poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Kącik blogowy # 16. Kolejna porcja blogowych polecanek od Anne 18

Mam dziś dla Was kolejną porcję blogów oraz wpisów wartych polecenia. Zapraszam do przeglądania.


1. Ale piękny świat- blog podróżniczy Doroty i Selima
Blog podróżniczy pełen fantastycznych zdjęć i relacji z podróży. Od samego patrzenia można się zachwycić. Zaglądajcie , bo jest co oglądać.


2.Etuzjazjastycznie. pl żyj lepiej, ciekawej, mądrzej
Drugi blog Ani, którą znacie jako autorkę strony Myśli i słowa wiatrem niesione. Pisze na nim o kwestiach dotyczących kultury, samorozwoju, ale przede wszystkim o podróżach. Pokazuje piękno różnych zakątków Polski np. Rzeszowa czy Wrocławia, ale też Europy np. Madrytu.  

3. Pedagog pisze
Blog pełen inspiracji dla nauczycieli wychowania przedszkolnego, edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej oraz  wszystkich pracujących z dziećmi. Mnóstwo bezcennych informacji i materiałów znajdą tam nie tylko obecni, ale i przyszli pedagodzy.  Nowe przepisy obowiązujące w  placówkach takich jak przedszkole, żłobek czy klubik dziecięcy, pomoce dydaktyczne, wskazówki dla studentów , przemyślenia pedagoga z wieloletnim stażem. To wszystko i wiele więcej  dostępne na tym blogu. Jednym z lepszych o ile nie najlepszym o tematyce edukacyjnej jaki znam. 

Posty z innych blogów, które polecam
8 książek, które musisz przeczytać tego lata  
# 27 Fuertavertura 

Na dziś to wszystko.  Celowo powtórzę pytania postawione w poprzednim wpisie. Blogi o jakiej tematyce poza literacką / kulturalną czytacie najczęściej i dlaczego ? Jakich inspiracji szukacie w blogosferze ?

Czekam na Wasze odpowiedzi. Udanego dnia. Anne 18.  

poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Kącik blogowy # 15. Blogowe odkrycia ostatnich tygodni

W piętnastej odsłonie cyklu Kącik blogowy będzie jak sama nazwa wskazuje o blogach. Jakich ? Takich, na które natrafiłam lub które poznałam na nowo w ciągu kilku ostatnich tygodni. Zainteresowani ? Świetnie. Zapraszam zatem do dalszej lektury.

źródło

wtorek, 6 sierpnia 2019

Trzy wywiady, które trzeba zobaczyć, bo można się z nich czegoś nauczyć + informacja

Drodzy Czytelnicy.  Dziś pokaże Wam kolejne interesujące wywiady. Mam też ważną informację dotyczącą moich tekstów, które pisałam dla portalu Be Good Art, a , do których linki publikowałam w licznych wpisach na blogu.
źródło 
Po dłuższym zastanowieniu do dzisiejszego posta wybrałam trzy rozmowy z wyjątkowymi osobami, od których można się czegoś nauczyć.  1 sierpnia obchodziliśmy 75 rocznicę wybuchu  Powstania  Warszawskiego. Dlatego w najnowszym wpisie nie mogło zabraknąć wywiadów z tymi, którzy w powstaniu walczyli. Rozmów z dwoma kobietami, które  dzieląc się wspomnieniami dają nie tylko lekcję pokory, ale i historii. 

Trzecia i ostatnia rozmowa to blisko godzinny wywiad Łukasza Jakóbiaka z psychologiem, psychoterapeutą, coachem i pisarzem Wojciechem  Eichelbergerem.  Wszystkie rozmowy gorąco polecam.  Jest coś dla miłośników historii oraz osób , które interesują się psychologią i rozwojem osobistym.

sobota, 3 sierpnia 2019

Książki o moim ulubionym sporcie czyli o siatkówce

Drodzy Czytelnicy. Dzisiejszy post zainteresuje konkretną grupę osób -  kibiców siatkówki . Dlaczego o tym piszę ? Bo przedstawię kolejną listę książek. Tym razem właśnie związanych z siatkówką. Czy wśród moich czytelników , moli książkowych są kibice polskiej reprezentacji siatkarzy i siatkarek ?

Jeśli tak to poniższa lista książek związanych z tą dyscypliną sportu na pewno Was zainteresuje.

1. Edyta Kowalczyk, Jakub Radomski Ludzie ze złota 20 rozmów o tym jak zostaje się mistrzem.
2. Piotr Bąk Arkadiusz Gołaś Przerwana podróż - przeczytana
3. Andrzej Niemczyk, Marek Bobakowski  Życiowy tie break
4. Paweł Zagumny Życie to mecz  
5. Łukasz Kadziewicz Siatkówka i rock 'n" roll
6. Krzysztof Mecner, Grzegorz Wagner Kat Biografia Huberta Wagnera
7. Giba W punkt Autobiografia 

czwartek, 25 lipca 2019

[Dyskusja] Wakacje a uczestnictwo w życiu kulturalnym

Wciąż jeszcze trwa lipiec czyli pierwszy z dwóch wakacyjnych miesięcy. Jak wiadomo  nikt nie ma wakacji od życia w tym od obowiązków rodzinnych czy zawodowych.  Jednak dwa letnie miesiące sprawiają, że choćby z racji np. krótkich urlopów mamy  trochę więcej wolnego czasu niż zwykle. 

Niektórzy te wakacyjne dni wykorzystują na podróże inni na nadrabianie zaległości towarzyskich, a jeszcze inni po prostu odpoczywają w towarzystwie rodziny czy znajomych. 

Jest też grupa osób, dla których wakacje są czasem kiedy częściej sięgają po książkę, chodzą do kina, do teatru czy muzeum. Niektórzy zamiast siedzenia w domu wolą kino plenerowe, koncert  bądź aktywny wypoczynek połączony ze zwiedzaniem atrakcji turystycznych regionu, w którym mieszkają. 

Do której z grup zaliczacie się Wy- czytelnicy bloga Książki Warte Przeczytania  i dlaczego ? 
Ja zdecydowanie jestem domatorką, która  w domowym zaciszu lubi poczytać dobrą książkę posłuchać ulubionej muzyki czy obejrzeć mecz siatkówki czy też zawody w skokach narciarskich. Tak Drodzy Czytelnicy latem też  odbywają się konkursy.W przyszłym tygodniu wybieram się do kina na nowego Króla Lwa. Ktoś z Was już widział, jak wrażenia ? 



niedziela, 7 lipca 2019

Nowa porcja internetowych inspiracji.Tym razem coś dla tegorocznych maturzystów i wszystkich przyszłych studentów

Drodzy Czytelnicy. Przychodzę dziś do Was z kolejną porcją internetowych inspiracji. Jako, że tegoroczni maturzyści 4 lipca poznali wyniki egzaminu dojrzałości dzisiejszy tekst skierowany jest głównie do nich. Przygotowałam małą ściągę dla wszystkich  maturzystów i tych którzy w przyszłości zamierzają podjąć studia, ale nie wiedzą jeszcze jaki kierunek wybrać. 

Przygotowałam kilka filmów oraz linków do tekstów , które być może pomogą dokonać wyboru. Coś pokażą coś rozjaśnią w głowach, obalą pewne studenckie mity i stereotypy. 

Będą także linki do dwóch niezwykle interesujących kanałów na YouTube. Oczywiście są to kanały o tematyce studenckiej.  Maturzyści, studenci, i wszyscy zainteresowani. Oddaję w Wasze ręce to co uznałam za przydatne i wartościowe. Zapraszam do czytania, oglądania i komentowania. 

środa, 3 lipca 2019

Kącik blogowy # 14 Wyzwania czytelnicze- chwilowa moda czy zabawa nadal obecna w blogosferze ?

Wyzwania Czytelnicze. Blogowe zabawy, które w blogosferze książkowej obecne są od kilku dobrych lat. Zabawy, które swego czasu bardzo mnie wciągnęły i regularnie brałam w nich udział. Po pewnym czasie jednak z nich zrezygnowałam i nie zamierzam do nich wracać. Nie tylko dlatego, że  przez ostatnie lata  czytam zdecydowanie  mniej. Zrezygnowałam z  udziału w tych blogowych zabawach z dwóch powodów. 

Po pierwsze dlatego, że w pewnym momencie przestałam traktować je jak blogową zabawę. Podchodziłam do ich realizacji i ukończenia bardzo poważnie, chyba nawet zbyt poważnie. Czasami nawet miałam wyrzuty sumienia i pretensje do siebie o to, że nie udało mi się w jakimś miesiącu przeczytać tej czy innej pasującej do wyzwania książki.  Dziś wiem, że było to błędne myślenie. Drugi powód jest taki, że najzwyczajniej w świecie  wyzwania czytelnicze przestały mi sprawiać frajdę. Postanowiłam, więc, że nic na siłę i skończyłam z czytaniem książek pod wyzwaniowy klucz.  Może była to kwestia tego, że  stawałam się coraz starsza, a moje preferencje czytelnicze coraz mocniej się kształtowały.  Nie szukałam już " czytelniczych przygód" ani nie próbowałam zmuszać się do czytania gatunków, które do mnie nie przemawiały jak choćby kryminał, horror czy erotyk.

Piszę ten tekst, bo jestem ciekawa jak wyzwania czytelnicze wyglądają dzisiaj i ile ich jest w blogosferze. Ciekawi mnie też to czy Wasz stosunek do nich zmienił się na przestrzeni lat . Zanim zapytam o przyszłość mały wyzwaniowy wehikuł czasu. Zapraszam.

niedziela, 30 czerwca 2019

Recenzja, którą już dawno napisałam, opublikowałam, a której jeszcze Wam nie pokazałam

Drodzy Czytelnicy. W ostatni dzień czerwca 2019 roku  publikuję link do kolejnej już w tym roku recenzji filmowej. Recenzję tę napisałam pod koniec maja. Na portalu Be Good Art opublikowałam ją 5 czerwca. W sumie nie wiem dlaczego do tej pory Wam jej nie pokazałam, a myślę, że jest całkiem dobra.  Jak to mówią lepiej późno niż wcale.

O jaki film chodzi ? O trzecią część lubianej przez wielu Planety Singli z Agnieszką Wiedłochą i Maciejem Sthurem w rolach głównych. 

Twórcy stanęli na wysokości zadania i zaproponowali widzom komedię romantyczną na naprawdę dobrym poziomie.

czwartek, 20 czerwca 2019

Krótkie pytanie do czytelników o nowości w świecie blogosfery książkowej

Drodzy Czytelnicy. Jakiś czas temu pytałam Was o Książkowe nowości wydawnicze 2019 roku
Jeśli chcecie nadal możecie podawać swoje propozycje powieści wartych przeczytania. Dziś natomiast   mam kolejne pytanie. Jakie ? 

wtorek, 28 maja 2019

W historii bloga Książki Warte Przeczytania jest to post numer...... 600

Drodzy Czytelnicy. Post, który właśnie czytacie jest sześćsetnym w historii bloga Książki Warte Przeczytania. Długo zastanawiałam się o czym napisać w tym jubileuszowym wpisie. Na  podsumowania i podziękowania przyjdzie czas  za kilka miesięcy. W październiku minie  bowiem osiem lat odkąd założyłam tego bloga.  

Pomyślałam,  więc, że poświęcę ten post temu  co obecnie sprawia mi najwięcej blogowej radości. Tym czymś jest wyszukiwanie  w zasobach serwisu Youtube interesujących, inspirujących filmów  o tematyce kulturalnej, edukacyjnej i dzielenie się nimi z Czytelnikami. Często też na swoich ulubionych kanałach szukam wywiadów, z których mogę dowiedzieć się czegoś ciekawego o rozmówcach.

Zatem prezentuję  Wam kolejną porcję internetowych inspiracji. Będą filmy,  wpisy i z innych blogów oraz moje recenzje i pozostałe teksty o tematyce filmowej, które opublikowałam na łamach portalu Be Good Art. w ostatnich tygodniach. W tym między innymi tekst na temat aktorów młodzieżowych.

źródło

1. Co mówi o Tobie Twoje biurko? Polimaty 2 odc.5. Pewnych rzeczy, o których jest mowa w tym filmie się domyślałam, ale nie o wszystkim wiedziałam. Moje biurko zawsze jest  uporządkowane, a jak wyglądają Wasze i co się na nich znajduje ? 
 2. Słowa, których zapis może zdenerwować. Mówiąc Inaczej, odc. 130. Też jeżeli już używam tego słowa to mówię ta pufa, choć wiem, że nie jest to hiperpoprawna polszczyzna. 
 3. Które lekcje najwięcej mnie nauczyły ? 20 m2 Łukasza Q &A cz 1. Ciekawy materiał, Chcielibyście abym zorganizowała Q& A na blogu, Wy zadajecie pytania a ja odpowiadam w osobnym poście ?
 
4.Marek Niedźwiecki. Dlaczego rok '91 był jednym z najlepszych w historii muzyki rozrywkowej ? Maciej Orłoś przedstawia odc.36. Na co dzień nie słucham Trójki, ale ta rozmowa bardzo mnie zaciekawiła. Pan Marek powiedział w niej sporo mądrych rzeczy.
 5. Bollywood według Natalii Janoszek. KINOrozmowa.odc.21.  Wywiad nie tylko dla fanów bollywoodzkich produkcji.
6. Liceum, technikum czy zawodówka ? Ja okres nauki w liceum mam już dawno za sobą ( szkołę średnią wybierałam dziesięć lat temu).  Jednak umieszczam ten film, bo być może trafi na niego jakiś  tegoroczny absolwent gimnazjum bądź szkoły podstawowej szukający odpowiedzi na pytanie : Jaką  dalszą drogę kształcenia warto wybrać i dlaczego  ? Może  dla kogoś okaże się pomocny.
Wpisy z innych blogów które polecam :
BlogFirma – grupa dla tych, którzy myślą o blogowaniu na poważnie 
Jeśli chcecie traktować blogowanie nie tylko jako hobby, ale też uczynić z niego dodatkowe źródło dochodu polecam Wam ten post.
Znów przyjdzie maj, a z majem bzy…
Garść wiosennych przemyśleń o życiu. Warto przeczytać i chwilę pomyśleć o tym co napisała Asia.

Moje recenzje i inne teksty o tematyce filmowej: 
Tym popularnym prawie zawsze wstep wzbroniony a jeśli już to trzeba wybierać czyli aktor młodzieżowy a szkoła teatral
Twórcy, choć bardzo chcieli, nie przeskoczyli wysoko zawieszonej poprzeczki. Recenzja filmu Planeta Singli 2
Aktor – zawód dwóch N – tak samo niezwykły jak i niepewny
Kultowa komedia w nowej odsłonie. Miszmasz czyli Kogel Mogel 3, film z dobrymi aktorami, solidną porcją absurdu i odrobiną humoru

Zapraszam do czytania, oglądania, a na końcu dzielenia się swoją opinią. Dziękuję, że przeczytaliście choć część z tych sześciuset postów. Bo chyba nie ma czytelnika, który przeczytałby wszystkie. A może jest ? Jeśli tak niech da o tym znać w komentarzu. Mam nadzieję, że będziecie czytać  również kolejne. Udanego dnia Anne 18.