czwartek, 29 września 2022

Kącik blogowy 55 #Blogi, które nie były polecane, a okazały się interesujące

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym  poruszę temat blogów, które nigdy nie były mocno promowane, ani polecane, a okazały się bardzo wartościowe.   Przez  jedenaście lat blogowania takich stron było i jest sporo. Niektóre blogi istnieją nadal, a inne zostały usunięte. 
 
 

poniedziałek, 26 września 2022

Książki, naukowe z których naprawdę się czegoś nauczyliście

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie bardzo krótko. Poruszę temat książek popularnonaukowych, które na wielu blogach  są pokazywane i recenzowane. Jestem ciekawa ilu z Was, osób je czytających rzeczywiście się z nich czegoś nauczyło. Ilu naprawdę poszerzyło swoją wiedzę. 
 
Książek naukowych na rynku są tysiące.  Dotyczą historii, nauki, medycyny, technologii, sportu, kultury, sztuki, właściwie każdej dziedziny życia. Teraz można napisać praktycznie o wszystkim.  Pytanie tylko czy zawsze rzetelnie. 
 
Tym co może zniechęcać do czytania takich publikacji jest ich objętość. Książki popularnonaukowe liczą zazwyczaj od 300 do nawet 1000 stron jak w przypadku leksykonów czy encyklopedii. 
 

czwartek, 22 września 2022

Do końca roku pozostały trzy miesiące. Jak u Was z realizacją postanowień ?

Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu już jesień , a za chwilę nowy miesiąc. Do końca roku pozostało ich zaledwie trzy. Można bardzo powoli zacząć przyglądać się liście przygotowanej na początku stycznia i sprawdzić jak idzie realizacja postanowień noworocznych. Na tym etapie roku raczej wiadomo już  też czy niektóre punkty z opracowanego wcześniej planu na dany rok uda się zrealizować czy też nie.  Punkty te mogą dotyczyć np. ilości napisanych tekstów, obejrzanych filmów, przeczytanych książek czy zaplanowanych wyjść. 

Kilka dni temu sama wróciłam do listy 22 rzeczy do zrobienia w 2022 roku
 
Póki co zrealizowałam lub konsekwentnie realizuję  punkty  nr 1, 4,6,7,9,14 , 16, 17, 18, 19, 20, 21 i 22.  Ponad połowa planu  czyli nie jest źle.  Już dziś wiem, że raczej  nie zrealizuję  punktu nr 11 czyli napisać więcej postów niż w roku 2021 wtedy było ich 107 ciężko będzie mi tę liczbę pobić. Jakiś czas temu zrezygnowałam z  punktu 13 czyli blogowego Q& A. Po prostu straciłam na nie ochotę. Wyjście na koncert ( punkt nr 5) też jest raczej mało realne. 

piątek, 16 września 2022

Sierpniowo- wrześniowe Inspiracje internetowe czyli kolejna porcja, wywiadów, lekcji angielskiego, quizów i innych ciekawych materiałów

Drodzy Czytelnicy. Czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków Internetu. Tym razem będą to inspiracje z dwóch miesięcy sierpnia i września.    Jak zwykle będą wywiady, bo np. Rafał Gębura  wykonuje fantastyczną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy. Swoje robią też autorki  kanałów Po Cudzemu  i Mówiąc Inaczej wyjaśniając językowe zawiłości.   Bardzo interesujące treści przygotował dla widzów także Tomasz Rożek.

Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów o organizacji czasu, poprzez te dotyczące  filmu, języków obcych psychologii, a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.

 

 

poniedziałek, 12 września 2022

Blogi, które nie są już aktualizowane zaglądacie na nie czasem ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie bardzo krótko. Biorę na tapet temat blogów, które od lat nie są aktualizowane, ale nie zostały usunięte, a ich autor bądź autorka nie poinformowali o zamknięciu bloga. Co prawda nikt nie ma takiego obowiązku, ale czasem dla potencjalnego czytelnika to ważna informacja. 
 
 







Ja nadal mam na liście czytelniczej kilka blogów, które ostatni raz aktualizowane były dwa, trzy, a nawet pięć lat temu.  Dlaczego ? Może dlatego, że mam do tychże blogów sentyment, może dlatego, że lubię wracać do zamieszczonych na nich artykułów i recenzji ? Chyba i to i to. 

Nie liczę na żaden spektakularny blogowy powrót, bo jeżeli dana osoba od lat nic nie publikuje widocznie ma ku temu powód. 

wtorek, 6 września 2022

Cykl Językowo # 40 Zajęcia dodatkowe z języków obcych innych niż angielski i niemiecki- czy to ma sens ?

 

 

 

 

 
Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie o zajęciach dodatkowych z języków obcych, których bardzo rzadko uczy się w szkołach. Oczywiście zdarzają się licea, które mają je w swojej ofercie, ale te placówki najczęściej znajdują się w dużych miastach. Od paru lat niemal w każdej szkole podstawowej dzieci uczą się dwóch języków obcych tj. angielskiego i niemieckiego. Przy czym ten drugi najczęściej pojawia się w drugiej części szkoły podstawowej tj. klasy 7-8 (wcześniej wprowadzano go na etapie gimnazjum). 

Obecnie trzeci język obcy nowożytny pojawia się w szkole średniej. Uczniowie najczęściej mogą wybierać spośród pięciu języków są to : 
  • Francuski
  • Hiszpański 
  • Łaciński 
  • Rosyjski
  • Włoski
W moim liceum do wyboru były niemiecki(wtedy jeszcze w podstawówce i gimnazjum uczono tylko angielskiego), rosyjski (tylko w klasie plastycznej) oraz  francuski i łaciński (tylko w klasach dziennikarskiej i humanistycznej). Wybrałam humanistyczną, więc przez trzy lata uczyłam  angielskiego i  francuskiego, a przez dwa łaciny.  Z kolei moja siostra w innym liceum, ale także w klasie humanistycznej uczyła się włoskiego. 

Francuski, Hiszpański, Niemiecki, Rosyjski i Włoski można zdawać na maturze zamiast angielskiego jako Język obcy nowożytny lub jako przedmiot dodatkowy. Czy znam osoby, które się na to decydowały ? Tak. W mojej licealnej klasie była dziewczyna, która jako jedyna zamiast angielskiego zdawała francuski. Z kolei na studiach miałam koleżankę, która oprócz angielskiego wybrała jeszcze hiszpański i... ten drugi język zdawała w innej szkole i innym mieście, bo u siebie nie miała takiej możliwości. To się nazywa determinacja. Na egzaminie dojrzałości można się zmierzyć również z łaciną. Nie jest ona językiem nowożytnym, więc wolno ją zdawać jedynie jako przedmiot dodatkowy  o nazwie Język Łaciński i kultura antyczna. 

Pojawia się zatem pytanie : Czy na etapie edukacji szkolnej ,licealnej zajęcia dodatkowe z języków obcych, których nie uczy się w szkole lub uczy się ich tylko przez jakiś czas mają sens ? 

sobota, 3 września 2022

Kącik Filmowy # 34. Netflixowy zawrót głowy czyli o wakacyjnych nowościach na najpopularniejszej platformie streamingowej

 
Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce, gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia. Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.
 
Drodzy Czytelnicy. Dziś na blogu kolejna odsłona cyklu Kącik Filmowy. Nie było go w czerwcu ani w innych wakacyjnych miesiącach ponieważ czas ten nie obfitował w premiery kinowe, ani w zbyt wiele interesujących wywiadów z aktorami. Były za trzy polskie premiery Netflixa czyli film Parada Serc (15 czerwca) oraz seriale Królowa ( 23 czerwca) i Gry Rodzinne ( 31 sierpnia). Co jeszcze ciekawego pojawiło się na tej platformie latem i co nowego znajdziemy tam we wrześniu ?   Zobaczcie i oceńcie sami. 
 

czwartek, 1 września 2022

Wrześniowa motywacja do nauki i lepszej organizacji też tak macie?

Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu pierwszy września, dziś kilka milionów dzieci i nastolatków rozpoczyna naukę w pierwszej bądź kolejnej klasie szkoły podstawowej. Uczniowie szkół ponadpodstawowych też nie mogą narzekać na brak wyzwań.Przed niektórymi z nich pierwszy, przed innymi kolejny, a jest też grupa, dla której będzie to ostatni w życiu rok szkolny.Rok zakończony maturą- szczególną, bo pierwszą pisaną przez uczniów z czteroletniego liceum.   

Mnie  od dziesięciu lat pierwszy wrzesień nie kojarzy się już z rozpoczęciem roku szkolnego. Od pięciu nie jest to  dla nawet miesiąc poprzedzający rok akademicki.  Jednak jako, że zawsze lubiłam i nadal lubię się uczyć od pięciu lat czyli od 2017 roku wrzesień jest dla mnie miesiącem kiedy po wakacyjnym luzie na jaki sobie pozwalam wracam do regularnej nauki języków obcych i prawie zawsze mam motywację żeby zacząć naukę czegoś nowego, dowiadywać się nowych rzeczy, poszerzać horyzonty, czytać więcej artykułów o tematyce edukacyjnej. 
 
Ponadto uwielbiam pytać uczniów, a kilku w swoim otoczeniu mam o pierwsze miesiące  nowego roku szkolnego. o to czego dokładnie się uczą, jakie lektury omawiają, jak im idzie nauka.  Ogólnie tematy dotyczące współczesnej szkoły nadal dość mocno mnie interesują. 
 
 


 źródło

Dla nauczycieli i rodziców koniec sierpnia i początek września to czas kiedy trzeba wrócić do powakacyjnej organizacji dnia. Trzeba dostosować inne aktywności do planu lekcji, do godzin zajęć dodatkowych, pamiętać o licznych opłatach, obowiązkach jakie nie tylko na dzieci, ale także na rodziców i nauczycieli nakłada szkoła. Początek roku szkolnego to chyba  spory sprawdzian jeśli chodzi o umiejętności organizacji czasu. 

sobota, 27 sierpnia 2022

Kącik Filmowy # 32 Nowości kinowe i telewizyjne - wrzesień 2022

 

Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.

Drodzy Czytelnicy. Niedługo wrzesień, a wraz z  nim mnóstwo nowości kinowych i serialowych.  Czołowe stacje telewizyjne stawiają na sprawdzone formaty tj. programy rozrywkowe, seriale i teleturnieje. Będą nowe edycje The Voice Of Poland, Twoja Twarz Brzmi Znajomo czy Masterchef. Nie zabraknie  popularnych seriali obyczajowych. Będą również zupełnie nowe produkcje. To właśnie o nowościach najpierw kinowych, a następnie serialowych chciałabym dziś napisać kilka słów.  

I. Polskie premiery kinowe - Wrzesień 2022
  • Kryptonim Polska- premiera 2.09
  • Szczęścia chodzą parami - premiera 2.09
  • Znajdę Cię- premiera 2.09
  • Iluzja- premiera 9.09
  • Orlęta Grodno' 39- premiera 9.09
  • Zołza- premiera 16.09 
  • Prorok- premiera 16.09
  • Johnny - premiera 23 .09 
  • IO-premiera 30.09 
II. Polskie premiery serialowe ( nowe sezony)- Wrzesień 2022
  • Barwy Szczęścia. TVP2 poniedziałek- piątek, godz.20.05 - premiera 5.09.
  • M jak Miłość.TVP2 poniedziałek i wtorek , godz.20.55 - premiera 5.09.
  • Klan. TVP1 poniedziałek- piątek, godz.18.00 - premiera 5.09.
  • Wojenne Dziewczyny 5. TVP1 niedziela, godz.20.05 - premiera  4.09
  • Na dobre i na złe , TVP2, środa godz. 20.55- premiera 7.09
  • Leśniczówka. TVP1 poniedziałek- czwartek, godz.20.30- premiera 6.09.
  • Przyjaciółki, Polsat, czwartek godz. 21.05- premiera 1.09
  • Na Sygnale, TVP 2, czwartek godz. 21.00- premiera 8.09
  • Ojciec Mateusz, TVP1, piątek, godzina 20.35- premiera 9.09
  • Komisarz Alex, TVP1, sobota godzina 20.35- premiera 10.09
  • Tajemnica zawodowa 2,TVN, niedziela godz. 21.35- premiera 4.09
  • Herkules, TVN, poniedziałek godz. 21.35- premiera 5.09
III. Programy rozrywkowe- Jesień 2022
  • Taniec z Gwiazdami. Polsat, poniedziałek godz. 20.00- premiera 29.08
  • Top Model. TVN, środa godz.21.30- premiera 7.09
  • Kuchenne rewolucje. TVN, czwartek, godzina 21.30- premiera 8.09
  • Mam Talent 14. TVN, sobota godz. 20.00- premiera  3.09 
  • Masterchef .TVN, niedziela godz.20.05- premiera 4.09
  • The Voice of Poland 13. TVP 2 , sobota godz.20.05- premiera 3.09
  • Twoja Twarz Brzmi Znajomo 17 Polsat, piątek godz.20,05- premiera 2.09
  • Rolnik Szuka Żony 9 , TVP1, niedziela godz. 21.15- premiera 4.09 
  • Milionerzy, TVN, poniedziałek- czwartek godz. 20.55- premiera 1.09
  • Va Banque , TVP2, poniedziałek- piątek godz. 18.20 - premiera 5.09
  • Ślub od pierwszego wejrzenia TVN, wtorek godz. 21.35- premiera 6.09
  • Nasz nowy dom, Polsat, czwartek, godz. 20.05- premiera  1.09
  • Ślubne pogotowie Izabeli Janachowskiej, Polsat niedziela, godz.17.40 - premiera 4.09
Na dzisiaj to już wszystko. Dajcie znać, na który z filmów/ seriali/ programów czekacie najbardziej i dlaczego ? Może ktoś z Was całkowicie zrezygnował z oglądania seriali czy programów w telewizji przerzucając się na platformy streamingowe? Chcielibyście już teraz zobaczyć drugą część zestawienia zawierającą premiery kinowe zaplanowane na okres- październik -grudzień 2022? 
 
Zapraszam do dyskusji. Udanego dnia. Anne 18.  

 

wtorek, 23 sierpnia 2022

Książkowe zawirowania i pomyłki jak na nie reagujecie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym poruszyć temat książkowych zawirowań i pomyłek np. przy współpracach recenzenckich. Jestem ciekawa jak reagujecie lub reagowaliście na różnego typu błędy i zawirowania wydawniczo- organizacyjne.

Błędy te mogą dotyczyć :
  • Wysłanego tytułu- otrzymujecie inną książkę niż ta, którą zamawialiście.
  • Pomylonego adresu- Wasza przesyłka trafia nie tam gdzie powinna.
  • Zbieżności imion i nazwisk lub tylko jednej z tych rzeczy- w Waszym mieście/ miejscowości wsi mieszka inna osoba o takim samym imieniu bądź/i nazwisku też recenzuje  dla danego wydawnictwa i przez pomyłkę otrzymała nie swoją przesyłkę.
  • Zachowania listonosza lub kuriera, które sprawiają, że paczka nie dociera na czas, lub, że musicie jej szukać na poczcie, u sąsiadki lub czekać na ponowny przyjazd kuriera.
  • Innych sytuacji- jeśli takowe mieliście opiszcie je w komentarzu.
Oczywiście o pomyłce należy niezwłocznie poinformować wydawnictwo. Ja w latach 2012-2016 kiedy współpracowałam z wydawnictwami kilkakrotnie otrzymałam książki, których nie zamawiałam. Jeśli nie chciałam nie musiałam ich recenzować. Nikt nigdy nie kazał mi niczego odsyłać. Raz zdarzyła mi się sytuacja, że trafiła do mnie książka przeznaczona dla innej dziewczyny noszącej takie samo nazwisko jak ja i mieszkającej w tej samej miejscowości. Ja nie musiałam jednak nic jej wysyłać, bo po wykryciu pomyłki   dziewczyna parę dni później dostała drugą , już właściwie zaadresowaną przesyłkę. 

Nigdy nie miałam problemów wynikających z pomyłki kurierskiej, bo książki prawie zawsze przynosił mi listonosz i zawsze był ktoś kto mógł je odebrać. 

sobota, 20 sierpnia 2022

Blogi z poezją i opowiadaniami- zaglądacie na nie, a może sami coś piszecie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać o  blogi , o które chyba nigdy wcześniej nie pytałam.  O blogi z poezją i opowiadaniami. Mam nieodparte wrażenie, że w latach kiedy wchodziłam w blogosferę czyli 2011- 2013 takie strony z wierszami i opowiadaniami " rosły" jak grzyby po deszczu. Potem nagle wyszły z mody i teraz chyba można je policzyć na palcach jednej ręki. 

Mam tu na myśli przede wszystkim blogi z opowiadaniami bądź wierszami pisanymi przez samych blogerów. Jeszcze nigdy nie natrafiłam na blog, na którym byłaby pokazywana bądź przypominana poezja powszechnie znana. Myślę, że takie podejście do tematu też mogłoby być ciekawe.


 

 

 

 

 

 

źródło 

Pewnie niektórzy z Was, którzy sami piszą  takowe blogi lub na nie zaglądają  dziwią się, że nie znam żadnej takiej strony. Wydaje mi się, że poezja i opowiadania nadal mają swoje miejsce w blogosferze, ale jest to miejsce  mało widoczne i prawie w ogóle nie promowane. 

wtorek, 16 sierpnia 2022

Książki w, których zaczytują się dzisiejsze nastolatki czyli jeden z tematów mi obcych- czy Wy też takie macie ?

Drodzy Czytelnicy. Niedawno powróciłam myślami do posta sprzed sześciu lat  o tytule Książki, w które zaczytywałam się jako nastolatka.. Przeczytałam go ponownie, uśmiechnęłam się na jego wspomnienie i uświadomiłam sobie, że kompletnie nie mam pojęcia co czytają dzisiejsze nastolatki. Jednak mimo wszystko  mam wrażenie, że powieści bądź serie książek, które ja czytałam będąc w wieku nastoletnim teraz wyszły z mody.
 
Kiedyś na topie były książki o problemach nastolatek, romanse lub opowieści o istotach paranormalnych typu wampiry, wilkołaki i czarodzieje. Co jest modne dziś ? Nie wiem.  

Gdyby ktoś poprosił mnie żebym strzeliła w ciemno i podała pięć czytanych przez młodzież gatunków to wybrałabym : 
  • Powieści obyczajowe i historyczne, na podstawie, których  powstały filmy i seriale Netflixa
  • Kryminały
  • Horrory
  • Fantastyka 
  • Literatura faktu i biografie np. osób ze świata sportu, muzyki czy filmu 
Są to strzały kompletnie w ciemno i nie wiem czy pokrywają się z rzeczywistością.  Pisząc nastolatki mam na myśli osoby w wieku 13- 17 lat. 
 
Kolejnym tematem, który jest mi czytelniczo kompletnie obcy jest literatura dziecięca. Tylko dzięki recenzjom innych blogerek wiem, że istnieją takie czy inne serie. Nie śledzę  także nowości z kategorii Literatura popularno- naukowa.  Nie sięgam po mangi, komiksy i szereg innych gatunków.
 


 źródło

Myślę, że każdy mól książkowy ma gatunki,  które z różnych względów są mu obce.  Co może na to wpływać? 

piątek, 12 sierpnia 2022

Książki, o których z jakiś powodów zapomnieliście - czy znajdywane po latach zawsze są czytane ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie, o książkach, które są w Waszej bibliotece od lat, ale o, których posiadaniu zdążyliście zapomnieć. Zapomnieć, bo np. były nietrafionym prezentem, kupiliście je  dawno temu i z braku czasu nie przeczytaliście od razu. Zapomnieć bo Wasza biblioteczka liczy kilkaset książek, a dawno nie była porządkowana.  Zapomnieć, bo ktoś tę książkę od Was pożyczył i oddał po bardzo długim czasie. Wreszcie zapomnieć, bo  są to powieści, które trafiły do Was przypadkiem, w ramach nie do końca udanej wymiany z innym blogerem lub pomyłki, w trakcie współpracy recenzenckiej.
 

 












 
Jestem ciekawa czy jeśli macie w swoich biblioteczkach takie zapomniane książki to w chwili kiedy przypadkiem je znajdziecie zawsze potem są przez Was czytane? Pytam  o to dlatego, że  na przestrzeni lat gust czytelniczy potrafi  się mocno zmienić i niekiedy pewnych gatunków książek nie mamy już  ochoty czytać. 

poniedziałek, 8 sierpnia 2022

Książki komuś pożyczone, które do Was nie wróciły. Zdarzyły się takie ?

Drodzy Czytelnicy.Dziś na blogu temat  książek pożyczonych, które do Was nie wróciły mimo licznych ponagleń i próśb o zwrot.  Temat książek , które pożyczyliście, ale np. nie pamiętacie komu i książka  mówiąc kolokwialnie " zaginęła".
 
Ja generalnie od jakiegoś czasu bardzo rzadko pożyczam komuś książki. Nawet jeśli to robię to tylko wtedy kiedy wiem, że dana osoba mi ją odda. Nigdy nikogo nie ponaglałam, ani nie przypominałam o zwróceniu książki, bo uważam, że jest to miłe. Aczkolwiek oczywiście jeżeli ktoś miesiącami nie oddaje powieści, którą pożyczył  to może to denerwować lub wręcz irytować. Osobiście nigdy nie byłam w takiej sytuacji. 

Nie przypominam sobie, aby jakaś książka z mojej biblioteczki " zaginęła.   Powieści komuś pożyczone zawsze do mnie wracają  i zawsze bardzo sobie to ceniłam. 

czwartek, 4 sierpnia 2022

Kącik blogowy # 53 Blogi artystyczne i takie, na których blogerzy oferują autorskie produkty

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać  Was o blogi artystyczne , lub takie, którym towarzyszą sklepy internetowe. Znacie takie ? Szukacie  rękodzieła i innych wyrobów artystycznych w Internecie  np. na grupach na Facebooku ?

Kiedy prawie jedenaście lat temu nieśmiało wchodziłam do blogosfery dla wielu prowadzenie bloga było wyłącznie hobby. Kilka lat później coraz więcej blogów zaczęło przechodzić na własne domeny, zarabiać na blogowaniu i dążyć do szeroko rozumianej profesjonalizacji. Mimo wszystko  nie było jeszcze wtedy prawie żadnych blogów, których twórcy prowadziliby sklepy internetowe z własnymi produktami.

Teraz powoli, ale jednak zaczyna się to zmieniać. Blogerzy oferują własne książki, e- booki, organizery, kalendarze czy inne produkty. Nadal chyba stosunkowo niewiele jest blogów artystycznych. Ja np. nie znam żadnego, a chętnie bym taki poczytała.Może to kwestia stron na, które zaglądam.

Zawsze podziwiałam osoby, które mają talent artystyczny. Potrafią malować, rzeźbić, tworzyć kartki okolicznościowe czy różnego rodzaju rękodzieło. Podziwiam je za cierpliwość i kreatywność

Jeszcze nigdy nie kupowałam nic w blogowym sklepie internetowym , ale jeśli coś naprawdę wpadnie mi w oko to kto wie może   kiedyś się skuszę. 

poniedziałek, 1 sierpnia 2022

Ludzie dwojga imion czyli o nazwiskach, które są jak imiona oraz imionach powiązanych z nazwiskiem

Drodzy Czytelnicy Dziś w cyklu Na imię mi wyjątkowo będzie o... nazwiskach, ale takich, które są jak męskie imiona. Oczywiście wszystko okraszone przykładami. Napiszę też o osobach, które noszą imię powiązane ze swoim nazwiskiem.


 

 

 

 

 

 

źródło

Ludzie dwojga imion, a wśród nich znani i lubiani. 
W Polskim  Rejestrze Pesel Klik  jest 10000 nazwisk( stan na 27 stycznia 2022). Wśród nich takie, które  funkcjonują także jako imiona. Przykłady ? Proszę bardzo. Nazwiska :Aleksander, Damian, Dawid, Janusz, Kamil, Wojciech czy Zygmunt. Ile osób je nosi ? Oto krótkie zestawienie : 
  • Nazwisko Aleksander: 447 mężczyzn i 463 kobiety
  • Nazwisko Damian: 570 mężczyzn i 371 kobiet
  • Nazwisko Dawid- 2148 mężczyzn  i 2096 kobiet
  • Nazwisko Janusz  4014 mężczyzn  i 4029 kobiet 
  • Nazwisko Kamil 4 mężczyzn i 2 kobiety ( ciężko w to uwierzyć, ale takie są statystyki)
  • Nazwisko Wojciech  577 mężczyzn i 578 kobiet 
  • Nazwisko Zygmunt 4889 mężczyzn i 4860 kobiet
Wśród tych osób są takie, które być może znacie z siatkarskich boisk lub małego ekranu :  
  • Wojciech Dawid- reżyser i scenarzysta.
  • Marcin Janusz- siatkarz grający na pozycji rozgrywającego.
  • Wojciech Zygmunt  - aktor, największą popularność przyniosła mu rola ratownika medycznego Jakuba Szczęsnego w serialu Na Sygnale.

poniedziałek, 25 lipca 2022

Lipcowe inspiracje internetowe- choć na Youtube przerwa wakacyjna to na blogu nie może ich zabraknąć

Drodzy Czytelnicy. Czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków Internetu Tym razem będzie ich nieco mniej, bo youtuberzy rozpoczęli niedawno przerwę wakacyjną i publikują niewiele materiałów. Jednak np. Rafał Gębura,   jak zawsze wykonuje  fenomenalną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy. Swoje robi też autorka kanału Po Cudzemu wyjaśniając językowe zawiłości. 

Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów o organizacji czasu, poprzez te dotyczące  filmu, języków obcych psychologii, a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.
 

 

 
 I. Interesujące materiały od twórców internetowych.
  • Hashtag- co to jest i czemu tak się nazywa ?Po Cudzemu odc.258. Kolejna szybka, wakacyjna lekcja języka angielskiego.


  • Rodzina, pieniądze pokora w co wierzy Julia Wieniawa? W  Moim Stylu Magda Mołek. Rozmowa z dziewczyną, która jest jednym z najgorętszych nazwisk polskiego show biznesu. Kiedyś bardziej aktorka dziś mocniej stawia na muzykę. Julia Wieniawa opowiada o debiutanckiej płycie,  patchworkowej rodzinie, presji , z którą się mierzy i cenie jaką płaci za ciągłe bycie na świeczniku oraz życie w biegu.
 

  • Jak powiedzieć pacjentowi, że choruje na nowotwór ? 7 metrów pod ziemią - rozmowa z hematologiem i specjalistą chorób wewnętrznych Pawłem Steckiewiczem. Opowieść o tym jak przekazuje się pacjentowi tę straszną diagnozę, o co chorzy najczęściej pytają i o czym najchętniej opowiadają . Jakie sytuacje są dla pacjentów, ale i dla lekarzy najtrudniejsze ?  Temat wywiadu, arcytrudny, ale właśnie takie najczęściej, pojawiają się na tym kanale. Każdy wywiad tam jest po coś i każdy z oglądających te rozmowy może coś z nich wynieść. Z tej również. 
 

  • Psychiatra o depresji cz. 2. 7 metrów pod ziemią- drugi wywiad z doktorem Pawłem Wierzbińskim. Tym razem Rafał Gębura zadaje lekarzowi pytania od swoich widzów. Przez ostatnie tygodnie mogli oni  nadsyłać  je w komentarzach na portalach społecznościowych.   Druga część wywiadu podobnie jak pierwsza pełna jest konkretów i cennych informacji. Pojawiają się w niej pytania dotyczące  psychoterapii, farmakoterapii, tego czy depresja może boleć fizycznie oraz czy można zachorować na nią więcej niż raz. Panowie rozmawiają  także o tym czy leki przeciwdepresyjne są bezpieczne, kiedy należy zacząć je stosować oraz jak namówić bliską osobę na wizytę u specjalisty. Wywiady te są częścią kampanii Powrót z depresji. Pierwszy, który znajdziecie tutaj obejrzało grubo ponad milion osób. Myślę, że ten też ma szansę na podobne statystyki.



środa, 20 lipca 2022

Książkowi pomocnicy w Empiku czy bibliotece

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym poruszyć temat doradców książkowych. Konkretnie chodzi mi o pracowników bibliotek, księgarni lub  np. salonów Empik, którzy chodzą po sklepie w specjalnych  koszulkach i podpowiadają osobom, które szukają np. książkowego prezentu.

Mnie osobiście zdarzyło się korzystać jedynie z pomocy bibliotekarki i to tylko w liceum. Później w ogóle przestałam chodzić do bibliotek.







źródło 

Kiedy wybieram się na zakupy do Empiku też doskonale wiem po co idę. Nie korzystam z pomocy miłych Pań w koszulkach z logo firmy. Nigdy też nie daję się namówić na żadne dodatki i promocje proponowane  przy kasach. Nie mam żadnych kart Mój, Empik, Empik Premium, ani żadnej aplikacji.  Nie czuję potrzeby, aby je posiadać. Takie uporczywe namawianie  na nie klienta bardzo mnie denerwuje. 

wtorek, 19 lipca 2022

Kupony rabatowe, karty podarunkowe, fotoksiążki, fotoalbumy i inne tego typu prezenty- częściej je dajecie czy dostajecie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie o książkowych prezentach, ale takich, które wybiera sama obdarowywana osoba, a my jako goście  tylko dajemy jej do tego narzędzie. Wakacje to często czas dużych imprez urodzinowych, imieninowych czy wspólnych wyjazdów. Niekiedy nie do końca wiemy z jakiego podarku dana osoba ucieszy się najbardziej . Wtedy dobrym rozwiązaniem wybranie  dość uniwersalnego prezentu, który jubilat bądź jubilatka może wykorzystać kiedy chce i na co chce.  
 

 










piątek, 15 lipca 2022

Cykl Językowo # 39 Motywacja do nauki języków obcych- kiedy jest lub bywa największa ?


 

 

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Cyklu Językowo będzie o motywacji do nauki języków, a ściślej mówiąc o tym kiedy jest lub bywa ona nieco większa.  Moim zdaniem są takie sytuacje i momenty, gdy z jakiś powodów czujemy potrzebę lub nabieramy ochoty by zacząć uczyć się języka obcego.  Są to np:
  • Początek nowego roku kalendarzowego- nauka nowego języka często bywa jednym z postanowień.
  • Początek nowego roku szkolnego- we wrześniu uczniowie często zapisują się na różne zajęcia dodatkowe, w tym także te językowe.
  • Wakacje i perspektywa wyjazdu zagranicę- niekiedy ma się ambicję, aby znać choć kilkanaście podstawowych słów w języku kraju, do którego jedziemy. 
  • Grupowe kursy językowe- im więcej osób tym raźniej, a jeśli w danej szkole/ grupie uczy się ktoś z naszych znajomych jest to dla nas jeszcze lepsza perspektywa.
  • Perspektywa pracy/ mieszkania z obcokrajowcem (np. sytuacja Ukraińców przebywających w Polsce z powodu wojny we własnym kraju). Jeśli mamy mieszkać lub pracować z kimś kto nie jest Polakiem lub nie mówi dobrze np. po angielsku powinniśmy przynajmniej spróbować nauczyć się podstaw języka, którym dana osoba się posługuje.  Ułatwi to życie i jej i nam. Oczywiście istnieje Tłumacz Google, ale samo pokazanie chęci nauki może  być dla takiej osoby czymś ważnym.
  • Posiadanie w rodzinie obcokrajowca- tutaj sytuacja jest nieco inna, ponieważ posiadając w rodzinie obcokrajowca z konkretnym językiem obcym mamy do czynienia jeśli nie na co dzień to bardzo często i praktycznie od najmłodszych lat.  Motywacja zwiększa się wraz z wiekiem, bo np mamy ochotę odwiedzić kraj pochodzenia członka rodziny, chcemy porozmawiać z nim na różne, nie tylko te najprostsze tematy, lepiej go rozumieć. 
  • Perspektywa awansu zawodowego lub znalezienia innej pracy- znajomość języków otwiera wiele zawodowych drzwi. Może przyczynić się do zmiany stanowiska, zarobków. bądź miejsca pracy. 
  • Motywacja od innych- motywacją może być uczący się przyjaciel. dobry nauczyciel, który potrafi wszystko odpowiednio wyjaśnić, dopasować metody, jest cierpliwy i wyrozumiały.  Znajomi z zagranicy też potrafią motywować.
  • Potrzeba samorozwoju- chcemy się nauczyć języka dla siebie, własnej satysfakcji- najczęściej jest to język obcy inny niż ten, którego uczymy lub uczyliśmy się w szkole. 
  • Potrzeba chwili- sytuacje losowe, nagłe kiedy język okazuje się potrzebny pokazują, że warto się go uczyć.