środa, 19 stycznia 2022

Nowy Rok i nowe, styczniowe inspiracje internetowe

Drodzy Czytelnicy.  Tak jak obiecałam w poście podsumowującym 2021 rok kontynuuję cykl wpisów z inspiracjami z zakamarków Internetu.  Odsłona styczniowa będzie nieco krótsza niż ta grudniowa, ale mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Część materiałów, które  do niej wybrałam pochodzi jeszcze z 2021 roku, bo uznałam, że mimo wszystko warto je pokazać. 

Jako, że w styczniu na Youtube zazwyczaj trwa nieco dłuższa  przerwa świąteczno- noworoczna to wśród dzisiejszych inspiracji dominują artykuły. Jednak ciekawych materiałów wideo również nie brakuje.  
 
Jeśli chodzi o tematy to jest bardzo różnorodnie. Począwszy od wywiadu z wokalistką poprzez rozmowy o tematyce społecznej, artykuły o planowaniu, samorozwoju, filmie czy nauce języków obcych. Są teksty na temat postanowień noworocznych i wielu innych kwestii. Zainteresowani ? Znakomicie. Zobaczcie efekty mojego kilkutygodniowego przeszukiwania zakątków Internetu. 

Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni, bo znajdziecie coś dla siebie, poszerzycie swoje horyzonty, a może nawet sami podeślecie mi link do ciekawego wywiadu bądź artykułu. Zapraszam do dalszej lektury.

poniedziałek, 17 stycznia 2022

Książkowe nowości wydawnicze 2022

Drodzy Czytelnicy.  Dziś będzie o książkach, a konkretnie o nowościach wydawniczych 2022 roku. Nie śledzę ich na bieżąco, ale muszę przyznać, że z niecierpliwością czekam na nowe książki kilku polskich i zagranicznych autorów.  Jakich ? Cathy Glass, Nicholasa Sparksa, Richarda Paula Evansa i  kilku innych. 

Natomiast jeżeli chodzi o polskich autorów chętnie przeczytałabym nową powieść Anny Herbich- Zychowicz czy Katarzyny Michalak.


źródło 

Ciekawi mnie też czy ktoś z trójki twórców internetowych tj. Rafał Gębura, Paulina Mikuła lub Arlena Witt pracuje nad kolejną książką.

piątek, 14 stycznia 2022

Kącik blogowy # 48. Czytelnicza przestrzeń i przyzwyczajenia związane z czytaniem

Drodzy Czytelnicy.  Dziś chciałabym poruszyć temat Waszych przyzwyczajeń czytelniczych. Co prawda kiedyś już o tym pisałam. Było to we wrześniu 2015 roku, ale pomyślałam, że warto wrócić do tego tematu.

U mnie od czasów posta z 2015 roku w kwestii przyzwyczajeń czytelniczych stosunkowo niewiele się zmieniło. Nadal czytam jedynie na siedząco i tylko w swoim pokoju.  Nie mam za to żadnej specjalnej  przestrzeni czytelniczej ani przeznaczonego do tego kącika.  Nadal zawsze używam zakładki. 

środa, 12 stycznia 2022

Książki napisane przez kogoś kogo znacie osobiście

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o pewien szczególny rodzaj książek, a mianowicie o książki napisane przez osoby, które znacie osobiście. Zdarzyło Wam się takie czytać ? Jeśli tak to co to były za publikacje ?

źródło

Ja dwukrotnie miałam taką możliwość dwukrotnie były to książki moich wykładowców.  To, że znam autorów osobiście nie sprawiło , że inaczej patrzyłam na książkę lub oceniłam ją łagodniej. 

poniedziałek, 10 stycznia 2022

Książki, które Was ciekawią, ale jednak ich nie kupujecie

Drodzy Czytelnicy.  Dziś chciałabym zapytać o książki, które Was ciekawią , ale ostatecznie np. ze względu na cenę ich nie kupujecie.  

 

źródło
Mam na myśli przede wszystkim literaturę faktu i książki, z których można się czegoś dowiedzieć, ale które nie są typowymi poradnikami ze słowem  jak w tytule. Za przykład mogą tutaj posłużyć  choćby książki wydawnictwa Altenberg.  Jakie ? 

piątek, 7 stycznia 2022

Kącik blogowy # 47 Blogowe postanowienia noworoczne

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym Was zapytać o blogowe postanowienia noworoczne. Robicie takie , zakładacie o czym będziecie pisać w danym roku, jakie zmiany zamierzacie wprowadzić ? 

Ja przyznam szczerze, że takie blogowe postanowienia noworoczne kiedyś robiłam dużo częściej. Teraz ograniczam się do tego, aby kontynuować rozpoczęte cykle, pisać teksty na zapas, przygotowywać wpisy, które zainteresują moich czytelników. Tak wyglądają moje postanowienia. Zastanawiam się jeszcze czy nie zorganizować na blogu akcji Q& A czyli pytania i odpowiedzi.

 
W 2022 roku na blogu wciąż będą obecne: 
  • Kącik Blogowy
  • Kącik Filmowy
  • Cykl Dyskusja
  • Cykl Językowo 
  • Inspiracje z zakamarków Internetu.
  • Inne  teksty
Będzie też sporo o książkach, blogowaniu, może o organizacji i planowaniu ? Czas pokaże. 

środa, 5 stycznia 2022

Kącik Filmowy# 26 Styczniowy Miszmasz

 

Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.

Drodzy Czytelnicy. W pierwszym w 2022 roku Kąciku Filmowym będzie o styczniowych premierach kinowych, nowościach w serwisie Netflix  oraz o tym na co czekam na Netflixie w 2022 roku.

poniedziałek, 3 stycznia 2022

[Dyskusja] Blogosfera w 2022 roku- jaka będzie Wasze prognozy i domysły

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym zapytać Was o to jak  Waszym zdaniem będzie wyglądać blogosfera nie tylko książkowa w 2022 roku. Myślicie, że blogów będzie więcej czy mniej ? Dyskusje zamiast na blogach dalej odbywać się będą w mediach społecznościowych lub w komentarzach na Youtube ? 

Już w poprzednich latach było widać, że z blogosfery zniknęły dyskusje z prawdziwego zdarzenia.  Praktycznie wszystko, cały ten blogowy ruch przeniósł się na portale społecznościowe takie jak : 

  • Facebook
  • Instagram
  • Tik Tok
  • Youtube
  • Inne

 

sobota, 1 stycznia 2022

Plany kulturalne i blogowe na 2022 rok

Drodzy Czytelnicy.  W pierwszy dzień nowego 2022 roku dzielę się z Wami  moimi planami na najbliższe  dwanaście miesięcy jeśli chodzi o kulturę. Oczywiście pandemia i inne czynniki mogą te plany zmienić, ale planować warto. Choćby po to, aby później z satysfakcją odhaczać kolejne punkty na liście.

 Jeżeli jesteście ciekawi co planuję zapraszam do dalszej lektury.


 źródło

 Moje plany na 2022 rok prezentują się następująco:

wtorek, 28 grudnia 2021

2021 rok w liczbach czyli blogowo kulturalne podsumowanie ostatnich 12 miesięcy.

Drodzy Czytelnicy. Rok 2021 powoli dobiega końca. Czas więc na kolejne  w historii bloga podsumowanie. Ostatnie dwanaście miesięcy na blogu  uważam za bardzo udane. Co prawda nie zdołałam  zrealizować wszystkiego co zaplanowałam , ale około 70% mojego zeszłorocznego planu udało się wcielić w życie.  Ponad 100  napisanych postów, 15 przeczytanych książek, ponad 50 obejrzanych filmów i kilka świetnych seriali Netflixa.  Jest dobrze. 

W 2021 roku na blogu zachęcałam do dyskusji na różne tematy, publikowałam posty zawierające ciekawe,  inspirujące  filmy i teksty znalezione w zakamarkach Internetu. Wciąż pojawiały się posty w ramach kącika blogowego i filmowego. Powrócił też cykl Językowo. Pisałam częściej, ale za to nieco krócej, bo czasem co za dużo  to niezdrowo. Poza tym czytelnicy chyba nie przepadają za zbyt długimi tekstami.  Znak czasów i wymagania " nowej blogosfery".

Był to jubileuszowy, dziesiąty rok istnienia mojego bloga i na pewno nie ostatni. Pierwsze pół roku wciąż pełne obostrzeń, ograniczeń w dostępie do kultury, pandemicznego strachu. Drugie już nieco spokojniejsze  , ale ze sporą ilością przeziębień, takie, w którym miałam mnóstwo pomysłów na kolejne wpisy i bardzo dużo radości z blogowania.

W tym miejscu dziękuję wszystkim którzy tutaj zaglądają za kolejny wspólny rok. Szczególne podziękowania kieruję do Cyrysi, Wioletty Sadowskiej oraz blogerek z grupy Blogodzielnik, które prawie zawsze zostawiają po sobie ślad.  Jednak każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny.

 
 
 
 
Tyle słowem wstępu pora na podsumowanie z podziałem na  kategorie tj. Literatura, Filmy  i seriale Teatr Telewizji , Blog oraz Inne. 
 

wtorek, 21 grudnia 2021

Życzenia świąteczne 2021

Drodzy Czytelnicy. Za kilka  dni Wigilia- jeden z najbardziej wyjątkowych dni w roku. Być może dla niektórych z Was będzie to Wigilia inna niż zawsze, bo i czasy są inne niż kiedyś. Jednak tradycji musi stać się zadość. Dlatego na chwilę odrywam się  od świątecznej krzątaniny by złożyć życzenia.

 

źródło

środa, 15 grudnia 2021

Kącik blogowy #46 Reklamy i inne denerwujące elementy oraz tematy na blogach

Drodzy Czytelnicy. Dziś w Kąciku blogowym chciałabym zapytać Was o to jakie elementy na blogach innych denerwują Was najbardziej i dlaczego ? Nie mam tu na myśli gadżetów, które powinny być na każdym blogu tj. archiwum, licznik, wyświetleń, informacja o prawach autorskich czy opcjonalnie etykiety i wyszukiwarka. Myślę raczej o elementach, które na blogu nie są konieczne, a bardzo często się tam pojawiają czyli np. reklamy bądź bannery konkursów, w których bloger bierze udział.

źródło

Doskonale rozumiem, że są blogerzy, którzy zarabiają na umieszczaniu reklam, ale mnie one bardzo irytują. Może to też kwestia tego , że Blogger czasem te reklamy dziwnie wyświetla. Jeżeli zaś banery i różne grafiki konkursowe są ułożone obok siebie np. w jednym ciągu to zupełnie mi nie przeszkadzają. 

Kolejną rzeczą, której nie lubię u blogerów są nagminne błędy i literówki w tekstach. Oczywiście sama nie jestem i nigdy nie byłam idealna.  Jestem tylko człowiekiem i zdarza mi się popełniać błędy, ale jeśli zauważam je już po publikacji posta to staram się go jak najszybciej edytować i dany błąd  poprawić. 

Nie ukrywam, że często zwracam uwagę autorowi posta jeśli zauważę w nim literówkę. Oczywiście robię to w kulturalny sposób najczęściej w komentarzu.  Nigdy nie spotkałam się z niemiłą reakcją zwrotną. 

Rzadziej niż inni odpowiadam na komentarze, ale bardzo cenię sobie to kiedy te komentarze są merytoryczne. Sama  też staram się takie zostawiać. 

Ostatnią rzeczą o której chcę napisać i która mnie denerwuje jest pisanie na blogu książkowym/ kulturalnym tekstów, które odnoszą się do sytuacji politycznej w naszym kraju, do konkretnej nawet bardzo bulwersującej sprawy czy nagłaśnianego w mediach problemu. Owszem można mieć własne zdanie  na dany temat, ale nie trzeba się nim dzielić na blogu. Jeśli już koniecznie chce się to zrobić moim zdaniem powinno się ten post  specjalnie oznaczyć/ napisać, że to subiektywne przemyślenia, aby później w komentarzach  nie rozpętała się niepotrzebna burza. Myślę, że pandemia i nie tylko sprawiła , że mogłoby powstać wiele takich tekstów, ale niech to się dzieje na blogach o innej tematyce.

poniedziałek, 13 grudnia 2021

Grudniowa lista pełna nie tylko świątecznych inspiracji

Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu grudzień, więc pora na następny post z inspiracjami. Jako, że to miesiąc Świąt  będzie sporo świątecznych inspiracji książkowych i prezentowych. 

Wybrałam też dla Was kilka interesujących materiałów video. Wyszukiwanie  treści do tego posta trwało kilka tygodni. Chciałam żeby było  ciekawie, ale i różnorodnie. Zapraszam do słuchania, oglądania i czytania. Mam nadzieję, że to co wybrałam okaże się dla Was interesujące.



źródło 

czwartek, 9 grudnia 2021

Lista 22 rzeczy do zrobienia w 2022 roku

Drodzy Czytelnicy.  Grudzień-  jest to miesiąc kiedy  zaczynamy podsumowywać mijający rok i snuć plany na kolejny. Zastanawiamy się ile z tego co chcieliśmy zrobić udało się zrealizować, a co wciąż czeka na odhaczenie na liście.
 
W grudniu i na początku stycznia blogosferę  zapełniają wpisy o następujących tytułach :
  • 100 rzeczy, które muszę zrobić w ..... roku
  • 50 planów na .....  rok
  • Lista 30 rzeczy, które na pewno zrobię w przyszłym  roku
  • W  nadchodzącym roku nauczę się .......... / zrobię........
  • Lista  rzeczy do zrobienia w ....... roku
Ja też postanowiłam przygotować sobie podobną listę. Jak wygląda i co się na niej znajduje ?  Jeśli jesteście zainteresowani zapraszam do dalszej lektury. 
 







źródło

poniedziałek, 6 grudnia 2021

[Dyskusja] Voucher, karta podarunkowa lub karnet na prezent mikołajkowy- dobry pomysł czy pójście na łatwiznę ?

Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu 6 grudnia - dzień szczególny Mikołajki. Jest to dzień, który wielu z nas kojarzy się z choćby drobnym, ale danym od serca prezentem. Właśnie o te prezenty chciałabym Was dziś zapytać. 

W moim domu od kilku lat na Mikołajki daje się tylko symboliczne upominki. Większe wszyscy znajdują pod choinką. 

Jednak niektórzy to właśnie na Mikołajki obdarowują się  " dużymi" prezentami. Nie każdy ma czas ich szukać, nie ma na nie pomysłu, nie zna czyjegoś gustu, więc wybiera  trochę inną formę.








źródło

piątek, 3 grudnia 2021

25 polskich filmów, które muszę obejrzeć cz. 2


Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 
 
Drodzy Czytelnicy. Jako, że mamy już grudzień powoli zaczynam snuć plany na 2022 rok.  Na początek te filmowe. Z racji tego, że obejrzałam już większość filmów z listy przygotowanej w 2019 roku postanowiłam stworzyć kolejną. Znajdą się  na niej filmy z lat ubiegłych jak i te, które wejdą do kin w 2022 roku.

Jeżeli zaś chodzi o gatunki to dominują dwa, które lubię najbardziej  czyli dramaty i komedie romantyczne. Część z tytułów jakie wybrałam jest już dostępna w serwisie Netflix, inne mam nadzieję niedługo tam trafią. Na kilka komedii romantycznych chciałabym pójść do kina.  Czy się uda czas pokaże.
 
Tyle słowem wstępu. Pora na rzeczoną listę. 
 

środa, 1 grudnia 2021

Książki o tematyce świątecznej

Drodzy Czytelnicy. Koniec listopada i początek grudnia to czas kiedy mole książkowe zaczynają poszukiwać książek o tematyce świątecznej.  Robią to zarówno po to, aby znaleźć pomysł na prezent dla kogoś  jak i dlatego, że samemu mają ochotę na taką lekturę.  Właśnie dla takich osób jest dzisiejszy wpis. 

Co roku na rynku pojawia się kilka lub nawet kilkanaście  nowych "świątecznych książek". Nie jestem zatem w stanie wymienić ich wszystkich. Wybrałam te, o których w ostatnich latach mówiono i pisano najwięcej, których recenzje często można było przeczytać na blogach książkowych. 
 
Skupiłam się przede wszystkim na polskich autorkach, ale nie zapomniałam także o Richardzie Paulu Evansie, który bardzo często opowiada "świąteczne historie miłosne". 

Oto ponad dwadzieścia świątecznych książek. Nie mam w planach czytać ich wszystkich,ale kilka z nich tj. Gwiazdka z nieba , Dziennik Noel i Szukając Noel  czytałam  kilka lat temu. 

Wszystkich poszukujących świątecznej, książkowej inspiracji zapraszam do dalszej lektury.

 

 źródło

czwartek, 25 listopada 2021

Jesienno- zimowe nowości i trendy na rynku wydawniczym

Drodzy Czytelnicy. Dziś kilka słów o jesienno- zimowych nowościach na rynku wydawniczym i o trendach, które moim zdaniem w tych miesiącach się pojawiają

 

 źródło

Jesień

Jest to czas kiedy na rynku mamy absolutny wysyp premier. Ma to związek nie tylko z końcem wakacji, ale też z organizowanymi w jesiennych miesiącach Targami Książki. Zdecydowanie jest w czym wybierać. Może ten jesienny wysyp nowości wynika z tego, że to po prostu dobry czas na czytanie.  W listopadzie wiele wydawnictw i sklepów włącza się w akcję Black Friday.

Nie wydaje mi się, aby w te jesienne miesiące jakiś gatunek dominował na rynku, Pojawiają się zarówno nowe powieści obyczajowe, kryminały, książki dla dzieci, młodzieży jak i wszystkie inne gatunki. 

W 2021 roku premier jest tak dużo, że ciężko mi wybrać, więc kupuję starsze powieści, które od dawna chciałam przeczytać.  Może trochę rozjaśnicie mi sytuację , bo pewnie mole książkowe na bieżąco śledzą zapowiedzi książkowe i dobrze wiedzą co w trawie piszczy. 

wtorek, 23 listopada 2021

Cykl Językowo # 34. Hiszpański - język, którego uczę się dla własnej przyjemności






 

Drodzy Czytelnicy. W ostatniej odsłonie cyklu Językowo opowiadałam o nauce  francuskiego. Dziś biorę na tapet kolejny język tym razem hiszpański  Jest to język, który polubiłam będąc nastolatką dzięki latynoskim telenowelom i muzyce. Od czego ta fascynacja się zaczęła, ile trwa moja przygoda z hiszpańskim, w jaki sposób się go uczę i ile umiem ? O tym wszystkim dzisiaj. Zainteresowani ? Jeśli tak zapraszam do dalszej lektury.

Ja i hiszpański- jak to się zaczęło ? 

Moje zainteresowanie językiem hiszpańskim zaczęło się w 2007 roku kiedy stacja TV4 rozpoczęła emisję meksykańskiej telenoweli Zbuntowani, której zresztą wszystkie 440 odcinków do dziś można znaleźć na Youtube. Potem były kolejne seriale tj. Nie igraj z aniołem oraz Mój Grzech. Ponadto uwielbiałam wtedy słuchać utworów meksykańskiego zespołu RBD, a mieli ich na koncie blisko 150. Seriale i piosenki mają to do siebie, że bardzo często słowa w nich się powtarzają, można je szybko i swobodnie wyłapać. Tak, więc oglądając kolejne odcinki seriali czy słuchając muzyki po hiszpańsku nieświadomie się tego języka uczyłam. Jednak kiedy zakończono emisję Zbuntowanych i innych telenowel nie myślałam, aby kontynuować przygodę z hiszpańskim. 

Moja samodzielna nauka języka hiszpańskiego- początki.

Decyzję o tym, że chcę uczyć się hiszpańskiego na własną rękę podjęłam w lipcu 2012 roku. Byłam po maturze, miałam najdłuższe w życiu wakacje i chciałam ten czas jakoś mądrze wykorzystać. Postawiłam sobie jasny cel : Przez trzy miesiące do rozpoczęcia roku akademickiego nauczę się podstawowych hiszpańskich słów i zwrotów oraz powtórzę wszystko to czego "uczyłam się" przez seriale i piosenki.

poniedziałek, 22 listopada 2021

Biblioteczki u innych

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie o biblioteczkach, ale nie własnych lecz cudzych. Jestem ciekawa czy macie  w rodzinie wśród znajomych osobę , której biblioteczkę po prostu lubicie ? Choćby dlatego, że jest ona pełna interesujących pozycji. Może podoba Wam się sposób układania książek, ich różnorodność itd. 

 

źródło

Ja powiem szczerze, że uwielbiam oglądać zdjęcia biblioteczki u innych blogerów, podglądać, czytać wpisy, w których o nich opowiadają.  Jest w tych postach coś co zawsze mnie interesowało, choć nie umiem do końca wytłumaczyć dlaczego.