piątek, 17 stycznia 2020

Imponderabilia- bardzo długie i szczere wywiady Karola Paciorka

Drodzy Czytelnicy. W ostatnim poście opublikowanym w 2019 roku obiecałam, że w 2020 nadal będę pokazywać Wam  ciekawe zakamarki Internetu, rozmowy z ludźmi kultury i nie tylko. Dotrzymuję  słowa.  Dziś napiszę kilka słów o kanale prowadzonym przez Karola Paciorka. 

 źródło
 
Imponderabilia- kanał, na którym Karol Paciorek rozmawia ze swoimi gośćmi długo i szczerze.  Jego rozmówcami są ludzie kultury tj. aktorzy, muzycy,twórcy internetowi tacy jak choćby Paulina Mikuła i Radek Kotarski., ale nie tylko. Rozmowy są także dostępne w formie podcastu.

Aby je obejrzeć od początku do końca potrzeba sporo wolnego czasu.  Niektóre wywiady  trwają  około  dziewięćdziesiąt minut, inne nawet trzy lub cztery godziny. Nie są jednak przeciągane na siłę. Ich długość wynika z tego, że  prowadzący zadaje interesujące pytania, a goście równie ciekawie odpowiadają. Zresztą zobaczcie i posłuchajcie sami.    

Wybrałam dwa wywiady, które sama ostatnio obejrzałam i z których mnóstwo się dowiedziałam. Dwoje zupełnie różnych, ale bardzo lubianych aktorów Tomasz Kot i Piotr Adamczyk w ogniu pytań.

wtorek, 14 stycznia 2020

Kącik Filmowy #5 Boże Ciało z nominacją do Oscara + druga odsłona słowniczka filmowego od Sfilmowanych

Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 

W szóstej odsłonie Kącika będzie o świetnej wiadomości, na którą nie ukrywam bardzo liczyłam oraz o drugim odcinku cyklu Słowniczek filmowy  na kanale Sfilmowani.  

poniedziałek, 6 stycznia 2020

Książki jako prezenty często je dajecie lub dostajecie ?

Drodzy Czytelnicy. Dzisiaj znowu będzie krótko i na temat. Tym razem o... książkach, a konkretnie o tym  Czy często dajecie komuś książkę w prezencie lub czy sami ją dostajecie. 
















środa, 1 stycznia 2020

Rok 2020 - premiery książkowe, filmowe, płytowe i inne. Pierwsza w nowym roku dyskusja o tym co będzie się działo w kulturze

Drodzy Czytelnicy. W pierwszym poście w 2020 roku przychodzę do Was z krótką serią pytań, które mam nadzieję rozpoczną ciekawą dyskusję i wymianę informacji. 

Macie już skonkretyzowane plany kulturalne na ten 2020 rok ?
  • Wiecie jakie książki polskich i zagranicznych autorów ukażą się w najbliższych miesiącach ?
  • Czekacie szczególnie mocno na premierę czyjeś płyty ?
  • Śledzicie repertuar kin i zamierzacie w najbliższym czasie  obejrzeć coś na dużym ekranie  ? 
  • Jesteście miłośnikami  sztuki na żywo i wyjść do teatru, a może wolicie Teatr Telewizji ? 

niedziela, 29 grudnia 2019

Ostatnie 12 miesięcy w liczbach czyli blogowo- kulturalne podsumowanie 2019 roku

Rok 2019 na blogu Książki Warte Przeczytania był inny niż wszystkie. Nie opublikowałam bowiem ani jednej recenzji książkowej, w ogóle mało pisałam o literaturze. Niewiele też czytałam.  Dzieliłam się za to różnymi inspirującymi materiałami i tekstami. Pokazywałam, że Youtube jest pełen nowych kanałów o tematyce kulturalnej i edukacyjnej.  Polecałam wartościowe miejsca w sieci oraz wpisy z innych blogów. Pisałam wtedy, kiedy uznałam, że mam coś wartościowego do przekazania.   Choć w 2019 roku miałam sporo wolnego czasu i mogłabym publikować posty dużo częściej nie robiłam tego. Dlaczego ? Bo  nie chciałam tworzyć niczego na siłę.  Moim celem było to żeby każdy mój tekst czy to post na blog książkowy, muzyczny czy artykuł  na portal Be Good Art był dopracowany i przemyślany.  Nie liczyła się dla mnie ilość tylko jakość tekstów, które pisałam i publikowałam.


źródło

niedziela, 22 grudnia 2019

Życzenia świąteczne 2019

Za dwa dni Wigilia. Pora już pomału kończyć świąteczne przygotowania i wypieki. Czas powoli odkładać na bok smartfony, telefony, wszystko inne co na co dzień nas rozprasza i często nie pozwala się wyciszyć, naprawdę odpocząć. Za dwa dni przy stole wszyscy będą składać sobie świąteczne życzenia. Ja składam je już dziś.

Drodzy Czytelnicy. Życzę Wam aby nadchodzące Święta Bożego Narodzenia były pełne spokoju, radości, ludzkiej życzliwości, dobroci oraz Bożej miłości. Niech ten wyjątkowy, bo jedyny w roku czas będzie czasem spędzonym z rodziną i z tymi którzy są dla Was ważni. Niech nikomu nie brakuje bratniej duszy i choć kilku chwil uśmiechu.  Pamiętajcie, że najpiękniejszym prezentem często jest po prostu nasza obecność.


Być może zabrzmi to górnolotnie, ale życzę Wam także abyście przez najbliższe dni wsłuchali się w siebie, w swoje potrzeby i pragnienia, znaleźli to czego w sobie szukacie. Być może jest to siła do działania, odwaga do realizacji marzeń, lub motywacja, aby wreszcie osiągnąć jakiś wyznaczony dawno temu cel.  Zastanówcie się co tak naprawdę daje Wam radość i życiowe spełnienie. 

Niech ten świąteczny czas będzie wypełniony szczęściem, rodzinnym ciepłem i pięknymi chwilami, które zostaną w pamięci na lata.  Niech to o czym marzycie otwarcie i skrycie się spełni. 

poniedziałek, 16 grudnia 2019

Grudniowa dawka inspiracji czyli materiały z dziedziny filmu i edukacji oraz interesujące wywiady i teksty warte przeczytania

Dzisiejszy post to kolejna dawka różnych bo blogowych, edukacyjnych i kulturalnych inspiracji.  Jest on podzielony na trzy części. 

W pierwszej znajdziecie cztery materiały.  Są kolejne odcinki programów Arleny Wit i Pauliny Mikuły. Pierwsza z nich opowiada o tym w jaki sposób  uczyła się języka angielskiego i  co sprawiło, że dziś mówi w nim płynnie.   W odcinku jest też mowa o różnicach w akcentach brytyjskim i amerykańskim oraz o tym czy... języka angielskiego można nauczyć się w szkole.   Z kolei Paulina  w najnowszym odcinku  swojego programu  Mówiąc Inaczej odnosi się do wyników plebiscytu Młodzieżowe Słowo  Roku 2019. 

Przyznam szczerze, że o ile z określeniem jesieniara kilka razy się spotkałam to słowa alternatywka i eluwina są dla mnie kompletną nowością.   Zresztą słów, które wygrywały w poprzednich latach również wcześniej nie słyszałam.

Ponadto  w tej części proponuję jeszcze wywiad z Dawidem Ogrodnikiem i sto trzeci odcinek programu Widzę Głosy. Tym razem o pracy w studio dubbingowym opowiada Julia Kamińska. 

Druga część wpisu zawiera dwa wywiady. Pierwszy to rozmowa Rafała Gębury (program 7 metrów pod ziemią) z Panią Kazimierą Jurewicz, która przeżyła zsyłkę na Sybir. Drugą rozmowę przeprowadził Łukasz Jakóbiak ( program 20 m2 Łukasza). Jego gościem była Ewa Liegman- prezes  Hospicjum " Pomorze Dzieciom" w Gdańsku.

Natomiast w ostatniej części posta znajdziecie linki do siedmiu wpisów z innych blogów.  Trzy z nich to inspiracje prezentowe. Pozostałe to teksty, które polecam wszystkim  blogerom,  ale  szczególnie tym którzy dążą do szeroko rozumianej profesjonalizacji swoich blogów.


I.  Filmy z kategorii  edukacja i film. 

piątek, 6 grudnia 2019

Trzy mikołajkowe wpisy z poprzednich lat i pytanie o zaangażowanie w przedświąteczne akcje charytatywne

6 grudnia 2019, w kalendarzu Mikołajki. Zapewne spodziewacie się kolejnego wpisu związanego z tym świętem. Takiego wpisu nie będzie.  Zamiast tego przypomnę " mikołajkowe" teksty z poprzednich lat i zapytam o Wasze zaangażowanie w przedświąteczne akcje charytatywne.

poniedziałek, 2 grudnia 2019

Lista 20 rzeczy do zrobienia w 2020 roku

Grudzień- zazwyczaj jest to miesiąc kiedy powoli zaczynamy podsumowywać mijający rok i snuć plany na kolejny. Zastanawiamy się ile z tego co planowaliśmy zrobić/ osiągnąć/ zobaczyć udało się zrealizować, a co wciąż czeka na odhaczenie na liście. Mole książkowe liczą przeczytane książki,  miłośnicy kina obejrzane filmy, a osoby marzące o schudnięciu zrzucone kilogramy.  Można by tak wymieniać jeszcze bardzo długo. Prawie każdy obiecuje sobie, że za rok zrobi, coś inaczej, lepiej, że nie popełni drugi raz tego samego błędu i np. zacznie bardziej  siebie dbać.

W grudniu i na początku stycznia blogosferę opanowują wpisy o następujących tytułach :
  • 100 rzeczy, które muszę zrobić w ..... roku
  • 50 planów na .....  rok
  • Lista 30 rzeczy, które na pewno zrobię w przyszłym  roku
  • W  nadchodzącym roku nauczę się .......... / zrobię........
  • Lista  rzeczy do zrobienia w ....... roku
Jako, że posiadanie konkretnych celów i stawianie sobie wyzwań motywuje mnie do działania postanowiłam wpisać się w ten trend planowania. 

Przedstawiam Wam krótką, bo ledwie  dwudziestopunktową listę rzeczy do zrobienia w 2020 roku. 


Wykonanie : Klaudyna Maciąg

piątek, 22 listopada 2019

Kącik Filmowy po raz czwarty. O kanale Kino w tubce i videorecenzjach Tomasza Raczka


Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.

W czwartej odsłonie Kącika będzie o dwóch  niedawno odkrytych kanałach w serwisie Youtube o tematyce filmowej.