środa, 21 lipca 2021

Inspiracje internetowe na drugą połowę wakacji. Garść historii, szczypta języka angielskiego i jeszcze coś ciekawego

Drodzy Czytelnicy. W drugiej połowie lipca i wakacji przychodzę do Was z kolejną porcją internetowych inspiracji. Tym  razem pochodzą one z kilku źródeł  tj. z serwisu Youtube oraz od innych blogerów. 

W pierwszej części posta znajdują się interesujące materiały filmowe zaś w drugiej linki do konkretnych wpisów znalezionych w zakamarkach blogosfery. 

Arlena Witt da szybką lekcję angielskiego, a Radek Kotarski przypomni o niezwykle ważnych kwestiach historycznych  tj. działalności Polskiego Państwa Podziemnego oraz o Żołnierzach Wyklętych.

Choć oba prezentowane odcinki Polimatów pochodzą z 2015 roku nie straciły na aktualności. O Międzynarodowym Dniu Pamięci Żołnierzy Wyklętych obchodzonym 1 marca należy pamiętać co roku.  

Odcinek poświęcony  Polskiemu Państwu Podziemnemu  jest niezwykle cenną lekcją historii nie tylko w kontekście zbliżającej się wielkimi krokami 77 rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego. 

Każdego roku 1 sierpnia o godzinie 17 wszyscy na chwilę się zatrzymujemy, aby uczcić pamięć bohaterów tamtych dni. Tak więc i Wy nieco wcześniej zatrzymajcie się i obejrzyjcie materiał Kotarskiego. Zdecydowanie warto. 

Inni blogerzy też zadbali o to, abyście mieli co czytać.  Zapraszam, więc do czytania, słuchania i oglądania. Mam nadzieję, że wybrane przeze mnie filmy i teksty przypadną Wam do gustu.  

 
źródło

poniedziałek, 19 lipca 2021

Albumy tematyczne - często je przeglądacie i czytacie, a może nawet dajecie komuś w prezencie?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was jakie macie zdanie na temat różnego rodzaju albumów tematycznych i ich kupowania czy to dla siebie czy dla kogoś innego. 

Lubicie oglądać tego rodzaju albumy, leksykony i czytać zawarte w nich informacje ? Czy uważacie, że dzięki ich przeglądaniu bądź dokładnemu czytaniu  rzeczywiście można poszerzyć swoją wiedzę ?  

Mnie osobiście tego rodzaju albumy kojarzą się z prezentami na zakończenie roku szkolnego zwłaszcza w szkole podstawowej. Wtedy nauczyciele często dawali  jako nagrodę  różnego rodzaju publikacje przyrodnicze czy podróżnicze. 

Uważam, że teraz takie albumy powstają i mogą powstać praktycznie na każdy temat. Od tych dotyczących historii, przyrody, podróży poprzez te o książkach, filmie, na fotografii i technice kończąc.


 

 

 

 

 

 

 źródło

piątek, 16 lipca 2021

Kącik Filmowy#20. Polscy aktorzy z apetytem na zagraniczną karierę + sierpniowe nowości kinowe


Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 
 
Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku Filmowym ponownie garść wywiadów tym razem z aktorami, którzy otwarcie mówią o tym, że marzą o graniu w zagranicznych produkcjach. Na planach serialowych i filmowych w Niemczech czy Stanach Zjednoczonych gościli już między innymi:  Jakub Gierszał, Joanna Kulig, Borys Szyc, Weronika Rosati czy Tomasz Kot. Takie ambicje i plany ma też pewien zapewne dobrze Wam znany aktor młodego pokolenia. Jaki? Zapraszam do dalszej lektury. 

środa, 14 lipca 2021

Garść inspiracji na upalne dni, bo nawet nie wychodząc z domu można się czegoś nauczyć

Drodzy Czytelnicy. Wakacje trwają w najlepsze, za oknem, więc być może nie każdy ma ochotę na wyjście z domu.  Może to dobra okazja by mimo np. wolnego dnia poświęcić kilka minut samemu sobie i swojemu rozwojowi? 

Internet daje takie możliwości, a ja śpieszę Wam z pomocą prezentując kilka interesujących materiałów z bogatych zasobów serwisu Youtube. 

Będą "lekcje" historii z Radosławem Kotarskim i jego Polimatami, kilka słów o genach od Tomasza Rożka oraz szybka powtórka z angielskiego z Arleną Witt. 

 

źródło

Czasem mniej znaczy więcej dlatego do dzisiejszego posta wybrałam zaledwie cztery nagrania. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu i rzeczywiście dowiecie się z nich czegoś nowego. Zainteresowani? Jeśli tak to życzę miłego oglądania i słuchania.  Liczę na odzew w postaci komentarza. 

wtorek, 13 lipca 2021

Blogosfera książkowa latem

Drodzy Czytelnicy. Dziś zapytam i mam nadzieję zachęcę Was do dyskusji o tym Czy blogosfera książkowa latem wygląda nieco inaczej niż w pozostałych miesiącach w roku ? 

Być może z racji wyjazdów wpisów jest mniej,  dominują recenzje książek idealnych na wakacyjne wieczory ? Czy pojawia się więcej relacji z Targów Książki, spotkań autorskich i innych wydarzeń literackich ? Widzicie jakieś inne zmiany typu wpisy tematyczne ?

źródło

piątek, 9 lipca 2021

[Dyskusja] Wakacyjne plany kulturalne 2021

Drodzy Czytelnicy. Dziś znów będzie krótko. Tym razem chciałabym zapytać o Wasze wakacyjne plany kulturalne .  

Wybieracie się w najbliższych miesiącach do kina/ teatru bądź na koncert , a może ze względu na niepewną sytuację epidemiczną bądź dłuższe wakacyjne wyjazdy niczego takiego nie planujecie ?


źródło

środa, 7 lipca 2021

Kącik blogowy # 39 Kontakt ze swoimi czytelnikami

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym chciałabym poruszyć temat utrzymywania kontaktu z czytelnikami Waszych blogów. Nie mam tu na myśli wymiany komentarzy tylko np. wiadomości na portalach, społecznościowych, mejle spotkania na wydarzeniach poświęconych literaturze, blogowaniu, itd. Chodzi o ten bardziej prywatny kontakt

 

źródło

poniedziałek, 5 lipca 2021

Cykl Językowo #29. Pytanie o blogi poświęcone nauce języków obcych


 


 

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie bardzo krótko. Chciałabym tylko zapytać Was o godne polecenia blogi i strony poświęcone nauce języków obcych.

Mam na myśli zarówno blogi, na których opisywane są metody samodzielnej nauki, sposoby jej planowania, jak i te zawierające darmowe materiały do konkretnych języków tj. angielskiego, francuskiego, hiszpańskiego oraz włoskiego.  Chętnie poczytam także wpisy/ artykuły o tym co najczęściej jest motywacją do nauki tych cieszących się dużo mniejszą popularnością języków obcych np. chińskiego czy japońskiego. 

Generalnie interesują mnie wszystkie ciekawe miejsca w blogosferze w całości lub częściowo poświęcone nauce języków obcych. Czasami nawet jeden krótki tekst może okazać się niezwykle pomocny. 

czwartek, 1 lipca 2021

Nietrafione prezenty książkowe- jaka jest Wasza reakcja ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać o to jak reagujecie na nietrafiony prezent książkowy. Nie mam tu na myśli reakcji zaraz po jego otrzymaniu , bo niekiedy robi się dobrą minę do złej gry tylko tę nieco późniejszą. 

 


 źródło

Jestem ciekawa czy mimo wszystko próbujecie czytać daną książkę  nawet jeśli wybitnie nie trafia w Wasz  gust czytelniczy, a może chowacie taki prezent głęboko w szafie bądź szukacie innego rozwiązania, bo kilka ich jest ? Może zdradzicie je w komentarzu.

sobota, 26 czerwca 2021

[Dyskusja] Okładka i wydanie książki czy ma duże znaczenie ?

Drodzy Czytelnicy.  Dziś chciałabym podyskutować o wizualnej i graficznej stronie książek. Jestem ciekawa jak duże  znaczenie ma dla Was ich oprawa, ilustracje, rodzaj wydania i  inne aspekty wizualne.

Ja osobiście nie zwracam uwagi na rodzaj wydania i zawsze kupuję tylko jedno. Niezależnie od tego czy jest to wydanie standardowe, filmowe czy choćby kolekcjonerskie. Oprawa też nie ma dla mnie większego znaczenia.  Aczkolwiek na mojej półce dominują książki w miękkiej oprawie.   

Nie mam na niej za to zbyt wielu publikacji kupionych w antykwariacie. Nie czuję, żeby takie  stare i  używane książki miały w sobie coś wyjątkowego. Zdecydowanie wolę nowe książki i nowsze wydania.


źródło

poniedziałek, 21 czerwca 2021

Kącik Filmowy #19 Garść rozmów z aktorkami + polska lista czerwcowych premier kinowych


Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku Filmowym będzie dość krótko.  Pokażę Wam wywiady z dwiema polskimi aktorkami tj. Olgą Kalicką i Mają Ostaszewską. Oprócz nich w dzisiejszym poście znajdzie się lista ostatnich i nadchodzących  polskich premier kinowych. Zapraszam do czytania, oglądania i słuchania.

sobota, 19 czerwca 2021

Kącik blogowy # 38 Blogowe przerwy- jak często się zdarzają i z czego wynikają ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym napisać kilka słów o przerwach, które pewnie robicie i które ja sama robiłam w blogowaniu.  Jestem ciekawa jak często się zdarzają i z czego najczęściej wynikają ? 

 

źródło

wtorek, 15 czerwca 2021

Kącik blogowy #37 Próbujecie coś zmieniać w blogosferze, pomagacie nowym blogerom ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś w kąciku blogowym zostawię tylko jedno krótkie pytanie. Próbujecie coś zmieniać w blogosferze, pomagając nowym blogerom ,udzielając się w grupach dyskusyjnych czy innych tego typu platformach ? 

 

źródło

Ja przyznam szczerze, że obecnie skupiam się tylko na swojej blogowej działalności. Mam dwa blogi i to mi wystarcza. Nie wychodzę przed szereg.  Jeśli ktoś z młodszych blogerów chciałby poprosić mnie o radę jestem  gotowa jej udzielić, ale nikomu z niczym się nie narzucam. 

niedziela, 13 czerwca 2021

Cykl Językowo #28 Nieudane próby nauki języka obcego


Drodzy Czytelnicy. Dziś w cyklu Językowo będzie krótko. Chciałabym zapytać o Wasze nieudane próby nauki języka obcego. Mieliście takie ? Co było czynnikiem, który utrudniam naukę, zniechęcił do niej? Próbowaliście potem ponownie zacząć się go uczyć czy dość szybko się poddaliście ?  

Mnie osobiście nie wyszło z nauką języka włoskiego i jak na razie z niej zrezygnowałam. Wydaje mi się, że stało się tak z powodu tego, że próbowałam uczyć się jednocześnie włoskiego i hiszpańskiego. Jednak nie był to dobry pomysł, bo oba te języki są do siebie bardzo podobne.  Moja motywacja do nauki włoskiego też nie była bardzo wysoka, ale nie mówię, że jeszcze kiedyś nie spróbuję, bo to bardzo ładny język. 

środa, 9 czerwca 2021

Książki pisane przez aktorów, muzyków i celebrytów - sięgacie po nie czy unikacie jak ognia ?

Drodzy Czytelnicy. Jest to blog o książkach, więc dziś znowu o nie zapytam. Tym razem jestem ciekawa Czy czytacie książki pisane przez aktorów, muzyków bądź celebrytów ?  Nie mam tutaj na myśli ich autobiografii, biografii czy wywiadu- rzeka. Chodzi mi raczej o publikacje poradnikowe związane z np. zdrowym stylem życia, dietami, psychiką czy książki dla dzieci. 

 

źródło