niedziela, 26 czerwca 2022

Książki jako nagrody na zakończenie roku szkolnego jakie najczęściej dostawaliście ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym jeszcze na chwilę wrócić do tematu związanego ze szkołą i wakacjami.  Kilka dni temu odbyło się zakończenie roku szkolnego.  To dobry moment by na chwilę wrócić do dla jednych dawnych, dla innych stosunkowo niedawnych czasów zakończenia różnych etapów edukacji. Wrócić i zapytać o książki jakie najczęściej dostawaliście jako nagrody za świadectwo z czerwonym paskiem bądź inne osiągnięcia  np. sportowe czy artystyczne. 
 


 źródło

Wśród książkowych nagród rzeczowych dawanych uczniom wraz ze świadectwem najczęściej pojawiały się:
  • Albumy tematyczne w tym te o  Papieżu Janie Pawle II, podróżach, roślinach,  czy zwierzętach
  • Atlasy w tym te geograficzne, historyczne czy zwierząt
  • Lektury szkolne
  • Słowniki najczęściej języka polskiego lub wyrazów obcych 
  • Wiersze i  bajki  
  • Inne w zależności od możliwości szkoły bądź zainteresowań uczniów. 
Każda szkoła zapewne miała i nadal może mieć swoje kryteria jeżeli chodzi o przyznawanie tychże nagród.  W jednej dostawali je wszyscy uczniowie , którzy uzyskali średnią 4,75 gwarantującą  czerwony pasek na świadectwie. W innej otrzymywały je tylko osoby ze średnią 5.0 lub wyżej, laureaci olimpiad przedmiotowych, zawodów sportowych. Pula tych nagród zazwyczaj  była ograniczona, więc samo znalezienie się w gronie nagrodzonych było wyróżnieniem i przyjemnością. 
 
Ja w okresie podstawówki i gimnazjum czerwony pasek miałam zawsze, ale nagrodę książkową dostałam tylko kilka razy. W gimnazjum dwukrotnie otrzymałam licealne lektury tj. Lalkę  oraz Wesele.  W szkole podstawowej słownik języka  polskiego  Natomiast pierwszą książką, którą dostałam jako " nagrodę za dobre wyniki w nauce i wzorowe zachowanie " był Słoń Trąbalski i inne wiersze. Juliana Tuwima. Miało to miejsce w pierwszej klasie szkoły podstawowej. 
 
Jakie książkowe nagrody rzeczowe najczęściej dostawaliście na zakończenie roku szkolnego ? Pamiętacie pierwsze takie wyróżnienie ?  Czy w Waszej  dawnej/ obecnej szkole od zawsze były tradycje nagradzania uczniów za świadectwo z czerwonym paskiem  lub inne osiągnięcia  ?   Czy te szkolne nagrody macie na półkach do dziś ? 
 
Udanego dnia. Anne 18.  

czwartek, 23 czerwca 2022

Książki nie na wakacje - czy są powieści, po, które nie sięgacie w okresie letnim ?

Drodzy Czytelnicy.  Dziś będzie o książkach anty wakacyjnych. O książkach, których  raczej nie lubicie lub nie polecacie czytać w okresie letnim.  Ja kiedyś miałam kilka typów książek, po które nie sięgałam w wakacje żeby  pisząc kolokwialnie  nie dołować się ani nie psuć sobie nastroju.

wtorek, 21 czerwca 2022

[Dyskusja] Dawne lektury szkolne

Drodzy Czytelnicy.  Dziś chciałabym zapytać o dawne lektury szkolne z czasów szkoły średniej, które już wyszły z kanonu.  Chodzi mi o książki, których ja chodząc do liceum w latach 2009- 2012 już nie miałam okazji czytać bo dawno zniknęły z listy obowiązkowych.  Na pewno w latach 80, 90 i na początku lat 2000 były takie lektury, o których  dziś prawie nikt  już nie pamięta. 
 
Oczywiście teoretycznie każdy tak jak ja  czytał w liceum takie dramaty i powieści jak : 
Antygona
Cierpienia Młodego Wertera
Chłopi
Cudzoziemka 
Dziady
Dżuma
Ferdydurke
Granica 
Hamlet
Inny świat
Lalka
Kordian
Konrad Wallendrod
Ludzie bezdomni 
Makbet
Mistrz i Małgorzata
Nad Niemnem
Pan Tadeusz
Przedwiośnie
Potop 
Proces 
Szewcy
Świętoszek
Tango
Treny
Wesele
Zbrodnia i kara    
 
To absolutne klasyki polskiej i światowej literatury, które na liście lektur  zawsze były i będą, Do tego dochodziło mnóstwo nowel, ballad, sonetów i wierszy.  Było tego sporo, więc celowo ich nie wymieniam. Kto będzie chciał poszukać ten znajdzie.  W moich licealnych czasach niektóre lektury obowiązywały tylko na tak zwanym profilu humanistycznym z rozszerzonym językiem polskim. Teraz kanon lektur szkolnych zmienia się praktycznie co roku. Jestem ciekawa czy dawniej czyli w latach 80 i 90 też tak było.


 
Ciekawi mnie też to czy bylibyście "za" przywróceniem niektórych lektur z dawnych lat do kanonu, a może uważacie, że  w XXI wieku już kompletnie by się nie sprawdziły bo są  " przestarzałe" i pisane archaicznym językiem.  

Czy znam jakieś dawne lektury ? 
O kilku słyszałam, że kiedyś w kanonie były, ale jeśli się mylę poprawcie mnie. Grażyna, Lord, Jim, Cichy Don, Faraon, Noce i Dnie, Kolumbowie i inne. 
 

sobota, 18 czerwca 2022

Książki wywiad - rzeka

Drodzy Czytelnicy.  Dziś chciałabym poruszyć temat książek , które są pisane w formie tak zwanego wywiadu rzeki. Rozmowy z aktorami, dziennikarzami, muzykami i sportowcami. Pisane w trakcie lub po zakończeniu kariery lub ważnego etapu w życiu zawodowym.  Jestem ciekawa jak często czytacie takie publikacje i jak wiele nowego się z nich dowiadujecie.

 
Mnie zdarza się czytać takie powieści aczkolwiek muszą dotyczyć osób, które naprawdę lubię bądź za coś cenię. Jestem ciekawa jakie książki pisane w formule wywiadu rzeki chcielibyście mi polecić i dlaczego. 

wtorek, 14 czerwca 2022

Czytanie - Czy to u Was rodzinne ?

Drodzy Czytelnicy. W  dzisiejszym wpisie chciałabym poruszyć temat tego czy czytanie książek to u Was rodzinna pasja. Jestem ciekawa ile osób w Waszych rodzinach jest molami książkowymi i czy przekazujecie czytelniczą pasję swoim najbliższym lub dzieciom.

W mojej rodzinie jestem jedynym molem książkowym.Rodzicie i siostra od czasu do czasu coś czytają, ale nie  aż tak dużo jak ja.  Od najmłodszych lat miałam w domu biblioteczkę. Najpierw wypełniały ją baśnie, bajki, opowiadania i wiersze. Następnie literatura dziecięca, lektury szkolne i książki młodzieżowe. Potem przyszedł czas na " dorosłe"publikacje.

 źródło

W czasach gimnazjum i szkoły średniej uwielbiałam chodzić do bibliotek lub pożyczać książki od  przyjaciółek, koleżanek z klasy czy innych znajomych. Uwielbiałam rozmowy i dyskusje o książkach, które miały miejsce na przerwach czy to między lekcjami czy wykładami. 

Mam  kilka przyjaciółek, które uwielbiają czytać, ale mam też takie, które z książkami nigdy się nie polubiły.  Nie próbowałam  na siłę zarazić ich czytelniczą pasją.

piątek, 10 czerwca 2022

Wakacyjne plany kulturalne- robicie je , korzystacie z letnich atrakcji ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o to czy macie na tegoroczne wakacje konkretne  plany związane z różnego rodzaju imprezami kulturalnymi. W lipcu i sierpniu w kinach i teatrach dzieje się dużo mniej. Te pierwsze nie szykują na ten czas zbyt wielu premier, a w tych drugich granych jest mniej spektakli, bo zazwyczaj trwa wtedy przerwa między sezonowa.

źródło

Często są za to inne atrakcje takie jak: 

  • Festiwale muzyczne
  • Festiwale filmowe
  • Kino samochodowe
  • Koncerty plenerowe
  • Spektakle plenerowe 
  • Spektakle  tradycyjne, ale grane w różnych miastach Polski, a  nie tylko w tym, w którym znajduje się siedziba danego teatru
  • Letnie imprezy kulturalne  jak np. Imieniny Miasta czy inne lokalne święta
  • Letnie maratony filmowe
  • Letnie seanse w kinach dedykowane np. dzieciom (sporo animacji ma swoje premiery właśnie w wakacje)
  • Inne

wtorek, 7 czerwca 2022

Książki o historii polskiej telewizji

Drodzy Czytelnicy. Znacie książki o historii polskiej telewizji ? Jeśli nie to mam nadzieję, że  dzięki mojemu wpisowi poznacie, choć kilka tytułów. Bo właśnie książek, o historii rodzimego szklanego ekranu  dotyczył będzie dzisiejszy post. 
 
Przygotowując się do pisania pracy licencjackiej, której tematem były programy telewizyjne oglądane przez gimnazjalistów przeczytałam lub przejrzałam dziesiątki książek o historii telewizji i mediów w ogóle. Podobnie było na studiach magisterskich  kiedy w moim planie pojawił się przedmiot Gatunki telewizyjne.. Literatury popularnonaukowej na ten temat jest bowiem całkiem sporo. 
 
Jednak dziś skupię się jedynie na beletrystyce. Napiszę o książkach pisanych przez dziennikarzy, którzy przez wiele lat pracowali lub nadal pracują w największych stacjach telewizyjnych. Są to w większości ich biografie, w których bardzo dużo miejsca poświęcają historii telewizji. 
 
Na liście będzie sześć książek w tym ta o historii teleturniejów. Zainteresowanych zapraszam do dalszej lektury.

 

 

 

 

 

 

 

źródło  

sobota, 4 czerwca 2022

Cykl Na imię mi... Eliza

Drodzy Czytelnicy. Dziś w cyklu Na imię mi kolejny wywiad. Tym razem moim gościem jest Monika, mama niespełna trzyletniej Elizy.

 







Na imię mi...  cykl, w którym pojawiać się będą wywiady z kobietami noszącymi nietypowe imię lub teksty pisane przez takie właśnie osoby. Nie zabraknie także rozmów z mamami, które wybrały dla swoich córek rzadko spotykane imiona. Poznacie ich historie, przemyślenia, opinie. Zapraszam do czytania i komentowania.
 
Pochodzenie:

Imię Eliza jest skróconą formą angielskiego imienia Elizabeth. W Polsce znane jest od XVIII wieku najpierw jako imię literackie. Gwałtowną popularność zyskało w latach 70 XX wieku.

W roku 2019 imię Eliza otrzymało 760 dziewczynek zaś w 2020 851 co  dało 55 miejsce w rankingu najpopularniejszych imion.  Natomiast w 2021 roku imię to nadano 738 razy.

Znane osoby noszące imię Eliza:
  • Eliza Branicka- polska arystokratka
  • Eliza Grochowiecka- polska piosenkarka
  • Eliza Krasicka-polska aktorka
  • Eliza Michalik-  polska dziennikarka
  • Eliza Orzeszkowa- polska pisarka
  • Eliza Radziwiłówna- polska arystokratka
  • Eliza Rycembel- polska aktorka
  • Eliza Wróblewska- polska judoczka 
Anne 18:  Jak myślisz czy nadając dziecku nietypowe imię można je w jakimś sensie skrzywdzić ? 
Monika: Tak uważam, że można dziecko skrzywdzić nietypowym imieniem. Szczególnie jeśli jest to imię, które może się źle kojarzyć innym. Np. Adolf.
Gdzie Twoim zdaniem jest granica między oryginalnością i nietypowością imienia, a grubą przesadą, która może narazić dziecko na szykany bądź inne nieprzyjemności? 
Moim zdaniem przekroczenie tej granicy następuje wtedy, gdy imię ewidentnie kojarzy się z czymś nieprzyjemnym lub jest nacechowane negatywnie w naszej kulturze np. Judasz.
Sądzisz, że dobrym pomysłem jest dopasowywanie imienia do nazwiska, aby " ładnie" brzmiało?
Myślę, że nie jest to konieczne, ale fajnie, gdy imię w połączeniu z nazwiskiem ładnie brzmi
Jesteś mamą dziewczynki o imieniu Eliza. Dlaczego właśnie je wybraliście ? 
Od bardzo dawna podobało mi się to imię, mąż się zgodził, więc jest. Odpowiedź na to pytanie jest też związana z kolejnym, więc tam napiszę trochę więcej na ten temat. 
Nie korciło Was żeby postawić na angielską wersję tego imienia czyli Elizabeth ? 
Nie korciło, bo jednak stawiamy na polsko brzmiące imiona, ale fakt, że imię Eliza jest często traktowane jako zdrobnienie od Elizabeth miał tutaj znaczenie.  Zależało nam żeby imię mimo, że polskie było łatwe do wypowiedzenia i zapamiętania dla obcokrajowców.Uważamy, że teraz gdy świat stoi przed nami otworem, to dość istotne. 
Eliza ma dopiero kilka lat, ale czy już lubi swoje imię ? 
Eliza ma dopiero 2, 5 roku, więc chyba jeszcze nie zwraca na to uwagi. Zobaczymy co będzie sądziła o swoim imieniu za kilka lat. 
Jakie było najbardziej dziwne, ekstrawaganckie imię żeńskie, z którym się spotkałaś i co pomyślałaś słysząc je ? 
Najdziwniejsze z jakim ja osobiście się spotkałam to chyba Teodora. Pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy kiedy je usłyszałam to, że ciężko je jakkolwiek zdrobnić. 
Im większe miasto miejscowość tym bardziej ludzie są przyzwyczajeni do nietypowych imion. Prawda czy fałsz ? 
Prawda. Na pewno w mniejszych miejscowościach oryginalne imiona wzbudzają większe kontrowersje. W większych miastach z racji tego, że żyje tam  obok siebie mnóstwo ludzi o różnych poglądach,pochodzących z różnych kultur i krajów mniej spotykane imiona nie dziwią aż tak bardzo. 
W innych europejskich miastach żadne imię nie jest nietypowe. Prawda czy fałsz ? 
Fałsz.Myślę, że w każdym kraju są imiona, które mogą wydawać się nietypowe. 
Co myślisz o nadawaniu dzieciom imion po rodzicach, dziadkach czy innych bliskich ?
Nie nadałabym swojemu dziecku imienia po przodku, nie lubię też kiedy imiona w rodzinie się powtarzają. Jeśli jednak ktoś czuję potrzebę nadania swojemu dziecku imienia po kimś, kto jest dla niego ważny absolutnie to rozumiem. 
Moda na imię myślisz, że coś takiego rzeczywiście istnieje ? 
Istnieje
Kto lub co Twoim zdaniem tę modę powoduje. 
Nie wiem z czego to wynika, ale statystyki nie kłamią. Widać w nich, że co kilka lat inne imiona stają się modne, są nadawane dzieciom zdecydowanie częściej niż pozostałe. 
Powiedz mi jak masz na imię, a zgadnę ile masz lat. Myślisz, że naprawdę coś w tym jest ? 
Myślę, że coś w tym jest. Przykładowo. 50, 60 lat temu bardzo często nadawano imiona takie jak: Maria, Helena, Wanda, potem były dziesiątki lat przerwy i aktualnie znów są modne. Jest duże prawdopodobieństwo, że ktoś o takim imieniu jest albo w wieku naszych rodziców albo ma dopiero kilka lat.
Wymień proszę trzy plusy i trzy minusy nadania dziecku nietypowego imienia. 
Plusy: Osoba, która posiada oryginalne imię może czuć się na swój sposób wyjątkowa. Istnieje małe podobieństwo, że w klasie będzie więcej osób z takim samym imieniem przez co nikt nie będzie jej z nikim mylił. Oryginalne imiona są zazwyczaj łatwe do zapamiętania, więc dana osoba będzie szybko kojarzona przez innych ludzi. 
Minusy: Niektóre imiona mogą być źle kojarzone ze względu na kontekst religijny czy historyczny. Dziecko z oryginalnym imieniem może być z tego powodu wyśmiewane przez rówieśników. Obcobrzmiące imiona często w naszym kraju sprawiają kłopot, ponieważ wiele osób nie potrafi ich poprawnie zapisać lub wymówić. 
Zdarza Ci się czytać książki o imionach, ich historii, znaczeniu ? 
Raczej nie. Nie wierzę w to, że imię, które nosimy czy  jego pochodzenie, historia mogą mieć jakiś wpływ na naszą osobowość. Przy wyborze imienia dla mojej córki kierowałam się tylko tym czy podoba mi się jego brzmienie. 
Na koniec możesz napisać o czymś o co nie zapytałam wcześniej np. dać rady rodzicom wybierającym imię dla córki . 
Myślę, że przy wyborze imienia dla dziecka warto skupić się przede wszystkim na tym czy nie sprawi mu ono kłopotu w przyszłości, dlatego, że istnieje cienka granica między oryginalnością , a dziwactwem. 
 

środa, 1 czerwca 2022

Cykl Językowo # 38 Język obcy inny niż angielski- który jest najbardziej przydatny

 

 




 

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać o to, które języki obce oprócz angielskiego są Waszym zdaniem najbardziej przydatne i dlaczego? 

Moim zdaniem wiele zależy od tego gdzie się mieszka, jaki  się zawód wykonuje i jakie się ma podejście do tego tematu. Teoretycznie dla własnej przyjemności, dla kaprysu można nauczyć się każdego języka świata. Czasem trzeba sobie jednak zadać pytanie czy warto ?  Jest bowiem grupa języków europejskich takich jak : hiszpański, francuski, włoski czy amerykańska odmiana angielskiego, które mogą przydać się nie tylko na co dzień jeśli znamy mnóstwo obcokrajowców, ale także podczas zagranicznych wyjazdów.  Jest też druga grupa języków czyli niemiecki, rosyjski, słowacki, norweski czy szwedzki, których znajomość może być potrzebna w pracy np. w korporacji. Język włoski  często można usłyszeć choćby podczas transmisji rozgrywek siatkarskich. Po hiszpańsku mówi się w naprawdę wielu krajach Ameryki Południowej. Można by tak wymieniać bez końca szukając różnych dziedzin życia, w których dany język jest przydatny, 

 
Mój ranking przydatności języków wygląda następująco:
  • Angielski
  • Hiszpański
  • Niemiecki
  • Włoski
  • Francuski
  • Rosyjski
  • Słowacki
  • Ukraiński
  • Grupa języków skandynawskich (tj. duński, norweski, szwedzki, fiński)
  • Grupa języków azjatyckich( tj. chiński, japoński, koreański) 
  • Inne języki  świata przydatne np. w pracy z określoną grupą osób z danego kraju

wtorek, 31 maja 2022

Kącik blogowy # 52 Baner i logo bloga

Drodzy Czytelnicy. Dzisiaj w Kąciku blogowym biorę na tapet temat jakim jest logo i banner bloga. Zrobiliście je sami w programie graficznym, a może poprosiliście o jego wykonanie zaprzyjaźnionego blogera bądź profesjonalną firmę ?


Ja przez pierwsze sześć lat istnienia bloga nie nie miałam żadnego jego loga.  Latem 2017 roku poprosiłam zaprzyjaźnioną blogerkę Samantę Dryję o wykonanie  bannerów i loga dla obu moich blogów tj. Książki Warte Przeczytania i O muzyce słów kilka. 

niedziela, 29 maja 2022

Cykl Na imię mi. Imiona noszone przez nasze babcie, ciocie i mamy, a teraz..... trochę zapomniane

Drodzy Czytelnicy. Dziś w cyklu  Na imię mi znów kilka słów ode mnie. Tym razem będzie o imionach, które na pewno znacie , ale które dziś są już trochę zapomniane. Myślę jednak, że większość z Was kojarzy choć jedną osobę noszącą imię/ imiona, o których napiszę. Może to być członkini Waszej rodziny, sąsiadka  lub dawna nauczycielka. Przygotowując się do tworzenia tego artykułu zajrzałam do zeszłorocznych statystyk Ministerstwa Cyfryzacji.  

Żeby Was nie zanudzać wybrałam tylko kilkanaście kiedyś popularnych, a teraz nieco zapomnianych imion. Jakich? Zapraszam do dalszej lektury.








źródło

Na mojej liście nie znajdą się imiona takie jak: Antonina, Hanna, Helena, Klara, Maria, Marianna czy Rozalia. Wszystko dlatego,wracają one do łask i w 2021 zostały nadane po kilka tysięcy razy. Jednak o tym później. Najpierw obiecana lista.

Kiedyś bardzo popularne imiona żeńskie dziś dużo rzadziej wybierane (od najmniej do najbardziej popularnego) według danych Ministerstwa Cyfryzacji ranking za rok 2021  w nawiasie liczba nadań imienia:
  • Wiesława (2)
  • Czesława(3)
  • Grażyna (7)
  • Mariola(7)
  • Balbina(8)
  • Bożena (13)
  • Mirosława(15)
  • Stanisława (15)
  • Renata(17)
  • Jolanta (21)
  • Eleonora(25) 
  • Edyta( 35)
  • Beata(36)
  • Halina (37)
  • Honorata(37)
  • Aneta(38)
  • Cecylia(43)
  • Lucyna(68)
  • Danuta(69)
  • Teresa(81)
  • Franciszka(93)
  • Irena(98)
  • Krystyna(99)
  • Alina(158)
  • Elżbieta (170)
  • Janina(178)
  • Jadwiga(207)
  • Stefania(297) 
  • Wanda(456)

sobota, 28 maja 2022

Targi Książki i inne spotkania z autorami

Drodzy Czytelnicy.  Dziś chciałabym zapytać Was o Targi Książki i inne spotkania z autorami. Sama nigdy nie byłam na takich wydarzeniach, ale jestem ciekawa jakie doświadczenia w tym temacie mają inni. 

 

Targi Książki co roku odbywają się między innymi w Krakowie, Katowicach,  Wrocławiu Poznaniu i Białymstoku. Oprócz nich często są organizowane różne festiwale książek poświęcone poszczególnym gatunkom literackim.   Salony takie jak choć Empik proponują swoim klientom Wirtualne Targi Książki.  Wszystkie szczegóły dotyczące książkowych targów i festiwali w 2022 roku znajdziecie w artykule Mapa Targów i Festiwali 2022

środa, 25 maja 2022

Majowe inspiracje internetowe czyli kolejna odsłodna cyklu, który bardzo polubiliście.

Drodzy Czytelnicy.  W kalendarzu  już końcówka maja więc czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków sieci. Rafał Gębura, Magda Mołek i  Martyna Wojciechowska jak zawsze wykonują  fenomenalną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy. Swoje robią też autorki kanałów Mówiąc Inaczej i Po Cudzemu wyjaśniając różne zawiłości językowe.  Co nieco dokłada  także Tomasz Rożek.

Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów o organizacji czasu, poprzez te dotyczące  filmu, języków obcych psychologii, a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.

 

 

 

poniedziałek, 23 maja 2022

Opowieści o blogowaniu

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym poruszyć temat opowieści o blogowaniu. Opowieści, którymi czasem raczycie swoich bliskich bądź znajomych  kiedy pytają Was o to dlaczego zaczęliście blogować o czym piszecie i co tak naprawdę Wam to daje.  
 
 Jestem ciekawa kiedy Wasze rodziny i znajomi dowiedzieli się, że prowadzicie blog i jaka była ich reakcja ? W moim przypadku przez pierwsze trzy lata prowadzenia bloga książkowego nie wszyscy moi znajomi wiedzieli, że piszę blog. Części z nich " pochwaliłam" się dopiero w połowie studiów kiedy blog był już bogaty w różne treści i trochę " popularny".
 
 
Kiedyś bardzo nie lubiłam opowiadać o blogach, teraz robię to zdecydowanie częściej.   Dużo częściej też  promuję swoje posty na grupach blogowych.

czwartek, 19 maja 2022

Cykl Językowo # 37 Język angielski- gdzie najczęściej wykorzystujecie jego dobrą znajomość

 





Drodzy Czytelnicy. W trzydziestej siódmej odsłonie cyklu Językowo chciałabym Wam zadać jedno proste pytanie. Gdzie najczęściej wykorzystujecie swoją dobrą znajomość języka angielskiego ? Pytam o to, ponieważ ilu ludzi zdań. Dobrą znajomość języka angielskiego można wykorzystać w wielu dziedzinach i sytuacjach. Jakich ?
  • W kontaktach z obcokrajowcami.
  • W rozmowach z przyjaciółmi , rodziną bądź znajomymi z Anglii, ale nie tylko.
  • W pracy zawodowej- jako nauczyciel, tłumacz, korepetytor, osoba obsługująca zagranicznych klientów lub w innym zawodzie, w którym dobra znajomość angielskiego jest potrzebna/ przydatna
  • W czasie zagranicznych wakacji w wielu krajach świata.
  • W szkole w tym w klasach dwujęzycznych.
  • W życiu codziennym- w wielu różnych sytuacjach począwszy od oglądania filmów bez napisów poprzez gry komputerowe, a skończywszy na konieczności/ chęci wyjazdu do kraju anglojęzycznego czy znalezienia lepiej płatnej pracy.
Myślę, że do tej listy można by dopisać jeszcze kilka punktów. Może wymyślicie je i napiszecie w komentarzu?

Nie bez kozery od dziecka powtarza się nam, że dobra znajomość angielskiego to w dzisiejszym świecie podstawa. Wielu mówi, że jest to najbardziej międzynarodowy język świata.  Zgadzacie się z tym?

poniedziałek, 16 maja 2022

Kącik blogowy # 51 Wasze wpisy gościnne, które zniknęły z Internetu

Drodzy Czytelnicy. Dziś w kąciku blogowym chciałabym poruszyć temat wpisów, które napisaliście dla innych blogerów , a które już zniknęły z blogosfery, ponieważ blogi, na które były pisane zostały usunięte.

 

źródło

Ja w ciągu prawie jedenastu lat swojej blogowej działalności napisałam siedem wpisów gościnnych. Jednak żadnego z nich nie można już znaleźć w Internecie, ponieważ blogerzy, którzy mnie do nich zapraszali usunęli swoje strony.Teksty te napisałam w latach 2015-2019.
 
Były  to następujące artykuły:
  • Treść bloga to też wizytówka czyli co nie co o merytorycznej stronie wpisów- tekst napisany na blog W Trampkach do celu.
  • Jak dbać o swoje książki - wpis gościny na blog Maialis.pl.
  • Zaczynasz studia czyli... wkraczasz w inną edukacyjną rzeczywistość- tekst opublikowany na nieistniejącym już blogu Wyznania młodego nauczyciela.
  • Wiedza umiejętności i.... szczęście ono też musi być najlepszym przyjacielem studenta- jak wyżej 
  • O dobrym poloniście słów kilka - tekst napisany na blog Edukacja z pasją
  • Od bajek i lektur, przez Hogwart do klasyki i literatury faktu - jak wyżej.
  • Całe szczęście - recenzja polskiej komedii romantycznej napisana na blog KinoŚwinka
Co prawda żadnego z tych tekstów nie można już przeczytać na wspomnianych blogach, ale ja zachowałam je wszystkie w komputerze, a część nawet wydrukowałam.Kiedy wróciłam do nich po kilku latach doszłam do wniosku, że gdybym miała pisać je raz jeszcze nic bym w nich nie zmieniła. Oczywiście mogłam je jeszcze bardziej dopracować, zwłaszcza dwa pierwsze, ale generalnie byłam i nadal jestem z nich zadowolona. Nie opublikowałam tych tekstów ponownie na swoim blogu, ponieważ w założeniu były pisane na blog kogoś innego i już raz się w sieci pojawiły. Jeśli ktoś z Was nie miał okazji ich czytać, a chciałby to zrobić zawsze może napisać do mnie e- mail i poprosić o ich przesłanie.

czwartek, 12 maja 2022

Literackie obozy , kolonie lub wakacyjne warsztaty pisarskie - spotkaliście się z czymś takim ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś na blogu temat, który  nigdy mnie nie dotyczył czyli wakacyjne obozy i warsztaty.  Ich oferta jest przebogata, ale  zastanawiam się czy i jak często organizowane są  obozy literackie, poetyckie bądź wakacyjne warsztaty pisarskie.

 

poniedziałek, 9 maja 2022

Książki z autografem autora

Drodzy Czytelnicy. Tematem dzisiejszego posta  są książki z autografem autora.   Ja w swojej biblioteczce mam pięć takich egzemplarzy. Wszystkie są książkami polskich autorek otrzymanymi przy okazji przeprowadzania wywiadu na blog lub przesyłania książki do recenzji. 
 
Książki z autografem i dedykacją otrzymałam od : 
  • Agnieszki Ligas- Łoniewskiej
  • Magdaleny Kawki
  • Katarzyny Michalak
  • Magdaleny Witkiewicz 
  • Katarzyny Zyskowskiej- Ignaciak
Pierwszą książką z autografem i dedykacją  jaką w życiu dostałam była powieść W zapomnieniu  Agnieszki Ligas- Łoniewskiej.  Było to w sierpniu 2012 roku.  Byłam  tym faktem i prezentem bardzo podekscytowana.


 

 

 

 

 

 

źródło 

czwartek, 5 maja 2022

Majowe nowości ze świata filmu czyli o tym co nowego przygotowały kina, telewizja i Netflix

 

Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce, gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia. Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 

Drodzy Czytelnicy. Maj podobnie jak kwiecień będzie dość oszczędny jeśli chodzi o premiery kinowe i serialowe. Więcej będzie się działo na Netflixie, który nie tylko pokazał nowości majowe, ale też zdradził jakie polskie filmy zostaną wyprodukowane dla Netflixa do końca 2023 roku. 

wtorek, 3 maja 2022

[Dyskusja] Serie książek dla najmłodszych dzieci

Drodzy Czytelnicy. Dziś w cyklu Dyskusja temat, którego jeszcze nie było tj. serie książek dla najmłodszych dzieci. Co prawda temat literatury dziecięcej już raz się na tym blogu pojawił. Było to w styczniu 2016 roku w ramach pierwszej odsłony cyklu Pogaduszki u Anne 18. 
 
Jednak od tamtego czasu sporo się wydarzyło. Zarówno jeśli chodzi o rynek wydawniczy jak i blogosferę. Na rynku zaczęło pojawiać się mnóstwo książek dla dzieci w wieku 0-3 lata, a w blogosferze przybyło  stron, na których taka literatura jest pokazywana i recenzowana. 

Zapotrzebowanie na tego typu publikacje jest ogromne, więc wydawcy wychodzą temu naprzeciw, chętnie podejmują współpracę z blogerami je recenzującymi. Powstają kolejne serie książek, liczące kilka lub kilkanaście tomów. Zarówno rodzice jak i dzieci mają w czym wybierać.


 
Serie książek dla najmłodszych dzieci najczęściej recenzowane  na blogach to : 
  • Akademia Mądrego Dziecka
  • Basia
  • Basia i Franek 
  • Baśnie, bajki i wiersze dla dzieci  różnych autorów
  • Bajki dla...
  • Czuczu
  • Disney Maluch
  • Kicia Kocia
  • Kicia Kocia i Nunuś
  • Książeczki kontrastowe
  • Książeczki z naklejkami
  • Obrazki dla maluszków
  • Pucio
  • Rodzina Pętelków ( Jadzia Pętelka i Staś Pętelka) 
  • Inne w tym książki wydawnictw takich jak: Egmont, Harper Kids, Media Rodzina Nasza Księgarnia, Zielona Sowa i Wilga.