czwartek, 12 kwietnia 2018

Książkowy zawrót głowy czyli jak nie zwariować od nowości i umiejętnie wybierać powieści, które się czyta

W podsumowaniu marca obiecałam wam teksty o tematyce literackiej. Dotrzymuję słowa oto pierwszy z nich. Opowiem o tym jak przez lata nauczyłam się umiejętnie wybierać sobie lektury i dlaczego nie czytam już praktycznie żadnych nowości wydawniczych. 

Od razu zaznaczam, że nie są to żadne złote rady czy ani coś co sprawdzi się u każdego czytelnika . Są to moje doświadczenia, przemyślenia i sposoby, które póki co działają.

czwartek, 5 kwietnia 2018

12 animacji do obejrzenia w 2018 roku

W marcowym poście o tematyce filmowej  prosiłam Was o polecanie w komentarzach tytułów wartych obejrzenia. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i czekam na kolejne. Część filmów widziałam, pozostałe planuję zobaczyć. Nikt nie polecił mi filmu animowanego z przesłaniem. Tak, więc sama wybrałam 12 produkcji  z tego gatunku, które polską premierę miały w 2017 lub na początku 2018 roku.
 źródło: pixbay

sobota, 31 marca 2018

Blogowo- kulturalne podsumowanie marca.

Blogowo marzec nie był udanym miesiącem. Zakładałam, że napiszę więcej tekstów niż w lutym, a napisałam jeszcze mniej.Miałam stworzyć dwie, a stworzyłam jedną recenzję filmową. Mogłabym tak wymieniać jeszcze trochę, ale nie będę. Dlaczego ? Bo mówi się trudno i cieszy się z tego co udało się w danym miesiącu napisać i zobaczyć. Co to było ? Zapraszam na podsumowanie. 

środa, 14 marca 2018

Pytanie do miłośników kina i nie tylko.

Dzisiaj przychodzę do Was z pytaniem związanym z filmami. Ostatnio oglądam ich bardzo dużo , często chodzę do kina. Zastanawiam się jakie ciekawe polskie i zagraniczne filmy będą miały swoją premierę do końca 2018 roku . Podpowiecie , polecicie coś ? A może jest wiele nieco starszych wartościowych filmów , które warto obejrzeć ? 
 źródło:pixbay

środa, 28 lutego 2018

Blogowo - kulturalne podsumowanie lutego.

Ostatni dzień lutego, pora, więc na podsumowanie.  Drugi miesiąc roku nie był dla mnie tak udany blogowo jakbym chciała.  Chyba trochę zaszalałam z planami. Chciałam napisać 35 tekstów. Ostatecznie stworzyłam tylko 13. Napisałam dwie z trzech planowanych recenzji filmowych, ale żadnej książkowej.  Powstało za to sporo tekstów o tematyce muzycznej. Zresztą zobaczcie sami. Zapraszam do czytania i komentowania.

piątek, 9 lutego 2018

80 książek, które muszę przeczytać

Niezawodna Klaudyna znowu mnie zainspirowała. Czym ? Wpisem 100 książek, które muszę przeczytać.
Zainspirowała do tego stopnia, że zaczęłam przeglądać swoje półki z książkami, książkowe listy życzeń oraz książki na wirtualnych półkach na portalu Lubimy czytać i postanowiłam stworzyć podobny choć nieco krótszy bo liczący 80 pozycji spis. 

źródło: pixbay

Na liście pojawi się trochę klasyki, kilka biografii, powieści ulubionych autorów i czytelnicze "wyrzuty sumienia" czyli książki, które od dawna obiecywałam sobie przeczytać oraz te, które jako humanistka , miłośniczka literatury po prostu powinnam znać.  Kolejność tytułów jest przypadkowa.

poniedziałek, 5 lutego 2018

Blogowe porządki.

Sobotnie przedpołudnie spędziłam na porządkowaniu blogowych zakładek co się w nich zmieniło ?
 źródło: pixbay. com

Z każdej z nich usunęłam niepotrzebne fragmenty, do kilku z nich dodałam brakujące linki. Ponadto zaktualizowałam informacje dotyczące cykli i projektów blogowych oraz współpracy recenzenckiej. Uzupełniłam też listę książek przeczytanych w 2017 oraz na początku 2018 roku. Przypominam o istnieniu zakładki Kącik dla Czytelników. Póki co nikt z niej nie skorzystał. Zastanawiam się czy w ogóle jest potrzebna.  Pozostaje jeszcze uporządkowanie zakładki Akcje konkursy i wyprzedarze książkowe. Muszę sprawdzić, które z nich są aktualne, a które już się zakończyły.

To, że ostatnią recenzję książki opublikowałam tutaj w sierpniu 2016 roku nie oznacza, że od tamtej pory nie napisałam kolejnych. Napisałam kilkanaście tyle, że ich nie opublikowałam. Dlaczego? Większość z nich po prostu mi się nie podobała, stwierdziłam, że nie nadają się się do publikacji. W pewnym momencie pisanie recenzji przestało mi wychodzić i mnie cieszyć. Czytanie stało się obowiązkiem, a nie przyjemnością. Dlatego zrobiłam sobie długą przerwę i zakończyłam większość współprac recenzenckich. Do pisania o książkach wróciłam na praktykach dziennikarskich.  Teraz w 2018 z nową energią, podejściem, umiejętnościami, może lepszym warsztatem wracam do pisania recenzji. Będę recenzować przede wszystkim książki ze swojej biblioteczki. Zacznę od tych, o których teksty zaczęłam już tworzyć , ale które wymagają dokończenia i poprawek. W końcu będzie to blog o książkach wartych przeczytania. W końcu wrócę do korzeni. Tematyka bloga pozostanie taka jak jest. Nadal będzie to kultura i edukacja, ale w ramach tej kultury będzie dużo więcej literatury. Nie wiem jak Wy, ale ją się bardzo cieszę. Zatęskniłam za pisaniem recenzji.  Jestem otwarta na współpracę z wydawnictwami, ale będę dużo  staranniej dobierać egzemplarze recenzenckie.  

Na koniec mam dla Was piosenkę z filmu, na który niebawem się wybieram. 
Udanego dnia Anne 18.

piątek, 2 lutego 2018

Okiem studenta i absolwenta Reaktywacja i nowa formuła cyklu.

Kilka dni temu zamknęłam projekt Edukacja XXI wieku blaski i cienie progi i bariery, ale z drugiego cyklu o tematyce edukacyjnej nie zamierzam rezygnować. Jako, że do matur pozostało jeszcze tylko kilka miesięcy postanowiłam reaktywować cykl Okiem studenta i absolwenta. Znowu będę  "pokazywać"  maturzystom i wszystkim innym zainteresowanym podjęciem studiów różne ich kierunki.  Pierwszym, przedstawionym w nowej formule będzie  jeden z najczęściej wybieranych kierunków humanistycznych. Kierunek, który kiedyś sama chciałam studiować i gdyby była taka możliwość chętnie bym się  jeszcze na niego wybrała. O jakim kierunku mowa ? Zobaczcie sami. 

czwartek, 1 lutego 2018

Coś czego na blogu jeszcze nie było czyli blogowo- kulturalne podsumowanie stycznia.

Na początku lutego mam dla Was coś, czego jeszcze tutaj nie było. W poprzednich latach nie tworzyłam podsumowań miesiąca bo nie czułam takiej potrzeby i nie miałam za bardzo czego podsumowywać.  Jednak w styczniu sporo się działo. Napisałam 19 tekstów, które opublikowałam w różnych miejscach,  byłam w kinie na dwóch dobrych filmach, czegoś posłuchałam, coś przeczytałam. 
Pomyślałam, że warto to usystematyzować i o tym napisać. Nie wiem czy takie podsumowania będą pojawiać się regularnie. Czas pokaże. Wiem, że dzisiejszy post jest podzielony na kilka kategorii. Jest sporo linków i kilka filmików. Zresztą zobaczcie sami.

wtorek, 30 stycznia 2018

Kącik blogowy # 11 Anne 18 poleca dwa kanały na Youtube.

Dwa miesiące temu opowiadałam  Wam o trzech kanałach z wywiadami
Dziś wracam do tego tematu, bo chciałabym podzielić się z moimi dwoma sieciowymi odkryciami  ostatnich dni.


 źródło pixbay

poniedziałek, 22 stycznia 2018

15 filmowo- telewizyjnych faktów o mnie.

Dzisiaj post z serii nadrabianie zaległości. Do stworzenia niniejszego wpisu zainspirowała mnie niezawodna Klaudyna w blogosferze znana jako Kreatywa
Przedstawię Wam  15 filmowo-  telewizyjnych faktów o mnie.  Może Was czymś zaskoczę ? 
 źródło: pixbay.com

czwartek, 11 stycznia 2018

Czytając jakąś książkę po raz drugi co wolno, a czego nie

Każdy mól  książkowy ma takie powieści do, których lubi wracać. Wolno to robić. Jednak czytanie tej samej książki po raz drugi niejednokrotnie sprawia, że zmienia się nam optyka. Zaczynamy dostrzegać  nowe atuty powieści lub jej mankamenty, na które wcześniej nie zwracaliśmy uwagi. Kiedy czytamy coś po raz drugi są rzeczy, które możemy oraz takie, których nie powinniśmy robić. O czym mowa?

 źródło

sobota, 6 stycznia 2018

Muzyczny początek roku czyli moje teksty na portalu Be Good Art.

Może ktoś z Was zastanawia się dlaczego pierwszy post w 2018 roku publikuję dopiero 6 stycznia ? Odpowiadam - w ostatnich dniach starego i na początku nowego roku pisałam głównie dla portalu Be Good Art, ale nie tylko.  Pełna lista moich tekstów poniżej.