czwartek, 17 września 2020

Jesienne przemyślenia blogowe- często je macie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś przychodzę do Was z jednym krótkim pytaniem. Czy jesień jest dla Was czasem blogowych przemyśleń ?

Ja przyznam szczerze, że mam trzy okresy w roku kiedy snuję różne blogowe plany i kiedy nachodzą mnie rozmaite refleksje.  Pierwszym  jest początek roku, drugim właśnie jesień, a trzecim czas podsumowań czyli koniec roku. Często dochodzę zarówno do pozytywnych jak i niestety negatywnych wniosków. Sporo rzeczy planuję, ale ostatecznie nie wszystko mogę, a nawet chcę realizować.   Teraz np. muszę przyzwyczaić się do zupełnie nowego Interfesju , na który niedługo zostaną bądź już zostali przeniesieni wszyscy użytkownicy Bloggera. Wolałam stary, ale trudno. Na pewne zmiany nie mamy żadnego wpływu. 
 
Ponadto zauważyłam mniejszą aktywność na niektórych stronach lub wręcz przeniesienie blogowej aktywności do mediów społecznościowych bądź do serwisu Youtube. Ja zostaję tutaj i nigdzie się nie przenoszę. Za kilka tygodni minie dziewięć lat mojego blogowania. To też jedna z okazji do refleksji. 

niedziela, 13 września 2020

Kącik blogowy # 27 Blogosfera w dobie pandemii - zauważyliście jakieś zmiany ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym będzie o zmianach w blogosferze w czasie pandemii, a tak właściwie to o... ich braku. Bo ja żadnych większych zmian jakie zaszłyby na blogach w ostatnich miesiącach nie dostrzegam. 

Spodziewałam się większej częstotliwości dodawania  postów przez niektórych blogerów. większej ilości dyskusji bądź po prostu komentarzy pod postami. Myślałam, że na blogach pojawią się teksty bądź nawet cykle postów o tematyce w jakiś sposób związanej z tą " nową rzeczywistością". 

Jednak nic takiego nie miało miejsca i napiszę Wam zupełnie szczerze: Jestem tym pozytywnie zaskoczona i w sumie teraz już nie dziwię się temu, że blogerzy wręcz uciekają od tej tematyki.  Co prawda na kilku blogach pojawiły się recenzje książek o tematyce medycznej, ale to  w zasadzie wszystko. Nie było też zbyt wielu relacji ze spotkań autorskich ani np. recenzji filmowych. Jednak to zrozumiałe- kina długo były zamknięte, spotkania nie mogły się odbywać.

poniedziałek, 7 września 2020

Pierwsza jesienna porcja inspiracji kulturalno- edukacyjnych

Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu prawie od tygodnia wrzesień- miesiąc nierozerwalnie kojarzący się z edukacją. Tak, więc i ja po wakacyjnej przerwie wracam do Was z kilkoma edukacyjnymi inspiracjami z zakamarków Internetu.  

Będzie krócej niż zwykle, bo jeszcze  nie wszystkie kanały edukacyjne wróciły do regularnego nagrywania, a wiele z nich miało  właśnie przerwę wakacyjną. 

W dzisiejszym wpisie znajdziecie zatem tylko cztery inspiracje. Dwa nagrania z serwisu Youtube i dwa wpisy z innych blogów. Zapraszam do oglądania i czytania.

piątek, 4 września 2020

Kącik Filmowy #12 Polecanki od Anne 18 i filmowe plany na jesień

Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 

Drodzy Czytelnicy. W dwunastej odsłonie Kącika Filmowego napiszę kilka słów, o filmach, które obejrzałam w ostatnich tygodniach, i które zamierzam  obejrzeć jesienią.  Już na wstępie proszę Was abyście w komentarzach napisali ile tych filmów widzieliście, jak Wam się podobały bądź dlaczego Was rozczarowały.

środa, 2 września 2020

Kącik blogowy #26 Blogowe plany na jesień. Zaczynacie już je robić ?

Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu już wrzesień, a za kilka tygodni zawita jesień. Robicie już blogowe plany na tę porę roku ? 

wtorek, 25 sierpnia 2020

Książki, które czytałam w poprzednich lub będę czytać w najbliższych tygodniach czyli kolejny stosik

Drodzy Czytelnicy. W poprzednim poście zdradziłam, że ostatnio sporo czytam. Dziś pokażę Wam książki, które wzbogaciły moją biblioteczkę w ostatnich tygodniach i miesiącach. Ich tytuły zostaną zaprezentowane w kolejności alfabetycznej według nazwisk autorów. 

wtorek, 18 sierpnia 2020

Wakacyjne kulturalne kąski- co ciekawego teraz czytacie, oglądacie, czego słuchacie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś przychodzę do Was z pytaniem o to co ciekawego czytacie, oglądacie bądź czego słuchacie w okresie wakacyjnym ? 

środa, 12 sierpnia 2020

Kącik blogowy #25. O blogowych doświadczeniach słów kilka

Drodzy Czytelnicy. W dzisiejszej odsłonie kącika blogowego napiszę kilka słów o swoich blogowych doświadczeniach.  Blogowanie nauczyło mnie pokory, pozwoliło poprawić swoje pisarskie umiejętności, pokazało  wiele blasków, ale i cieni publikowania swoich tekstów w Internecie. 

Przez prawie dziewięć lat na obu swoich blogach opublikowałam prawie tysiąc rozmaitych tekstów. Zaczynając od recenzji, poprzez wywiady,  na artykułach kończąc. Po czasie wiem, że są wśród nich teksty, które mogłam bardziej dopracować,  a nawet takie, których nie powinnam publikować. 

niedziela, 2 sierpnia 2020

Trochę o historii , a trochę o blogowaniu. Kilka kolejnych inspiracji dla Czytelników

Drodzy Czytelnicy. Na początku sierpnia przychodzę do Was z kolejną porcją inspiracji. Dzisiejszy post będzie podzielony na dwie części. W pierwszej części znajdą coś dla siebie miłośnicy historii. Druga natomiast zainteresuje wszystkich blogerów a zwłaszcza tych, którzy chcą swoje blogi udoskonalać, zarabiać na blogowaniu lub pracować nad swoim rozwojem osobistym. Zainteresowani ? Znakomicie, zapraszam więc do dalszej lektury.


środa, 29 lipca 2020

Garść zupełnie nowych inspiracji z zakamarków Internetu

Drodzy Czytelnicy. Dziś kolejna porcja inspiracji z zakamarków Internetu.  Tym razem będzie zdecydowanie krócej niż zwykle, bo pokaże Wam tylko dwa kanały w serwisie Youtube, które powstały stosunkowo niedawno.   

Na większości kanałów, o których pisałam wcześniej i które oglądam regularnie aktualnie trwa przerwa wakacyjna. Szukałam, więc kolejnych wartościowych miejsc. Znalazłam i dziś właśnie o nich słów kilka.  Zapraszam do lektury.