sobota, 16 października 2021

Kącik blogowy#44 Blogi i książki o tematyce medycznej

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym chciałabym napisać o pewnym rodzaju blogów. Nie wiem czy to tylko pandemia czy też inne czynniki, ale w ostatnich dwóch latach można zaobserwować wysyp blogów i książek o tematyce medycznej. Co ważne blogi te czyta i docenia coraz więcej osób. Też to widzicie?

 źródło

piątek, 15 października 2021

7 książek z gatunku reportaż i literatura faktu, które chciałabym przeczytać

Drodzy Czytelnicy.  Dziś chciałabym jeszcze na chwilę wrócić do tematu literatury faktu i pokazać Wam, które  książki z tego gatunku  chciałabym przeczytać. Mam nadzieję, że moi czytelnicy podpowiedzą mi co jeszcze mogłabym do mojej listy dopisać. 

 

źródło

Moja lista prezentuje się następująco : 

1. Anna Herbich Dziewczyny Ocalałe

2. Anna Herbich Dziewczyny z Wołynia

3. Pan Pielęgniarka SOR  to jest dramat  

4. Janusz Szchwertner , Witold Bereś Szramy.

5. Justyna Kopińska Polska odwraca oczy

6. Ludmiła Annanikova Skazani. Historie ludzi skrzywdzonych przez system

7. Magdalena Wolińska- Riedi Z Watykanu w świat  Tajemnice papieskich podróży 

czwartek, 14 października 2021

Jesienne lektury

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o to czy macie w swoim czytelniczym  słowniku istnieje takie sformułowanie jak Jesienne lektury. Innymi słowy  czy są takie gatunki literackie, po które sięgacie  tylko jesienią pod kocem i z kubkiem gorącej herbaty w ręku ?


 

 

 

 

 

 

źródło 

W moim przypadku było tak, że na początku blogowej przygody kiedy zaczęłam recenzować książki dla wydawnictw i czytać jeszcze więcej niż wcześniej w jesienne wieczory najchętniej czytałam książki długie z dużą ilością bohaterów i wątków.  Jedni tego typu literaturę nazywali  " kobyłami", inni " tomiszczami", a  byli  i tacy dla których  książka powyżej 500 stron to było zdecydowanie za dużo.

Przez lata czytałam i recenzowałam praktycznie wszystko co wpadło mi w ręce poza erotykami i kryminałami. W roku 2017 po zakończeniu pewnych  zajęć na studiach zrozumiałam, że mój gust czytelniczy zaczyna się mocno zmieniać.  Jednak ta historia to temat na zupełnie inny, dużo dłuższy tekst. 

środa, 13 października 2021

[Dyskusja] Książki kupowane w zestawach, specjalnych upominkowych opakowaniach i na promocjach

Drodzy Czytelnicy.  Dziś po raz kolejny biorę na tapet temat kupowania książek. Jestem ciekawa czy zdarza się Wam kupować książki w zestawach, w pakietach, aby ich koszty były niższe ?








źródło

poniedziałek, 11 października 2021

Blog Książki Warte Przeczytania powstał dokładnie dziesięć lat temu

Drodzy Czytelnicy. Dziś post szczególny. Nigdy nie spodziewałam się, że będę go pisać. Kiedy dokładnie dziesięć lat temu 11 października 2011 roku  za namową koleżanek z liceum zakładałam tego bloga nie przypuszczałam, że w 2021 roku nadal będzie on istniał. 

Blogowałam przez wszystkie moje młodzieńcze lata, przez cały okres studiów i nie tylko. Blogowanie stało się częścią mojej codzienności i czymś z czego bardzo ciężko było zrezygnować nawet wtedy kiedy  nie miałam na nie ani czasu ani pomysłu.  Jestem  dumna z tego, że choć  miałam  trudne momenty, chwile zwątpienia  w sens mojego blogowania nie poddałam się i nie odpuściłam. Będę blogować nadal.

Przez te wszystkie lata wielokrotnie słyszałam , że powinnam coś na swoim blogu zmienić, że muszę założyć Fan Page na Facebooku bądź profil na Instagramie. Nie zrobiłam tego i nie żałuję. Cieszę się, że pozostałam wierna sobie i temu co postanowiłam kilka lat wcześniej.  Dobrze jest jak jest.  Nie czuję potrzeby zarabiania na blogu ani utrzymywania kontaktu z czytelnikami przez media społecznościowe.

Dziesięć lat to prawie jedna trzecia mojego życia. Kawał czasu, w którym na blogu bardzo dużo się wydarzyło. Od książkowych recenzji, poprzez dyskusje i projekty tworzone wspólnie z czytelnikami aż do kącików tematycznych takich jak: blogowy, językowy czy filmowy.  

Część z tych kącików obecna jest na blogu do dziś,  niektóre projekty  zostały definitywnie zakończone inne może  jeszcze kiedyś wrócą. Czas pokaże.  Gdybym miała wybrać trzy blogowe projekty, które już zakończyłam były by to :  Pogaduszki u Anne 18, Cykl Na imię mi... oraz Projekt Okiem studenta i absolwenta.  Jeśli ktoś z Was chce do nich wrócić wystarczy kliknąć w odpowiednią etykietę.

Pora na coś czego w takim jubileuszowym poście nie może zabraknąć- na podziękowania. 

 

źródło

piątek, 8 października 2021

Czytanie i blogowanie podczas studiów - mieliście na nie zawsze czas ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym wrócić do wątku studenckiego i zapytać czy w czasie  Waszych studiów były momenty, że mieliście mniej czasu na czytanie i blogowanie ?


źródło
 
U mnie w czasie studiów tj. w latach 2012-2017 było sporo momentów kiedy moja blogowa aktywność spadała. W czasie sesji egzaminacyjnych i pisania prac czy to licencjackiej czy magisterskiej publikowałam  znacznie mniej postów. Zazwyczaj były to treści, które przygotowywałam wcześniej. 

środa, 6 października 2021

Książki studenckie - postrach czy jednak miłe wspomnienia?

Drodzy Czytelnicy. Jako, że mamy już październik i dla tysięcy studentów rozpoczął się pierwszy bądź kolejny rok akademicki chciałam zapytać o książki studenckie. 

Jestem ciekawa jakie mieliście podejście, do literatury, którą wykładowcy "kazali" czytać na studiach lub, którą polecali Wam przeczytać w ramach uzupełnienia wiedzy przekazywanej na wykładach.



 źródło

Ja przyznam szczerze, że niektóre ze studenckich książek wspominam bardzo miło. Kilka kupiłam , wiele wypożyczałam, a do innych nawet nie zajrzałam. 

poniedziałek, 4 października 2021

Kącik blogowy #43 Blogi, na które zaglądacie najczęściej

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym chciałabym zapytać o blogi, na które w ostatnim czasie zaglądacie najczęściej. W moim przypadku są to wszystkie blogi z listy czytelniczej oraz blogi na, które trafiam w grupach Blogodzielnik oraz Kreatywne blogowanie. 




źródło 

Staram się zaglądać na blogi codziennie i prawie zawsze zostawiam komentarz. Jest mi miło gdy potem sama również go dostaję. Lubię gdy posty są publikowane w miarę regularnie. Zdarza mi się zwracać komuś uwagę na małe literówki czy inne drobne pomyłki i nie uważam, że jest to coś złego. 

piątek, 1 października 2021

Kącik Filmowy #23 Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni + październikowe nowości kinowe i serialowe


Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 
 
Drodzy Czytelnicy. Dzisiejszy Kącik Filmowy będzie podzielony na trzy części. W pierwszej opowiem o nagrodach przyznanych na 46 Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. W drugiej przedstawię premiery kinowe na najbliższe dwa miesiące, a w trzeciej  opowiem o nowościach serialowych. 
 
I. 46 Festiwal Polskich Filmów Fabularnych Gdynia 20- 25 września 2021. 
Tegoroczny Festiwal  Filmowy w Gdyni to już historia. Gala finałowa, która odbyła się 25 września była pełna nagród,ale też  zaskoczeń, mocnych przemówień i politycznych aluzji. Transmisję z wydarzenia nazywanego świętem polskiego kina przeprowadziła  stacja TVP Kultura. 
 
 
Nagrody otrzymali : 
  • Złote Lwy - Wszystkie nasze strachy  
  • Srebrne Lwy - Żeby nie było śladów
  • Platynowe Lwy za całokształt twórczości - Agnieszka Holland
  • Nagroda za reżyserię- Łukasz Grzegorzek za film  Moje wspaniałe życie
  • Nagroda za główną rolę męską- Jacek Beler- za film Inni Ludzie
  • Nagroda za główną rolę kobiecą- Maria Dębska za film Bo we mnie jest seks
  • Nagroda za drugoplanową rolę męską- Andrzej Kłak za film Prime Time
  • Nagroda za drugoplanową rolę kobiecą- Sławomira Łozińska za film Lokatorka
  • Nagroda za scenariusz - Marcin Ciastoń za film Hiacynt
  • Nagroda za zdjęcia- Łukasz Gutt za film Wszystkie nasze strachy
  • Nagroda za muzykę- Teoniki Rożynek za film Prime Time
  • Nagroda za montaż-Magdalena Chowańska- za film Inni Ludzie
  • Nagroda za dźwięk - Zofia Morus, Mateusz Adamczyk i Sebastian Witkowski za film Mosquito State
  • Nagroda za kostiumy- Marta Ostrowicz za film Najmro. Kocha, Kradnie Szanuje
  • Nagroda za charakteryzację-Daria Siejak za film Hiacynt
  • Nagroda za scenografię-Paweł Jastrzębski za film Żeby nie było śladów
  • Nagroda za debiut aktorski- Michał Sikorski za film Sonata
  • Nagroda za debiut reżyserski-Aleksandra Terpińska za film Inni Ludzie
  • Nagroda publiczności- Sonata

niedziela, 26 września 2021

Kolejna lista inspiracji prosto od blogerów

Drodzy Czytelnicy. Na początku chciałam podziękować Wam za inspiracje, które dla mnie zostawiliście, pod jednym z poprzednich postów. Dziś postanowiłam się odwdzięczyć i przygotowałam listę ciekawych artykułów prosto od blogerów. 

Wiecie co można zrobić przez ostatnie 100 dni roku ? Lubicie czasem zerknąć  na artykuł o tematyce psychologicznej ? Szukacie wpisu,  z którego dowiecie się czegoś nowego ? Dobrze trafiliście. Zapraszam do dalszej lektury.  

 

  źródło

czwartek, 23 września 2021

Inspiracje internetowe tym razem od... czytelników

Drodzy Czytelnicy. Zazwyczaj to ja przygotowuję dla Was internetowe inspiracje. Dziś chciałabym, aby role się odwróciły. 

 

źródło

Jestem ciekawa czy ze swojej stronie jesteście mi w stanie polecić : 

  • Wpis/ artykuł na blogu cudzym lub własnym, który w jakiś sposób Was zaintrygował.
  • Wpis/artykuł na blogu , który poszerzył Waszą wiedzę.
  • Książkę z kategorii literatura faktu bądź literatura popularno- naukowa, która może mnie czegoś nauczyć. 
  • Ciekawy film bądź cały kanał w serwisie Youtube.
  • Film/ serial na Netflixie, który będzie idealny na jesienne wieczory.
  • Wywiad w formie filmu lub pisany, który z jakiegoś powodu daje do myślenia. 
  • Muzycznego świeżaka, którego twórczość warto poznać. 
  • Projekt blogowy/ internetowy, w który warto się zaangażować.  
  • Blog, który powstał stosunkowo niedawno, a jest wart polecenia. 
  • Osobę, która poszukuję blogerów do wspólnego projektu/ dyskusji.
  • Coś co nie mieści się w żadnej z podanych kategorii, ale trzeba to zarekomendować. 

środa, 22 września 2021

Stosy książek, które na coś czekają

Drodzy Czytelnicy. Dzisiejszy wpis ponownie będzie dość krótki, ale mam nadzieję ciekawy.  Poruszę w nim temat książek, które na coś czekają . Zaintrygowani ? Znakomicie, zapraszam zatem do dalszej lektury. 

 

źródło

Zapewne macie w domu mniejsze lub większe stosy książek, które czekają na : 

  • Przeczytanie
  • Dokończenie
  • Przejrzenie w znaczeniu np. zastanowienia się co z nimi zrobić
  • Oddanie w znaczeniu dla kogoś lub np. do biblioteki 
  • Oddanie w znaczeniu, że pożyczyliście komuś książkę, a ona jeszcze  do Was nie wróciła
  • Przeniesienie, bo np. kupiliście nowy regał
  • Sprzedaż , bo wiecie, że do danej książki już nie wrócicie
  • Zakup
  • Uporządkowanie
  • Inne

wtorek, 21 września 2021

Perełki w biblioteczce - czyli książki, z którymi nie potrafilibyście się rozstać

Drodzy Czytelnicy. Dzisiejszy wpis będzie stosunkowo krótki. Jego tematem będą książki, które są dla Was szczególnie ważne. Tak zwane perełki z biblioteczki. 


 
Ja generalnie nie lubię rozstawać się z książkami, ale takich perełek mam kilkadziesiąt. Na pewno należą do nich książki z autografem i dedykacją, wszelkie serie i książki, które otrzymałam w prezencie.

poniedziałek, 20 września 2021

Księgarnie tradycyjne. Czy rzeczywiście odchodzą do lamusa ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać o to jak często i czy w ogóle zaglądacie jeszcze do tradycyjnych księgarni czy już całkowicie przerzuciliście się na te internetowe.  Może ktoś z Was pracuje bądź pracował w takim miejscu ? 


 źródło

Ja przyznam szczerze, że nie pamiętam kiedy ostatnio byłam w księgarni. Jeśli kupuję książki to robię to przez Internet.  Księgarnie kojarzą mi się przede wszystkim  z kupowaniem podręczników szkolnych. Zdaję sobie jednak sprawę, że można w nich kupić również beletrystykę, choć pewnie wybór jest dużo mniejszy niż w księgarniach internetowych czy na stronach wydawnictw. 

niedziela, 19 września 2021

[Dyskusja] Książki w Waszej biblioteczce. Wiecie ile ich jest ?

Drodzy Czytelnicy. Dzisiaj chciałabym podyskutować o Waszych biblioteczkach, a konkretnie o tym ile książek w nich macie. Próbowaliście to kiedyś policzyć ?  Ja spróbowałam i wyszło mi 360 tytułów. 

Wliczam w to zarówno beletrystykę, literaturę popularno- naukową, lektury szkolne , słowniki jak i różne materiały do nauki języków obcych tj. książki oraz fiszki. 


 






źródło

W policzeniu mojego księgozbioru  pomogła strona Lubimy Czytać  i półka Moja biblioteczka, gdzie od kilku dobrych lat dodaję tytuły książek, które zasilają moją biblioteczkę. Tak więc na półce Moja biblioteczka mam 310 tytułów. Do tego należy doliczyć 30  powieści, które posiadam, a których w bazie serwisu  Lubimy Czytać po prostu nie ma.

czwartek, 16 września 2021

Jesienne plany czytelnicze i kulturalne , snujecie je ?

Drodzy Czytelnicy. Przed nami ostatnie tygodnie lata, więc chciałabym wybiec trochę w przyszłość i zapytać o Wasze  jesienne plany czytelnicze i kulturalne. Snujecie je, przygotowujecie listę książek do przeczytania, filmów do obejrzenia, macie zarezerwowane bilety do kina na koncert bądź spektakl ?  Może jesteście typem osoby, która w tym temacie niczego nie planuje tylko działa spontanicznie? 


 

 

 

 

 

 

źródło 

Na mojej liście są powieści , o których pisałam w poście 10 książek, które chciałabym przeczytać w drugiej połowie 2021 roku. 

poniedziałek, 13 września 2021

Kącik blogowy#42 Porządki na blogowej liście czytelniczej

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym będzie o porządkach na blogowej liście czytelniczej. Ja zrobiłam je kilka dni temu i jestem ciekawa jak często Wy je robicie ?   Usuwacie ze swoich list czytelniczych  blogi, które od kilku lat nie są aktualizowane ?


 

 

 

 

 

 

źródło 

Ja sama mam na liście czytelniczej 75 blogów. Sporo, ale kiedyś miałam ich dużo więcej bo ponad 100. Część blogów przestałam obserwować z racji tego, że od dwóch czy trzech lat nie są aktualizowane.  Niektóre treści po prostu przestały mnie interesować, a inne blogi zostały usunięte.

piątek, 10 września 2021

Blogi z literaturą dziecięcą

Drodzy Czytelnicy. Tematem dzisiejszego wpisu będą blogi z literaturą dziecięcą. Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, że w ostatnich latach jest na nie prawdziwy boom. 

Sama od czasu do czasu zaglądam na dwa tj Blog książkowy dla dzieci dorosłychNajlepsze książki dla dzieci


 

 

 

 

 

 

 źródło 

Wydaje mi się też , że nawet jeżeli blog nie jest w całości poświęcony literaturze dziecięcej to często można znaleźć na nim kąciki bądź cykle, w których się o niej pisze. 

środa, 8 września 2021

Cykl Językowo #32 Co nie co od osób, które ciekawie piszą o nauce angielskiego cz. 2

 




 

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Cyklu Językowo ponownie  oddaję głos tym, którzy bardzo ciekawie piszą o nauce języka angielskiego. Tym razem w pierwszej części wpisu znajdziecie teksty dotyczące nauki bez nauczyciela czy języka angielskiego biznesowego.  W drugiej części natomiast umieściłam teksty poświęcone egzaminom certyfikowanym oraz przygotowaniom do nich. 

Zapraszam do lektury i liczę, że tak jak poprzednim razem tak i teraz znajdziecie wśród nich coś interesującego. 

poniedziałek, 6 września 2021

Pożyczanie komuś książek

Drodzy Czytelnicy. Niedawno pytałam Was o to czy korzystacie z czyiś rekomendacji książkowych. Dziś ponownie biorę na tapet temat książek, a konkretnie ich pożyczania.  Jestem ciekawa jakie macie do tego podejście.

źródło 

Ja przyznam szczerze, że kiedyś pożyczałam książki praktycznie każdemu kto mnie o to poprosił.  Od kilku lat po pierwsze tych próśb jest mniej, po drugie pożyczam  je tylko garstce osób. Są to te osoby, o których wiem, że oddadzą mi książkę w takim stanie w jakim im ją pożyczyłam.