , choć nie wszystkie zostały  tutaj opublikowane.  Część z nich była pisana  na blogi innych, część na nieistniejący już portal Be Good Art, kilka do szuflady, a są i takie, które nie zostały dokończone, a po czasie się zdezaktualizowały.     Są takie, z których jestem dumna do dziś, ale też takie, których dziś bym nie napisała lub napisała inaczej.
 
Jestem szczęśliwa, że przez te lata nie straciłam pasji i serca do blogowania mimo, że blogi nieco tracą na popularności.

czwartek, 6 października 2022

Książki mocno przereklamowane- jak często na takie trafialiście lub trafiacie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś biorę na tapet temat książek i serii wydawniczych, które po lekturze i z perspektywy czasu okazały się być mocno przereklamowane.  Z grzeczności nie wymienię tytułów ani nazwisk.  Jednak myślę, że każdemu i każdej z Was zdarzały się nie do końca udane przygody czytelnicze. 

Pytanie na ile szczerze pisaliście lub mówiliście (w przypadku vlogów)o tym w swoich recenzjach. Czy te przereklamowane powieści mimo wszystko komuś polecaliście i jak często na nie trafialiście bądź trafiacie.
 
 

poniedziałek, 3 października 2022

Kącik Filmowy # 34 Polskie filmowe nowości październik- grudzień 2022 czyli spis kinowych premier na najbliższe miesiące + coś jeszcze


 
Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce, gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia. Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.
 
Drodzy Czytelnicy. Dzisiaj ponownie będzie dosyć krótko.  Przygotowałam zestawienie polskich premier kinowych  z okresu październik grudzień 2022( daty premier mogą ulec zmianie).  Jest też tytułowe coś jeszcze. Co to takiego ? Zobaczcie sami. Zapraszam do dalszej lektury. 
 

czwartek, 29 września 2022

Kącik blogowy 55 #Blogi, które nie były polecane, a okazały się interesujące

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym  poruszę temat blogów, które nigdy nie były mocno promowane, ani polecane, a okazały się bardzo wartościowe.   Przez  jedenaście lat blogowania takich stron było i jest sporo. Niektóre blogi istnieją nadal, a inne zostały usunięte. 
 
 

poniedziałek, 26 września 2022

Książki, naukowe z których naprawdę się czegoś nauczyliście

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie bardzo krótko. Poruszę temat książek popularnonaukowych, które na wielu blogach  są pokazywane i recenzowane. Jestem ciekawa ilu z Was, osób je czytających rzeczywiście się z nich czegoś nauczyło. Ilu naprawdę poszerzyło swoją wiedzę. 
 
Książek naukowych na rynku są tysiące.  Dotyczą historii, nauki, medycyny, technologii, sportu, kultury, sztuki, właściwie każdej dziedziny życia. Teraz można napisać praktycznie o wszystkim.  Pytanie tylko czy zawsze rzetelnie. 
 
Tym co może zniechęcać do czytania takich publikacji jest ich objętość. Książki popularnonaukowe liczą zazwyczaj od 300 do nawet 1000 stron jak w przypadku leksykonów czy encyklopedii. 
 

czwartek, 22 września 2022

Do końca roku pozostały trzy miesiące. Jak u Was z realizacją postanowień ?

Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu już jesień , a za chwilę nowy miesiąc. Do końca roku pozostało ich zaledwie trzy. Można bardzo powoli zacząć przyglądać się liście przygotowanej na początku stycznia i sprawdzić jak idzie realizacja postanowień noworocznych. Na tym etapie roku raczej wiadomo już  też czy niektóre punkty z opracowanego wcześniej planu na dany rok uda się zrealizować czy też nie.  Punkty te mogą dotyczyć np. ilości napisanych tekstów, obejrzanych filmów, przeczytanych książek czy zaplanowanych wyjść. 

Kilka dni temu sama wróciłam do listy 22 rzeczy do zrobienia w 2022 roku
 
Póki co zrealizowałam lub konsekwentnie realizuję  punkty  nr 1, 4,6,7,9,14 , 16, 17, 18, 19, 20, 21 i 22.  Ponad połowa planu  czyli nie jest źle.  Już dziś wiem, że raczej  nie zrealizuję  punktu nr 11 czyli napisać więcej postów niż w roku 2021 wtedy było ich 107 ciężko będzie mi tę liczbę pobić. Jakiś czas temu zrezygnowałam z  punktu 13 czyli blogowego Q& A. Po prostu straciłam na nie ochotę. Wyjście na koncert ( punkt nr 5) też jest raczej mało realne. 

piątek, 16 września 2022

Sierpniowo- wrześniowe Inspiracje internetowe czyli kolejna porcja, wywiadów, lekcji angielskiego, quizów i innych ciekawych materiałów

Drodzy Czytelnicy. Czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków Internetu. Tym razem będą to inspiracje z dwóch miesięcy sierpnia i września.    Jak zwykle będą wywiady, bo np. Rafał Gębura  wykonuje fantastyczną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy. Swoje robią też autorki  kanałów Po Cudzemu  i Mówiąc Inaczej wyjaśniając językowe zawiłości.   Bardzo interesujące treści przygotował dla widzów także Tomasz Rożek.

Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów o organizacji czasu, poprzez te dotyczące  filmu, języków obcych psychologii, a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.

 

 

poniedziałek, 12 września 2022

Blogi, które nie są już aktualizowane zaglądacie na nie czasem ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie bardzo krótko. Biorę na tapet temat blogów, które od lat nie są aktualizowane, ale nie zostały usunięte, a ich autor bądź autorka nie poinformowali o zamknięciu bloga. Co prawda nikt nie ma takiego obowiązku, ale czasem dla potencjalnego czytelnika to ważna informacja. 
 
 







Ja nadal mam na liście czytelniczej kilka blogów, które ostatni raz aktualizowane były dwa, trzy, a nawet pięć lat temu.  Dlaczego ? Może dlatego, że mam do tychże blogów sentyment, może dlatego, że lubię wracać do zamieszczonych na nich artykułów i recenzji ? Chyba i to i to. 

Nie liczę na żaden spektakularny blogowy powrót, bo jeżeli dana osoba od lat nic nie publikuje widocznie ma ku temu powód. 

wtorek, 6 września 2022

Cykl Językowo # 40 Zajęcia dodatkowe z języków obcych innych niż angielski i niemiecki- czy to ma sens ?

 

 

 

 

 
Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie o zajęciach dodatkowych z języków obcych, których bardzo rzadko uczy się w szkołach. Oczywiście zdarzają się licea, które mają je w swojej ofercie, ale te placówki najczęściej znajdują się w dużych miastach. Od paru lat niemal w każdej szkole podstawowej dzieci uczą się dwóch języków obcych tj. angielskiego i niemieckiego. Przy czym ten drugi najczęściej pojawia się w drugiej części szkoły podstawowej tj. klasy 7-8 (wcześniej wprowadzano go na etapie gimnazjum). 

Obecnie trzeci język obcy nowożytny pojawia się w szkole średniej. Uczniowie najczęściej mogą wybierać spośród pięciu języków są to : 
  • Francuski
  • Hiszpański 
  • Łaciński 
  • Rosyjski
  • Włoski
W moim liceum do wyboru były niemiecki(wtedy jeszcze w podstawówce i gimnazjum uczono tylko angielskiego), rosyjski (tylko w klasie plastycznej) oraz  francuski i łaciński (tylko w klasach dziennikarskiej i humanistycznej). Wybrałam humanistyczną, więc przez trzy lata uczyłam  angielskiego i  francuskiego, a przez dwa łaciny.  Z kolei moja siostra w innym liceum, ale także w klasie humanistycznej uczyła się włoskiego. 

Francuski, Hiszpański, Niemiecki, Rosyjski i Włoski można zdawać na maturze zamiast angielskiego jako Język obcy nowożytny lub jako przedmiot dodatkowy. Czy znam osoby, które się na to decydowały ? Tak. W mojej licealnej klasie była dziewczyna, która jako jedyna zamiast angielskiego zdawała francuski. Z kolei na studiach miałam koleżankę, która oprócz angielskiego wybrała jeszcze hiszpański i... ten drugi język zdawała w innej szkole i innym mieście, bo u siebie nie miała takiej możliwości. To się nazywa determinacja. Na egzaminie dojrzałości można się zmierzyć również z łaciną. Nie jest ona językiem nowożytnym, więc wolno ją zdawać jedynie jako przedmiot dodatkowy  o nazwie Język Łaciński i kultura antyczna. 

Pojawia się zatem pytanie : Czy na etapie edukacji szkolnej ,licealnej zajęcia dodatkowe z języków obcych, których nie uczy się w szkole lub uczy się ich tylko przez jakiś czas mają sens ? 

sobota, 3 września 2022

Kącik Filmowy # 33. Netflixowy zawrót głowy czyli o wakacyjnych nowościach na najpopularniejszej platformie streamingowej

 
Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce, gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia. Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.
 
Drodzy Czytelnicy. Dziś na blogu kolejna odsłona cyklu Kącik Filmowy. Nie było go w czerwcu ani w innych wakacyjnych miesiącach ponieważ czas ten nie obfitował w premiery kinowe, ani w zbyt wiele interesujących wywiadów z aktorami. Były za trzy polskie premiery Netflixa czyli film Parada Serc (15 czerwca) oraz seriale Królowa ( 23 czerwca) i Gry Rodzinne ( 31 sierpnia). Co jeszcze ciekawego pojawiło się na tej platformie latem i co nowego znajdziemy tam we wrześniu ?   Zobaczcie i oceńcie sami. 
 

czwartek, 1 września 2022

Wrześniowa motywacja do nauki i lepszej organizacji też tak macie?

Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu pierwszy września, dziś kilka milionów dzieci i nastolatków rozpoczyna naukę w pierwszej bądź kolejnej klasie szkoły podstawowej. Uczniowie szkół ponadpodstawowych też nie mogą narzekać na brak wyzwań.Przed niektórymi z nich pierwszy, przed innymi kolejny, a jest też grupa, dla której będzie to ostatni w życiu rok szkolny.Rok zakończony maturą- szczególną, bo pierwszą pisaną przez uczniów z czteroletniego liceum.   

Mnie  od dziesięciu lat pierwszy wrzesień nie kojarzy się już z rozpoczęciem roku szkolnego. Od pięciu nie jest to  dla nawet miesiąc poprzedzający rok akademicki.  Jednak jako, że zawsze lubiłam i nadal lubię się uczyć od pięciu lat czyli od 2017 roku wrzesień jest dla mnie miesiącem kiedy po wakacyjnym luzie na jaki sobie pozwalam wracam do regularnej nauki języków obcych i prawie zawsze mam motywację żeby zacząć naukę czegoś nowego, dowiadywać się nowych rzeczy, poszerzać horyzonty, czytać więcej artykułów o tematyce edukacyjnej. 
 
Ponadto uwielbiam pytać uczniów, a kilku w swoim otoczeniu mam o pierwsze miesiące  nowego roku szkolnego. o to czego dokładnie się uczą, jakie lektury omawiają, jak im idzie nauka.  Ogólnie tematy dotyczące współczesnej szkoły nadal dość mocno mnie interesują. 
 
 


 źródło

Dla nauczycieli i rodziców koniec sierpnia i początek września to czas kiedy trzeba wrócić do powakacyjnej organizacji dnia. Trzeba dostosować inne aktywności do planu lekcji, do godzin zajęć dodatkowych, pamiętać o licznych opłatach, obowiązkach jakie nie tylko na dzieci, ale także na rodziców i nauczycieli nakłada szkoła. Początek roku szkolnego to chyba  spory sprawdzian jeśli chodzi o umiejętności organizacji czasu. 

sobota, 27 sierpnia 2022

Kącik Filmowy # 32 Nowości kinowe i telewizyjne - wrzesień 2022

 

Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.

Drodzy Czytelnicy. Niedługo wrzesień, a wraz z  nim mnóstwo nowości kinowych i serialowych.  Czołowe stacje telewizyjne stawiają na sprawdzone formaty tj. programy rozrywkowe, seriale i teleturnieje. Będą nowe edycje The Voice Of Poland, Twoja Twarz Brzmi Znajomo czy Masterchef. Nie zabraknie  popularnych seriali obyczajowych. Będą również zupełnie nowe produkcje. To właśnie o nowościach najpierw kinowych, a następnie serialowych chciałabym dziś napisać kilka słów.  

I. Polskie premiery kinowe - Wrzesień 2022
  • Kryptonim Polska- premiera 2.09
  • Szczęścia chodzą parami - premiera 2.09
  • Znajdę Cię- premiera 2.09
  • Iluzja- premiera 9.09
  • Orlęta Grodno' 39- premiera 9.09
  • Zołza- premiera 16.09 
  • Prorok- premiera 16.09
  • Johnny - premiera 23 .09 
  • IO-premiera 30.09 
II. Polskie premiery serialowe ( nowe sezony)- Wrzesień 2022
  • Barwy Szczęścia. TVP2 poniedziałek- piątek, godz.20.05 - premiera 5.09.
  • M jak Miłość.TVP2 poniedziałek i wtorek , godz.20.55 - premiera 5.09.
  • Klan. TVP1 poniedziałek- piątek, godz.18.00 - premiera 5.09.
  • Wojenne Dziewczyny 5. TVP1 niedziela, godz.20.05 - premiera  4.09
  • Na dobre i na złe , TVP2, środa godz. 20.55- premiera 7.09
  • Leśniczówka. TVP1 poniedziałek- czwartek, godz.20.30- premiera 6.09.
  • Przyjaciółki, Polsat, czwartek godz. 21.05- premiera 1.09
  • Na Sygnale, TVP 2, czwartek godz. 21.00- premiera 8.09
  • Ojciec Mateusz, TVP1, piątek, godzina 20.35- premiera 9.09
  • Komisarz Alex, TVP1, sobota godzina 20.35- premiera 10.09
  • Tajemnica zawodowa 2,TVN, niedziela godz. 21.35- premiera 4.09
  • Herkules, TVN, poniedziałek godz. 21.35- premiera 5.09
III. Programy rozrywkowe- Jesień 2022
  • Taniec z Gwiazdami. Polsat, poniedziałek godz. 20.00- premiera 29.08
  • Top Model. TVN, środa godz.21.30- premiera 7.09
  • Kuchenne rewolucje. TVN, czwartek, godzina 21.30- premiera 8.09
  • Mam Talent 14. TVN, sobota godz. 20.00- premiera  3.09 
  • Masterchef .TVN, niedziela godz.20.05- premiera 4.09
  • The Voice of Poland 13. TVP 2 , sobota godz.20.05- premiera 3.09
  • Twoja Twarz Brzmi Znajomo 17 Polsat, piątek godz.20,05- premiera 2.09
  • Rolnik Szuka Żony 9 , TVP1, niedziela godz. 21.15- premiera 4.09 
  • Milionerzy, TVN, poniedziałek- czwartek godz. 20.55- premiera 1.09
  • Va Banque , TVP2, poniedziałek- piątek godz. 18.20 - premiera 5.09
  • Ślub od pierwszego wejrzenia TVN, wtorek godz. 21.35- premiera 6.09
  • Nasz nowy dom, Polsat, czwartek, godz. 20.05- premiera  1.09
  • Ślubne pogotowie Izabeli Janachowskiej, Polsat niedziela, godz.17.40 - premiera 4.09
Na dzisiaj to już wszystko. Dajcie znać, na który z filmów/ seriali/ programów czekacie najbardziej i dlaczego ? Może ktoś z Was całkowicie zrezygnował z oglądania seriali czy programów w telewizji przerzucając się na platformy streamingowe? Chcielibyście już teraz zobaczyć drugą część zestawienia zawierającą premiery kinowe zaplanowane na okres- październik -grudzień 2022? 
 
Zapraszam do dyskusji. Udanego dnia. Anne 18.  

 

wtorek, 23 sierpnia 2022

Książkowe zawirowania i pomyłki jak na nie reagujecie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym poruszyć temat książkowych zawirowań i pomyłek np. przy współpracach recenzenckich. Jestem ciekawa jak reagujecie lub reagowaliście na różnego typu błędy i zawirowania wydawniczo- organizacyjne.

Błędy te mogą dotyczyć :
  • Wysłanego tytułu- otrzymujecie inną książkę niż ta, którą zamawialiście.
  • Pomylonego adresu- Wasza przesyłka trafia nie tam gdzie powinna.
  • Zbieżności imion i nazwisk lub tylko jednej z tych rzeczy- w Waszym mieście/ miejscowości wsi mieszka inna osoba o takim samym imieniu bądź/i nazwisku też recenzuje  dla danego wydawnictwa i przez pomyłkę otrzymała nie swoją przesyłkę.
  • Zachowania listonosza lub kuriera, które sprawiają, że paczka nie dociera na czas, lub, że musicie jej szukać na poczcie, u sąsiadki lub czekać na ponowny przyjazd kuriera.
  • Innych sytuacji- jeśli takowe mieliście opiszcie je w komentarzu.
Oczywiście o pomyłce należy niezwłocznie poinformować wydawnictwo. Ja w latach 2012-2016 kiedy współpracowałam z wydawnictwami kilkakrotnie otrzymałam książki, których nie zamawiałam. Jeśli nie chciałam nie musiałam ich recenzować. Nikt nigdy nie kazał mi niczego odsyłać. Raz zdarzyła mi się sytuacja, że trafiła do mnie książka przeznaczona dla innej dziewczyny noszącej takie samo nazwisko jak ja i mieszkającej w tej samej miejscowości. Ja nie musiałam jednak nic jej wysyłać, bo po wykryciu pomyłki   dziewczyna parę dni później dostała drugą , już właściwie zaadresowaną przesyłkę. 

Nigdy nie miałam problemów wynikających z pomyłki kurierskiej, bo książki prawie zawsze przynosił mi listonosz i zawsze był ktoś kto mógł je odebrać. 

sobota, 20 sierpnia 2022

Blogi z poezją i opowiadaniami- zaglądacie na nie, a może sami coś piszecie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać o  blogi , o które chyba nigdy wcześniej nie pytałam.  O blogi z poezją i opowiadaniami. Mam nieodparte wrażenie, że w latach kiedy wchodziłam w blogosferę czyli 2011- 2013 takie strony z wierszami i opowiadaniami " rosły" jak grzyby po deszczu. Potem nagle wyszły z mody i teraz chyba można je policzyć na palcach jednej ręki. 

Mam tu na myśli przede wszystkim blogi z opowiadaniami bądź wierszami pisanymi przez samych blogerów. Jeszcze nigdy nie natrafiłam na blog, na którym byłaby pokazywana bądź przypominana poezja powszechnie znana. Myślę, że takie podejście do tematu też mogłoby być ciekawe.


 

 

 

 

 

 

źródło 

Pewnie niektórzy z Was, którzy sami piszą  takowe blogi lub na nie zaglądają  dziwią się, że nie znam żadnej takiej strony. Wydaje mi się, że poezja i opowiadania nadal mają swoje miejsce w blogosferze, ale jest to miejsce  mało widoczne i prawie w ogóle nie promowane. 

wtorek, 16 sierpnia 2022

Książki w, których zaczytują się dzisiejsze nastolatki czyli jeden z tematów mi obcych- czy Wy też takie macie ?

Drodzy Czytelnicy. Niedawno powróciłam myślami do posta sprzed sześciu lat  o tytule Książki, w które zaczytywałam się jako nastolatka.. Przeczytałam go ponownie, uśmiechnęłam się na jego wspomnienie i uświadomiłam sobie, że kompletnie nie mam pojęcia co czytają dzisiejsze nastolatki. Jednak mimo wszystko  mam wrażenie, że powieści bądź serie książek, które ja czytałam będąc w wieku nastoletnim teraz wyszły z mody.
 
Kiedyś na topie były książki o problemach nastolatek, romanse lub opowieści o istotach paranormalnych typu wampiry, wilkołaki i czarodzieje. Co jest modne dziś ? Nie wiem.  

Gdyby ktoś poprosił mnie żebym strzeliła w ciemno i podała pięć czytanych przez młodzież gatunków to wybrałabym : 
  • Powieści obyczajowe i historyczne, na podstawie, których  powstały filmy i seriale Netflixa
  • Kryminały
  • Horrory
  • Fantastyka 
  • Literatura faktu i biografie np. osób ze świata sportu, muzyki czy filmu 
Są to strzały kompletnie w ciemno i nie wiem czy pokrywają się z rzeczywistością.  Pisząc nastolatki mam na myśli osoby w wieku 13- 17 lat. 
 
Kolejnym tematem, który jest mi czytelniczo kompletnie obcy jest literatura dziecięca. Tylko dzięki recenzjom innych blogerek wiem, że istnieją takie czy inne serie. Nie śledzę  także nowości z kategorii Literatura popularno- naukowa.  Nie sięgam po mangi, komiksy i szereg innych gatunków.
 


 źródło

Myślę, że każdy mól książkowy ma gatunki,  które z różnych względów są mu obce.  Co może na to wpływać? 

piątek, 12 sierpnia 2022

Książki, o których z jakiś powodów zapomnieliście - czy znajdywane po latach zawsze są czytane ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie, o książkach, które są w Waszej bibliotece od lat, ale o, których posiadaniu zdążyliście zapomnieć. Zapomnieć, bo np. były nietrafionym prezentem, kupiliście je  dawno temu i z braku czasu nie przeczytaliście od razu. Zapomnieć bo Wasza biblioteczka liczy kilkaset książek, a dawno nie była porządkowana.  Zapomnieć, bo ktoś tę książkę od Was pożyczył i oddał po bardzo długim czasie. Wreszcie zapomnieć, bo  są to powieści, które trafiły do Was przypadkiem, w ramach nie do końca udanej wymiany z innym blogerem lub pomyłki, w trakcie współpracy recenzenckiej.
 

 












 
Jestem ciekawa czy jeśli macie w swoich biblioteczkach takie zapomniane książki to w chwili kiedy przypadkiem je znajdziecie zawsze potem są przez Was czytane? Pytam  o to dlatego, że  na przestrzeni lat gust czytelniczy potrafi  się mocno zmienić i niekiedy pewnych gatunków książek nie mamy już  ochoty czytać. 

poniedziałek, 8 sierpnia 2022

Książki komuś pożyczone, które do Was nie wróciły. Zdarzyły się takie ?

Drodzy Czytelnicy.Dziś na blogu temat  książek pożyczonych, które do Was nie wróciły mimo licznych ponagleń i próśb o zwrot.  Temat książek , które pożyczyliście, ale np. nie pamiętacie komu i książka  mówiąc kolokwialnie " zaginęła".
 
Ja generalnie od jakiegoś czasu bardzo rzadko pożyczam komuś książki. Nawet jeśli to robię to tylko wtedy kiedy wiem, że dana osoba mi ją odda. Nigdy nikogo nie ponaglałam, ani nie przypominałam o zwróceniu książki, bo uważam, że jest to miłe. Aczkolwiek oczywiście jeżeli ktoś miesiącami nie oddaje powieści, którą pożyczył  to może to denerwować lub wręcz irytować. Osobiście nigdy nie byłam w takiej sytuacji. 

Nie przypominam sobie, aby jakaś książka z mojej biblioteczki " zaginęła.   Powieści komuś pożyczone zawsze do mnie wracają  i zawsze bardzo sobie to ceniłam. 

czwartek, 4 sierpnia 2022

Kącik blogowy # 53 Blogi artystyczne i takie, na których blogerzy oferują autorskie produkty

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać  Was o blogi artystyczne , lub takie, którym towarzyszą sklepy internetowe. Znacie takie ? Szukacie  rękodzieła i innych wyrobów artystycznych w Internecie  np. na grupach na Facebooku ?

Kiedy prawie jedenaście lat temu nieśmiało wchodziłam do blogosfery dla wielu prowadzenie bloga było wyłącznie hobby. Kilka lat później coraz więcej blogów zaczęło przechodzić na własne domeny, zarabiać na blogowaniu i dążyć do szeroko rozumianej profesjonalizacji. Mimo wszystko  nie było jeszcze wtedy prawie żadnych blogów, których twórcy prowadziliby sklepy internetowe z własnymi produktami.

Teraz powoli, ale jednak zaczyna się to zmieniać. Blogerzy oferują własne książki, e- booki, organizery, kalendarze czy inne produkty. Nadal chyba stosunkowo niewiele jest blogów artystycznych. Ja np. nie znam żadnego, a chętnie bym taki poczytała.Może to kwestia stron na, które zaglądam.

Zawsze podziwiałam osoby, które mają talent artystyczny. Potrafią malować, rzeźbić, tworzyć kartki okolicznościowe czy różnego rodzaju rękodzieło. Podziwiam je za cierpliwość i kreatywność

Jeszcze nigdy nie kupowałam nic w blogowym sklepie internetowym , ale jeśli coś naprawdę wpadnie mi w oko to kto wie może   kiedyś się skuszę. 

poniedziałek, 1 sierpnia 2022

Ludzie dwojga imion czyli o nazwiskach, które są jak imiona oraz imionach powiązanych z nazwiskiem

Drodzy Czytelnicy Dziś w cyklu Na imię mi wyjątkowo będzie o... nazwiskach, ale takich, które są jak męskie imiona. Oczywiście wszystko okraszone przykładami. Napiszę też o osobach, które noszą imię powiązane ze swoim nazwiskiem.


 

 

 

 

 

 

źródło

Ludzie dwojga imion, a wśród nich znani i lubiani. 
W Polskim  Rejestrze Pesel Klik  jest 10000 nazwisk( stan na 27 stycznia 2022). Wśród nich takie, które  funkcjonują także jako imiona. Przykłady ? Proszę bardzo. Nazwiska :Aleksander, Damian, Dawid, Janusz, Kamil, Wojciech czy Zygmunt. Ile osób je nosi ? Oto krótkie zestawienie : 
  • Nazwisko Aleksander: 447 mężczyzn i 463 kobiety
  • Nazwisko Damian: 570 mężczyzn i 371 kobiet
  • Nazwisko Dawid- 2148 mężczyzn  i 2096 kobiet
  • Nazwisko Janusz  4014 mężczyzn  i 4029 kobiet 
  • Nazwisko Kamil 4 mężczyzn i 2 kobiety ( ciężko w to uwierzyć, ale takie są statystyki)
  • Nazwisko Wojciech  577 mężczyzn i 578 kobiet 
  • Nazwisko Zygmunt 4889 mężczyzn i 4860 kobiet
Wśród tych osób są takie, które być może znacie z siatkarskich boisk lub małego ekranu :  
  • Wojciech Dawid- reżyser i scenarzysta.
  • Marcin Janusz- siatkarz grający na pozycji rozgrywającego.
  • Wojciech Zygmunt  - aktor, największą popularność przyniosła mu rola ratownika medycznego Jakuba Szczęsnego w serialu Na Sygnale.

poniedziałek, 25 lipca 2022

Lipcowe inspiracje internetowe- choć na Youtube przerwa wakacyjna to na blogu nie może ich zabraknąć

Drodzy Czytelnicy. Czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków Internetu Tym razem będzie ich nieco mniej, bo youtuberzy rozpoczęli niedawno przerwę wakacyjną i publikują niewiele materiałów. Jednak np. Rafał Gębura,   jak zawsze wykonuje  fenomenalną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy. Swoje robi też autorka kanału Po Cudzemu wyjaśniając językowe zawiłości. 

Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów o organizacji czasu, poprzez te dotyczące  filmu, języków obcych psychologii, a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.
 

 

 
 I. Interesujące materiały od twórców internetowych.
  • Hashtag- co to jest i czemu tak się nazywa ?Po Cudzemu odc.258. Kolejna szybka, wakacyjna lekcja języka angielskiego.


  • Rodzina, pieniądze pokora w co wierzy Julia Wieniawa? W  Moim Stylu Magda Mołek. Rozmowa z dziewczyną, która jest jednym z najgorętszych nazwisk polskiego show biznesu. Kiedyś bardziej aktorka dziś mocniej stawia na muzykę. Julia Wieniawa opowiada o debiutanckiej płycie,  patchworkowej rodzinie, presji , z którą się mierzy i cenie jaką płaci za ciągłe bycie na świeczniku oraz życie w biegu.
 

  • Jak powiedzieć pacjentowi, że choruje na nowotwór ? 7 metrów pod ziemią - rozmowa z hematologiem i specjalistą chorób wewnętrznych Pawłem Steckiewiczem. Opowieść o tym jak przekazuje się pacjentowi tę straszną diagnozę, o co chorzy najczęściej pytają i o czym najchętniej opowiadają . Jakie sytuacje są dla pacjentów, ale i dla lekarzy najtrudniejsze ?  Temat wywiadu, arcytrudny, ale właśnie takie najczęściej, pojawiają się na tym kanale. Każdy wywiad tam jest po coś i każdy z oglądających te rozmowy może coś z nich wynieść. Z tej również. 
 

  • Psychiatra o depresji cz. 2. 7 metrów pod ziemią- drugi wywiad z doktorem Pawłem Wierzbińskim. Tym razem Rafał Gębura zadaje lekarzowi pytania od swoich widzów. Przez ostatnie tygodnie mogli oni  nadsyłać  je w komentarzach na portalach społecznościowych.   Druga część wywiadu podobnie jak pierwsza pełna jest konkretów i cennych informacji. Pojawiają się w niej pytania dotyczące  psychoterapii, farmakoterapii, tego czy depresja może boleć fizycznie oraz czy można zachorować na nią więcej niż raz. Panowie rozmawiają  także o tym czy leki przeciwdepresyjne są bezpieczne, kiedy należy zacząć je stosować oraz jak namówić bliską osobę na wizytę u specjalisty. Wywiady te są częścią kampanii Powrót z depresji. Pierwszy, który znajdziecie tutaj obejrzało grubo ponad milion osób. Myślę, że ten też ma szansę na podobne statystyki.