sobota, 19 czerwca 2021

Kącik blogowy # 38 Blogowe przerwy- jak często się zdarzają i z czego wynikają ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym napisać kilka słów o przerwach, które pewnie robicie i które ja sama robiłam w blogowaniu.  Jestem ciekawa jak często się zdarzają i z czego najczęściej wynikają ? 

 

źródło

wtorek, 15 czerwca 2021

Kącik blogowy #37 Próbujecie coś zmieniać w blogosferze, pomagacie nowym blogerom ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś w kąciku blogowym zostawię tylko jedno krótkie pytanie. Próbujecie coś zmieniać w blogosferze, pomagając nowym blogerom ,udzielając się w grupach dyskusyjnych czy innych tego typu platformach ? 

 

źródło

Ja przyznam szczerze, że obecnie skupiam się tylko na swojej blogowej działalności. Mam dwa blogi i to mi wystarcza. Nie wychodzę przed szereg.  Jeśli ktoś z młodszych blogerów chciałby poprosić mnie o radę jestem  gotowa jej udzielić, ale nikomu z niczym się nie narzucam. 

niedziela, 13 czerwca 2021

Cykl Językowo #28 Nieudane próby nauki języka obcego


Drodzy Czytelnicy. Dziś w cyklu Językowo będzie krótko. Chciałabym zapytać o Wasze nieudane próby nauki języka obcego. Mieliście takie ? Co było czynnikiem, który utrudniam naukę, zniechęcił do niej? Próbowaliście potem ponownie zacząć się go uczyć czy dość szybko się poddaliście ?  

Mnie osobiście nie wyszło z nauką języka włoskiego i jak na razie z niej zrezygnowałam. Wydaje mi się, że stało się tak z powodu tego, że próbowałam uczyć się jednocześnie włoskiego i hiszpańskiego. Jednak nie był to dobry pomysł, bo oba te języki są do siebie bardzo podobne.  Moja motywacja do nauki włoskiego też nie była bardzo wysoka, ale nie mówię, że jeszcze kiedyś nie spróbuję, bo to bardzo ładny język. 

środa, 9 czerwca 2021

Książki pisane przez aktorów, muzyków i celebrytów - sięgacie po nie czy unikacie jak ognia ?

Drodzy Czytelnicy. Jest to blog o książkach, więc dziś znowu o nie zapytam. Tym razem jestem ciekawa Czy czytacie książki pisane przez aktorów, muzyków bądź celebrytów ?  Nie mam tutaj na myśli ich autobiografii, biografii czy wywiadu- rzeka. Chodzi mi raczej o publikacje poradnikowe związane z np. zdrowym stylem życia, dietami, psychiką czy książki dla dzieci. 

 

źródło

poniedziałek, 7 czerwca 2021

Kącik Filmowy # 18. Nagrody, nominacje i premiery czyli o tym co się działo w świecie kina przez ostatnie miesiące

Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 
 
Drodzy Czytelnicy. Ostatni Kącik Filmowy pojawił się tutaj 11 lutego 2021 roku. Od tego czasu w świecie kina mimo pandemii sporo się wydarzyło. Rozdano Złote Globy, Cezary i Oscary. Na francuską statuetkę szansę miało Boże Ciało Jana Komasy zaś Oscara mógł dostać Dariusz Wolski, który był nominowany w kategorii zdjęcia. Ostatecznie  żaden z nich  nagrody nie otrzymał.
 
22 kwietnia ogłoszono nominacje do Polskich Nagród Filmowych czyli Orłów. Więcej o tym, kto może je zdobyć w dalszej części posta. Teraz jeszcze  wspomnę, że za nami również 61 Krakowski Festiwal Filmowy. 

piątek, 4 czerwca 2021

Książki o sporcie i sportowcach- Lubicie, czytacie czy raczej omijacie ?

Drodzy Czytelnicy. Siatkarska Liga Narodów trwa w najlepsze, za kilka dni rozpoczynają się piłkarskie Mistrzostwa Europy, a latem czekają nas Igrzyska Olimpijskie. Dlatego dzisiejszy wpis jest tym, w którym chciałabym zapytać Was  o książki związane ze sportem i sportowcami. 

Jestem ciekawa Jak często i czy w ogóle je czytacie ? Który ze sportów zespołowych bądź indywidualnych jest Waszym ulubionym ? 

 

źródło 

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam siatkówkę zwłaszcza męską. Od lat jestem fanką naszej narodowej drużyny. Lubię oglądać również skoki narciarskie, tenis ziemny, łyżwiarstwo figurowe i kilka innych dyscyplin pokazywanych jedynie przy okazji Igrzysk Olimpijskich. Nie cierpię sportów walki, piłki nożnej, koszykówki, pływania, kolarstwa i Formuły 1. Nudzi mnie również oglądanie wioślarstwa, żeglarstwa i szermierki.

środa, 2 czerwca 2021

[Dyskusja] Książki na wakacje. Ile i jakie ze sobą zabieracie?

Drodzy Czytelnicy. Już za kilka tygodni rozpoczynają się wakacje. Luzowanie pandemicznych obostrzeń i sytuacja epidemiczna w kraju sprawia, że część z Was pewnie  zaczyna planować wakacyjne wyjazdy. Jedni zapewne pojadą w góry, drudzy nad morze, jeszcze inni  wolą wypoczywać nad jeziorem. Jest też grupa, która zapewne obierze zagraniczny kierunek. Jednak nie o wakacyjnych podróżach będzie dzisiejszy post. Chciałabym zachęcić Was do dyskusji na temat tego jak latem wygląda Wasze czytelnictwo. 

Jestem ciekawa czy w czasie urlopów i wakacji czytacie więcej czy mniej ? Czy jest jakiś konkretny gatunek  po, który częściej sięgacie właśnie latem, podczas  wypoczynku np. nad morzem ?

źródło

Ja przyznam szczerze, że kiedyś latem uwielbiałam czytać romanse i powieści obyczajowe. Zaczytywałam się w książkach Nory Roberts. Dawniej  z racji wakacji latem miałam dużo więcej czasu na czytanie niż w ciągu roku szkolnego. Sięgałam wtedy też po powieści takich autorów jak Jodi Picoult czy Nicholas Sparks.  Czytałam jednotomowe dość grube książki (600 lub więcej stron)bądź serie mające   np. pięć tomów. Najczęściej była to literatura młodzieżowa.  Więcej przeczytacie tutaj.

Może Was to zdziwi, ale w czasach szkoły podstawowej czy nawet gimnazjum w wakacje czytałam też lektury. Nigdy nie widziałam i do tej pory nie widzę w tym nic nadzwyczajnego. 

Odkąd nie jestem ani uczennicą ani studentką nie mogę powiedzieć, że latem czytam więcej. Nie ma też konkretnego gatunku  po który wtedy sięgam.   Jednak jest coś co się nie zmieniło- nadal lubię czytać na balkonie bądź w altanie. Ma to swój urok.

niedziela, 30 maja 2021

Kącik blogowy #35 Książki związane z zaintersowaniami- jak często je kupujecie i recenzujecie na blogach?

Drodzy Czytelnicy. W ostatnim majowym poście chciałabym zachęcić Was do dyskusji o książkach popularnonaukowych związanych z Waszymi zainteresowaniami bądź pracą zawodową. 

Często je  kupujecie/ czytacie/ recenzujecie na blogach ? Czy raczej tego typu literaturę wypożyczacie z biblioteki, a jeśli już kupujecie to nie recenzujecie jej na blogach? 

 

źródło

wtorek, 25 maja 2021

Trzecia w tym roku porcja internetowych inspiracji

Drodzy Czytelnicy. Dziś przychodzę do Was z nową porcją inspiracji z zakamarków Internetu, a konkretniej z serwisu Youtube. Dawno takiego posta nie było, bo przyznam szczerze trudno mi było znaleźć wystarczająco dużo  ciekawych materiałów. Dziś się to zmienia. Postanowiłam  jednak opublikować post z inspiracjami, choć będzie ich  mniej niż zwykle.

Z poniższych filmów dowiecie się między innymi tego jak wygląda praca lektora audiobooków oraz jak może wyglądać " człowiek przyszłości". 

Wiedzieliście, że w krajach takich jak Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone Dzień Matki jest świętem ruchomym ? Jeśli nie koniecznie obejrzyjcie  najnowszy odcinek Po Cudzemu.  

Zainteresowani ? Jeśli tak zapraszam do dalszej lektury.


źródło

czwartek, 20 maja 2021

10 książek, które chciałabym przeczytać w drugiej połowie 2021 roku

Drodzy Czytelnicy. Stali bywalcy tego bloga wiedzą, że jestem wielką miłośniczką planowania. Publikowałam tutaj już kilka list rzeczy do zrobienia oraz polskich    i zagranicznych filmów do obejrzenia  Było też parę list, książek które chciałabym przeczytać.

Oczywiście wraz z upływem kolejnych miesięcy plany te ewoluowały. Część z książek udało mi się przeczytać, a na  niektóre np. te o epidemii  koronawirusa  straciłam ochotę a ich miejsce na liście zajęły inne. 



źródło 

Dziś prezentuję kolejną taką listę. Tym razem będzie to 10 książek, które chciałabym przeczytać w drugiej połowie 2021 roku. Zapraszam do dalszej lektury.

niedziela, 16 maja 2021

[Dyskusja] Książkowe promocje- czy często z nich korzystacie?

Drodzy Czytelnicy. W to niedzielne przedpołudnie chciałam zapytać Was o to czy często korzystacie z książkowych promocji , które  oferują  księgarnie, sklepy internetowe,  czy popularne sieci takie jak choćby Biedronka. 

 

źródło

Ja przyznam szczerze, że od kilku lat jednym miejscem, w którym kupuję książki jest Empik. Mam tu na  myśli  głownie sklep internetowy. Staram się ograniczać do jednej góra dwóch książek w miesiącu. Kupuję tylko wtedy gdy obniżka ceny wynosi od 25 do 40%. Bardzo rzadko kupuję książki na stronach wydawnictw. Wyjątkiem jest Wydawnictwo Altenberg oferujące książki twórców internetowych

wtorek, 11 maja 2021

Cykl Językowo #27. Magazyn English Matters- czy nadal utrzymuje tak wysoki poziom i rożnorodność tematyczną ?

 

Drodzy Czytelnicy. Dziś w cyklu Językowo będzie bardzo krótko. Chciałabym jedynie zapytać Was o pewien dwumiesięcznik do nauki języka angielskiego. Chodzi o English Matters od wydawnictwa Colorful Media. Współpracę recenzencką z tym wydawcą zakończyłam już kilka dobrych lat temu. Ostatnim wydaniem specjalnym jakie czytałam było to zatytułowane Focus on Speaking i pochodziło z 2018 roku.

 

źródło

czwartek, 6 maja 2021

Ostatni taki post na tym blogu - stosik książkowy czyli o tym co czytałam nie tylko w ostatnich miesiącach

Drodzy Czytelnicy. W  poprzednim  poście pisałam, że być może pojawi się tu jeszcze jeden, już ostatni wpis z etykietą Zdobycze książkowe. Tak więc jest. Pierwszy w 2021 roku i ostatni w ogóle - stosik.

źródło

Dwie pierwsze książki otrzymałam w prezencie jeszcze w zeszłym roku,pozostałe to tegoroczne  zakupy  własne. 

sobota, 1 maja 2021

Kącik blogowy # 34 Współprace recenzenckie, stosiki i inne popularne elementy- zauważyliście, że jest ich na blogach nieco mniej ?

Drodzy Czytelnicy. W pierwszym dniu maja przychodzę do Was z drugą z rzędu, a trzydziestą czwartą w ogóle odsłoną Kącika blogowego. Chciałabym w niej zapytać o to czy macie takie same blogowe obserwacje jak ja. 

 

źródło

Zauważyłam, że od kilku miesięcy, a może nawet lat na blogach jest dużo mniej postów pokazujących tak zwane stosiki książkowe,  recenzji z dopiskiem, że tekst powstał w ramach współpracy recenzenckiej  czy nowych wyzwań czytelniczych.  Nie wiem czy to wynika ze zmiany podejścia do blogowania tj. braku potrzeby "chwalenia się" nowo zakupionymi  czy otrzymanymi do recenzji książkami czy jeszcze z czegoś innego.  Oczywiście są blogerzy, który nadal  takie posty tworzą , ale chyba jest ich niewielu. Stosiki raczej powoli odchodzą do lamusa.

wtorek, 27 kwietnia 2021

Kącik blogowy # 33 Blogi, które Was czymś zaskoczyły lub nadal zaskakują

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o blogi, które na  przestrzeni lat Was czymś zaskoczyły lub nadal zaskakują. Mam tu na myśli nie tylko blogi książkowe, ale także te o innej tematyce. 


źródło 

Chodzi mi o zaskoczenie takimi rzeczami jak : 

  • Częstotliwość i regularność dodawania postów 
  • Staż bloga i jego rozwój
  • Tematyka niektórych postów
  • Styl pisania 
  • Zmiany zachodzące na konkretnym blogu na przestrzeni lat
  • Ilość komentarzy i  jakość dyskusji pod postami
  •  Inne elementy, które mogą być zaskakujące

piątek, 23 kwietnia 2021

23 kwietnia Światowy Dzień Książki i... nie tylko

Drodzy Czytelnicy. 23 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. Wiedzieliście o tym ?  Jeśli nie to właśnie się dowiadujecie.  Jeżeli chcecie  poznać więcej szczegółów na temat tego święta zajrzyjcie do moich postów z  2018  i 2019 roku

Przeczytacie w nich o jego początkach i nie tylko. W dzisiejszym poście znajdziecie za to kilka wspomnień i książkowych rekomendacji.

sobota, 17 kwietnia 2021

Cykl Językowo # 26 Kolejne kanały do nauki języka angielskiego tym razem tylko te brytyjskie

Drodzy Czytelnicy. W pierwszej kwietniowej odsłonie cyklu Językowo obiecałam, że w kolejnych opowiem o jeszcze innych miejscach w sieci, z których korzystam ucząc się angielskiego. Dziś spełniam tę obietnicę. Napiszę kilka słów o kanałach w serwisie Youtube prowadzonych przez rodowitych Brytyjczyków.  Kiedy to czytacie w Waszej głowie być może pojawia się pytanie : Jak dobrze trzeba znać angielski, aby sporo z publikowanych tam treści zrozumieć ? 

Trudno mi jednoznacznie na to pytanie odpowiedzieć. Jednak wydaje mi się, że są to kanały dla osób, które opanowały angielski w stopniu średnio zaawansowanym (B1- B2 według klasyfikacji Rady Europy).  Ja  osobiście oglądając niektóre materiały nie wszystko jestem w stanie zrozumieć, ale dużym ułatwieniem są dla mnie angielskie napisy. Każdy z trzech nauczycieli skupia się przede wszystkim na nauce  prawidłowej wymowy, ale dodatkowo  każdy z nich kładzie nacisk na  inne aspekty nauki angielskiego takie jak : gramatyka, specjalistyczne słownictwo czy różnice pomiędzy brytyjską i amerykańską odmianą języka.

Tyle słowem wstępu. Teraz przechodzę do krótkiego opisu zawartości poszczególnych kanałów. Zainteresowani?  Zatem zapraszam do dalszej lektury.

środa, 14 kwietnia 2021

[Dyskusja] Czytanie książek w językach obcych - odważyliście się kiedyś ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o to czy czytaliście kiedyś książkę w języku obcym ?    Czy opanowaliście jakiś zagraniczny język na tyle dobrze, aby przeczytać w nim czasopismo/ gazetę ?  

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o dostęp do obcojęzycznych książek to w Polsce najwięcej jest tych w języku angielskim. Mam tu na myśli zarówno beletrystykę jak i literaturę popularnonaukową  Mogę się jednak mylić. 

 

 źródło

czwartek, 8 kwietnia 2021

Zagraniczne nowości wydawnicze- coś ciekawego jest na horyzoncie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać  o zagraniczne nowości wydawnicze, które pojawiły się w ostatnim czasie lub pojawią się niedługo. 

 

źródło

Konkretnie chodzi mi o  nowe książki następujących autorów:

czwartek, 1 kwietnia 2021

Cykl Językowo # 25 czyli obiecana reaktywacja. O kanałach w serwisie Youtube, z których uczę się angielskiego słów kilka






Drodzy Czytelnicy. W poście podsumowującym 2020 rok na blogu obiecywałam sobie i Wam, że w roku 2021 być może reaktywuję cykl  Językowo. Dziś wreszcie dotrzymuję słowa. Od razu zaznaczam, że obecne odsłony cyklu będą krótsze niż poprzednie. Od czasu, gdy w czerwcu 2018 roku pisałam poprzedni post o moich metodach nauki języka angielskiego  
sporo się zmieniło. 
 
Już nie uczę się z fiszek, magazynów,English Matters ani książek wydawnictwa Edgard.  Rzadko też oglądam  anglojęzyczne stacje telewizyjne czy filmy z napisami.  Moja motywacja do nauki języków na przestrzeni lat też była bardzo różna.  Bywało, że jednocześnie uczyłam się angielskiego, francuskiego i hiszpańskiego. To nie był dobry pomysł.  Łapanie kilku srok za ogon sprawiło, że żadnego z wymienionych języków nie uczyłam się tak skutecznie jakbym chciała. Obecnie jedynym językiem obcym jakiego się uczę jest  język angielski.  

Mam jednak nadzieję, że niedługo wrócę także do nauki hiszpańskiego, a może i francuskiego ? Czas pokaże.
 
Aktualnie uczę się angielskiego przede wszystkim z książki Arleny Witt Władaj i gadaj oraz z kilku kanałów na YouTube. Dziś napiszę parę słów o dwóch z nich. W następnych postach cyklu przedstawię kolejne kanały.   Zainteresowanych zapraszam do dalszej lektury. 

czwartek, 25 marca 2021

Inspiracje prosto z serwisu Youtube czyli kilka ciekawych wywiadów i materiałów edukacyjnych

Drodzy Czytelnicy. Dziś kolejny post z serii tych zawierających ciekawe materiały z zakamarków Internetu. Jak wiecie w tego typu postach pokazuję filmiki bądź teksty, z których można się czegoś nauczyć i dowiedzieć. Nie inaczej będzie tym razem. 

Wybrałam tylko pięć ale za to bardzo ciekawych materiałów.  Będzie  szybka lekcja angielskiego z Arleną Witt oraz porady dotyczące tego co zrobić, aby mieć lepszą dykcję. Udzieli ich Paulina Mikuła z kanału Mówiąc Inaczej wraz z zaproszonymi do odcinka aktorami. To jednak nie wszystko.  Znalazłam też coś dla miłośników filmu, teatru i .... biologi. 

Zaintrygowani ? Znakomicie. Zapraszam do dalszej lektury, a następnie do słuchania, oglądania i dzielenia się swoją opinią. 


 

niedziela, 21 marca 2021

Kultura w dobie pandemicznych obostrzeń czyli filmy i teatr online

Drodzy Czytelnicy. Ze względu na pogarszającą się sytuacje epidemiczną od 20 marca do 9 kwietnia kina, teatry i inne instytucje kultury znowu zostały zamknięte. Miłośnicy filmu i teatru po raz kolejny muszą czekać na możliwość obejrzenia spektaklu na żywo czy filmu na dużym ekranie. Na szczęście  wciąż jest możliwość oglądania filmów w serwisach streamingowych czy sztuk teatralnych online. 

W dzisiejszym poście pokażę Wam gdzie i za ile możecie to zrobić. Wpis ten będzie podzielony na dwie części.  Pierwszą poświęcę filmowi, drugą spektaklom teatralnym dostępnym za darmo bądź tym, za których obejrzenie trzeba zapłacić. Zainteresowani ? Jeśli tak zapraszam do dalszej lektury. 

czwartek, 18 marca 2021

Blogi z recenzjami książek, które szczególnie polecacie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś po raz kolejny mam do Was jedno krótkie pytanie. Które blogi z recenzjami książek szczególnie polecacie i dlaczego ?

 

 źródło

piątek, 12 marca 2021

Blogowe planowanie- jak wygląda ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o to ile z blogowych planów udaje się Wam zrealizować i czy w ogóle przywiązujecie do tych planów wagę. 

Jestem też ciekawa jak wygląda u Was proces planowania- czy planami dzielicie się na blogu czy zapisujecie je w plannerze bądź organizerze ? 

 

źródło

sobota, 6 marca 2021

Blogowe współprace- często się ich podejmujecie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o to jak często i dlaczego podejmujecie się blogowych współprac.

Jestem ciekawa jaką formę te współprace przyjmują. Czy są to raczej teksty gościnne, wypowiedzi w ramach większej dyskusji czy "opowieści" o blogowaniu w formie wywiadu ? 


źródło

poniedziałek, 1 marca 2021

Książki o tematyce historycznej jakie szczególnie polecacie?

Drodzy Czytelnicy. Dziś mam do Was jedno krótkie pytanie dotyczące książek o tematyce historycznej, a konkretnie okresu II wojny światowej i powstania warszawskiego. 

 


źródło

Znam serię Prawdziwe Historie, ale książek o tej tematyce jest na rynku tyle, że ciężko się zdecydować na konkretny tytuł. Interesują mnie raczej biografie, dzienniki, wspomnienia niż literatura popularnonaukowa. 

czwartek, 18 lutego 2021

Kącik blogowy # 32 Blogi, które zawiesiły swoją działalność, a których w blogosferze bardzo brakuje

Drodzy Czytelnicy. W dzisiejszym poście chciałabym napisać o kilku blogach, które kilka miesięcy bądź nawet lat temu zawiesiły swoją działalność, a których trochę mi w blogosferze brakuje. 

Wiem, że część z tych blogerek jak np Marta , autorka bloga Życie między wierszami prężnie działa na YouTube.  Jednak jest kilka dziewczyn, które chyba już jakiś czas temu zrezygnowały z blogowania lub  ze względu na brak czasu i inne obowiązki mocno ograniczyły swoją blogową aktywność. 

 

źródło: pixbay. com

niedziela, 14 lutego 2021

Książki z serii Kobiety to czytają. Które szczególnie polecacie?

Drodzy Czytelnicy. Dzisiejszy post będzie  krótki i skierowany głównie do Pań, więc tak naprawdę powinnam napisać Drogie Czytelniczki.  Mam pytanie dotyczące popularnej serii wydawniczej Kobiety to czytają.

 

źródło

czwartek, 11 lutego 2021

Kącik Filmowy # 17 Kilka słów o filmach, które obejrzałam na początku 2021 roku

Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 
 
Drodzy Czytelnicy. W dzisiejszej odsłonie Kącika Filmowego opowiem o produkcjach , które zdążyłam już obejrzeć w 2021 roku. 
 
Wśród czterech tytułów znajdą się trzy polskie i jeden zagraniczny film. Jakie i co o nich  myślę ? Sprawdźcie w dalszej części posta.

niedziela, 7 lutego 2021

Pierwsze w 2021 roku inspiracje z zasobów blogosfery i serwisu Youtube

Drodzy Czytelnicy. W to niedzielne popołudnie przychodzę do Was z pierwszą w 2021 roku porcją inspiracji. Część z nich to artykuły pochodzące z innych blogów, które mnie zainteresowały. 

W dzisiejszym wpisie nie zabraknie też wartościowych materiałów z serwisu Youtube. Będzie ich aż cztery. Dwa pierwsze pozwolą się czegoś nauczyć , a dwa kolejne mam nadzieję dadzą do myślenia. 

Zapraszam do czytania, oglądania i komentowania.


źródło

I. Inspiracje z zasobów blogosfery. 

Jak się poprawnie komunikować z osobami z niepełnosprawnościami? 

10 najciekawszych filmów lutego 

Jak zacząć działać - Krok pierwszy 

czwartek, 4 lutego 2021

Książki pewnych polskich autorek, które szczególnie polecacie ?

Drodzy Czytelnicy. Jako, że od kilku lat nie śledzę nowości wydawniczych tak mocno jak wcześniej  mam do Was pewne pytanie. Dzisiejszy post kieruję głównie do Pań, bo nie sądzę, aby Panowie często sięgali po literaturę kobiecą. 

 

fot. ilustracyjne pixbay

piątek, 29 stycznia 2021

Kącik blogowy #31Blogosfera książkowa w 2021 roku czyli pytanie o nowe blogi książkowe

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym Was zapytać o blogosferę książkową. Mam wrażenie, że akurat ona  w ostatnim czasie jakby trochę się " skurczyła". Blogów książkowych jest coraz mniej, a na tych, które są  posty pojawiają się coraz rzadziej. 

Nie wiem czy to tylko moje wrażenie czy jednak coś w tym jest. Może wynika to z tego, że przez pandemię premiery niektórych książek zostały  przesunięte. 

 

  fot. ilustracyjne pixbay

czwartek, 21 stycznia 2021

Kultura w pandemii - znacie jakieś nowe miejsca w sieci, gdzie można ją znaleźć ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie o kulturze w sieci. Nie mam jednak na myśli ministeralnego programu wsparcia kultury w pandemii. Chodzi mi o nowe miejsca w sieci, w których można znaleźć ciekawe treści o tematyce kulturalnej. 

Jest Youtube, są platformy takie jak VOD, Netflix, ale czy znacie jeszcze jakieś inne miejsca ? 


 

 

 

 

 

 

 źródło

sobota, 16 stycznia 2021

Rok 2021, a polskie premiery książkowe

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać o polskie premiery książkowe 2021 roku. Czekacie na jakąś szczególnie , a może już przestaliście , bo i tak macie spore zaległości czytelnicze ? 

 

  

fot. ilustracyjne pixbay

poniedziałek, 11 stycznia 2021

Blogosfera - miejsce, które chociaż się zmienia to się rozrasta. Czy to prawda ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie bardzo krótko. Od kilku dobrych lat blogosfera mocno się zmienia. Wielu blogerów przenosi swoją aktywność do serwisu Youtube lub bardziej niż na prowadzeniu bloga skupia się na działalności w mediach społecznościowych. Ja jestem trochę staromodna i nie posiadam kont bloga w tychże mediach  i nie zamierzam tego zmieniać. Od prawie dekady mam bloga i właśnie o blogi chciałam Was dziś zapytać. 

źródło

czwartek, 7 stycznia 2021

Kącik Filmowy #16. 25 zagranicznych filmów, które muszę obejrzeć

Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 
 
Drodzy Czytelnicy. W pierwszej w 2021 roku odsłonie Kącika Filmowego zdradzę Wam jedno z moich noworocznych postanowień. Jest nim obejrzenie jak największej ilości filmów z przygotowanej wcześniej listy. 
 
W roku 2019 powstała polska lista 25 filmów, które muszę obejrzeć. 
Stan na dziś 13/25. Całkiem nieźle.  Kolejne tytuły jeszcze przede mną.
 
Teraz pora na listę 25 zagranicznych filmów, które muszę obejrzeć. Pierwsze dziesięć tytułów to  tak zwane " Oscarowe filmy" czyli te, które były nominowane lub otrzymały tę prestiżową  nagrodę w latach 2018-2020. 

Pozostałe produkcje to nieco lżejsze propozycje od Netfliksa. Zaintrygowani ? Znakomicie. Zapraszam do dalszej lektury.


Wykonanie : Klaudyna Maciąg
 

niedziela, 3 stycznia 2021

Plany książkowe, filmowe i muzyczne na 2021 rok

Drodzy Czytelnicy. Początek każdego roku sprzyja różnym postanowieniom i planowaniu. Teraz w czasie pandemii niczego nie da się przewidzieć. Nie wiadomo kiedy kultura wróci na swoje tory, kiedy zostaną otwarte kina czy teatry. Jednak planować zawsze można. Takie spisane plany  dają jeszcze większą motywację do ich realizacji. Przynajmniej w moim przypadku.

  

 źródło

piątek, 1 stycznia 2021

Kącik blogowy #30. Jaki będzie 2021 rok w blogosferze- Wasze przewidywania i życzenia

Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu pierwszy dzień 2021 roku. Można się zatem zacząć zastanawiać jaki będzie ten rozpoczynający się rok w blogosferze.