poniedziałek, 14 października 2019

Nowość na blogu. Pierwsza odsłona Kącika Filmowego

Drodzy Czytelnicy. Dziś inauguruję na blogu zupełnie nowy cykl O jego stworzeniu myślałam już od stycznia 2019.  Jednak dopiero teraz zdecydowałam się na realizację  mojego pomysłu. Zachęciły mnie również pozytywne komentarze ze strony czytelników. Przed Wami  Kącik  Filmowy by Anne 18. 
 
Dlaczego postanowiłam stworzyć ten cykl ? W ostatnim czasie oglądam bardzo dużo filmów, sporo czytam o tej dziedzinie sztuki, coraz częściej rozmawiam o filmach z innymi i piszę recenzje filmowe.

Kącik Filmowy powstał, ponieważ chcę się rozwijać jako  blogerka i dziennikarka. Chcę mieć  na  tym blogu przestrzeń do dyskusji o kolejnej gałęzi kultury jaką jest film.

Mam już na swoim koncie kilkanaście recenzji filmowych, które pisałam jeszcze podczas praktyk studenckich oraz już po studiach dla portalu Be Good Art.  Jednak ta materia wciąż jest dla mnie trochę nowa.  Nigdy nie chciałam być krytykiem filmowym ani filmoznawcą. Ten blog z dnia na dzień nie zmieni swojej tematyki i nie stanie się blogiem filmowym. Możecie  być spokojni.   Chcę po prostu  się rozwijać. Rozwój jest ważny i potrzebny.
 
Nie liczę, że zdobędę wielu nowych czytelników, nie wiem jak często będę publikować  tutaj recenzje filmowe, ale wiem, że na pewno będę to robić, bo chcę poszerzyć tematykę bloga i pokazać, że jest wiele świetnych polskich filmów wartych obejrzenia.  Bazą dla kącika będzie lista 25 polskich filmów, które muszę obejrzeć. ale nie tylko.

Zainteresowani ? Znakomicie. Zapraszam do dalszej lektury.

piątek, 11 października 2019

8 lat blogowania- wpis rocznicowy, który miał być krótki, ale chyba.... nie chyba na pewno jest co podsumowywać i za co dziękować

11 października 2019 - dziś mija dokładnie osiem lat istnienia  bloga Książki Warte Przeczytania. Osiem lat to bardzo długi blogowy staż. Jestem zadowolona, że tyle wytrwałam, bo wiele blogerek, na których strony zaglądałam na początku blogowej przygody już dawno zawiesiło swoją  aktywność lub na dobre zniknęło z blogosfery usuwając swoje strony. Osiem lat to bardzo dużo zarówno w blogowaniu jak i w życiu. 

Matura, pięć lat studiów, praktyki studenckie, w tym w redakcji gazety i pierwszy w życiu staż. Do tego mnóstwo innych ważnych wydarzeń. Cały czas blogowałam. Przez te lata napisałam setki, może nawet tysiące tekstów. Nie wiem od pewnego czasu już ich nie liczę. Dzięki blogowaniu nauczyłam się pisać lepiej i nabrałam trochę pewności siebie. Blogowanie było ze mną w latach młodości i będzie jeszcze długo.  To pasja, z której nie potrafiłabym zrezygnować. 

czwartek, 3 października 2019

25 polskich filmów, które muszę obejrzeć

Film-  dziedzina sztuki, która nigdy jakoś mocno mnie nie interesowała. Jednak na studiach licencjackich mając zajęcia takie jak choćby Wiedza o filmie musiałam być na bieżąco z tym co się dzieje w świecie kina. Śledziłam premiery kinowe, oglądałam gale finałowe Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, wiedziałam które polskie filmy nagradzano na rodzimych bądź zagranicznych festiwalach.  Obejrzałam kilka z tych ambitniejszych filmów między innymi nagrodzoną Oscarem Idę Pawła Pawlikowskiego.  Zaczęłam czytać więcej recenzji filmowych, śledziłam portale poświęcone  filmowi itd.  
źródło 
Na studiach magisterskich zainteresowanie filmem pozostało, choć trochę zmalało. Nadal sporo czytałam o filmach nagradzanych na festiwalach , ale już ich nie oglądałam, nie śledziłam dokonań aktorów czy reżyserów młodego pokolenia. Obecnie jestem na bieżąco jeśli chodzi o premiery filmowe. Jednak  mam spore zaległości w oglądaniu. Mam tu na myśli  przede wszystkim produkcje,  które zostały za coś nagrodzone.  Stworzyłam więc listę  dwudziestu pięciu polskich filmów, które  miały swoją premierę w latach 2017- 2019  i które muszę obejrzeć, aby przekonać się czy naprawdę są tak dobre bądź tak słabe jak piszą recenzenci. 

Lista zawiera zarówno filmy, które zostały dostrzeżone i docenione za granicą np. Twarz  Małgorzaty Szumowskiej czy Zimna Wojna Pawła Pawlikowskiego  jak i te, które zyskały uznanie  jury Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.  Znajdują się na niej przede wszystkim filmy z mocnym przekazem, ale są także komedie  romantyczne.   

Tyle słowem wstępu. Teraz już zapowiadana w tytule posta lista.
 Wykonanie: Klaudyna Maciąg Klaudyna Maciąg 
 

piątek, 27 września 2019

Pierwsza jesienna dawka internetowych inspiracji czyli co nie co ze świata kultury i edukacji

Drodzy Czytelnicy. Obiecałam Wam, że we wrześniu na blogu pojawi się kolejna dawka interesujących materiałów z różnych zakamarków Internetu.  Dotrzymuję słowa i publikuję kolejne 
mam nadzieję ciekawe materiały. 

Pokaże trzy kanały, które niedawno znalazłam w zakamarkach serwisu Youtube oraz dwa  najnowsze odcinki programu Arleny Witt  Po Cudzemu.  Zapraszam do oglądania i komentowania.


czwartek, 19 września 2019

Ostatnio Czytelnicy pytali mnie teraz ja pytam Czytelników

Drodzy Czytelnicy. W komentarzach pod ostatnim postem pisaliście, że  jest coraz więcej nowych blogów książkowych, choć ja myślę, że jest dokładnie odwrotnie.  Mam zatem  prośbę. Podajcie mi w komentarzach nazwy tychże blogów chętnie je poznam. 


wtorek, 10 września 2019

Odpowiam na kolejne Wasze pytania i zapowiadam to co niebawem pojawi się na blogu

Drodzy Czytelnicy. W ostatnich dniach po raz kolejny mogliście zadawać mi pytania. Dziś na nie odpowiem, ale nie tylko. Będzie też kilka słów o tym co niebawem pojawi się na blogu. Tyle słowem wstępu. Teraz przechodzę już do tego na co czekacie najbardziej czyli do odpowiedzi na pytania, które mi zadałyście.

czwartek, 5 września 2019

Znowu możecie mnie o coś zapytać czyli Q& A część druga

Drodzy Czytelnicy. Jako, że ostatnio  mieliście do mnie bardzo ciekawe pytania daję Wam możliwość zadawania kolejnych. Znów możecie pytać o to co związane jest z blogowaniem , dziennikarstwem, edukacją, kulturą, telewizją  i nauką języków obcych.  Jeżeli interesują Was kwestie związane z moim wykształceniem  chętnie o nich opowiem.


wtorek, 3 września 2019

Odpowiadam na pytania czytelniczek czyli o dziennikarstwie, psychologii, sporcie, książkach oraz blogowych początkach i zwątpieniach

Zgodnie z obietnicą publikuję dziś post,  w którym odpowiem na pytania jakie Wy- Czytelnicy mogliście mi zadawać przez ostatnie dni w komentarzach pod poprzednim wpisem. 

Bez zbędnej zwłoki przechodzę do sedna dzisiejszego posta  czyli odpowiedzi na Wasze pytania. Zapraszam do lektury .  Ostrzegam to będzie długi wpis.

piątek, 30 sierpnia 2019

Czytelnicy pytają a Anne 18 odpowie czyli Q& A na blogu Książki Warte Przeczytania

Drodzy Czytelnicy. Dziś daję Wam pewną możliwość. Otóż w komentarzach pod tym postem możecie zadawać mi pytania ,na które odpowiem w jednym z następnych wpisów.

poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Kącik blogowy # 16. Kolejna porcja blogowych polecanek od Anne 18

Mam dziś dla Was kolejną porcję blogów oraz wpisów wartych polecenia. Zapraszam do przeglądania.


1. Ale piękny świat- blog podróżniczy Doroty i Selima
Blog podróżniczy pełen fantastycznych zdjęć i relacji z podróży. Od samego patrzenia można się zachwycić. Zaglądajcie , bo jest co oglądać. 

2.Etuzjazjastycznie. pl żyj lepiej, ciekawej, mądrzej
Drugi blog Ani, którą znacie jako autorkę strony Myśli i słowa wiatrem niesione. Pisze na nim o kwestiach dotyczących kultury, samorozwoju, ale przede wszystkim o podróżach. Pokazuje piękno różnych zakątków Polski np. Rzeszowa czy Wrocławia, ale też Europy np. Madrytu.  

3. Pedagog pisze
Blog pełen inspiracji dla nauczycieli wychowania przedszkolnego, edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej oraz  wszystkich pracujących z dziećmi. Mnóstwo bezcennych informacji i materiałów znajdą tam nie tylko obecni, ale i przyszli pedagodzy.  Nowe przepisy obowiązujące w  placówkach takich jak przedszkole, żłobek czy klubik dziecięcy, pomoce dydaktyczne, wskazówki dla studentów , przemyślenia pedagoga z wieloletnim stażem. To wszystko i wiele więcej  dostępne na tym blogu. Jednym z lepszych o ile nie najlepszym o tematyce edukacyjnej jaki znam. 

Posty z innych blogów, które polecam
8 książek, które musisz przeczytać tego lata  
# 27 Fuertavertura 

Na dziś to wszystko.  Celowo powtórzę pytania postawione w poprzednim wpisie. Blogi o jakiej tematyce poza literacką / kulturalną czytacie najczęściej i dlaczego ? Jakich inspiracji szukacie w blogosferze ?

Czekam na Wasze odpowiedzi. Udanego dnia. Anne 18.