poniedziałek, 23 stycznia 2023

Serie wydawnicze, które czytałam, czytam bądź chciałabym przeczytać

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie paru krótko. Właściwie wymienię tylko kilka serii z  gatunku literatury faktu , które czytam , choć wiem, że wszystkich nie przeczytam, czytałam, bo kolejne książki nie są już wydawane w Polsce lub chciałabym przeczytać. 
 
 
 
Są to :
Seria Prawdziwe Historie - Wydawnictwo Znak Klik
Seria Pisane przez życie Wydawnictwo Hachette- kolejne książki z serii chyba nie są już wydawane  w Polsce Klik
Seria Reporterska - Wydawnictwo Dowody na istnienie Klik
Seria Reportaż - Wydawnictwo Czarne Klik 
 

czwartek, 19 stycznia 2023

Książki na tematy ważne społecznie i nie tylko - pytanie o serię Reportaż wydawnictwa Czarne

Drodzy Czytelnicy. Dziś biorę na tapet  książki o tematyce społecznej, a konkretnie Serię Reportaż wydawnictwa Czarne 
Chciałabym poznać Waszą opinię o niej i z kilkudziesięciu książek do niej należących wybrać i przeczytać te najlepsze. Jak na razie znam z niej trzy fenomenalne książki Jacka Hołuba tj : Żeby umarło przede mną, Beze mnie jesteś nikim i Niegrzeczni. Czytałam też wchodząca w skład tej serii książkę Marty Wroniszewskiej  Adopcja tu jest teraz Twój dom

 
 
 
 
Bardzo dużo dobrego słyszałam i czytałam też o następujących tytułach :
1. Mariusz Szczygieł Gottland
2. Wojciech Tochman Bóg zapłać 
3. Swietłana Aleksjejewicz Czarnobylska modlitwa 
4. Mateusz Marczewski Niewidzialni
5. Karolina Domagalska Nie przeproszę, że się urodziłam
6. Marek Szymaniak Urobieni reportaże o pracy 
7. Marek Szymaniak Zapaść  Reportaże z mniejszych miast 
8. Jan Pelczar Lecę Piloci mi to powiedzieli
9. Jelena Kostiuczenko Przyszło nam tu żyć 
10.  Aleksander Gurgul Podhale wszystko na sprzedaż 

wtorek, 17 stycznia 2023

Książki od których zakupu odwodzą Was nie do końca pozytywne recenzje

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym napisać o książkach od zakupu, których odwiodły  mnie niezbyt dobre recenzje znalezione na blogach bądź portalach literackich. Lista byłaby dość długa jednak skupię się na tych, które chciałam kupić w ostatnim czasie, ale przez kiepskie recenzje tego nie zrobiłam. 

 


 
1. Katarzyna Michalak Panna z bajki
2. Katarzyna Michalak Piastunka Róż
3. Marcin Wrona Wroną po Stanach
4. Paweł Reszka Mali Bogowie 
5. Paweł Reszka Czarni
6. Marianna Fijewska Trudny przypadek  prawdziwe historie polskich lekarzy
7. Andrew Morton Diana  moja historia
8. Marcin Adamiec Zniknięty ksiądz 
9. Aneta Pawłowska- Krać Głośnik w głowie
 

czwartek, 12 stycznia 2023

Kącik blogowy # 56 Blogosfera w 2023 roku- myślicie, że jeszcze bardziej się wykruszy ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś kolejny z serii krótkich postów dotyczących tego jak może wyglądać rozpoczęty niedawno 2023 rok.  Tym razem w blogosferze.  Myślicie, że blogosfera jeszcze bardziej się skurczy, a może będzie  zupełnie odwrotnie i zaczną powstawać nowe blogi  ? 


poniedziałek, 9 stycznia 2023

Kącik Filmowy #36. Zapowiedzi filmowe na pierwsze trzy miesiące 2023 roku- polskie kino + garść nowości Netflixa

 
 
 
Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce, gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia. Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.
 
Pierwszy Kącik Filmowy w 2023 roku będzie stosunkowo krótki. Znajdą się w nim tylko zapowiedzi  kinowe na trzy najbliższe miesiące oraz styczniowe nowości Netflixa.  

czwartek, 5 stycznia 2023

Rok 2023 w polskiej kulturze- jest książka, film, płyta, serial bądź innego rodzaju premiera, na którą szczególnie czekacie ?

Drodzy Czytelnicy.  Na początku 2023 roku  wybiegnę trochę w przyszłość i zapytam Was o to jaki Waszym zdaniem będzie 2023 rok w polskiej kulturze ? Pełen kolejnych premier zarówno filmowych, książkowych, muzycznych jak i teatralnych ? 

Może jednak branża artystyczna, tak mocno dotknięta przez pandemiczne ograniczenia w ostatnim czasie próbująca nadrobić straty w tym 2023 trochę zwolni ? Co sądzicie? 


 

niedziela, 1 stycznia 2023

Plany kulturalne na 2023 rok- już trochę bardziej szczegółowo

Drodzy Czytelnicy. W pierwszym dniu nowego 2023 roku postanowiłam  opublikować post z planami na 2023 rok związanymi z  różnymi dziedzinami kultury i blogowaniem.  Zapraszam do dalszej lektury.

 


 
 

czwartek, 29 grudnia 2022

Rok 2022 w liczbach czyli krótkie podsumowanie ostatnich 12 miesięcy

Drodzy Czytelnicy. Rok 2022 powoli dobiega końca. Czas więc na kolejne  w historii bloga podsumowanie. Ostatnie dwanaście miesięcy na blogu  uważam za bardzo udane. Co prawda nie zdołałam  zrealizować wszystkiego co zaplanowałam , ale około 70% mojego zeszłorocznego planu udało się wcielić w życie.  Ponad 100 napisanych postów 15 przeczytanych książek, ponad 40 obejrzanych filmów i kilka świetnych seriali Netflixa.  Jest dobrze. 

W 2022 roku na blogu zachęcałam do dyskusji na różne tematy, publikowałam posty zawierające ciekawe,  inspirujące  filmy i teksty znalezione w zakamarkach Internetu. Wciąż pojawiały się posty w ramach kącika blogowego i filmowego. Powrócił  cykl Językowo, a na chwilę także cykl Na imię mi. Pisałam częściej, ale za to nieco krócej, bo czytelnicy raczej nie przepadają za zbyt długimi tekstami.  Znak czasów i wymagania " nowej blogosfery". Ten rok podobnie zresztą  jak poprzednie nie  był rokiem blogowo spektakularnym. Nie rozpoczęłam żadnego nowego projektu blogowego za to  powrócił stary jakim jest Cykl Językowo a na chwilę także cykl Na imię mi. Nie zmieniłam nic w wyglądzie bloga i nie zamierzam tego robić. Mogę Wam obiecać, że w 2023 nadal będziecie mogli zaglądać do wszystkich kącików, które obecnie funkcjonują, dyskutować o literaturze i szeroko pojętej kulturze. Wciąż będą się tutaj pojawiać Inspiracje z zakamarków Internetu. Widzę, że przypadły Wam do gustu.

W mijającym powoli roku po raz pierwszy pisałam posty na zapas. Wpisy do kącików blogowego, filmowego czy językowego powstawały z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Z pozostałymi treściami bywało różnie. Jedne powstawały kilka drugie kilkanaście tygodni wcześniej. Pamiętam początek kwietnia kiedy  w sekcji Wersje robocze widniało 55 gotowych tekstów. Ostatecznie kilka z nich nie zostało opublikowanych. Taktyka ta okazała się niezwykle pomocna w momencie kiedy wybrałam się na wakacje lub gdy często łapałam różne infekcje i mówiąc kolokwialnie nie miałam siły " produkować" nowych wpisów. Wtedy sięgałam po te zapasowe. Dopiero pod koniec roku, gdy wszystkie zapasy zostały wykorzystane wróciłam do niemal codziennego przygotowywania kilku postów jednocześnie. Do jednego szukałam materiałów i niezbędnych informacji , do innego grafik i planu ( np. rozpiska premier kinowych), a w trzecim oknie przygotowywałam kolejny post z cyklu Książki o...  Takie małe kulisy " pracy" blogerki z 11 letnim stażem. 

Tyle słowem wstępu pora na więcej konkretów czyli posumowanie z podziałem na sekcje.

 

Blog: 
W 2022 roku na blogu opublikowałam 105 postów. Pojawiło się kilkaset nowych komentarzy. Przez cały rok byłam mniej lub bardziej aktywna w facebookowych grupach blogowych. Przeprowadziłam wywiad, ponadto sama jednego udzieliłam. Był to to rok, w którym konsekwentnie realizowałam przygotowany wcześniej plan i w ostatecznym rozrachunku pomimo pewnych niedociągnięć uważam go za całkiem udany.
 
Literatura:
15 przeczytanych książek. Ktoś  spyta dlaczego tak niewiele ? To świadomy wybór. Wolę czytać mniej, ale wybierać same dobre powieści.  Ich listę znajdziecie w zakładce Przeczytane 2013- 2022.  
 
Filmy i seriale 
Rok 2022 kończę z 40 obejrzanymi filmami i serialami wśród nich są między innymi: 
  • Atypowy 4
  • Zbuntowani 2
  • The Good Doctor
  • Gry rodzinne
  • Miłość pod jednym dachem
  • Miłość Gwarantowana
  • Pod wiatr
  • Miszmasz czyli Kogel Mogel 4
  • Miłość jest blisko
  • 8 rzeczy, których nie wiecie o facetach 
  • Bo we mnie jest seks
  • Poskromienie złośnicy
  • Supernova
  • Love i Gelato
  • Kolacja dla czworga 
  • Parada serc 
  • Za duży na bajki 
  • Sala samobójców Hejter
  • Ikar Legenda Mietka Kosza
  • Nieulotne 
  • 7  uczuć 
  • Lęk wysokości 
  • Dawid i Elfy
  • 25 lat niewinności Sprawa Tomka Komendy
  • Broad Peak
  • Miłość na pierwszą stronę 
  • Ania 
  • Listy do M5  
  • Listy do M 4
  • Święta Inaczej 
  • Dziennik Noel
  • Jeszcze przed świętami
  • Święta z Tobą
  • The Crown 5
  • Harry i Meghan The Netflix Global Event
  • Niezapomniane Święta
  • Wielka Woda 
  • Mecenas  Porada
 

sobota, 24 grudnia 2022

Życzenia świąteczne 2022

 Drodzy Czytelnicy.  Jak co roku mam dla Was  świąteczne życzenia. Kilka słów pisanych prosto z serca. 

 

źródło  

Chciałabym życzyć Wam  tego, aby  w te zbliżające się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia znaleźli chwilę dla siebie, szczery uśmiech i choć odrobinę spokoju i luzu.Niech będą one spędzone w zdrowiu, pełne rozmów, wspomnień, fotografii i rodzinnej atmosfery. Niech te dni wypełnią się uśmiechem, radością i magią Świąt. Pamiętajcie o tych, o których powinniście pamiętać, poślijcie dobre słowo lub pozytywną myśl tym, których już nie ma lub w tym roku nie może być przy wigilijnym stole. 

 


 

wtorek, 20 grudnia 2022

Grudniowa lista nie tylko świątecznych inspiracji.

Drodzy Czytelnicy. Czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków Internetu. Tym razem będą pokażę Wam interesujące treści znalezione w grudniu  2022 roku. Jak zwykle będą wywiady, bo np. Rafał Gębura  i Magda Mołek wykonują fantastyczną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy.  Swoje robią też autorki  kanałów Po Cudzemu  i Mówiąc Inaczej wyjaśniając językowe zawiłości. Martyna Wojciechowska nie zostaje w tyle.

Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów ze świątecznymi inspiracjami nie tylko prezentowymi poprzez te dotyczące  filmu, języków obcych psychologii, a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.

 


 

 

 

 

 

 

źródło

wtorek, 13 grudnia 2022

Spektakle objazdowe z aktorami znanymi z seriali i filmów - zawitały kiedyś do Waszego miasta/ miejscowości ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś biorę na tapet temat dotyczący teatru, a ściślej mówiąc spektakli objazdowych organizowanych przez agencje artystyczne.

Przykładem takiej agencji jest między innymi Adria Art
Organizuje ona koncerty i różne wydarzenia artystyczne w tym objazdowe spektakle teatralne. Objazdowe dlatego, że premierę mają  one najczęściej na stołecznych scenach, a potem dana sztuka  zwykle w dwóch różnych obsadach " podróżuje po Polsce". Aktorzy pojawiają się w przeróżnych miejscach takich jak : 
  • Miejskie Ośrodki Kultury
  • Miejskie Centra Kultury
  • Miejskie Ośrodki Sportu i Rekreacji
  • Sale Koncertowe/ sale teatralne
  • Filharmonie
  • Inne teatry - na zasadzie spektakli gościnnych
  • Inne miejsca , w których organizowane są wydarzenia kulturalne np. szkoły muzyczne bądź aule uniwersytetów
Niestety większość spektakli organizowanych przez tę czy inne podobne agencje  najczęściej odbywa się w miastach wojewódzkich lub innych dużych ośrodkach, w których po pierwsze jest gdzie je zagrać, po drugie jest dla kogo bo zainteresowanie teatrem, jest na tyle duże, że zwyczajnie opłaca się je organizować. 
 
Dlatego najwięcej w tematach teatralnych  dzieje się w : 
  • Warszawie
  • Katowicach
  • Kielcach
  • Krakowie
  • Wrocławiu
  • Poznaniu
  • Łodzi
  • Bydgoszczy
  • Toruniu
  • Opolu
  • Olsztynie
  • Szczecinie
  • Rzeszowie
  • Lublinie
  • Gdańsku
  • Białymstoku 
  • Gdyni/ Sopocie
W wielu mniejszych ośrodkach możliwość obejrzenia spektaklu z naprawdę dobrą obsadą pojawia się stosunkowo rzadko. Najczęściej przy okazji organizowanych corocznie festiwali teatralnych, innych cyklicznych wydarzeń  lub wtedy... gdy wszyscy aktorzy grający w danej sztuce mają wolne terminy.  Jednak  tym, co może odstraszać są ceny biletów i tempo ich rozchodzenia się. 

piątek, 9 grudnia 2022

Skromne plany na 2023 rok cz. 2. Literatura, kultura, blog i samorozwój

Drodzy Czytelnicy. Dziś  druga i ostatnia  część skromnych planów na 2023 rok. Będą one bardzo ogólne i dostosowane do moich możliwości.  Ten rok pokazuje mi, że  czasem lepiej nic nie planować dlatego tym razem moje  plany są dosyć ostrożne. 

 







źródło

1. Przeczytać więcej książek niż w 2022 roku - nie wyznaczam sobie jednak konkretnej liczby.
2. Napisać więcej postów niż w 2022 roku-  tutaj także nie wyznaczam sobie konkretnej liczby.
3. Nadal pracować nad swoim rozwojem osobistym( nauka angielskiego, hiszpańskiego, ogólne poszerzanie wiedzy). 
4. Spełnić  kolejne swoje marzenie.
5. Uporządkować listę czytanych blogów i grup blogowych, do których należę .
6. Obejrzeć 50 filmów.
7. Przynajmniej pięciokrotnie wybrać się do kina. 
8.Jeśli będzie taka możliwość częściej chodzić do teatru i wybrać się na spektakle w ramach Sądeckiej Jesieni Kulturalnej bądź Jesiennego Festiwalu Teatralnego.
9.Oglądać wszystkie premiery Teatru Telewizji oraz inne programy czy wydarzenia kulturalne prezentowane np. na antenie TVP Kultura. 
10. Pomyśleć  nad kursami bądź szkoleniami online.
11. Zrobić to czego nie udało się zrobić w 2022 roku, a co nadal jest możliwe do zrobienia.
12.Napisać te teksty i zrealizować re plany, których nie zrealizowałam w 2022, a które nadal się nie zdezaktualizowały. 
13.  Nadal tworzyć wpisy w ramach wszystkich kącików obecnych na blogu. 
14. Zmniejszyć bądź zmienić aktywność na grupach blogowych.
15. Nie kupować zbyt wielu książek, płyt  i tego co nie jest mi potrzebne.
16. Zaopatrzyć się w planner / organizer. 
17. Nadrobić pewne blogowe zaległości.
18. Poszukać nowej blogowej inspiracji ( nowe blogi, tematy postów i projekty).
19.  Zrobić coś czego jeszcze nigdy nie robiłam
20. Bardziej doceniać  tak zwane  małe przyjemności
21. Nadrobić pewne zaległości tym razem nie blogowe.
22. Coś co przyjdzie mi do głowy w 2023 roku.
23.  Kupować mniej rzeczy przez Internet. 

To już wszystkie plany, czy Wy snujecie własne ? Jeśli tak to jakie one są ?  Robicie listy książek do przeczytania, filmów do obejrzenia bądź wydarzeń, na które chcielibyście się wybrać ?
 
Udanego dnia. Anne 18.

 

wtorek, 6 grudnia 2022

Coroczny wpis na 6 grudnia tym razem o... szkolnych Mikołajkach

Drodzy Czytelnicy. Tradycji musi stać się zadość. Dlatego dziś jak co roku przychodzę do Was z wpisem o tematyce mikołajkowej. Dziś  chciałabym zachęcić do powrotu wspomnieniami do lat szkolnychi tamtejszych  Mikołajek. Ja zawsze na  nie czekałam i zawsze starałam się, aby osoba, której przygotowywałam prezent była z niego zadowolona. Nawet wtedy kiedy musiałam nieco nagiąć zasady i przekroczyć ustalony wcześniej budżet. Nigdy nie było tak żebym nie była zadowolona z upominku lub żeby był on mocno nietrafiony.

 








źródło 

piątek, 2 grudnia 2022

Skromne plany na 2023 rok cz. 1 Polskie filmy

 
Wykonanie : Klaudyna Maciąg
Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce, gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia. Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi. Znajdziecie tutaj moje recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.
 
Drodzy Czytelnicy. W kalendarzu już grudzień, więc powoli zaczynam snuć plany na 2023 rok tym razem będą one dużo skromniejsze niż te, które przygotowywałam  w zeszłym roku. Zaczynam od listy filmów, które chciałabym obejrzeć z tym, że nie wszystkie tytuły są mi jeszcze znane. Jak to możliwe ? Już tłumaczę. Otóż znajdą się na niej filmy, których nie zdążyłam obejrzeć w 2022 roku, polskie komedie romantyczne, które wejdą na ekrany kin w 2023 roku oraz... przyszłoroczne premiery Netflixa, których tytuły i  dokładne daty premier nie są jeszcze znane. Na liście podpisałam je np. jako Kinowa premiera 2023, Walentynkowa komedia romantyczna  lub świąteczny film Netflixa 2023.
 
Ciekawi na jakie rodzime produkcje postawiłam? Zapraszam do dalszej lektury. 
 
Wykonanie : Klaudyna Maciąg
1. Wszystkie nasze strachy(2021)
2. Teściowie( 2021)
3. Szczęścia chodzą parami (2022)
4. Zołza ( 2022)
5. Porady na zdrady 2 (2022)
6. Bejbis ( 2022)
7. Gorzko gorzko( 2022)
8. Miłość ma cztery łapy ( 2023)
9. Sonata (2022)
10. Johnny(2022)
11. Chłopi (2023)
12. Skołowani(2023)
13. Ostatni komers (2020)
14. Narzeczony na niby  2 ( 2023) 
16.Człowiek z magicznym pudełkiem (2017)
17. Ślub doskonały (2023)
18. O psie, który jeździł koleją (2023)
19. Jeszcze przed świętami  (2022)
20. Kinowa premiera 2023
21. Kinowa premiera 2023
22. Świąteczny film Netflixa 2023
23. Walentynkowa komedia romantyczna Netflixa 2023
24. Inny polski film wyprodukowany specjalnie dla Netflixa
25.  Jak wyżej

poniedziałek, 28 listopada 2022

Listopadowe nowości internetowe- garść wywiadów, odrobina wiedzy i kolejne odcinki popularnych w sieci programów

Drodzy Czytelnicy. Czas na kolejny wpis zawierający inspiracje z  zakamarków Internetu. Tym razem będą pokażę Wam interesujące treści znalezione w listopadzie  2022 roku. Jak zwykle będą wywiady, bo np. Rafał Gębura wykonuje fantastyczną dziennikarską robotę, której efektem są wartościowe rozmowy.  Swoje robią też autorki  kanałów Po Cudzemu  i Mówiąc Inaczej wyjaśniając językowe zawiłości.

Nie mogłam nie zamieścić w tym wpisie linków do wartościowych tekstów z innych blogów. Ich tematyka jak zwykle jest różnorodna. Począwszy od artykułów o organizacji czasu, poprzez te dotyczące  filmu, języków obcych psychologii, a skończywszy na wywiadach i quizach.

Uważam, że wartościowych treści nigdy dość, więc zachęcam Was nie tylko do czytania i oglądania tego co dla Was wybrałam , ale i podsyłania własnych, internetowych inspiracji w komentarzach.
 

 

 
Inspirujące materiały od twórców internetowych.
  • Sydney, Disney,Harley- harlej ? Po cudzemu odc. 265. Szybka, ale ważna lekcja angielskiego, a co ważne wszystko wyjaśnione na przykładach pochodzących np. z seriali.
 

  •  W końcu mogę śpiewać o czym chcę - rozmowa z Natalią Szroeder. Mówiąc Inaczej, odc.192. Rozmowa, na którą  Paulina czekała półtora roku. Panie rozmawiają o najnowszej płycie wokalistki, pierwszej w jej życiu trasie koncertowej, kaszubskich korzeniach i tym dlaczego dopiero teraz czuje, że śpiewa takie piosenki jakie od zawsze chciała.
 
  • Blaski i cienie aktorstwa. 7 metrów pod ziemią. Wywiad z aktorką Aleksandrą Adamską.  Opowieść pełna różnych wątków- castingi w pandemii, praca na planach głośnych seriali TVN tj.  Królestwo Kobiet i Skazana,  blaski oraz trudne realia zawodu aktora to tylko kilka z nich.  Co to kalendarzówka i   relacja użytkowa ? Sprawdźcie.  Warto zwrócić uwagę  także na otwartość rozmówczyni oraz  kulturę dziennikarską prowadzącego.
 

  • KinoRozmowa - odcinek z Mateuszem Banasiukiem. Rozmowa o początkach dziesięcioletniego chłopczyka w  zespole artystycznym Gawęda, tym czego dziś zazdrości ojcu. Pojawiają się w niej również  wątki dotyczące  najnowszych filmów z jego udziałem- zarówno tych, które już możemy oglądać na ekranach kin tj. Listy do M 5  i Nie cudzołóż i nie kradnij  jak i czekającej na premierę Różyczki 2. Czego aktor nie miał? Dlaczego decyduje się grać takie, a nie inne role ? Jak to jest grać w jednym filmie ze swoją życiową partnerką ?  Odpowiedzi na te i wiele innych pytań w poniższym wywiadzie. 
 
 

  • Nice co zamiast tego ? Po Cudzemu odc. 266. Szybka lekcja angielskiego pokazująca , że wieloznaczność występuje nie tylko w naszym języku.



  • Nowości na Netflix- grudzień 2022- jako, że w listopadzie nie było Kącika Filmowego, o grudniowych nowościach Netflixa  wyjątkowo wspominam w cyklu z inspiracjami. W świątecznym miesiącu zdecydowanie będzie co oglądać. Nowe sezony popularnych seriali, rodzime produkcje i kilka innych tytułów. Zresztą zobaczcie sami.


  • Nauka to lubię. Cykl Jak działa człowiek O otyłości u dzieci.  Krótko, ale w bardzo  konkretnym temacie.

 
 

wtorek, 22 listopada 2022

Zdjęcia i grafiki do postów- własne czy wyszukiwane w Internecie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie krótkie pytanie o źródło grafik i zdjęć wykorzystywanych w postach na blogu.  Jestem ciekawa czy zdjęcia, które  są dodatkiem do postów robicie sami czy może wykorzystujecie te ogólnodostępne np. z platform takich jak np. Pixbay. 
 
Ja od początku prowadzenia bloga korzystam z darmowych obrazów i zawsze mocno podziwiałam osoby, które  same robią zdjęcia do posta, bo wymaga to nie tylko talentu, ale i czasu.  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

piątek, 18 listopada 2022

Nadziwniejsze recenzje na jakie trafiliście w internecie- czego dotyczyły ?

Drodzy Czytelnicy.  W jednym z  poprzednich postów pisałam o recenzenckiej różnorodności , którą od kilku lat można obserwować w blogosferze.  Od lat oprócz książek recenzuje się także różne rodzaje gier tj. planszowe, karciane i komputerowe, puzzle artykuły dla dzieci, kosmetyki, restauracje, a nawet... kawę czy herbatę.

 


 
Dziś chciałabym zapytać o to  jaka była i czego dotyczyła najdziwniejsza recenzja na jaką trafiliście ?  Mnie na początku dziwiły recenzje  wszystkiego co nie było w jakiś sposób związane z kulturą i sztuką. Dziwiły mnie recenzje gier, zabawek, artykułów  dla dzieci. Zadawałam sobie pytanie  Czy naprawdę można zrecenzować wszystko? Czy aż tak zmieniła się  definicja współpracy recenzenckiej ? 
 

wtorek, 15 listopada 2022

Książki o.... konkretnych programach telewizyjnych- natkneliście się na takie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś ponownie mam do Was jedno krótkie pytanie. Spotkaliście się kiedyś z książkami dotyczącymi jednego konkretnego programu bądź gatunku telewizyjnego ? 
 
Pytam, bo mam wrażenie, że teraz pisze się praktycznie o wszystkim, a z tego typu publikacją się jeszcze nie spotkałam. 


 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 10 listopada 2022

[Dyskusja] Recenzje, których jeszcze kilka lat temu w blogosferze nie było, a teraz wyrastają niczym przysłowiowe grzyby po deszczu

Drodzy Czytelnicy. Dziś trochę inny temat niż zwykle. Postanowiłam dotknąć kwestii przemian w blogosferze, a ściślej mówiąc zmian dotyczących znaczenia słowa recenzja.  Zasadniczo oznacza ona tekst  mający na celu krytyczną i obiektywną ocenę dzieła artystycznego  tj. książka, film, spektakl, płyta, słuchowisko czy gra komputerowa.  Najczęściej zawiera jej/ jego opis oraz ocenę wszystkich najważniejszych elementów składowych.

Przez wiele lat w blogosferze recenzowano głównie wyżej wymienione dzieła , choć z obiektywizmem recenzji także i u mnie bywało różnie.
 
 
 
Od  jakiegoś czasu oprócz książek, filmów, płyt czy spektakli na blogach coraz częściej recenzuje się także : 
  • Gry komputerowe
  • Gry planszowe 
  • Gry karciane
  • Plannery i organizery. 
  • Puzzle
  • Zabawki
  • Kosmetyki począwszy od perfum poprzez kremy, a skończywszy na maseczkach do twarzy 
  • Słodycze- tak dobrze widzisz  Drogi Czytelniku  natrafiłam np. na recenzję czekoladek 
  • Biżuterię i zegarki
  • Setki produktów dla maluchów, ale i dla tych nieco starszych dzieci
  • Dziesiątki innych produktów, które   zaproponują do zrecenzowania ich twórcy
  • Miejsca, które warto odwiedzić w tym muzea i restauracje

poniedziałek, 7 listopada 2022

Wysyp biografii, składanek i innych wspomnieniowych publikacji tuż po śmierci artystów- irytujące czy wręcz przeciwnie ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałam poruszyć temat  pewnego trendu obecnego na rynku zarówno wydawniczym jak i fonograficznym.  Chodzi mi o ogromny wysyp książek/ składanek z piosenkami danego artysty .... tuż po jego śmierci.   Nie wiem jak Was, ale  mnie ten trend  mocno rytuje. 

Precyzując nie chodzi mi o docenianie czy przypominanie dorobku artystycznego po śmierci twórców, bo to samo w sobie jest bardzo cenne i ważne. Czasem właśnie dzięki  tym zabiegom młodzi ludzie poznają twórczość, życiorys danej osoby, " odkrywają ją" na nowo lub po raz pierwszy.  Denerwuje mnie moment wydawania  i skala tychże publikacji.Wznowienia biografii i autobiografii ( jeśli takowa powstała za życia) lub pisanie  biografii na szybko np. kilka miesięcy po odejściu,  dziesiątki składanek, ciągłe granie w radiach piosenek zmarłego itd. Wydawanie książki o kimś, reedycji płyty  czasem nawet bez zgody lub autoryzacji bliskich.

Nagle radia przypominają sobie o  tym kto co wartościowego nagrał, nagle wszyscy wszystkich pytają Słuchaj czytałaś to ? No co Ty nie znałaś tego ? Jak mogłaś go nie słuchać ? Wstydź się. Ta niespodziewana i nagła " miłość" do twórczości czy działalności  tej czy innej osoby  też bywa udawana i męcząca.