piątek, 10 lipca 2020

Kącik Filmowy #11 Wakacyjny miszmasz filmowy

Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 

Drogi Czytelniku. Dziś w Kąciku Filmowym dwa zupełnie różne tematy. Pierwszym będzie nowy odcinek Słowniczka filmowego tworzonego przez Dawida Adamka i Agnieszkę Pisarek z kanału Sfilmowani. W drugiej części posta napiszę o dwóch polskich filmach, które ostatnio obejrzałam na platformie Netflix.  Oba znajdowały się na przygotowanej w zeszłym roku liście 25 polskich filmów, które muszę obejrzeć .

niedziela, 5 lipca 2020

O blogowych konkursach słów kilka

Drodzy Czytelnicy. Dzisiejszy post będzie dotyczyć konkursów organizowanych na blogach.  Przyznam szczerze, że sama nigdy żadnego konkursu nie organizowałam i nie zamierzam tego zmieniać. Jednak przez prawie dziewięć lat blogowania udało mi się w takich konkursach wygrać kilka fajnych powieści. Niektóre nawet z osobistą dedykacją i autografem autora.

źródło

Wiem, że są blogi, na których konkursy pojawiają się regularnie i cieszą się dużym zainteresowaniem.  Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale mam wrażenie, że kiedyś konkursów było dużo więcej. Teraz jest ich mniej, ale za to, aby zdobyć nagrodę trzeba wykazać się sporą kreatywnością. 

sobota, 27 czerwca 2020

Blogowanie- ile czasu dziennie na nie poświęcacie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o to ile czasu dziennie  poświęcacie na blogowanie i wszystkie kwestie związane z prowadzeniem bloga.
 Ja choć nie publikuję ani tutaj ani na drugim blogu codziennie to każdego dnia na szeroko rozumiane blogowanie poświęcam dziennie od kilkunastu minut do nawet kilku godzin. Wszystko zależy od tego czy danego dnia tylko przygotowuję tekst bądź materiały do posta czy też finalnie go piszę i publikuję. 

Blogowanie to dla mnie nie tylko samo pisanie, ale też między innymi : 
  • Samo przygotowywanie się do pisania czyli tak zwane papierowe szkice, przemyślenia, co, jak kiedy, napisać i czy w ogóle jest sens ten czy inny temat poruszać.
  • Wyszukiwanie materiałów z serwisu Youtube i tekstów z innych blogów do postów z etykietą Inspiracje z zakamarków Internetu. 
  • Analizowanie tego co napisałam.
  • Odwiedzanie innych blogów.
  • Odwiedzanie grup na Facebooku poświęconych blogowaniu.
  • Inne rzeczy, które nie są może obecne przy każdym poście, ale też wymagają czasu.

poniedziałek, 22 czerwca 2020

Książki popularnonaukowe- źródło wiedzy, z którego chyba niewielu korzysta

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym  zapytać Was o to jak często czytacie książki popularnonaukowe. Ja przyznam szczerze, że odkąd skończyłam studia sięgam po nie dużo rzadziej.  Nie dlatego, że nie uważam ich za wartościowe.  Wręcz przeciwnie, myślę, że są to bardzo pożyteczne publikacje. Jednak jeśli nie mam potrzeby korzystania z nich to tego nie robię. 

Tym co może zniechęcać do czytania tego typu książek jest specyficzny język oraz ich objętość. Mam wrażenie, że jest to źródło wiedzy, z którego korzysta się tylko wtedy kiedy jest to konieczne. Czy to ze względu na studia, pracę czy po prostu chęć poszerzenia wiedzy.  Ja sama jeśli już sięgam po tego typu publikacje to są to książki związane z dziennikarstwem, mediami i językami obcymi.


środa, 17 czerwca 2020

Kącik blogowy #23 Planowanie blogowych działań

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym będzie o planowaniu blogowych działań. W pierwszych latach blogowania myślałam, że skoro traktuję je jako pasję a nie narzędzie do zarabiania to nie muszę niczego w blogowaniu planować. Szybko zrozumiałam jak bardzo się myliłam. 

Nadal nie mam ambicji, aby zarabiać na blogu, ale od kilku lat nie wyobrażam sobie aby moje blogowe posty czy projekty nie były starannie zaplanowane. Możecie uznać, że jestem staroświecka, ale do planowania zamiast wyszukanych aplikacji nadal używam po prostu  kartki i długopisu. Czasem zapisuję sobie luźne notatki  i przemyślenia w kalendarzu bądź notesie. 

źródło

Swego czasu czytałam mnóstwo wpisów dotyczących planowania aż opracowałam swój własny sposób, którego nie zamierzam nikomu zdradzić, a który od lat okazuje się być skuteczny. Nauczyłam się też, że nie wszystko co sobie zaplanuję koniecznie muszę zrealizować. 

piątek, 12 czerwca 2020

Kącik blogowy #22 Blogosfera a w niej coraz więcej tematów

Drodzy Czytelnicy. Dziś przychodzę do Was z pewną blogową obserwacją. Otóż zauważyłam, że od jakiegoś czasu blogosfera mocno się rozrasta tematycznie. Kiedy blisko dziewięć lat temu zaczynałam prowadzenie tego bloga to w blogosferze widziałam przede wszystkim blogi książkowe, modowe, czasem filmowe. 

Teraz mam wrażenie, że tematyka blogów mocno się poszerzyła. Ja sama na tym blogu od kilku lat piszę już nie tylko o książkach, ale też o filmie, blogowaniu, polecam interesujące kanały w serwisie Youtube itd.  Jednak nadal czytam przede wszystkim blogi książkowe lub te o szeroko rozumianej tematyce kulturalnej. Raczej omijam blogi kulinarne, modowe, podróżnicze i  lifestylowe.

wtorek, 9 czerwca 2020

5 książek, które chciałabym przeczytać, ale... czy warto ?

Drogi Czytelniku. Nie od dziś wiadomo, że o istnieniu wielu książek można się dowiedzieć przez zupełny przypadek. Czy to przeglądając blogi i portale o tematyce literackiej czy nawet zaglądając na różne kanały w serwisie Youtube.  Ostatnio natrafiłam na pięć książek, które wydały mi się interesujące.  Zanim jednak będę zastanawiać się nad ich zakupem postanowiłam zapytać Ciebie czy rzeczywiście warto się z nimi zapoznać.  Bo być może lekturę któreś z tych pozycji masz już za sobą.

źródło

Moja krótka lista prezentuje się następująco:
1. Magda Łucyan Powstańcy. Ostatni świadkowie walczącej Warszawy
2. Roman Klasa Operator numeru 112. Relacja z centrum ratowania życia
3. Katarzyna Michalak Trzy życzenia
4. Weronika Nawara W czepku urodzona. O niewidzialnych bohaterkach szpitalnych korytarzy
5. Nicholas Sparks Z każdym twym oddechem 

środa, 3 czerwca 2020

Kącik blogowy #21 Książki o blogowaniu

Drodzy Czytelnicy. Dziś w kąciku blogowym pojawi się temat książek. Książek o  blogowaniu. Zastanawiałam się ostatnio czy takie publikacje w ogóle już powstały i czy są potrzebne. Skoro  na rynku pojawia się tyle poradników dotyczących różnych kwestii to jestem ciekawa  czy są też te dotyczące blogowania.  Czy chętnie przeczytalibyście  coś w rodzaju "poradnika dla blogera"?

sobota, 30 maja 2020

Kącik Filmowy #10 Kilka ciekawych rozmów o filmie

Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.

W dziesiątej części cyklu Kącik Filmowy kolejny dowód na to, że o filmie można naprawdę ciekawie.  Przed Wami trzy interesujące wywiady. Dwa z reżyserami i jeden z młodą aktorką. 

niedziela, 24 maja 2020

Książki w czasach kwarantanny- czytacie więcej, mniej, tyle samo ?

Drodzy Czytelnicy.  Dziś przychodzę do Was z pytaniem czy ta cała narodowa kwarantanna, która dla jednych trwa dłużej dla innych krócej jakoś wpłynęła na poziom Waszego czytelnictwa ? Czytacie więcej, mniej, tyle samo, a może przerzuciliście się na książki w formie elektronicznej ?

Ja osobiście jestem tradycjonalistką i czytam tylko książki papierowe.  W ostatnim czasie przeczytałam dwie tj Otwórz oczy Rafała Gębury oraz Nic bardziej mylnego Radosława Kotarskiego. Obie świetne, obie  szczerze polecam. Będę o nich jeszcze pisać.