poniedziałek, 20 maja 2024

Pytanie o nowości i zapowiedzi z gatunku literatury faktu

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie pytanie o książki z mojego ulubionego gatunku czyli literaturę faktu, a konkretnie nowości w nim. Nowe książki lub zapowiedzi  wydawnictw specjalizujących się w reportażach i literaturze faktu.  Np. Wydawnictwa Czarnego. 

źródło

W każdym miesiącu  czy nawet tygodniu na sklepowych półkach pojawia się po kilka  lub kilkanaście nowości wydawniczych. Ile z nich dotyczy literatury faktu ? Słyszeliście o nowych tytułach, które są reportażami ? 

poniedziałek, 13 maja 2024

Realizacja postanowień noworocznych - jak Wam idzie ?

Drodzy Czytelnicy.  W kalendarzu maj , więc może pora sprawdzić jak idzie nam realizacja planów na ten rok ?  Moje były bardzo ambitne zaraz je przypomnę. Cieszę się, że część z nich udaje się realizować.  Przeczytałam kilka bardzo wartościowych książek ich listę znajdziecie na końcu tej strony. Obejrzałam kilkanaście filmów, a ponadto udaje mi się uczyć trzech języków jednocześnie.  tj. angielskiego z kanałem Po Cudzemu, hiszpańskiego z kanałami Elisa Pena i Agata uczy oraz raz w tygodniu włoskiego z ItalYOLO. Celowo nie podaję Wam linków, po pierwsze dlatego, że o tychże kanałach pisałam  już nie raz. Po drugie bardzo łatwo je znaleźć. Jeśli ktoś jest zainteresowany na pewno  znajdzie je w poprzednich postach, choćby  Inspiracjach z zakamarków Internetu. 


 źródło

Moje plany  na 2024 rok prezentowały się następująco: 

  • Przeczytać przynajmniej 50 książek- póki co przeczytałam 7, ale bardzo dobrych. 
  • Obejrzeć przynajmniej 60 filmów- póki co obejrzałam 20 
  • Przynajmniej sześciokrotnie wybrać się do kina - na razie byłam czterokrotnie na  Akademii Pana Kleksa, Miszmasz czyli Kogel Mogel 5 , Sami Swoi Początek i Za duży na bajki 2.
  • Stawiać przed sobą nowe wyzwanie czyli np. nauka angielskiego, hiszpańskiego i włoskiego jednocześnie- na  razie to wyzwanie idzie całkiem nieźle, choć zdarzają się dni bez lekcji, ale wtedy nadrabiam kolejnego dnia.  Jeden z plusów nauki  w Internecie jest taki, że mogę sobie odtwarzać lekcję kiedy tylko chcę. 
  • Zrealizować plany , których nie zrealizowałam w tym roku- zobaczymy ile się uda. 
  • Korzystać z różnych planerów organizerów i innych materiałów także tych darmowych znalezionych w Internecie.  Korzystam z planera 2024  i Dziennika Mola Książkowego. Oba zakupiłam w sklepie Luna World. Zajrzyjcie, bo warto. 
  • Zrobić porządki na liście blogów, które obserwuję i kanałów jakie subskrybuję- punkt w trakcie realizacji. 
  • Zrobić więcej dla siebie niż w roku 2023. 
  • Inne plany, które chcę zostawić dla siebie. 
  • Inne plany, które przyjdą mi do głowy w 2024- zadanie na drugą połowę roku. 
Na dziś ode mnie to już wszystko.  Jak  Wam idzie realizacja postanowień noworocznych ?  Może z części z nich zdążyliście już zrezygnować lub zamienić je na inne ? 

poniedziałek, 6 maja 2024

Filmy, które jeszcze nie powstały a chętnie byście je obejrzeli

Drodzy Czytelnicy. Ostatnio pytałam Was o książki, które jeszcze nie powstały, a które chętnie byście przeczytali. Dziś zapytam o filmy, które chcielibyście zobaczyć. Mam na myśli nie filmy, które są już nakręcone ,ale czekają na premierę tylko takie o których marzycie żeby powstały. 



źródło

Ja powiem szczerze, że nie czekam szczególnie na żaden film . Lubię polskie kino i mam nadzieję, że dobrych polskich filmów będzie jak najwięcej. Do moich ulubionych aktorów należą między innymi : Dawid Ogrodnik, Piotr Adamczyk, Tomasz Włosok,  Tomasz Kot, Antoni Pawlicki, Maciej Musiał, Jakub Gierszał, Mateusz Janicki i Mateusz Banasiuk. Jeśli chodzi o aktorki to cenię Maję Ostaszewską, Agatę Kuleszę, Joannę Kulig, Dorotę Kolak, ale też całą masę aktorek młodego pokolenia takich jak : Zofia Domalik, Eliza Rycembel, Paulina Lasota, Ina Sobala, Monika Mazur- Chrapusta Paulina Gałązka i inne. Chciałabym , aby jak najczęściej pojawiały się na dużym ekranie.  Lubię komedie romantyczne , więc ich też chciałabym sporo. 

Jeśli zaś chodzi o filmy już nakręcone, które czekają na premierę to chyba najbardziej ciekawi mnie zapowiadana na wrzesień tego roku produkcja Niepewność zakochany Mickiewicz. W rolę wieszcza wcielił się Nikodem Rozbicki. 

poniedziałek, 29 kwietnia 2024

Inspiracje kwiecień - wywiady, quizy, darmowe lekcje angielskiego, hiszpańskiego , włoskiego i nie tylko czyli mnóstwo wartościowej internetowej treści.

Drodzy Czytelnicy. Czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków Internetu. Tym razem  pokażę Wam interesujące treści znalezione w kwietniu 2024 roku. Jak zwykle będą wywiady, bo np. Rafał Gębura czy Andrzej Sołtysik wykonują fantastyczną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy.  Swoje robią też autorki  kanałów Po Cudzemu,  Polska Włoszka, Agata uczy  wyjaśniając językowe zawiłości. Cenną wiedzę przekazuje także Tomasz Rożek


 źródło
 
Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów o organizacji czasu, poprzez te dotyczące filmu, języków obcych, wakacyjnych podróży a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.

I. Ciekawe materiały od twórców internetowych.
  • Kurs hiszpańskiego dla początkujących. Lekcja 5 Moje hobby po hiszpańsku.  Jak opowiadać o tym co się lubi, a czego nie ?   Jak powiedzieć po hiszpańsku uwielbiam, a jak bardzo lubię ? O tym wszystkim w poniższej nieco ponad pięciominutowej lekcji.



  • Gwiazdy Sołtysika Łukasz Nowicki. Bardzo poruszający wywiad o relacjach z rodzicami ich odejściu, aktorstwie, pracy w radiu i rozstaniu z Pytaniem na śniadanie.  Ponad godzina pytań, których nie zadało zbyt wielu i równie ciekawe odpowiedzi. 



  • Współczesne niewolnictwo 7 metrów pod ziemią.  Bardzo zaskakująca i momentami szokująca opowieść Katarzyny Małek, która trzy miesiące spędziła w obozie pracy we Włoszech. Tak dobrze widzisz Drogi Czytelniku XXI , wiek, Europa i polski obóz pracy we Włoszech. Obejrzyj koniecznie. 
W kwietniu na kanale 7 metrów pod ziemią pojawiło się jeszcze kilka innych ciekawych rozmów dla osób o mocnych nerwach. Ich tematyka bardzo różna od  medycznej poprzez kryminalną

  • Spring 12 różnych znaczeń. Po Cudzemu odc.288.  Pierwsze skojarzenie z angielskim słowem spring to po prostu wiosna. Czy wiedzieliście, że to słowo ma aż dwanaście znaczeń ? Ja przyznam, że nie, więc ten odcinek programu Arleny jest dla mnie dużym zaskoczeniem. 

  • Gwiazdy Sołtysika Agnieszka Sienkiewicz.  Rozmowa o początkach aktorstwa, porzucaniu ról,  macierzyństwie i podróżach tych odbytych i wymarzonych. 

  • Agata Kulesza wywiad w Imponderabiliach.  Rozmowa o najnowszych  projektach filmowych, pracy lektorki, teatrze i tym dlaczego nie zdecydowała się na granie za oceanem. Pojawiają się też wątki dotyczące wcześniejszych produkcji w tym Oscarowej Idy i filmu o Tomaszu Komendzie, w którym  początkowo nie chciała zagrać.   Bardzo ciekawy materiał. 
  • Nauka to lubię. Kiedy nie warto myśleć za dużo ?  Kolejny interesujący film, z którego można dowiedzieć się czegoś nowego. 
  • Czy na Ziemi zabraknie żywności ? Naukowe Zero odc.8.  Tytuł dość zaskakujący i nieco przerażający, ale wcale nie przesadzony. Kiedy obejrzycie to nagranie  zrozumiecie dlaczego. Jak mówi sam prowadzący ten materiał miał zostać opublikowany później, ale ze względu na protesty rolników pojawił się właśnie teraz.

  • Czym są terapie genowe i dlaczego kosztują tak dużo ? Naukowe Zero odc.9. Na pewno wielokrotnie  słyszeliście o milionowych zbiórkach dla dzieci chorych na SMA, może nawet je wspieraliście. Tomasz Rożek  wyjaśnia na czym dokładnie polegają te terapie  i dlaczego czasem kosztują aż tyle ?. Temat trudny, ale przedstawiony w bardzo przystępny sposób. 

  • Italiolo- włoskie rozmówki do powtarzania Część 1. Podstawowe zwroty w języku włoskim, które mogą przydać się np. podczas wakacji w tymże kraju. 


  • Italiolo- ekspersowy kurs włoskiego od zera lekcja 8  Takich krótkich i przydatnych lekcji nigdy dość czy to przed wakacjami czy  na początku przygody z językiem włoskim. 

  • Jak produkcja ubrań niszczy planetę, na której żyjemy Naukowe zero odc.11. Po obejrzeniu tego filmu na pewno zastanowisz się czy rzeczywiście potrzebujesz kolejnej nowej sukienki bądź bluzki. Choć przyznam szczerze mnie samej ciężko zmienić moje nawyki zakupowe. 


  • Kolejny odcinek o poprawnej wymowie zagranicznych nazwisk. Po Cudzemu odc. 289.   
  • Elisa Pena100 najważniejszych hiszpańskich czasowników z odmianą. Skarbnica dla tych, którzy dopiero zaczynają naukę hiszpańskiego i chcą poznać najważniejsze czasowniki. Filmik jest tak skonstruowany, że  śmiało można robić z niego notatki.  100 czasowników + odmiana +przykładowe zdanie , a to wszystko w niewiele ponad 15 minut. 


  • Wkrótce w Netflixie Co to będzie ? Zobaczycie sami. Zapowiedź filmów i seriali Netflixa na drugą połowę 2024 roku. Począwszy od kolejnych sezonów popularnych seriali przez filmy dokumentalne, a skończywszy na filmach fabularnych wyprodukowanych specjalnie dla platformy. 
  • Dlaczego musisz znać te 100 zdań w języku hiszpańskim ? Elisa Pena przedstawia 100 podstawowych zwrotów po hiszpańsku. Słówka, zwroty i pytania niezbędne do podstawowej rozmowy  nie tylko na wakacjach.

poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Książki o których rzadko pisze się na blogach

Drodzy Czytelnicy.  Dziś będzie o książkach, o których rzadko pisze się na blogach  mam na myśli tematykę książek. 


źródło

Ja osobiście rzadko spotykam na blogach recenzje książek o tematyce : 

  • Politycznej
  • Religijnej 
  • Sportowej 
  • Medycznej w tym książki o chorobach 
  • Książki o historii dziedzin kultury takich jak film, muzyka, teatr
  • Książki o modzie
  • Leksykony i  książki kulinarne 
  • Książki mniej znanych autorów i tomiki poezji. 

Co dopisalibyście do tej listy ? Czy zgadzacie się ze stwierdzeniem, że w blogosferze recenzuje się głównie beletrystykę, trochę literatury faktu i popularno- naukowej ? Jakie recenzje czytacie najczęściej  jakich Wam brakuje ?  Udanego dnia. Anne 18. 


poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Nowe książki pisane przez polskie dziennikarki- co polecacie ?

Drodzy Czytelnicy.  Z  racji swojego dziennikarskiego wykształcenia bardzo lubię czytać, oglądać wywiady z przedstawicielami tego zawodu.  Zarówno te które przeprowadzają jak i te, których udzielają. Wśród moich ulubionych dziennikarek mogę wymienić : Magdę Mołek, Małgorzatę Ohmę, Joannę Górską, Joannę Racewicz, Beatę Tadlę, Anitę Werner, Agatę Młynarską, Małgorzatę Świtałę  i całą grupę dziennikarzy sportowych. Cenię także warsztat , kulturę dziennikarską Bogdana Rymanowskiego i Krzysztofa Ziemca. 

Sporo  z nich ma na koncie książki. Niektóre czytałam, część być może przede mną. Jeszcze inne nie są już dostępne na  rynku. 


O niektórych z tych książek pisałam już tutaj 

Od napisania tamtego tekstu minęły niecałe dwa lata. Przez  ten czas na rynku pojawiło się kilka innych. Są wśród nich następujące publikację. 
1. Joanna Racewicz To nie kraj to ludzie. historie zebrane na granicy.
2. Joanna Racewicz, Sypiając z prezesem. Historie kobiet w przemocowych związkach
3. Joanna Górska  Robert Szulc, Dziad on silny my silniejsi o naszej walce z rakiem 
4. Joanna Górska , Robert Szulc Przeżyć raka i co dalej ? 

poniedziałek, 8 kwietnia 2024

Książki o pierwszej pomocy

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym Was zapytać o książki, których   na naszym rynku  chyba ? nie ma zbyt wiele. Mam na myśli książki o udzielaniu pierwszej pomocy. Oczywiście każdy ma nadzieję, że wiedza zawarta w tego typu publikacjach nigdy mu się nie przyda , ale warto ją mieć. 
 
Pierwsza pomoc inaczej wygląda w przypadku dzieci, a inaczej dorosłych. Inaczej w górach/ autobusie czy sklepie.  Wiele zależy od rodzaju i okoliczności zdarzenia.  Niekiedy takiej pomocy mogą potrzebować także zwierzęta. 


 źródło

 W styczniu tego roku czytałam bardzo dobrą książkę o tej tematyce tj. Halo Pogotowie ? Czyli jak ratować życie i nie przesadzić  znanego ratownika medycznego Janka Świtały . Znacie inne tego typu publikacje ? Jeśli tak to co możecie polecić ? 

czwartek, 4 kwietnia 2024

Filmy i seriale Netflixa z lat 2021, 2022 i 2023, które polecacie mi nadrobić

Drodzy Czytelnicy. W ostatnim poście marca podarowałam Wam mnóstwo inspirujących treści. Dziś przychodzę do Was z prośbą o to abyście Wy mi coś polecili. Chodzi mi konkretnie o filmy i seriale wyprodukowane dla Netflixa w ostatnich trzech latach.   Zarówno polskie jak i zagraniczne. 



 źródło

Na pewno chciałabym nadrobić następujące seriale : 
  • 1670
  • Virgin River
  • Ukochane Dziecko
  • Światło, którego nie widać
  • Planeta Singli Osiem historii
  • Bridgetonowie sezon 2 (premiera 1 części 3 sezonu w maju)
  • Królowa Charlotta
  • Sprzątaczka 
  • Pewnego razu na krajowej jedynce 
Jeśli zaś chodzi o netflixowe filmy to interesują mnie te, które : 
  • Zostały nakręcone na  podstawie książek 
  • Są polskimi lub zagranicznymi dramatami
  • Są filmami nagrodzonymi Oscarem , Złotym Globem, Złotym Lwem lub inną nagrodą 
  • Poruszają temat choroby, niepełnosprawności, problemów rodzinnych 
  • Są komedią romantyczną 
  • Poruszają temat II wojny światowej 
  • Trwają nie więcej niż 120 minut 
Pytam konkretnie o produkcje Netflixa, bo choć regularnie śledzę premiery tej platformy to w ich gąszczu czasem mogę przeoczyć coś wartościowego. 

poniedziałek, 1 kwietnia 2024

Książki, które jeszcze nie powstały, a które chętnie byście przeczytali - są takie ?

Drodzy Czytelnicy.  Dziś będzie o książkach, które jeszcze nie powstały , a chcielibyście żeby się pojawiły na rynku.  Mam tu na myśli  zarówno książki polskich jak i zagranicznych autorów. 

poniedziałek, 25 marca 2024

Inspiracje marcowe czyli wywiady, quizy, lekcje języków obcych, ciekawostki i artykuły o Wielkanocy

Drodzy Czytelnicy. Czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków Internetu. Tym razem będą pokażę Wam interesujące treści znalezione w marcu  2024 roku. Jak zwykle będą wywiady, bo np Rafał Gębura czy Magda Mołek wykonują fantastyczną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy.  Swoje robią też autorki  kanału Po Cudzemu,  Polska Włoszka, Agata uczy  i Mówiąc Inaczej wyjaśniając językowe zawiłości.


 źródło
 
Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów o organizacji czasu, poprzez te dotyczące filmu, języków obcych, wakacyjnych podróży a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.

I. Ciekawe materiały od twórców internetowych.
  • Agata uczy. Kurs hiszpańskiego dla początkujących - Lekcja 4. Opowiadanie o sobie po hiszpańsku. Niespełna pięciominutowa lekcja, na której uczymy się opowiadać o sobie po hiszpańsku tj. przedstawić się , powiedzieć, gdzie mieszkamy i jaki zawód wykonujemy. 



  • Elisa Pena. 20 hiszpańskich wyrażeń dla Twoich porannych konwersacji. Odcinek, w którym Elisa uczy dwudziestu podstawowych zdań służących do opisu porannych czynności takich jak: wstawanie, przygotowywanie śniadania, wyjazdy do pracy, szkoły i inne. Na początku  Elisa mówi po hiszpańsku , ale dostępne jest tłumaczenie oraz napisy po polsku. Nagranie dzięki, któremu uczymy się nie tylko nowego słownictwa, ale także ćwiczymy rozumienie ze słuchu i prawidłową wymowę. 



  • Incel- co to jest ? Po Cudzemu odc.287.  Tym razem Arlena wzięła na tapet słówko, którego nie znałam. Jestem ciekawa czy Wy wiedzieliście co znaczy. 

  • Nauka to lubię. Obejrzyj ten film zanim otyłość zniszczy ci życie.  Tytuł mocny, ale myślę, że adekwatny do treści. 10 minut podczas których Tomasz Rożek wyposaża nas w podstawową wiedzę na temat otyłości. Czym ona jest i ile osób na nią cierpi ? Do czego może doprowadzić ta choroba i jakie inne schorzenia mogą jej towarzyszyć ?  Jakie są statystyki otyłości w Polsce ? O tym i wielu innych kwestiach dotyczących tej choroby możecie posłuchać w poniższym filmie. 

  •  Nauka to lubię. Po tym filmie wyrzucisz z domu plastik. Mikroplastik i nanoplastik. Mamy z nim do czynienia na co dzień, ale być może nie zdajemy sobie z tego sprawy. Doktor Tomasz Rożek  sprawdził czy można go znaleźć w jego krwi. Poddał się badaniu i  wyniki przedstawił w filmie. Obejrzyjcie, bo zdecydowanie warto. 

  • 5 przebadanych patentów na szczęście. 7 metrów pod ziemią.  Gościem Rafała Gębury jest dr.hab Piotr Michoń - wykładowca Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, który zajmuje się ekonomią szczęścia. Wywiad z gatunku tych bardziej ciekawostkowych , całkiem interesujący . 


  • Kuba Błaszczykowski Wygrałem swoje życie. Gosia Ohme  lajf no makeup odc. 17. Dziennikarka i psycholog Małgorzata Ohme w rozmowie z byłym kapitanem piłkarskiej reprezentacji Polski Jakubem Błaszczykowskim. Opowieść o wyprodukowanym dla  Prime  Video, filmie Kuba, jego trudnej historii , traumatycznych przeżyciach z dzieciństwa i tym czym dla niego jest ten film.  Bardzo dobry i poruszający wywiad. 

Poza rozmową z Kubą polecam także wywiady z Katarzyną Glinką, Jolantą Fraszyńską, czy Jackiem Rozenkiem.
  • Dolce- słówko o wielu znaczeniach. Sprawdź czy je znasz ? Polska Włoszka 


  • The Last Repair shop- film nagrodzony Oscarem w kategorii Najlepszy krótkometrażowy film dokuentalny. Dostępny zupełnie za darmo z angielskimi napisami. Gratka dla konserów filmu.


  • Godzina Zero odc.19 Krzysztof Stanowski i Tomasz Raczek. Ponad trzygodzinna rozmowa o filmie, gali Oscarowej i nie tylko. Mnóstwo opowieści, ciekawych historii.

  • Wzruszająca rozmowa z Teresą Lipowską. Andrzej Sołtysik z rozmowie z Teresą Lipowską. Prawie godzinny wywiad z aktorką. Sołtysik pyta Teresę Lipowską o jej aktorskie początki, casting do serialu M jak miłość, relację z Witoldem Pyrkoszem, książkę napisaną wspólnie z Iloną Łepkowską . Aktorka wspomina męża, mówi o tym co jeszcze chciałaby zagrać i dlaczego nie chce być nazywa gwiazdą. 

  • Iga Świątek- jaka jest na żywo w życiu kobieta rakieta  ? - wywiad  Magdy Mołek z najlepszą tenisistką świata. Rozmowa inna niż wszystkie. O szybkim dorastaniu, presji, oczekiwaniach i tym dlaczego czasem nie potrafi cieszyć się z sukcesów i być asertywna ? Opowieść o sporcie, tym co lubi robić poza grą w tenisa, jej teamie trenerskim, modzie i memach. 
 
  • Nowości na Netflix- kwiecień 2024. Szczerze mówiąc mało obfity w ciekawe premiery miesiąc, ale miłośnicy seriali być może znajdą coś  dla siebie. 


II. Inspirujące artykuły od blogerów i nie tylko. 



Na dziś to już wszystkie inspiracje. Mam nadzieję, że znajdziecie wśród nich coś co Was zainteresuje. . Jeśli macie ochotę podsyłajcie swoje inspiracje w komentarzach. 

Udanego dnia. Anne 18. 

























poniedziałek, 18 marca 2024

Najlepsze książki początku 2024 lub zapowiedzi na najbliższe miesiące + prośba o rekomendacje dobrych kanałów na Youtube o tematyce filmowej i literackiej

Drodzy Czytelnicy.  Niedawno pokazałam Wam mnóstwo inspirujących nagrań,  artykułów i quizów.  Dziś proszę Was byście to Wy powiedzieli mi co nieco  o najlepszych książkach/ zapowiedziach  wydawniczych początku 2024 roku.


 źródło

Jestem też ciekawa czy możecie polecić mi interesujące kanały na Youtube o tematyce literackiej bądź filmowej ? Oczywiście znam Sezon Literacki, Kursywę, Zaksiążkowane, Literatunek i Do Góry Książkami. Nie podsyłam linków , kto będzie chciał zajrzy.  Co jeszcze warto poznać ?

Jeśli chodzi o filmy to szczerze mówiąc najczęściej oglądam Sfilmowanych, o których nieraz już pisałam. Oprócz tego znam także : 

  • Kino w tubce
  • Drugi Seans
  • Ponarzekajmy o filmach 
  • Na Gałęzi 
  • TVfilmy
  • Kinomaniak
  • Szybkie recenzje
  • Tomasz Raczek

poniedziałek, 11 marca 2024

Kącik Filmowy # 45 Lista Oscarowych filmów, które chciałabym obejrzeć

Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce, gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia. Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.

W dzisiejszym wpisie chciałabym przedstawić Wam listę filmów, które były nominowane do Oscara  lub nawet otrzymały tę statuetkę w latach 2017- 2023 w najpopularniejszych kategoriach i, które chciałabym obejrzeć. Ustawiłam taki, a nie inny przedział czasowy, bo po pierwsze nie chcę cofać się zbyt daleko , po drugie mniej więcej w tym okresie zaczęłam interesować się tą nagrodą , a po trzecie to właśnie produkcje z kilku ostatnich lat są najczęściej i najłatwiej dostępne we wszelkiego rodzaju serwisach streaminigowych. 

Kiedyś już tworzyłam podobną listę, ale niewiele z niej udało się zobaczyć. Może tym razem pójdzie lepiej. Lista wygląda następująco : 

1. Green Book ( 2018)-  Oscar 2019 w kategorii Najlepszy film.
2. Roma (2018) - Oscar 2019 w kategorii Najlepszy Reżyser dla Alfonsono Cuarona.  Oprócz tego statuetka w kategorii Najlepszy Film Międzynarodowy i Najlepsze zdjęcia.
3. Historia małżeńska ( 2019). Nominacja  2020 w kategorii Najlepszy Film
4. Kształt wody (2017)- Oscar 2018 w kategorii Najlepszy  Film oraz Najlepszy Reżyser.
5. Manchester by the sea (2016). Oscar 2017 w kategorii Najlepszy Aktor Pierwszoplanowy i Najlepszy Scenariusz.
6. Bohemian Rhapsody( 2018)- Oscar 2019 w kategorii Najlepszy Aktor Pierwszoplanowy. Otrzymał go Rami Malek.
7.Parasite ( 2019).Oscar 2020 w kategorii Najlepszy Film, Najlepszy Reżyser, Najlepszy scenariusz i Najlepszy film Międzynarodowy.
8.Przełęcz ocalonych (2016)- Nominacja 2017 dla najlepszego filmu.
9. Moonlight ( 2016)- Oscar 2017 w kategorii Najlepszy Film
10 Jackie (2016)- Nominacja 2017 w kategorii Najlepsza Aktorka dla Natalie Portman.
11 Czas mroku( 2017) Oscar 2018 w kategorii Najlepszy Aktor Pierwszoplanowy, którą otrzymał Gary Oldman.
12 Lady Bird (2017)- Nominacja 2018 w kategorii Najlepszy film.
13 Faworyta (2018) Oscar 2019 w kategorii Najlepsza aktorka pierwszoplanowa dla Olivi Colman. 
14 Nomadland(2020)- Oscar 2021 w kategorii Najlepszy Film , Najlepszy reżyser i aktorka pierwszoplanowa. 
15. Coda.2021)- Oscar 2022 w kategorii Najlepszy Film  
16 Biedne Istoty (2023)- Nominacja  między innymi w kategorii Najlepszy Film, Najlepsza aktorka pierwszoplanowa i aktor drugoplanowy. 
17. Maestro ( 2023)- Nominacja 2024 między innymi w kategorii  Najlepszy Film i Aktor Pierwszoplanowy. 
18. Przesilenie Zimowe (2023)- Nominacja 2024 w kategorii Najlepszy Film,  Najlepszy Aktor Pierwszoplanowy.  Najlepsza Aktorka Drugoplanowa. 
19. Nyad(2023)- Nominacje 2024 w kategorii Najlepsza Aktorka Pierwszoplanowa i drugoplanowa. 
20. Rustin  (2023)- Nominacja 2024 w kategorii Najlepszy Aktor Pierwszoplanowy. 

Na liście  nie ma polskich produkcji, ponieważ wszystkie rodzime, nominowane do tej nagrody filmy tj. Ida, która Oscara dostała w 2015 roku , Zimną Wojnę , która w 2019 roku miała szansę na aż trzy statuetki  oraz nominowane w 2020 roku Boże Ciało już obejrzałam.  Widziałam także Narodziny Gwiazdy (nagrodzone w 2019 za najlepszą piosenkę i nominowane w innych kategoriach). Oprócz tego obsypany statuetkami w 2017 roku  La La Land,  Dwóch Papieży czy film Ojciec za, który w 2020  Oscara dostał Anthony Hopkins.  Nie zapomniałam o przepięknym Pianiście- Oscar w 2003 roku za reżyserię dla Romana Polańskiego.

czwartek, 7 marca 2024

Blogi i książki o tematyce sportowej- możecie coś polecić ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś  znów będzie krótko. Mam do Was pytanie czy znacie jakieś nowe, interesujące blogi i książki o tematyce sportowej ?

 

 


O książkach sportowych pisałam już w tym poście Książki o moim ulubionym sporcie czyli o siatkówce. oraz tutaj
 
Blogów sportowych nie znam w ogóle mogę za to polecić kilka kanałów o tematyce sportowej w tym : 
W roku  Igrzysk Olimpijskich czyli najważniejszej sportowej imprezy czterolecia, gdzie  walczy się o medale w kilkudziesięciu dyscyplinach takich książek i blogów sportowych  teoretycznie powinno być trochę więcej. Czy jest ?  Nie wiem. 

niedziela, 3 marca 2024

Kącik filmowy # 44 Wiosenne premiery kinowe i nowości w ramówkach największych stacji telewizyjnych

 

Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce, gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia. Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.

W pierwszym w 2024 roku poście z cyklu Kącik Filmowy postanowiłam przedstawić Wam polskie premiery kinowe zaplanowane na najbliższe trzy miesiące tego roku z zastrzeżeniem, ze ich data może ulec zmianie.  Oprócz tego pokażę nowości telewizyjne i te, które trafią na platformy takie jak: Netflix, Player czy Polsat Box Go. 


I. Wiosenne premiery kinowe 2024
Marzec: 
  • Powołany 2  premiera 1.03
  • Strefa Interesów- premiera 8.03 
  • Biała Odwaga- premiera 8.03
  • Tyle co nic - premiera 8.03
  • Za duży na bajki 2- premiera 15.03 
  • Norwegian Dream - premiera 22.03
 Kwiecień : 
Czerwone Maki - premiera 5.04 
Film dla kosmitów - premiera 5.04
Wariaci- premiera 12.04
Kobieta z- premiera 5.04
Kicia Kocia w przedszkolu- premiera 26.04
 
II. Ramówka największych stacji TV- Wiosna 2024 

  • The Voice Kids 7 ( w jury Cleo, Tomson i Baron oraz Natasza Urbańska), TVP2, sobota godz. 20.05- premiera 24.02
  • Taniec z Gwiazdami  ( w jury Ewa Kasprzyk,  Rafał Maserak, Iwona Pawlović oraz  Tomasz Jan Wygoda), Polsat, niedziela godzina 20.05- premiera 3.03
  • Twoja Twarz Brzmi Znajomo Najlepsi (jubileuszowa edycja z udziałem zwycięzców/ finalistów poprzednich edycji), Polsat , piątek godz. 20.05- premiera 8.03
  • Sanatorium Miłości , TVP1, niedziela godz. 21.15- premiera 10.03
  • Nasz Nowy Dom , Polsat, środa i  czwartek godz. 20.05- premiera 6.03
  • Ninja Warrior Polska, Polsat, wtorek godz. 20.05- premiera 5.03
  • Przyjaciółki 23, Polsat, czwartek godz. 21.05 - premiera 7.03
  • Mam Talent 15 ( w jury Agnieszka Chylińska, Marcin Prokop oraz Julia Wieniawa), TVN, sobota godz. 20.05- premiera 2.03
  • Planeta Singli osiem historii, Polsat, niedziela godz. 22.10- premiera 3.03
  • Bracia , Polsat, piątek godz. 22.10- premiera 8.03
  • Va Banque TVP2, poniedziałek- sobota godz. 18.10- premiera 16.02
  • Koło Fortuny, TVP2 poniedziałek-  niedziela godz. 16.00 w tygodniu 14.30 w weekendy- premiera 2.03
  • Masterchef Nastolatki,TVN, niedziela godz. 20.05 , premiera 3.03
  • The Traitors Zdrajcy, TVN, środa godz. 21.35- premiera 28.02
  • Drag Me Out, TVN, wtorek godz.21.35- premiera 5.03
  • Kuchenne Rewolucje, TVN, czwartek godz.21.35- premiera 7.03
  • Ojciec Mateusz 31  , TVP1, czwartek godz. 20.35- premiera 7.03
  • Matylda, TVP1, niedziela godz.20.30- premiera 10.03
  • Będziemy mieszkać razem, TVP1, piątek godz,20.15- premiera 8.03
  • Milionerzy, TVN, poniedziałek- czwartek godz.20.55 premiera 4.03
  • Niezwykłe stany Prokopa, TVN, niedziela, godz.11.30- premiera 3.03
  • Odwilż, TVN, poniedziałek godz. 21.35- premiera 4.03
  • Postaw na milion TVP2, czwartek godz.20.40- premiera 7.03
  • Komisarz Alex 22, TVP1, sobota, godz. 20.30- premiera 9.03. 
  • Lepsza Polska, Polsat News, czwartek godz.19.15- premiera 14.03
  • Szansa na sukces Opole 2024,  TVP2, niedziela godz.15.15 premiera 17.03
 III. Nowości serwisów streamingowych tj. Netflix, Player i Polsat Box Go- wiosna 2024 : 
  • Sługa Narodu 2 , Polsat Box Go- premiera 9.02
  • Krew 2,  Polsat Box Go- premiera kwiecień 2024
  • Teściowie 2- Polsat Box Go- premiera maj 2024
  •  Zdrada , Polsat Box Go- premiera czerwiec 2024
  • Klara , Player- premiera 22.03
Marcowe nowości Netflixa


Na dziś to już wszystko. Mam nadzieję, że przygotowana przeze mnie rozpiska pozwoli Wam nie zapomnieć o żadnej z kinowych i telewizyjnych premier wiosny, 
Udanego dnia. Anne 18. 


poniedziałek, 26 lutego 2024

Inspiracje lutowe tj. wywiady, quizy i mnóstwo ciekawostek czyli to co czytelnicy lubią najbardziej

Drodzy Czytelnicy. Czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków Internetu. Tym razem będą pokażę Wam interesujące treści znalezione w lutym  2024 roku. Jak zwykle będą wywiady, bo np Rafał Gębura czy Magda Mołek wykonują fantastyczną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy.  Swoje robią też autorki  kanału Po Cudzemu,  Polska Włoszka, Agata uczy  i Mówiąc Inaczej wyjaśniając językowe zawiłości.


 źródło
 
Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów o organizacji czasu, poprzez te dotyczące filmu, języków obcych, wakacyjnych podróży a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.

I. Ciekawe materiały od twórców internetowych. 
  • Jak energetyki wpływają na młodzież ? Nauka to lubię.  Od 1 stycznia 2024 obowiązuje zakaz sprzedaży energetyków osobom poniżej osiemnastego roku życia. W tym odcinku doktor Tomasz Rożek dokonuje naukowej analizy tego przepisu.  Co się dzieje, gdy przekroczymy dzienną dawkę kofeiny ? Czy chodzi tylko o nią ?O tym wszystkim w poniższym filmie.

  • 130 włoskich słów- włoski dla początkujących, podstawy włoskiego, pierwsze lekcje . Włoski dla zielonych odc.5. Lekcja od której zaczynałam swoją naukę włoskiego.
 

  • Język włoski podstawy- zdania przydatne w podróży. Włoski dla zielonych odc.4. Włoski wakacyjny niezbędnik.


  • Beyonce, Rihanna, Mariah Carey- jak to wymawiasz?  Po Cudzemu odc.286. Czy na pewno odpowiednio wymawiamy imiona i nazwiska popularnych wokalistek? Obejrzyjcie ten odcinek, a znajdziecie odpowiedź na to pytanie.



  • Tak trzeba zmienić edukację w Polsce-  Tomasz Rożek w rozmowie z profesorem Antonin Dudkiem.  Prawie godzinna rozmowa z historykiem, politologiem i wykładowcą Uniwersytetu  Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.  Wywiad o perspektywach edukacyjnych dla młodych ludzi , zagrożeniach systemowych i ich potrzebach, zmianie podstawy programowych, tym co "działa" najgorzej i roli nauczyciela.
 

  • Naukowe Zero odc.1 Edukacja w Polsce wymaga zmian systemowych- odcinek przygotowany przez fizyka Tomasza Rożka, autora kanału Nauka to lubię . Znajdzie się w nim między innymi analizę bardzo ciekawych badań naukowych PISA. 
 
Kanał Zero- to nowy projekt na polskim Youtube stworzony przez dziennikarza Krzysztofa Stanowskiego.  Szumnie zapowiadany jako ten, który może dużo zmienić . Jak będzie zobaczymy. Coś dla siebie znajdą w nim miłośnicy gospodarki( Gospodarcze Zero). filmu( Ekranowe Zero), polityki ( Godzina Zero), przyrody ( Gatunkowe Zero),pasmo, poranne, wieczorne i mnóstwo innych tematów. Do współpracy zaprosił dobrze znane twarze takie jak: Tomasz Raczek, Tomasz Rożek, Robert Mazurek, Izabella Krzan, Marcin Meller, Tede i inni.

  • Dawid Pajerski Podcast odc.11 Budowanie niszowego biznesu- Pani Porządek Natalia Migacz.  Kanał, na który trafiłam, ze względu na to, że gościem odcinka jest moja dobra koleżanka z liceum. Natalia opowiada o budowaniu własnego biznesu w niszowej branży jaką jest Declutering i organizacja przestrzeni. Jak to jest wystartować z biznesem w branży, która w Polsce dopiero się buduje ? Czym jest Decluttering a czym Home Staging ? Kim są jej potencjalni klienci i jak dokładnie im pomaga ?  Czego można się obawiać startując i  jak ocenia swoją decyzję z perspektywy czasu ? To i wiele więcej w poniższym wywiadzie. Jeśli jesteście zainteresowani tym co robi Natalia zajrzyjcie na jej Instagram Pani Porządek oraz stronę internetową tutaj
 
  • Maria Dębska szczerze o tym kiedy ślub, jaka była Kalina Jędrusik i czy mieć dzieci ? Imponderabilia. Karol Paciorek w rozmowie z Marią Dębską o najnowszej roli w serialu Canal + Kiedy ślub ? , klątwie pewnej filmowej nagrody,  S.0.S Wioskach Dzięcięcych, których jest ambasadorką, o tym czym aktor może się zajmować poza graniem i dlaczego aktorzy w scenariuszu są  numerami  To i kilka innych ciekawych wątków w poniższej rozmowie.  

  • Najtrudniejszy Zawód Świata.  7 metrów pod ziemią. 15 lutego obchodzony jest  Międzynarodowy Dzień Nowotworów Dziecięcych .   Z tego powodu Klinika Onkologii i Chirurgii Onkologicznej  Dzieci i Młodzieży Instytutu Matki i Dziecka przygotowała kolejną edycję akcji (P) okaż serce. Elementem tejże kampanii jest wywiad z  Anną Raciborską- szefową wspomnianej kliniki.  Rozmowa z gatunku tych, którą możemy bać się obejrzeć, ale która bardzo porusza. 


  • Sami Swoi Początek. Kim jest Adam Bobik Odtwórca roli Kazimierza Pawlaka? Kanapa Knapa. Ciekawa rozmowa z odtwórcą głównej roli w filmie Sami Swoi Początek. Opowieść o pracy na planie, przygotowaniach do roli, wierze, odpoczynku i ulubionych aktorach. 
 
  •  Adam Bobik o nowych Samych Swoich - Podcast Zbiorowy. Drugi, dużo dłuższy wywiad z Adamem Bobikiem o jego aktorskiej drodze, egzaminach, rolach, dzieciństwie, Kościele, a także byciu aktorem drugiego planu, innych zadaniach na nim , castingach i tańcu.


 

poniedziałek, 19 lutego 2024

Książkowe , filmowe i blogowe podsumowania roku- bywają dla Was inspiracją ?

 Drodzy Czytelnicy. Od kilku tygodni na blogach i w serwisie Youtube pojawiają się rożnego rodzaju wpisy bądź filmy będące podsumowaniem minionego roku. Są rankingi najlepszych/ najgorszych książek, filmów a nawet seriali. Są również takie w których blogerzy/ youtuberzy prezentują plany na rok 2024.

Jestem ciekawa czy tego rodzaju wpisy lub nagrania bywają dla Was inspiracją i czy czytacie lub oglądacie potem to co było w nich polecane ? Może porównujecie je ze swoimi i sprawdzacie  ile z wymienionych przez kogoś tytułów znacie ? 

czwartek, 15 lutego 2024

Najbardziej inspirujące treści w Internecie- gdzie je znajdujecie ?

Drodzy Czytelnicy.  Dziś chciałabym zapytać Was o Wasze źródła internetowej inspiracji.  W moim przypadku są to blogi, Youtube . Tylko dwa, ale bardzo pojemne i różnorodne źródła.  O efektach ich przeszukiwania informuję co miesiąc w cyklu Inspiracje z zakamarków Internetu. Odsłona lutowa jeszcze w przygotowaniu.



 

 

 

 

 

Dziś nie będę Wam pokazywać żadnych konkretnych treści , ale pokażę miejsca w Internecie do, których najczęściej zaglądam 
 I. Kanały na  Youtube z treściami edukacyjnymi 

II. Znani dziennikarze na Youtube czyli moje ulubione kanały z wywiadami.

Mam też swoje ulubione kanały o tematyce filmowej, sportowej i książkowej. Będę je Wam sukcesywnie pokazywać w kolejnych postach.