sobota, 17 kwietnia 2021

Cykl Językowo # 26 Kolejne kanały do nauki języka angielskiego tym razem tylko te brytyjskie

Drodzy Czytelnicy. W pierwszej kwietniowej odsłonie cyklu Językowo obiecałam, że w kolejnych opowiem o jeszcze innych miejscach w sieci, z których korzystam ucząc się angielskiego. Dziś spełniam tę obietnicę. Napiszę kilka słów o kanałach w serwisie Youtube prowadzonych przez rodowitych Brytyjczyków.  Kiedy to czytacie w Waszej głowie być może pojawia się pytanie : Jak dobrze trzeba znać angielski, aby sporo z publikowanych tam treści zrozumieć ? 

Trudno mi jednoznacznie na to pytanie odpowiedzieć. Jednak wydaje mi się, że są to kanały dla osób, które opanowały angielski w stopniu średnio zaawansowanym (B1- B2 według klasyfikacji Rady Europy).  Ja  osobiście oglądając niektóre materiały nie wszystko jestem w stanie zrozumieć, ale dużym ułatwieniem są dla mnie angielskie napisy. Każdy z trzech nauczycieli skupia się przede wszystkim na nauce  prawidłowej wymowy, ale dodatkowo  każdy z nich kładzie nacisk na  inne aspekty nauki angielskiego takie jak : gramatyka, specjalistyczne słownictwo czy różnice pomiędzy brytyjską i amerykańską odmianą języka.

Tyle słowem wstępu. Teraz przechodzę do krótkiego opisu zawartości poszczególnych kanałów. Zainteresowani?  Zatem zapraszam do dalszej lektury.

środa, 14 kwietnia 2021

[Dyskusja] Czytanie książek w językach obcych - odważyliście się kiedyś ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o to czy czytaliście kiedyś książkę w języku obcym ?    Czy opanowaliście jakiś zagraniczny język na tyle dobrze, aby przeczytać w nim czasopismo/ gazetę ?  

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o dostęp do obcojęzycznych książek to w Polsce najwięcej jest tych w języku angielskim. Mam tu na myśli zarówno beletrystykę jak i literaturę popularnonaukową  Mogę się jednak mylić. 

 

 źródło

czwartek, 8 kwietnia 2021

Zagraniczne nowości wydawnicze- coś ciekawego jest na horyzoncie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać  o zagraniczne nowości wydawnicze, które pojawiły się w ostatnim czasie lub pojawią się niedługo. 

 

źródło

Konkretnie chodzi mi o  nowe książki następujących autorów:

czwartek, 1 kwietnia 2021

Cykl Językowo # 25 czyli obiecana reaktywacja. O kanałach w serwisie Youtube, z których uczę się angielskiego słów kilka






Drodzy Czytelnicy. W poście podsumowującym 2020 rok na blogu obiecywałam sobie i Wam, że w roku 2021 być może reaktywuję cykl  Językowo. Dziś wreszcie dotrzymuję słowa. Od razu zaznaczam, że obecne odsłony cyklu będą krótsze niż poprzednie. Od czasu, gdy w czerwcu 2018 roku pisałam poprzedni post o moich metodach nauki języka angielskiego  
sporo się zmieniło. 
 
Już nie uczę się z fiszek, magazynów,English Matters ani książek wydawnictwa Edgard.  Rzadko też oglądam  anglojęzyczne stacje telewizyjne czy filmy z napisami.  Moja motywacja do nauki języków na przestrzeni lat też była bardzo różna.  Bywało, że jednocześnie uczyłam się angielskiego, francuskiego i hiszpańskiego. To nie był dobry pomysł.  Łapanie kilku srok za ogon sprawiło, że żadnego z wymienionych języków nie uczyłam się tak skutecznie jakbym chciała. Obecnie jedynym językiem obcym jakiego się uczę jest  język angielski.  

Mam jednak nadzieję, że niedługo wrócę także do nauki hiszpańskiego, a może i francuskiego ? Czas pokaże.
 
Aktualnie uczę się angielskiego przede wszystkim z książki Arleny Witt Władaj i gadaj oraz z kilku kanałów na YouTube. Dziś napiszę parę słów o dwóch z nich. W następnych postach cyklu przedstawię kolejne kanały.   Zainteresowanych zapraszam do dalszej lektury. 

czwartek, 25 marca 2021

Inspiracje prosto z serwisu Youtube czyli kilka ciekawych wywiadów i materiałów edukacyjnych

Drodzy Czytelnicy. Dziś kolejny post z serii tych zawierających ciekawe materiały z zakamarków Internetu. Jak wiecie w tego typu postach pokazuję filmiki bądź teksty, z których można się czegoś nauczyć i dowiedzieć. Nie inaczej będzie tym razem. 

Wybrałam tylko pięć ale za to bardzo ciekawych materiałów.  Będzie  szybka lekcja angielskiego z Arleną Witt oraz porady dotyczące tego co zrobić, aby mieć lepszą dykcję. Udzieli ich Paulina Mikuła z kanału Mówiąc Inaczej wraz z zaproszonymi do odcinka aktorami. To jednak nie wszystko.  Znalazłam też coś dla miłośników filmu, teatru i .... biologi. 

Zaintrygowani ? Znakomicie. Zapraszam do dalszej lektury, a następnie do słuchania, oglądania i dzielenia się swoją opinią. 


 

niedziela, 21 marca 2021

Kultura w dobie pandemicznych obostrzeń czyli filmy i teatr online

Drodzy Czytelnicy. Ze względu na pogarszającą się sytuacje epidemiczną od 20 marca do 9 kwietnia kina, teatry i inne instytucje kultury znowu zostały zamknięte. Miłośnicy filmu i teatru po raz kolejny muszą czekać na możliwość obejrzenia spektaklu na żywo czy filmu na dużym ekranie. Na szczęście  wciąż jest możliwość oglądania filmów w serwisach streamingowych czy sztuk teatralnych online. 

W dzisiejszym poście pokażę Wam gdzie i za ile możecie to zrobić. Wpis ten będzie podzielony na dwie części.  Pierwszą poświęcę filmowi, drugą spektaklom teatralnym dostępnym za darmo bądź tym, za których obejrzenie trzeba zapłacić. Zainteresowani ? Jeśli tak zapraszam do dalszej lektury. 

czwartek, 18 marca 2021

Blogi z recenzjami książek, które szczególnie polecacie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś po raz kolejny mam do Was jedno krótkie pytanie. Które blogi z recenzjami książek szczególnie polecacie i dlaczego ?

 

 źródło

piątek, 12 marca 2021

Blogowe planowanie- jak wygląda ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o to ile z blogowych planów udaje się Wam zrealizować i czy w ogóle przywiązujecie do tych planów wagę. 

Jestem też ciekawa jak wygląda u Was proces planowania- czy planami dzielicie się na blogu czy zapisujecie je w plannerze bądź organizerze ? 

 

źródło

sobota, 6 marca 2021

Blogowe współprace- często się ich podejmujecie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o to jak często i dlaczego podejmujecie się blogowych współprac.

Jestem ciekawa jaką formę te współprace przyjmują. Czy są to raczej teksty gościnne, wypowiedzi w ramach większej dyskusji czy "opowieści" o blogowaniu w formie wywiadu ? 


źródło

poniedziałek, 1 marca 2021

Książki o tematyce historycznej jakie szczególnie polecacie?

Drodzy Czytelnicy. Dziś mam do Was jedno krótkie pytanie dotyczące książek o tematyce historycznej, a konkretnie okresu II wojny światowej i powstania warszawskiego. 

 


źródło

Znam serię Prawdziwe Historie, ale książek o tej tematyce jest na rynku tyle, że ciężko się zdecydować na konkretny tytuł. Interesują mnie raczej biografie, dzienniki, wspomnienia niż literatura popularnonaukowa. 

czwartek, 18 lutego 2021

Kącik blogowy # 32 Blogi, które zawiesiły swoją działalność, a których w blogosferze bardzo brakuje

Drodzy Czytelnicy. W dzisiejszym poście chciałabym napisać o kilku blogach, które kilka miesięcy bądź nawet lat temu zawiesiły swoją działalność, a których trochę mi w blogosferze brakuje. 

Wiem, że część z tych blogerek jak np Marta , autorka bloga Życie między wierszami prężnie działa na YouTube.  Jednak jest kilka dziewczyn, które chyba już jakiś czas temu zrezygnowały z blogowania lub  ze względu na brak czasu i inne obowiązki mocno ograniczyły swoją blogową aktywność. 

 

źródło: pixbay. com

niedziela, 14 lutego 2021

Książki z serii Kobiety to czytają. Które szczególnie polecacie?

Drodzy Czytelnicy. Dzisiejszy post będzie  krótki i skierowany głównie do Pań, więc tak naprawdę powinnam napisać Drogie Czytelniczki.  Mam pytanie dotyczące popularnej serii wydawniczej Kobiety to czytają.

 

źródło

czwartek, 11 lutego 2021

Kącik Filmowy # 17 Kilka słów o filmach, które obejrzałam na początku 2021 roku

Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 
 
Drodzy Czytelnicy. W dzisiejszej odsłonie Kącika Filmowego opowiem o produkcjach , które zdążyłam już obejrzeć w 2021 roku. 
 
Wśród czterech tytułów znajdą się trzy polskie i jeden zagraniczny film. Jakie i co o nich  myślę ? Sprawdźcie w dalszej części posta.

niedziela, 7 lutego 2021

Pierwsze w 2021 roku inspiracje z zasobów blogosfery i serwisu Youtube

Drodzy Czytelnicy. W to niedzielne popołudnie przychodzę do Was z pierwszą w 2021 roku porcją inspiracji. Część z nich to artykuły pochodzące z innych blogów, które mnie zainteresowały. 

W dzisiejszym wpisie nie zabraknie też wartościowych materiałów z serwisu Youtube. Będzie ich aż cztery. Dwa pierwsze pozwolą się czegoś nauczyć , a dwa kolejne mam nadzieję dadzą do myślenia. 

Zapraszam do czytania, oglądania i komentowania.


źródło

I. Inspiracje z zasobów blogosfery. 

Jak się poprawnie komunikować z osobami z niepełnosprawnościami? 

10 najciekawszych filmów lutego 

Jak zacząć działać - Krok pierwszy 

czwartek, 4 lutego 2021

Książki pewnych polskich autorek, które szczególnie polecacie ?

Drodzy Czytelnicy. Jako, że od kilku lat nie śledzę nowości wydawniczych tak mocno jak wcześniej  mam do Was pewne pytanie. Dzisiejszy post kieruję głównie do Pań, bo nie sądzę, aby Panowie często sięgali po literaturę kobiecą. 

 

fot. ilustracyjne pixbay