czwartek, 16 września 2021

Jesienne plany czytelnicze i kulturalne , snujecie je ?

Drodzy Czytelnicy. Przed nami ostatnie tygodnie lata, więc chciałabym wybiec trochę w przyszłość i zapytać o Wasze  jesienne plany czytelnicze i kulturalne. Snujecie je, przygotowujecie listę książek do przeczytania, filmów do obejrzenia, macie zarezerwowane bilety do kina na koncert bądź spektakl ?  Może jesteście typem osoby, która w tym temacie niczego nie planuje tylko działa spontanicznie? 


 

 

 

 

 

 

źródło 

Na mojej liście są powieści , o których pisałam w poście 10 książek, które chciałabym przeczytać w drugiej połowie 2021 roku. 

poniedziałek, 13 września 2021

Kącik blogowy#42 Porządki na blogowej liście czytelniczej

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym będzie o porządkach na blogowej liście czytelniczej. Ja zrobiłam je kilka dni temu i jestem ciekawa jak często Wy je robicie ?   Usuwacie ze swoich list czytelniczych  blogi, które od kilku lat nie są aktualizowane ?


 

 

 

 

 

 

źródło 

Ja sama mam na liście czytelniczej 75 blogów. Sporo, ale kiedyś miałam ich dużo więcej bo ponad 100. Część blogów przestałam obserwować z racji tego, że od dwóch czy trzech lat nie są aktualizowane.  Niektóre treści po prostu przestały mnie interesować, a inne blogi zostały usunięte.

piątek, 10 września 2021

Blogi z literaturą dziecięcą

Drodzy Czytelnicy. Tematem dzisiejszego wpisu będą blogi z literaturą dziecięcą. Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, że w ostatnich latach jest na nie prawdziwy boom. 

Sama od czasu do czasu zaglądam na dwa tj Blog książkowy dla dzieci dorosłychNajlepsze książki dla dzieci


 

 

 

 

 

 

 źródło 

Wydaje mi się też , że nawet jeżeli blog nie jest w całości poświęcony literaturze dziecięcej to często można znaleźć na nim kąciki bądź cykle, w których się o niej pisze. 

środa, 8 września 2021

Cykl Językowo #32 Co nie co od osób, które ciekawie piszą o nauce angielskiego cz. 2

 




 

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Cyklu Językowo ponownie  oddaję głos tym, którzy bardzo ciekawie piszą o nauce języka angielskiego. Tym razem w pierwszej części wpisu znajdziecie teksty dotyczące nauki bez nauczyciela czy języka angielskiego biznesowego.  W drugiej części natomiast umieściłam teksty poświęcone egzaminom certyfikowanym oraz przygotowaniom do nich. 

Zapraszam do lektury i liczę, że tak jak poprzednim razem tak i teraz znajdziecie wśród nich coś interesującego. 

poniedziałek, 6 września 2021

Pożyczanie komuś książek

Drodzy Czytelnicy. Niedawno pytałam Was o to czy korzystacie z czyiś rekomendacji książkowych. Dziś ponownie biorę na tapet temat książek, a konkretnie ich pożyczania.  Jestem ciekawa jakie macie do tego podejście.

źródło 

Ja przyznam szczerze, że kiedyś pożyczałam książki praktycznie każdemu kto mnie o to poprosił.  Od kilku lat po pierwsze tych próśb jest mniej, po drugie pożyczam  je tylko garstce osób. Są to te osoby, o których wiem, że oddadzą mi książkę w takim stanie w jakim im ją pożyczyłam.

piątek, 3 września 2021

Cykl Językowo #31 Co nie co od tych, którzy ciekawie piszą o nauce języków obcych




 

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Cyklu Językowo oddaję głos tym, którzy bardzo ciekawie piszą o nauce języka angielskiego. Uprzedzam inspirujących tekstów będzie sporo. Będą zarówno te poświęcone nauce angielskiego przez dzieci jak i przez dorosłych. Pokażę sporo tekstów, bo wszystkie one są dobre  lub bardzo dobre.  Nie chciałam więc wybierać to Wam pozostawiam ten wybór  Przeczytajcie to na co macie ochotę. Polecajcie innym, bo myślę, że warto. 

Ja przygotowując ten wpis poznałam kilka ciekawych blogów i z chęcią zajrzę do innych tekstów, które się tam znajdują. Was póki co zapraszam do lektury tego co znalazłam w zakamarkach Internetu. 

czwartek, 2 września 2021

Książki przez kogoś polecane

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać o to jak często sięgacie po książki, które ktoś Wam rekomenduje. Ja przyznam szczerze, że jeszcze kilka lat temu bardzo często sięgałam po tytuły, które ktoś mi polecał.  Teraz jednak robię to już bardzo rzadko.  Parę lat temu stworzyłam listę 100 powieści, które chcę przeczytać i konsekwentnie odhaczam z niej kolejne tytuły. 

Oczywiście na przestrzeni lat ta lista mocno się zmieniała. Jedne tytuły na nią trafiały inne z niej znikały na zasadzie zamiany. Jeszcze inne zostały do niej dopisane dosyć spontanicznie właśnie pod wpływem rekomendacji innych osób. 

 

źródło

środa, 1 września 2021

Cykl Językowo #30 Pierwsza lekcja języka angielskiego w życiu- pamiętacie ją ?




 

Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu 1 września- początek nowego roku szkolnego. Dlatego dziś w Cyklu Językowo chciałabym zapytać Was o pierwszą w życiu lekcję języka angielskiego i to jak ją wspominacie.

Ja swoją pierwszą lekcję angielskiego pamiętam doskonale. Miała miejsce, gdy byłam uczennicą drugiej klasy szkoły podstawowej. Zanim zaczęłam korzystać ze swojej pierwszej książki do angielskiego pt. Bingo  najpierw uczyliśmy się podstawowych słówek takich jak pen czyli pióro  i pencil czyli ołówek rysując je. Potem były pierwsze piosenki , wierszyki i ćwiczenia sprawdzające  czego się nauczyliśmy.

piątek, 27 sierpnia 2021

Inspiracje- tym razem tylko od blogerów

Drodzy Czytelnicy. Na koniec wakacji przychodzę do Was z kolejną porcją nteresujących artykułów. Będzie co nie co o edukacji, psychologii i planowaniu. 

Mam nadzieję, że te tematy Was zainteresują.  

 

 źródło


 Garść bardzo ciekawych tekstów czyli blogerzy inspirują. 

środa, 25 sierpnia 2021

Blogowe grupy Facebookowe - należycie do nich, udzielacie się ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym podyskutować o grupach na Facebooku poświęconych  blogowaniu. Mam wrażenie, że  choć jest ich sporo to w ostatnich miesiącach aktywność na nich mocno spadła. 

Sama udzielam się w dwóch tj. Blogodzielnik oraz Kreatywne Blogowanie. Łatwo zauważyć, że od jakiegoś czasu komentarze w nich zostawiają ciągle te same  osoby.  Nie wiem czy te grupy po prostu przestają być popularne i powoli " umierają" czy to tylko chwilowy przestój. 

 

źródło

wtorek, 24 sierpnia 2021

Kącik Filmowy#22. Obiecana druga część nowości w serialach i kinie

 

Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 
 
Drodzy Czytelnicy. Obiecałam Wam drugą część filmowo- serialowych zapowiedzi i słowa dotrzymuję. Publikuję drugi  Kącik Filmowy z rzędu, a w nim zestawienie premier serialowych zaplanowanych na wrzesień oraz listę filmów, które mają trafić do kin w najbliższych miesiącach. Piszę mają trafić, bo to czy się tam pojawią zależy między innymi od sytuacji epidemicznej. Widzowie  chyba już zdążyli się przyzwyczaić , że premiery długo wyczekiwanych produkcji mogą być przesuwane. 

Oprócz popularnych seriali do ramówek wracają także teleturnieje takie jak choćby Milionerzy, Postaw na milion czy Va Banque. Jednak więcej  będzie seriali. Jakich i kiedy ? Na co będzie można pójść do kina ? Zapraszam do lektury.

niedziela, 22 sierpnia 2021

Kącik Filmowy #21. Jesienne polskie nowości kinowe , serialowe i telewizyjne

 

Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 
 
Drodzy Czytelnicy. Niedługo wrzesień, a wraz z  nim mnóstwo nowości kinowych i serialowych.  Czołowe stacje telewizyjne stawiają na sprawdzone seriale, programy rozrywkowe i teleturnieje. Będą nowe edycje The Voice Of Poland, Mam Talent, Top Model, Twoja Twarz Brzmi Znajomo czy Masterchef. Nie zabraknie też popularnych teleturniejów i seriali obyczajowych. Będą również zupełnie nowe seriale. To właśnie o nowościach najpierw kinowych, a następnie serialowych chciałabym dziś napisać kilka słów.  

sobota, 21 sierpnia 2021

Kólka literackie, poetyckie i polonistyczne w szkołach - chodziliście na nie ?

Drodzy Czytelnicy. Wczoraj pisałam o nowym kanonie lektur szkolnych. Dziś chciałabym kontynuować wątek edukacyjny i zapytać o koła zainteresowań, na które chodziliście w czasach szkolnych.

 
 źródło

W zależności od szkoły tych zajęć pozalekcyjnych pewnie było mniej lub więcej. Mogły to być koła : 

  • Literackie
  • Poetyckie
  • Polonistyczne
  • Historyczne
  • Teatralne
  • Plastyczne 
  • Językowe
  • Szachowe
  • Sportowe
  • Inne

piątek, 20 sierpnia 2021

[Dyskusja] Nowy kanon lektur szkolnych- co o nim myślicie ?

Drodzy Czytelnicy. Dzisiejszy wpis będzie dotyczył pewnego konkretnego rodzaju książek, a mianowicie lektur szkolnych. Kilka dni temu została ogłoszona ich nowa lista. Inne lektury przeczytają zarówno uczniowie szkół podstawowych jak i średnich.  Lata edukacji mam już dawno za sobą, ale jako, że zawsze lubiłam lektury pomyślałam, że warto poruszyć ten temat na blogu. Może wywiąże się ciekawa dyskusja, a głos w niej zabiorą zarówno, nauczyciele języka polskiego, rodzice jak i uczniowie, których ten temat bezpośrednio dotyczy.  

 

źródło

wtorek, 17 sierpnia 2021

Kącik blogowy#41. Wywiady dla innych blogerów- udzielacie lub udzielaliście takich ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym chciałabym zapytać Was o wywiady. Jednak nie te, które oglądacie w Internecie, które przeprowadzacie, ale takie, których sami udzieliliście innym blogerom. 

Zdarzyła Wam się taka sytuacja np w ramach jakieś akcji blogowej/ projektu organizowanego przez portal dla blogerów ? Jesteście otwarci na opowiadanie o Waszym blogowaniu ? 

 

 



 






źródło

Ja osobiście wywiadu na temat blogowania udzielałam trzykrotnie, przy czym ostatni wywiad z 2018 roku ostatecznie nie został opublikowany. 

sobota, 14 sierpnia 2021

Biblioteka- miejsce często odwiedzane czy raczej omijane ?

Drodzy Czytelnicy.  Dziś chciałabym zapytać Wasz jaki macie stosunek do bibliotek.  

Często je odwiedzacie czy raczej omijacie, bo wolicie sami kupować książki , a nie czekać aż jakiś tytuł będzie dostępny ?  Jeśli już je odwiedzacie to ile czasu tam spędzacie? Oddajecie tam książki?

źródło

wtorek, 10 sierpnia 2021

Inspiracji edukacyjnych i nie tylko nigdy dość. Garść artykułów oraz pewien ciekawy film

Drodzy Czytelnicy. Dziś przychodzę do Was z kolejną porcją inspiracji.  Uważam, że  dobrych tekstów i wartościowych treści z serwisu Youtube nigdy dość. 

Tym razem jednak dla odmiany proporcja będzie nieco inna- jeden film i sześć artykułów.  Nagranie dotyczy 50 błędów językowych. Muszę  przyznać, że większość z tych, które wymieniła Paulina mocno mnie irytuje.  

Artykuły zaś dotyczyć będą głównie dobrej organizacji czasu, planowania, oraz zagadnień edukacyjnych.

Zapraszam do oglądania i czytania.  Być może coś Was zainteresuje

 

 źródło

piątek, 6 sierpnia 2021

[Dyskusja] Książkowe porządki czy wakacje to Wasz czas na nie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym podyskutować o wakacyjnych porządkach książkowych.  Często latem przeglądacie swoje półki sprawdzając co można by na nich zmienić ? Zdarza się Wam sprzedawać książki w Internecie, wymieniać je lub zostawiać w specjalnych miejscach zabierając z półki inny tytuł ?


 źródło

Ja muszę przyznać, że od zawsze byłam, jestem  i chyba zawsze będę książkowym chomikiem. Choć czasem brakuje mi miejsca na półkach nie sprzedaję książek, nie biorę udziału w wymianach, ani nie oddaję tytułów do, których już nie wrócę do biblioteki.  

wtorek, 3 sierpnia 2021

Kącik blogowy# 40. Łańcuszki, tagi i inne zabawy w blogowe pytania i odpowiedzi

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym będzie o blogowych tagach, akcjach typu Q&A oraz innych popularnych zabawach w pytania i odpowiedzi. 

Pamiętacie różnego rodzaju Book Tagi i zabawę Liebster Blog Award?  Braliście w niej udział ? 

Zabawa ta święciła tryumfy w blogosferze w latach 2012-2015 podobnie jak inne tagi i łańcuszki. Później blogosfera zaczęła się powoli zmieniać, więc i takie zabawy przestały być modne.

 

   źródło

niedziela, 1 sierpnia 2021

Sierpniowe inspiracje internetowe- nagrania i artykuły czyli letni miszmasz tematyczny

Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu pierwszy dzień sierpnia 2021. Pora, więc na kolejne  letnie inspiracje internetowe.  W dzisiejszym poście umieściłam zarówno nagrania jak i lubiane przez Was artykuły. 

Jeżeli chodzi o ich tematy to będzie bardzo różnorodnie począwszy od języka angielskiego  poprzez treści historyczne, tekst o kreatywności, a skończywszy na artykule o dysortografii.

Wiedzieliście co tak naprawdę kryje się pod cyframi Waszego numeru PESEL?  Mieliście świadomość, że  słowo  proszę można  powiedzieć po angielsku aż na piętnaście sposobów ?  Jeśli nie to zaraz będziecie mogli o tym posłuchać .

Zainteresowani ? Znakomicie. Zapraszam zatem do  słuchania i czytania. Mam nadzieję, że wielu z Was znajdzie coś dla siebie.


 

 

 

 

 


źródło 

sobota, 24 lipca 2021

Motywacja do blogowania- jak ją znajdujecie, a może nie macie z tym problemu?

Drodzy Czytelnicy. W dzisiejszym poście chciałabym zapytać Was o motywację do blogowania.  Musicie czasem jej szukać, czy w ogóle nie macie z nią problemu ? 

 

źródło

Ja przyznam szczerze, że przez te prawie dziesięć lat blogowania miałam dwa momenty kiedy moja motywacja nieco spadła. Było to spowodowane po pierwsze  sporą ilością obowiązków studenckich jakie wtedy miałam. Pisząc wtedy mam na myśli rok 2017 i pisanie pracy magisterskiej. 

Drugi taki moment miał miejsce rok później kiedy zaczęłam zauważać coraz mniejszą ilość wyświetleń moich postów. Swoją rolę odegrała też tendencja, którą w blogosferze można zauważyć od kilku lat, a mianowicie mała ilość komentarzy i dyskusji pod wpisami. Ostatecznie  z blogowania nie zrezygnowałam, ale zmieniłam do niego podejście. 

środa, 21 lipca 2021

Inspiracje internetowe na drugą połowę wakacji. Garść historii, szczypta języka angielskiego i jeszcze coś ciekawego

Drodzy Czytelnicy. W drugiej połowie lipca i wakacji przychodzę do Was z kolejną porcją internetowych inspiracji. Tym  razem pochodzą one z kilku źródeł  tj. z serwisu Youtube oraz od innych blogerów. 

W pierwszej części posta znajdują się interesujące materiały filmowe zaś w drugiej linki do konkretnych wpisów znalezionych w zakamarkach blogosfery. 

Arlena Witt da szybką lekcję angielskiego, a Radek Kotarski przypomni o niezwykle ważnych kwestiach historycznych  tj. działalności Polskiego Państwa Podziemnego oraz o Żołnierzach Wyklętych.

Choć oba prezentowane odcinki Polimatów pochodzą z 2015 roku nie straciły na aktualności. O Międzynarodowym Dniu Pamięci Żołnierzy Wyklętych obchodzonym 1 marca należy pamiętać co roku.  

Odcinek poświęcony  Polskiemu Państwu Podziemnemu  jest niezwykle cenną lekcją historii nie tylko w kontekście zbliżającej się wielkimi krokami 77 rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego. 

Każdego roku 1 sierpnia o godzinie 17 wszyscy na chwilę się zatrzymujemy, aby uczcić pamięć bohaterów tamtych dni. Tak więc i Wy nieco wcześniej zatrzymajcie się i obejrzyjcie materiał Kotarskiego. Zdecydowanie warto. 

Inni blogerzy też zadbali o to, abyście mieli co czytać.  Zapraszam, więc do czytania, słuchania i oglądania. Mam nadzieję, że wybrane przeze mnie filmy i teksty przypadną Wam do gustu.  

 
źródło

poniedziałek, 19 lipca 2021

Albumy tematyczne - często je przeglądacie i czytacie, a może nawet dajecie komuś w prezencie?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was jakie macie zdanie na temat różnego rodzaju albumów tematycznych i ich kupowania czy to dla siebie czy dla kogoś innego. 

Lubicie oglądać tego rodzaju albumy, leksykony i czytać zawarte w nich informacje ? Czy uważacie, że dzięki ich przeglądaniu bądź dokładnemu czytaniu  rzeczywiście można poszerzyć swoją wiedzę ?  

Mnie osobiście tego rodzaju albumy kojarzą się z prezentami na zakończenie roku szkolnego zwłaszcza w szkole podstawowej. Wtedy nauczyciele często dawali  jako nagrodę  różnego rodzaju publikacje przyrodnicze czy podróżnicze. 

Uważam, że teraz takie albumy powstają i mogą powstać praktycznie na każdy temat. Od tych dotyczących historii, przyrody, podróży poprzez te o książkach, filmie, na fotografii i technice kończąc.


 

 

 

 

 

 

 źródło

piątek, 16 lipca 2021

Kącik Filmowy#20. Polscy aktorzy z apetytem na zagraniczną karierę + sierpniowe nowości kinowe


Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 
 
Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku Filmowym ponownie garść wywiadów tym razem z aktorami, którzy otwarcie mówią o tym, że marzą o graniu w zagranicznych produkcjach. Na planach serialowych i filmowych w Niemczech czy Stanach Zjednoczonych gościli już między innymi:  Jakub Gierszał, Joanna Kulig, Borys Szyc, Weronika Rosati czy Tomasz Kot. Takie ambicje i plany ma też pewien zapewne dobrze Wam znany aktor młodego pokolenia. Jaki? Zapraszam do dalszej lektury. 

środa, 14 lipca 2021

Garść inspiracji na upalne dni, bo nawet nie wychodząc z domu można się czegoś nauczyć

Drodzy Czytelnicy. Wakacje trwają w najlepsze, za oknem, więc być może nie każdy ma ochotę na wyjście z domu.  Może to dobra okazja by mimo np. wolnego dnia poświęcić kilka minut samemu sobie i swojemu rozwojowi? 

Internet daje takie możliwości, a ja śpieszę Wam z pomocą prezentując kilka interesujących materiałów z bogatych zasobów serwisu Youtube. 

Będą "lekcje" historii z Radosławem Kotarskim i jego Polimatami, kilka słów o genach od Tomasza Rożka oraz szybka powtórka z angielskiego z Arleną Witt. 

 

źródło

Czasem mniej znaczy więcej dlatego do dzisiejszego posta wybrałam zaledwie cztery nagrania. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu i rzeczywiście dowiecie się z nich czegoś nowego. Zainteresowani? Jeśli tak to życzę miłego oglądania i słuchania.  Liczę na odzew w postaci komentarza. 

wtorek, 13 lipca 2021

Blogosfera książkowa latem

Drodzy Czytelnicy. Dziś zapytam i mam nadzieję zachęcę Was do dyskusji o tym Czy blogosfera książkowa latem wygląda nieco inaczej niż w pozostałych miesiącach w roku ? 

Być może z racji wyjazdów wpisów jest mniej,  dominują recenzje książek idealnych na wakacyjne wieczory ? Czy pojawia się więcej relacji z Targów Książki, spotkań autorskich i innych wydarzeń literackich ? Widzicie jakieś inne zmiany typu wpisy tematyczne ?

źródło

piątek, 9 lipca 2021

[Dyskusja] Wakacyjne plany kulturalne 2021

Drodzy Czytelnicy. Dziś znów będzie krótko. Tym razem chciałabym zapytać o Wasze wakacyjne plany kulturalne .  

Wybieracie się w najbliższych miesiącach do kina/ teatru bądź na koncert , a może ze względu na niepewną sytuację epidemiczną bądź dłuższe wakacyjne wyjazdy niczego takiego nie planujecie ?


źródło

środa, 7 lipca 2021

Kącik blogowy # 39 Kontakt ze swoimi czytelnikami

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym chciałabym poruszyć temat utrzymywania kontaktu z czytelnikami Waszych blogów. Nie mam tu na myśli wymiany komentarzy tylko np. wiadomości na portalach, społecznościowych, mejle spotkania na wydarzeniach poświęconych literaturze, blogowaniu, itd. Chodzi o ten bardziej prywatny kontakt

 

źródło

poniedziałek, 5 lipca 2021

Cykl Językowo #29. Pytanie o blogi poświęcone nauce języków obcych


 


 

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie bardzo krótko. Chciałabym tylko zapytać Was o godne polecenia blogi i strony poświęcone nauce języków obcych.

Mam na myśli zarówno blogi, na których opisywane są metody samodzielnej nauki, sposoby jej planowania, jak i te zawierające darmowe materiały do konkretnych języków tj. angielskiego, francuskiego, hiszpańskiego oraz włoskiego.  Chętnie poczytam także wpisy/ artykuły o tym co najczęściej jest motywacją do nauki tych cieszących się dużo mniejszą popularnością języków obcych np. chińskiego czy japońskiego. 

Generalnie interesują mnie wszystkie ciekawe miejsca w blogosferze w całości lub częściowo poświęcone nauce języków obcych. Czasami nawet jeden krótki tekst może okazać się niezwykle pomocny. 

czwartek, 1 lipca 2021

Nietrafione prezenty książkowe- jaka jest Wasza reakcja ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać o to jak reagujecie na nietrafiony prezent książkowy. Nie mam tu na myśli reakcji zaraz po jego otrzymaniu , bo niekiedy robi się dobrą minę do złej gry tylko tę nieco późniejszą. 

 


 źródło

Jestem ciekawa czy mimo wszystko próbujecie czytać daną książkę  nawet jeśli wybitnie nie trafia w Wasz  gust czytelniczy, a może chowacie taki prezent głęboko w szafie bądź szukacie innego rozwiązania, bo kilka ich jest ? Może zdradzicie je w komentarzu.

sobota, 26 czerwca 2021

[Dyskusja] Okładka i wydanie książki czy ma duże znaczenie ?

Drodzy Czytelnicy.  Dziś chciałabym podyskutować o wizualnej i graficznej stronie książek. Jestem ciekawa jak duże  znaczenie ma dla Was ich oprawa, ilustracje, rodzaj wydania i  inne aspekty wizualne.

Ja osobiście nie zwracam uwagi na rodzaj wydania i zawsze kupuję tylko jedno. Niezależnie od tego czy jest to wydanie standardowe, filmowe czy choćby kolekcjonerskie. Oprawa też nie ma dla mnie większego znaczenia.  Aczkolwiek na mojej półce dominują książki w miękkiej oprawie.   

Nie mam na niej za to zbyt wielu publikacji kupionych w antykwariacie. Nie czuję, żeby takie  stare i  używane książki miały w sobie coś wyjątkowego. Zdecydowanie wolę nowe książki i nowsze wydania.


źródło

poniedziałek, 21 czerwca 2021

Kącik Filmowy #19 Garść rozmów z aktorkami + polska lista czerwcowych premier kinowych


Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku Filmowym będzie dość krótko.  Pokażę Wam wywiady z dwiema polskimi aktorkami tj. Olgą Kalicką i Mają Ostaszewską. Oprócz nich w dzisiejszym poście znajdzie się lista ostatnich i nadchodzących  polskich premier kinowych. Zapraszam do czytania, oglądania i słuchania.

sobota, 19 czerwca 2021

Kącik blogowy # 38 Blogowe przerwy- jak często się zdarzają i z czego wynikają ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym napisać kilka słów o przerwach, które pewnie robicie i które ja sama robiłam w blogowaniu.  Jestem ciekawa jak często się zdarzają i z czego najczęściej wynikają ? 

 

źródło

wtorek, 15 czerwca 2021

Kącik blogowy #37 Próbujecie coś zmieniać w blogosferze, pomagacie nowym blogerom ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś w kąciku blogowym zostawię tylko jedno krótkie pytanie. Próbujecie coś zmieniać w blogosferze, pomagając nowym blogerom ,udzielając się w grupach dyskusyjnych czy innych tego typu platformach ? 

 

źródło

Ja przyznam szczerze, że obecnie skupiam się tylko na swojej blogowej działalności. Mam dwa blogi i to mi wystarcza. Nie wychodzę przed szereg.  Jeśli ktoś z młodszych blogerów chciałby poprosić mnie o radę jestem  gotowa jej udzielić, ale nikomu z niczym się nie narzucam. 

niedziela, 13 czerwca 2021

Cykl Językowo #28 Nieudane próby nauki języka obcego


Drodzy Czytelnicy. Dziś w cyklu Językowo będzie krótko. Chciałabym zapytać o Wasze nieudane próby nauki języka obcego. Mieliście takie ? Co było czynnikiem, który utrudniam naukę, zniechęcił do niej? Próbowaliście potem ponownie zacząć się go uczyć czy dość szybko się poddaliście ?  

Mnie osobiście nie wyszło z nauką języka włoskiego i jak na razie z niej zrezygnowałam. Wydaje mi się, że stało się tak z powodu tego, że próbowałam uczyć się jednocześnie włoskiego i hiszpańskiego. Jednak nie był to dobry pomysł, bo oba te języki są do siebie bardzo podobne.  Moja motywacja do nauki włoskiego też nie była bardzo wysoka, ale nie mówię, że jeszcze kiedyś nie spróbuję, bo to bardzo ładny język. 

środa, 9 czerwca 2021

Książki pisane przez aktorów, muzyków i celebrytów - sięgacie po nie czy unikacie jak ognia ?

Drodzy Czytelnicy. Jest to blog o książkach, więc dziś znowu o nie zapytam. Tym razem jestem ciekawa Czy czytacie książki pisane przez aktorów, muzyków bądź celebrytów ?  Nie mam tutaj na myśli ich autobiografii, biografii czy wywiadu- rzeka. Chodzi mi raczej o publikacje poradnikowe związane z np. zdrowym stylem życia, dietami, psychiką czy książki dla dzieci. 

 

źródło

poniedziałek, 7 czerwca 2021

Kącik Filmowy # 18. Nagrody, nominacje i premiery czyli o tym co się działo w świecie kina przez ostatnie miesiące

Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 
 
Drodzy Czytelnicy. Ostatni Kącik Filmowy pojawił się tutaj 11 lutego 2021 roku. Od tego czasu w świecie kina mimo pandemii sporo się wydarzyło. Rozdano Złote Globy, Cezary i Oscary. Na francuską statuetkę szansę miało Boże Ciało Jana Komasy zaś Oscara mógł dostać Dariusz Wolski, który był nominowany w kategorii zdjęcia. Ostatecznie  żaden z nich  nagrody nie otrzymał.
 
22 kwietnia ogłoszono nominacje do Polskich Nagród Filmowych czyli Orłów. Więcej o tym, kto może je zdobyć w dalszej części posta. Teraz jeszcze  wspomnę, że za nami również 61 Krakowski Festiwal Filmowy. 

piątek, 4 czerwca 2021

Książki o sporcie i sportowcach- Lubicie, czytacie czy raczej omijacie ?

Drodzy Czytelnicy. Siatkarska Liga Narodów trwa w najlepsze, za kilka dni rozpoczynają się piłkarskie Mistrzostwa Europy, a latem czekają nas Igrzyska Olimpijskie. Dlatego dzisiejszy wpis jest tym, w którym chciałabym zapytać Was  o książki związane ze sportem i sportowcami. 

Jestem ciekawa Jak często i czy w ogóle je czytacie ? Który ze sportów zespołowych bądź indywidualnych jest Waszym ulubionym ? 

 

źródło 

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam siatkówkę zwłaszcza męską. Od lat jestem fanką naszej narodowej drużyny. Lubię oglądać również skoki narciarskie, tenis ziemny, łyżwiarstwo figurowe i kilka innych dyscyplin pokazywanych jedynie przy okazji Igrzysk Olimpijskich. Nie cierpię sportów walki, piłki nożnej, koszykówki, pływania, kolarstwa i Formuły 1. Nudzi mnie również oglądanie wioślarstwa, żeglarstwa i szermierki.

środa, 2 czerwca 2021

[Dyskusja] Książki na wakacje. Ile i jakie ze sobą zabieracie?

Drodzy Czytelnicy. Już za kilka tygodni rozpoczynają się wakacje. Luzowanie pandemicznych obostrzeń i sytuacja epidemiczna w kraju sprawia, że część z Was pewnie  zaczyna planować wakacyjne wyjazdy. Jedni zapewne pojadą w góry, drudzy nad morze, jeszcze inni  wolą wypoczywać nad jeziorem. Jest też grupa, która zapewne obierze zagraniczny kierunek. Jednak nie o wakacyjnych podróżach będzie dzisiejszy post. Chciałabym zachęcić Was do dyskusji na temat tego jak latem wygląda Wasze czytelnictwo. 

Jestem ciekawa czy w czasie urlopów i wakacji czytacie więcej czy mniej ? Czy jest jakiś konkretny gatunek  po, który częściej sięgacie właśnie latem, podczas  wypoczynku np. nad morzem ?

źródło

Ja przyznam szczerze, że kiedyś latem uwielbiałam czytać romanse i powieści obyczajowe. Zaczytywałam się w książkach Nory Roberts. Dawniej  z racji wakacji latem miałam dużo więcej czasu na czytanie niż w ciągu roku szkolnego. Sięgałam wtedy też po powieści takich autorów jak Jodi Picoult czy Nicholas Sparks.  Czytałam jednotomowe dość grube książki (600 lub więcej stron)bądź serie mające   np. pięć tomów. Najczęściej była to literatura młodzieżowa.  Więcej przeczytacie tutaj.

Może Was to zdziwi, ale w czasach szkoły podstawowej czy nawet gimnazjum w wakacje czytałam też lektury. Nigdy nie widziałam i do tej pory nie widzę w tym nic nadzwyczajnego. 

Odkąd nie jestem ani uczennicą ani studentką nie mogę powiedzieć, że latem czytam więcej. Nie ma też konkretnego gatunku  po który wtedy sięgam.   Jednak jest coś co się nie zmieniło- nadal lubię czytać na balkonie bądź w altanie. Ma to swój urok.

niedziela, 30 maja 2021

Kącik blogowy #35 Książki związane z zaintersowaniami- jak często je kupujecie i recenzujecie na blogach?

Drodzy Czytelnicy. W ostatnim majowym poście chciałabym zachęcić Was do dyskusji o książkach popularnonaukowych związanych z Waszymi zainteresowaniami bądź pracą zawodową. 

Często je  kupujecie/ czytacie/ recenzujecie na blogach ? Czy raczej tego typu literaturę wypożyczacie z biblioteki, a jeśli już kupujecie to nie recenzujecie jej na blogach? 

 

źródło

wtorek, 25 maja 2021

Trzecia w tym roku porcja internetowych inspiracji

Drodzy Czytelnicy. Dziś przychodzę do Was z nową porcją inspiracji z zakamarków Internetu, a konkretniej z serwisu Youtube. Dawno takiego posta nie było, bo przyznam szczerze trudno mi było znaleźć wystarczająco dużo  ciekawych materiałów. Dziś się to zmienia. Postanowiłam  jednak opublikować post z inspiracjami, choć będzie ich  mniej niż zwykle.

Z poniższych filmów dowiecie się między innymi tego jak wygląda praca lektora audiobooków oraz jak może wyglądać " człowiek przyszłości". 

Wiedzieliście, że w krajach takich jak Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone Dzień Matki jest świętem ruchomym ? Jeśli nie koniecznie obejrzyjcie  najnowszy odcinek Po Cudzemu.  

Zainteresowani ? Jeśli tak zapraszam do dalszej lektury.


źródło

czwartek, 20 maja 2021

10 książek, które chciałabym przeczytać w drugiej połowie 2021 roku

Drodzy Czytelnicy. Stali bywalcy tego bloga wiedzą, że jestem wielką miłośniczką planowania. Publikowałam tutaj już kilka list rzeczy do zrobienia oraz polskich    i zagranicznych filmów do obejrzenia  Było też parę list, książek które chciałabym przeczytać.

Oczywiście wraz z upływem kolejnych miesięcy plany te ewoluowały. Część z książek udało mi się przeczytać, a na  niektóre np. te o epidemii  koronawirusa  straciłam ochotę a ich miejsce na liście zajęły inne. 



źródło 

Dziś prezentuję kolejną taką listę. Tym razem będzie to 10 książek, które chciałabym przeczytać w drugiej połowie 2021 roku. Zapraszam do dalszej lektury.

niedziela, 16 maja 2021

[Dyskusja] Książkowe promocje- czy często z nich korzystacie?

Drodzy Czytelnicy. W to niedzielne przedpołudnie chciałam zapytać Was o to czy często korzystacie z książkowych promocji , które  oferują  księgarnie, sklepy internetowe,  czy popularne sieci takie jak choćby Biedronka. 

 

źródło

Ja przyznam szczerze, że od kilku lat jednym miejscem, w którym kupuję książki jest Empik. Mam tu na  myśli  głownie sklep internetowy. Staram się ograniczać do jednej góra dwóch książek w miesiącu. Kupuję tylko wtedy gdy obniżka ceny wynosi od 25 do 40%. Bardzo rzadko kupuję książki na stronach wydawnictw. Wyjątkiem jest Wydawnictwo Altenberg oferujące książki twórców internetowych

wtorek, 11 maja 2021

Cykl Językowo #27. Magazyn English Matters- czy nadal utrzymuje tak wysoki poziom i rożnorodność tematyczną ?

 

Drodzy Czytelnicy. Dziś w cyklu Językowo będzie bardzo krótko. Chciałabym jedynie zapytać Was o pewien dwumiesięcznik do nauki języka angielskiego. Chodzi o English Matters od wydawnictwa Colorful Media. Współpracę recenzencką z tym wydawcą zakończyłam już kilka dobrych lat temu. Ostatnim wydaniem specjalnym jakie czytałam było to zatytułowane Focus on Speaking i pochodziło z 2018 roku.

 

źródło

czwartek, 6 maja 2021

Ostatni taki post na tym blogu - stosik książkowy czyli o tym co czytałam nie tylko w ostatnich miesiącach

Drodzy Czytelnicy. W  poprzednim  poście pisałam, że być może pojawi się tu jeszcze jeden, już ostatni wpis z etykietą Zdobycze książkowe. Tak więc jest. Pierwszy w 2021 roku i ostatni w ogóle - stosik.

źródło

Dwie pierwsze książki otrzymałam w prezencie jeszcze w zeszłym roku,pozostałe to tegoroczne  zakupy  własne. 

sobota, 1 maja 2021

Kącik blogowy # 34 Współprace recenzenckie, stosiki i inne popularne elementy- zauważyliście, że jest ich na blogach nieco mniej ?

Drodzy Czytelnicy. W pierwszym dniu maja przychodzę do Was z drugą z rzędu, a trzydziestą czwartą w ogóle odsłoną Kącika blogowego. Chciałabym w niej zapytać o to czy macie takie same blogowe obserwacje jak ja. 

 

źródło

Zauważyłam, że od kilku miesięcy, a może nawet lat na blogach jest dużo mniej postów pokazujących tak zwane stosiki książkowe,  recenzji z dopiskiem, że tekst powstał w ramach współpracy recenzenckiej  czy nowych wyzwań czytelniczych.  Nie wiem czy to wynika ze zmiany podejścia do blogowania tj. braku potrzeby "chwalenia się" nowo zakupionymi  czy otrzymanymi do recenzji książkami czy jeszcze z czegoś innego.  Oczywiście są blogerzy, który nadal  takie posty tworzą , ale chyba jest ich niewielu. Stosiki raczej powoli odchodzą do lamusa.

wtorek, 27 kwietnia 2021

Kącik blogowy # 33 Blogi, które Was czymś zaskoczyły lub nadal zaskakują

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o blogi, które na  przestrzeni lat Was czymś zaskoczyły lub nadal zaskakują. Mam tu na myśli nie tylko blogi książkowe, ale także te o innej tematyce. 


źródło 

Chodzi mi o zaskoczenie takimi rzeczami jak : 

  • Częstotliwość i regularność dodawania postów 
  • Staż bloga i jego rozwój
  • Tematyka niektórych postów
  • Styl pisania 
  • Zmiany zachodzące na konkretnym blogu na przestrzeni lat
  • Ilość komentarzy i  jakość dyskusji pod postami
  •  Inne elementy, które mogą być zaskakujące

piątek, 23 kwietnia 2021

23 kwietnia Światowy Dzień Książki i... nie tylko

Drodzy Czytelnicy. 23 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. Wiedzieliście o tym ?  Jeśli nie to właśnie się dowiadujecie.  Jeżeli chcecie  poznać więcej szczegółów na temat tego święta zajrzyjcie do moich postów z  2018  i 2019 roku

Przeczytacie w nich o jego początkach i nie tylko. W dzisiejszym poście znajdziecie za to kilka wspomnień i książkowych rekomendacji.

sobota, 17 kwietnia 2021

Cykl Językowo # 26 Kolejne kanały do nauki języka angielskiego tym razem tylko te brytyjskie

Drodzy Czytelnicy. W pierwszej kwietniowej odsłonie cyklu Językowo obiecałam, że w kolejnych opowiem o jeszcze innych miejscach w sieci, z których korzystam ucząc się angielskiego. Dziś spełniam tę obietnicę. Napiszę kilka słów o kanałach w serwisie Youtube prowadzonych przez rodowitych Brytyjczyków.  Kiedy to czytacie w Waszej głowie być może pojawia się pytanie : Jak dobrze trzeba znać angielski, aby sporo z publikowanych tam treści zrozumieć ? 

Trudno mi jednoznacznie na to pytanie odpowiedzieć. Jednak wydaje mi się, że są to kanały dla osób, które opanowały angielski w stopniu średnio zaawansowanym (B1- B2 według klasyfikacji Rady Europy).  Ja  osobiście oglądając niektóre materiały nie wszystko jestem w stanie zrozumieć, ale dużym ułatwieniem są dla mnie angielskie napisy. Każdy z trzech nauczycieli skupia się przede wszystkim na nauce  prawidłowej wymowy, ale dodatkowo  każdy z nich kładzie nacisk na  inne aspekty nauki angielskiego takie jak : gramatyka, specjalistyczne słownictwo czy różnice pomiędzy brytyjską i amerykańską odmianą języka.

Tyle słowem wstępu. Teraz przechodzę do krótkiego opisu zawartości poszczególnych kanałów. Zainteresowani?  Zatem zapraszam do dalszej lektury.

środa, 14 kwietnia 2021

[Dyskusja] Czytanie książek w językach obcych - odważyliście się kiedyś ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o to czy czytaliście kiedyś książkę w języku obcym ?    Czy opanowaliście jakiś zagraniczny język na tyle dobrze, aby przeczytać w nim czasopismo/ gazetę ?  

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o dostęp do obcojęzycznych książek to w Polsce najwięcej jest tych w języku angielskim. Mam tu na myśli zarówno beletrystykę jak i literaturę popularnonaukową  Mogę się jednak mylić. 

 

 źródło