czwartek, 11 października 2018

7 lat blogowania za mną - wpis rocznicowy

11 października 2011 roku. dokładnie 7 lat temu założyłam blog Książki Warte Przeczytania. Miałam wtedy jeszcze 18 lat ( urodziny obchodzę w grudniu)stąd mój nick. Byłam maturzystką z głową pełną marzeń, która chciała po prostu sprawdzić czy to co pisze ma jakąś wartość. Dzisiaj jestem o siedem lat starsza, ponad rok po skończeniu studiów. Jestem szczęśliwa, że udało mi się zrealizować moje edukacyjne i blogowe marzenia.   Jestem dumna, bo  dzięki blogowaniu poprawiłam warsztat pisarki, dużo się nauczyłam., zrealizowałam wiele ciekawych projektów. Blogowanie dało mi też coś czego nie da się opisać słowami. 
 źródło : pixbay com

piątek, 5 października 2018

Kącik blogowy #12 Trochę o książkach, trochę o filmie a do tego szczypta muzyki czyli kulturalny misz masz Anne 18

Drodzy Czytelnicy. Chwilę mnie tutaj nie było, ale już jestem.  Z różnych względów będę mieć teraz mniej czasu na blogowanie, ale nie zamierzam  z niego rezygnować. Możecie być spokojni.  Mam gotowych kilka postów, które niebawem opublikuję.  

Dzisiaj chcę pokazać dwa interesujące kanały w serwisie Youtube. Jeden o tematyce filmowej, drugi społecznej. Ponadto mam dla Was trochę muzyki, której aktualnie słucham.  Opowiem też o tym jaką powieść niebawem będę czytać i recenzować.
fot. pixbay. com

środa, 12 września 2018

Kolejna porcja wartościowych filmów od twórców internetowych i popularyzatorów wiedzy

Wrzesień od zawsze był u mnie miesiącem, w którym czułam pewne podekscytowanie,  jakiś rodzaj stresu i mobilizacji do nowych działań. Najpierw był on związany z początkiem każdego kolejnego roku szkolnego i czekającymi mnie wyzwaniami. Kiedy zaczęłam studiować w miesiącu tym zawsze zaczynałam pierwsze przygotowania do nowego roku akademickiego. Odkąd pamiętam miałam wtedy jeszcze więcej  energii i chęci do ciężkiej pracy oraz poszerzania wiedzy.

W 2018  roku  jest podobnie.   Choć to dopiero pierwsze tygodnie września  to udało mi się już napisać sporo tekstów i zrealizować wiele rzeczy, które sobie zaplanowałam. Cały czas staram się uczyć  i czegoś  nowego. Jak ? Chociażby oglądając ciekawe wywiady, wykłady i inne nagrania  w Internecie. 
  
Dzisiaj mam dla Was kolejne mam nadzieję inspirujące i  pomocne filmy. Pierwszy to rozmowa  jaką z profesorem Jerzym Bralczykiem  podczas Blog Forum Gdańsk 2015 przeprowadziły Paulina Mikuła i Arlena Wit. Tematem wiodącym był język w Internecie.  Kiedy ogląda się tę rozmowę można odnieść wrażenie, że prowadzące zostały przez profesora lekko  "zagadane". Jednak taki był zamysł. Obie panie miały  "podpowiadać" profesorowi tematy do rozważań, a on ciekawie opowiadać. Jak dla mnie cała trójka dobrze wywiązała się ze swojego zadania.. Cała rozmowa trwa ponad pięćdziesiąt minut, ale warto ją obejrzeć.
Zastanawiałeś się kiedyś  Drogi Czytelniku dlaczego po latach nie pamiętasz wielu rzeczy, których uczyłeś się np. na fizyce, chemii czy biologii ? Wiesz  z czego wynika to, że nie  pamiętasz już  np. definicji natężenia prądu czy dokładnej budowy  pantofelka? Jeśli nie to obejrzyj drugi materiał , który na dzisiaj przygotowałam . Jest to wykład jaki podczas TEDx Katowice wygłosił Radosław Kotarski.

Dwa ostatnie filmy umieszczone w dzisiejszym poście pochodzą z vloga Mówiąc Inaczej. W osiemdziesiątym szóstym oraz osiemdziesiątym dziewiątym odcinku swojego programu Paulina Mikuła  wyjaśniła jak należy czytać i wymawiać trudne zagraniczne nazwy. Są to przede wszystkim nazwy firm odzieżowych , marek samochodowych itp.  Zapraszam do oglądania. 


źródło: pixbay

wtorek, 4 września 2018

Cykl Pogaduszki u Anne 18 # 6 Zmiany w blogosferze na przestrzeni ostatnich lat

Pogaduszki u Anne 18 to odbywający się raz na dwa miesiące panel dyskusyjny, w którym udział bierze od 3-5  osób w różnym wieku z czego jedna zgłasza się do niego sama nie znając tematu, którego będzie dotyczył. Pozostałych uczestników wybieram ja. Jako autorka bloga również biorę w nim udział, choć być może nie w każdym. Czas pokaże.  

W szóstej odsłonie cyklu podyskutujemy o zmianach jakie zaszły w blogosferze książkowej  na przestrzeni ostatnich lat. 
Głos zabiorą trzy zaproszone przeze mnie blogerki oraz ja sama.  Swoimi przemyśleniami podzielą się z  czytelnikami:
Miłośniczka  Książek ( Sylwia).  Sama o sobie mówi : Kim jestem ? Kobietą, żoną, matką, Rocznik 1983.  Co czytam ?  Głównie fantastykę, kryminały oraz thrillery i horrory. Z racji bycia mamą sięgam też po książki dla dzieci.  Co oglądam ? Tu podobnie do książek- horrory i filmy fantastyczne (te najchętniej), ale też nie pogardzę fajną komedią może być romantyczna . Zawieszam też oko na kryminalnych serialach. znajdziesz mnie na : Magiczny Świat Książki
 
Wioleta Sadowska. Miłośniczka literatury i nałogowa kolekcjonerka  książek. Od 2011 roku prowadzi w sieci blog książkowy Subiektywnie o książkach, na którym opowiada czytelnikom  o swojej pasji do książek, o wielotysięcznej domowej biblioteczce, o literaturze będącej inspiracją, o książkach będących stylem życia.  Od 2016 roku moderatorka spotkań autorskich.  Oto jej blog Subiektywnie o książkach
 
Klaudyna Maciąg ( Kreatywa). Autorka bloga Kreatywa net Dinozaur blogosfery kulturalnej, obecnie mająca plany podbicia Youtube. 

Anne 18. Dziewczyna, która lubi dobrą książkę, nastrojową muzykę i filmy z duszą. Blogowanie jest jej pasją. Ma nadzieję, że nic ani nikt nigdy w niej tej pasji nie zabije.


niedziela, 2 września 2018

Blogowo- kulturalne podsumowanie sierpnia

Sierpień 2018 to miesiąc kiedy napisałam 15 tekstów. To połowa tego co  sobie zaplanowałam.  O czym pisałam i gdzie  to publikowałam ? Zapraszam do przeglądu. Liczę też na ślad od Was w postaci komentarza. Fajnie jest wiedzieć czy to co dla Was piszę Wam się podoba.  Życzę miłej lektury.

sobota, 1 września 2018

Kotarski, Kammel, Mikuła i i Witt . O tym, że z Internetu naprawdę można się czegoś nauczyć

Wrzesień to  miesiąc kiedy tysiące uczniów, nauczycieli i rodziców rozpoczyna nowy rok szkolny.  Studenci mają nieco dłuższe wakacje. Ja od ponad roku nie jestem już ani uczennicą ani studentką. Nie oznacza to jednak, że przestałam się uczyć.   Internet  potrafi być kopalnią wiedzy i inspiracji. Trzeba tylko chcieć i umieć wybierać  wartościowe treści.  Subskrybować te kanały, na których pojawiają się filmy, z których możemy się czegoś wartościowego dowiedzieć.  

Dzisiaj pokażę Wam na jakie kanały zaglądam i zaprezentuję kilka wybranych materiałów. Obiecuję, że będą to filmy, którym naprawdę warto poświęcić te kilka czy kilkanaście minut. Może  nie zapamiętacie wszystkiego,  ale na pewno coś Wam w głowie zostanie. 

Kanały popularyzujące wiedzę, które śledzę : 
  • Polimaty  Kanał stworzony w 2012 roku przez dziennikarza i przedsiębiorcę Radosława Kotarskiego. Poruszane są na nim zagadnienia związane z biologią, historią, językoznawstwem, psychologią, medycyną i sztuką.  Kotarski poza tym jest popularyzatorem wiedzy pisze książki, a także prowadzi i reżyseruje program Podróże z historią  
  •  Kammel Czanel  prezenter telewizyjny Tomasz Kammel  na swoim kanale dzieli się  wiedzą i dziennikarskim doświadczeniem. Pokazuje jak  przygotować się  do ważnego wystąpienia, rozmowy kwalifikacyjnej czy egzaminu ustnego. Podpowiada jak okiełznać tremę, jak budować pewność siebie, co zrobić kiedy podczas wystąpienia publiczność nas nie słucha bądź zadaje trudne pytania.  Kammel do udziału w nagraniu swoich materiałów czasem zaprasza gości specjalnych. 
  • Mówiąc inaczej Kanał, który w 2013 roku stworzyła Paulina Mikuła.  W materiałach jakie nagrywa  rozwiewa językowe wątpliwości. Dzięki takim miejscom w sieci jak Mówiąc Inaczej polszczyzna pomimo, że jest pełna meandrów nie musi być nudna. To kanał pomocny nawet dla tych, którzy nazywają siebie miłośnikami języka polskiego i uważają, że nie ma on przed nimi żadnych tajemnic.  Paulina oprócz porad językowych przygotowuje też filmy z cyklu Myśląc Inaczej.   W filmach tych dzieli się z widzami refleksjami i dotyka ważnych, życiowych tematów.
  • Po Cudzemu Arlena  Witt - nauczycielka języka angielskiego , która w 2015 roku postanowiła porzucić pracę w szkole i zacząć edukować Polaków, a konkretniej uczyć ich poprawnej angielskiej wymowy. Ponadto podpowiada jakie metody nauki wybrać, aby nauczyć się  języka obcego łącząc przyjemne z pożytecznym. 

źródło: pixbay. com. 

czwartek, 23 sierpnia 2018

Post, który już dawno chciałam napisać. Inspirujące wywiady, które wbijają w fotel i sprawiają, że na chwilę się zatrzymujesz

Do stworzenia posta, który dzisiaj publikuję zabierałam się  od kilku miesięcy. Długo szukałam materiałów i nagrań, które będą odpowiednie. W końcu znalazłam ich tyle ile chciałam i takie jakich szukałam. Inspirujące,  wzruszające , wbijające w fotel i zachęcające  do refleksji.  

Pokażę Wam dzisiaj kilka wywiadów przeprowadzonych przez Łukasza Jakóbiaka. Jednak tym razem nie będą to rozmowy z ludźmi powszechnie znanymi tj. aktorami, wokalistami czy celebrytami. Pokażę rozmowy ze zwykłymi ludźmi, którzy mają na koncie niezwykle trudne i traumatyczne przeżycia, ale  które swoją postawą pokazują, że nawet w najtrudniejszych życiowych sytuacjach nie wolno tracić nadziei.  Osoby te udowadniają, że można powstać z kolan nawet gdy wszyscy inni twierdzą, że to się nie uda.  Przypominają, że zawsze warto być optymistą, walczyć o siebie i przeżyć życie najlepiej jak tylko się da.  Mimo trudności, pokus i  przeciwności losu.  Bo życie zawsze mamy tylko jedno.
  
Dlaczego zdecydowałam się opublikować ten post właśnie teraz ? Przecież są  jeszcze wakacje, mamy lato, być może większość z Was jest  na urlopie  i nie ma ochoty oglądać długich i trudnych tematycznie  wywiadów. Do niczego nie zmuszam, co najwyżej zachęcam.  Publikuję ten post teraz  z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że chcę i uważam, że warto.  Po drugie pomyślałam, że w czasie wakacji możecie mieć trochę więcej czasu, aby te wywiady  obejrzeć, od początku do końca. Możecie znaleźć czas, by na chwilę się zatrzymać i pomyśleć o tym co obejrzeliście. Pomyśleć o życiu, bo to bardzo życiowe i mądre rozmowy.  Każdą z  nich mogłabym opatrzyć obszernym komentarzem. Jednak nie zrobię tego. Dlaczego ? Bo takich wywiadów się nie komentuje. Takich wywiadów się słucha, takie wywiady się ogląda, o takich wywiadach długo się nie zapomina. O nich nie trzeba zbyt wiele pisać, one mówią same za siebie.  Po ich obejrzeniu człowiek zwłaszcza młody, ale nie tylko może zacząć myśleć o rzeczach, o których wcześniej  w ogóle nie myślał  lub myślał niewiele twierdząc   Przecież mnie to  jeszcze nie dotyczyPrzecież to mnie nigdy nie będzie dotyczyć. Nie będę  szerzej komentować tych wywiadów  z jeszcze jednego powodu. Uważam, że czasem pewne refleksje warto zostawić tylko  dla siebie. 

wtorek, 21 sierpnia 2018

Prośba o polecenie nowych blogów, które mogłabym zacząć czytać i obserwować

Drodzy  Czytelnicy.  Mam do Was prośbę. Możecie mi polecić jakieś nowe, ciekawe blogi o tematyce : książkowej, filmowej, muzycznej, kulturalnej, artystycznej lub edukacyjnej ? Chętnie zajrzę  także na  blogi, których tematem jest  psychologia, pedagogika, rozwój osobisty,  wystrój wnętrz, nauka języków, obcych, teatr i generalnie sztuka.   Podajcie tytuły blogów lub zostawcie link w komentarzu.

środa, 8 sierpnia 2018

Autorka ta sama, ale jej nowe powieści ciekawsze o serii mazurskiej Katarzyny Michalak słów kilka

W ostatnich miesiącach miałam okazję przeczytać trzy książki autorstwa Katarzyny Michalak. Ich tytuły to:  Gwiazdka z nieba, Promyk słońca oraz Kropla nadziei. Książki te wchodzą  w skład serii nazywanej trylogią mazurską.   Dzisiejszy wpis na ich temat nie będzie zbiorczą recenzją trylogii. Nie będę też rozkładać na czynniki pierwsze każdego tomu,  nie chcę zdradzać fabuły, ani zakończenia tej podzielonej na trzy części historii.  Chcę po prostu podzielić się z Wami  refleksjami po zakończeniu lektury. Na początek chcę zaznaczyć, że pisarka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła..  Wykonała kawał dobrej roboty. Mimo kilku niedociągnięć i dość banalnych rozwiązań fabularnych na jakie  w kilku momentach się zdecydowała  zasługuje na pochwałę. Może być z siebie dumna. 

czwartek, 2 sierpnia 2018

Blogowo- kulturalne podsumowanie lipca

Pora na kolejne w tym roku blogowo- kulturalne podsumowanie.  W  lipcu napisałam tyle tekstów ile sobie zaplanowałam i z tego się cieszę. Po roku oczekiwania w końcu został opublikowany pewien post gościnny mojego autorstwa. Blog Książki Warte Przeczytania doczekał się logo. Stworzyła je dla mnie Samanta- autorka bloga  Edukacja z pasją.  Jeszcze raz serdecznie jej za to dziękuję. Logo oraz bannery bloga możecie zobaczyć na pasku bocznym  i w zakładce Współpraca/ Kontakt. Skoro o zakładkach mowa to w nich też trochę się zmieniło. Co dokładnie ? Zapraszam do odwiedzania. Teraz pora na  spis tekstów napisanych w minionym  miesiącu. Miłej lektury.

sobota, 28 lipca 2018

Drugi post gościnny na blogu polonistki.

Dzisiaj przychodzę do Was z linkiem do kolejnego wpisu gościnnego, który pojawił się na blogu Edukacja z pasją.
 fot. pixbay. com 

środa, 18 lipca 2018

A gdyby tak przeczytać coś teraz, a nie parę lat temu. - czy jakąś książkę oceniłabym trochę inaczej ?

My  bloggerzy książkowi kiedy przeczytamy jakąś powieść uporządkujemy sobie w głowie nasze spostrzeżenia  na jej temat najczęściej , choć nie zawsze siadamy do  tworzenia recenzji.  Po napisaniu ostatniego zdania rozpoczynamy kolejny etap pracy nad tekstem.  Sprawdzamy czy zawarliśmy w  recenzji wszystko co chcieliśmy i co powinniśmy zawrzeć. Możemy tekst wydłużyć już skrócić, usunąć literówki i inne drobne błędy.  Jeśli stwierdzimy, że tekst jest gotowy do publikacji klikamy  Opublikuj.  Od tego momentu każdy może  nasz tekst  przeczytać. My też  pewnie czytamy go ponownie, czasem jeszcze coś edytujemy. Od czasu do czasu spoglądamy  czy ktoś tę recenzję skomentował  i co na jej temat napisał. Ale  potem ? Czy po latach wracamy do  swoich starszych recenzji i  zadajemy sobie pytanie : Czy gdybym teraz miała ocenić książkę x czy y oceniłabym ją tak samo ? 
 źródło : pixbay. com 

czwartek, 12 lipca 2018

Małe zmiany w zakładkach na blogu + o tym co aktualnie czytam.

Ostatnio jest tu trochę cicho ponieważ  piszę przede wszystkim na drugim muzycznym blogu. Stworzyłam też kilka tekstów dla portalu Be Good Art. Jednak żaden z nich nie został jeszcze opublikowany.     Jeśli chodzi o ten blog  tak jak mówiłam już wielokrotnie  nie zamierzam zmieniać jego wyglądu. Co prawda usunęłam kilka zbędnych elementów, ale to wszystko. Myślę za to o logo  dla obu moich blogów  Czy  rzeczywiście ktoś je dla mnie stworzy ? Czas pokaże. 

środa, 4 lipca 2018

Blogowo- kulturalne podsumowanie czerwca

Czerwcowe podsumowanie będzie krótsze niż to majowe. Co udało mi się napisać ? Czego słuchałam, Co oglądałam ?   Jeśli jesteście zainteresowani zapraszam do  lektury i przeglądu tekstów.

wtorek, 26 czerwca 2018

Cykl Językowo # 25 Muzyka, repetytoria, Youtube, fiszki, filmy i autorskie sposoby czyli o tym jak uczę się języka angielskiego

Kilka dni temu rozpoczęły się wakacje, a ja znowu proponuję Wam post o tematyce edukacyjnej. Nic nie poradzę na to, że uwielbiam się uczyć. Naprawdę. I to od dziecka.  Kiedy w lipcu 2017 roku skończyłam studia magisterskie i postanowiłam na razie nie kontynuować edukacji na studiach podyplomowych zdecydowałam się  wrócić do systematycznej nauki dwóch języków obcych. Angielskiego oraz hiszpańskiego. Dzisiaj będzie o tym pierwszym. 
 źródło : pixbay. com

Miał być kurs w szkole językowej a wyszła samodzielna nauka
Od września 2017 roku  chciałam zacząć naukę w szkole językowej tej samej do której chodziłam przygotowując się do egzaminu maturalnego. Zależało mi na zajęciach grupowych , bo po pierwsze były tańsze, a po drugie lubię poznawać nowych ludzi. Chciałam trafić  do grupy z w miarę wysokim poziomem zaawansowania. Najlepiej C1. Planów tych z różnych powodów nie udało się zrealizować. Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Taki rozwój wypadków sprawił, że zaczęłam szukać innych sposobów podnoszenia swoich umiejętności w zakresie języka angielskiego.  Oprócz  tego korzystałam również, ze  "starych sprawdzonych metod". Jakich ?  O tym za chwilę. Najpierw kilka słów o czymś bez czego nie zaczniemy żadnej nauki. 

niedziela, 10 czerwca 2018

Język polski nie taki straszny. Sprawdź się i Ty

W blogowo kulturalnym podsumowaniu maja  pisałam o tym, że w zeszłym miesiącu rozwiązywałam różne testy językowe, które do czegoś mnie zainspirowały.   Postanowiłam, że zanim napiszę dłuższy artykuł na  temat egzaminów w polskich szkołach dam Wam możliwość zmierzenia się z  testami, na które natrafiłam w Internecie w okresie egzaminów maturalnych 2018.  Mam nadzieję, że je rozwiążecie, a co ważniejsze  pochwalicie się uzyskanymi wynikami i podzielicie spostrzeżeniami, na temat ich poziomu trudności, poruszanych w nich zagadnień itd.  Jeśli się zgodzicie wykorzystam Wasze opinie  pisząc jeden z czterech planowanych tekstów o edukacji. 

piątek, 8 czerwca 2018

[Dyskusja] Zanim kupię kolejną książkę.... czyli o tym co ma wpływ na to jakie powieści trafiają do naszej biblioteczki

Obiecałam sobie, że pierwszy wpis, który opublikuję w czerwcu będzie wpisem zachęcającym do dyskusji. Tematu nie szukałam długo. Kilka dni temu chciałam kupić  w sklepie internetowym  Empik com  jedną książkę do swojej biblioteczki. W sekcji Zapisane na  później miałam pięć tytułów. Długo zastanawiałam się, który z nich wybrać. Ostatecznie nie kupiłam żadnej książki. Dlaczego ?  Z kilku powodów. Właśnie o nich chciałam dzisiaj podyskutować. A konkretniej o czynnikach, które mają wpływ na to czy  daną książkę kupujemy czy też nie. 
 źródło: pixbay. com 
Po pierwsze odpowiedź na trzy pytania : 
1. Czy nie ma innego sposobu zdobycia   tej konkretnej książki ? Może mogę  wypożyczyć ją  z biblioteki, pożyczyć od znajomych, lub podpowiedzieć jej tytuł, gdy ktoś zapyta o wymarzony prezent np na urodziny.  Blogerzy często próbują zdobyć nowości wydawnicze w ramach współpracy recenzenckiej jaką nawiązują z  portalami literackimi lub wydawnictwami.
2. Dlaczego tak bardzo chcę daną książkę przeczytać ? Powodów może być mnóstwo.  Chcę przeczytać, bo to książka ulubionego autora, bo mam na półce poprzednie/ kolejne części serii. Chcę ją mieć, bo to biografia sportowca/ muzyka/ aktora, którego szczególnie cenię.  A może dlatego, że  dziedzina, której dotyczy szczególnie mnie interesuje ? Można by tak wymieniać w nieskończoność, bo ilu ludzi tyle motywacji.  
3. Czy jeszcze kiedyś do tej książki zajrzę, czy ona mi się do czegoś przyda? Niektórzy lubią wracać do książek, które kiedyś czytali  inni niekoniecznie. Są też tacy, którzy powtórnie czytają tylko wybrane fragmenty.  Pozostali np. po zakończeniu lektury odkładają ją na półkę, wiedzą, że nigdy do niej nie wrócą, ale po prostu chcą mieć własny egzemplarz. Niektóre publikacje, a konkretniej informacje w nich zawarte mogą okazać się przydatne  w szkole, na uczelni, bądź w życiu codziennym  Mam tutaj na  myśli wszelkiego rodzaju poradniki lub np. książki dotyczące poprawnej polszczyzny, nauki języka obcego  historii  literatury, muzyki, filmu itd.  Do tej grupy zaliczam także encyklopedie, leksykony oraz słowniki.

wtorek, 29 maja 2018

Cykl Pogaduszki u Anne 18 - są jeszcze chętni do udziału w dyskusjach ?

Pamiętacie jeszcze  cykl  wpisów Pogaduszki u Anne 18  ? Jeśli tak świetnie, jeśli nie przypominam jaka  była jego idea .

Pogaduszki u Anne 18 to odbywający się raz na dwa miesiące panel dyskusyjny, w którym udział bierze od 3-5  osób w różnym wieku z czego jedna zgłasza się do niego sama nie znając tematu, którego będzie dotyczył. Pozostałych uczestników wybieram ja. Jako autorka bloga również biorę w nim udział w dyskusji, choć być może nie w każdej. 
Jak na razie w ramach cyklu opublikowanych zostało pięć wpisów 
Liczba uczestników każdej z dyskusji była różna. Dlaczego ? Po pierwsze dlatego, że nie zawsze  każda z trzech wybieranych przeze mnie osób odpowiadała pozytywnie na moje zaproszenie,  a niektórzy po prostu je ignorowali. Po drugie mało kto  chciał się zgłosić  nie znając tematu dyskusji, mimo iż mówiłam, że może zrezygnować z udziału po poznaniu tematu.

poniedziałek, 28 maja 2018

Blogowo- kulturalne podsumowanie maja

Mamy już końcówkę miesiąca, pora na podsumowanie. W maju wdrożyłam w życie kilka postanowień dotyczących swoich tekstów. Jednym z nich było trzymanie się zasady mniej znaczy więcej.  Nie wszystko co napisałam ujrzało światło dzienne.  Pewne rzeczy zostały napisane tylko do szuflady, a to co publikowałam starałam się dopracowywać jeszcze bardziej niż wcześniej. Jak zawsze  nie oddałam czytelnikom niczego, z czego nie byłabym zadowolona lub co nie byłoby w stu procentach zgodne z tym co i jak chciałam  przekazać. Miałam też małe blogowe radości i znalazłam sporo inspiracji, ale o tym później. Najpierw linki do tekstów. Tych, którzy  jeszcze ich nie czytali zapraszam do lektury i komentowania. 

Blog książkowy 
 źródło: pixbay. com 

piątek, 18 maja 2018

5 książek o języku polskim, które chcę przeczytać

W ostatnim czasie tworzę bardzo dużo różnych list. Listę rzeczy do zrobienia, tekstów do napisania,  filmów do obejrzenia książek do przeczytania itd.  Jak wiecie lubię poszerzać wiedzę i uczyć się nowych rzeczy. 

Chcąc być jeszcze lepszą blogerką, dziennikarką, po prostu  pisać lepiej. Chciałabym  przeczytać kilka książek, na temat poprawnej polszczyzny i zmian jakie zachodzą w naszym języku

 źródło: pixbay. com 

piątek, 4 maja 2018

Kolejny post gościnny tym razem na blogu o języku polskim

Dzisiaj przychodzę do Was z informacją , że od wczoraj na blogu Edukacja z pasją możecie przeczytać mój post gościnny.

czwartek, 3 maja 2018

Dobrych wywiadów nigdy dość czyli kilka interesujących i inspirujących rozmów do obejrzenia

Odkąd pamiętam uwielbiałam czytać i oglądać wywiady. Zawsze uważałam, że jeżeli rozmowa jest dobrze przeprowadzona, a dziennikarz kompetentny i przygotowany to można się dużo dowiedzieć o człowieku, który jest  jej bohaterem. Dlaczego ? Bo on sam z siebie  mówi wtedy rzeczy, których nie powiedziałby gdyby nie czuł się swobodnie. Czasem atmosfera wywiadu jest tak dobra, że gość zapomina iż to publiczna rozmowa. Zawsze zazdrościłam redaktorom takiego luzu połączonego z ogromnym profesjonalizmem. 
 
Jako, że w  lipcu zeszłego roku ukończyłam studia magisterskie mogę już mówić, że moim wyuczonym zawodem jest zawód dziennikarki.  Bo choć  kierunek, który studiowałam to Pedagogika to specjalnością jaką wybrałam była Edukacja medialna z elementami dziennikarstwa  Staram się mieć kontakt z zawodem na tyle na ile mogę. Bardzo dużo piszę , choć nie wszystkie teksty ujrzały światło dzienne. Niektóre wciąż czekają na publikację  ale są i takie, które tej publikacji nigdy się nie doczekają.  Dlaczego ? Bo od początku wiedziałam, że są pisane do szuflady.  O czym piszę ? O szeroko pojętej kulturzeWśród moich tekstów są recenzje filmowe, książkowe, newsy muzyczne, artykuły o tematyce literackiej, edukacyjnej, a nawet felietony.

W planach mam teksty o tematyce społecznej, ale to dopiero za jakiś czas. Jeśli w ogóle je opublikuję to w innym zakątku sieci. 
Oprócz tego, że piszę  oglądam także sporo wywiadów głównie tych z ludźmi  ze świata kultury.    Choć w ramach swoich studiów ukończyłam specjalność związaną z dziennikarstwem  to zasadniczo moim kierunkiem   była Pedagogika. Dlatego tematy dotyczące  szeroko pojętej edukacji zawsze były, są i będą mi bliskie. 

W dzisiejszym poście postanowiłam połączyć trzy obszary , które mnie interesują czyli dziennikarstwo  edukację i kulturę. W jaki sposób ? Poprzez pokazanie wywiadów z ciekawymi ludźmi, którzy tymi tematami się zajmują.

 źródło: pixbay. com

wtorek, 1 maja 2018

195. Paulina Mikuła Mówiąc inaczej czyli jak pisać i mówić żeby się nie pogubić

  • Wydawnictwo:  Flow Books
  • Rok wydania: 2016
  • Oprawa: Miękka  
  • Ilość stron: 285
  • Gatunek : Poradnik
Język polski-  teoretycznie wszystko o nim wiemy, bo używamy go na co dzień. Czy tak rzeczywiście jest  ? Oczywiście, że nie bo wszystkiego o języku, nawet ojczystym wiedzieć się nie da. On cały czas ewoluuje Na sklepowych półkach pojawiają się coraz to nowsze wydania  różnych słowników zawierające aktualne zasady pisowni, ortografii, wymowy czy też nowe słowa, które są zapożyczeniami z innych języków.  Pewne formy, które kiedyś były uznawane za błędne lub nawet nie istniały teraz są uznawane za poprawne lub dopuszczalne np. w języku potocznym. Rośnie też świadomość językowa  Polaków, którzy zwracają coraz większą uwagę nie tylko na to co, ale i jak mówią. Wciąż jednak  wielu z nas popełnia  błędy  i ma mnóstwo językowych wątpliwości.   W swojej książce stara się  je rozwiewać Paulina Mikuła autorka vloga Mówiąc inaczej

Absolwentka wydziału polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego od sześciu lat prowadzi kanał w serwisie Youtube, na którym odpowiada o języku. Pewnego dnia została zachęcona do tego, aby napisać książkę. Książkę, na którą bardzo wielu jej widzów i nie tylko czekało. Czy oczekiwanie się opłaciło ?  O tym później najpierw kilka słów o treści.   

Mówiąc inaczej to publikacja podzielona na dziewięć rozdziałów. Zaznaczyć trzeba, że nie jest to książka popularno- naukowa, nie zastąpi nam szkolnego podręcznika, ani słownika poprawnej polszczyzny. To  ciekawie napisany "poradnik". Paulina opowiada między innymi o zagadnieniach językowych lub zwrotach i konstrukcjach, z którymi Polacy mają największy problem oraz o tym do czego jest potrzebny język potoczny. Nie brakuje fragmentów poświęconych ortografii, interpunkcji, związkom frazeologicznym, regionalizmom, zapożyczeniom  oraz wulgaryzmom.

Autorka przypomina też o tym, że powinniśmy uważać na to, co i w jakim kontekście mówimy lub piszemy, ponieważ ktoś może nasze słowa zrozumieć zupełnie inaczej. To z kolei czasami prowadzi  do do zabawnych lub niekomfortowych sytuacji. Po raz kolejny ( wcześniej robiła to w swoich filmach) tłumaczy dlaczego nie należy używać takich konstrukcji jak : spadać w dół, cofać się do tyłu, fakt autentyczny, w każdym bądź razie, kogo to jest, tu pisze itp. Podaje przykłady, które pomogą zrozumieć, że  wziąć, włączać czy w cudzysłowie to jedyne poprawne formy. Ponadto wyjaśnia, że nie wszystko co wydaje się być błędem językowym rzeczywiście nim jest. Vlogerka mimo, że zdaje sobie sprawę z tego, że po książkę mogą sięgnąć  nie tylko jej widzowie, ale też inne osoby np. te z nieco starszego pokolenia nie boi się używać  języka potocznego czy nawet wulgaryzmów. Wie, że pisząc tak a nie inaczej dotrze do czytelnika bardziej niż gdyby postawiła na wypełniony niezrozumiałymi definicjami styl naukowy.

Największą zaletą recenzowanej książki jest to, że każdy znajdzie w niej taką językową informację, o której wcześniej nie miał pojęcia.  Podczas czytania można wyczuć, że autorka ma ogromny dystans  do zasad języka polskiego i tego co jest błędem a co nie, ale także do samej siebie. Nie chce być drugim Miodkiem, Markowskim czy Bralczykiem. Chce po prostu mówić o języku w sposób  przystępny, a zarazem interesujący dla odbiorcy. Jest to publikacja, którą dobrze się czyta, która zawiera sporo wartościowych informacji. Na pewno pomoże osobom, które chcą walczyć ze złymi językowymi nawykami, chcą mówić i pisać poprawnie. W książce  znalazło się także kilka ćwiczeń, które pozwolą poprawić dykcję. Poloniści ale nie tylko, jako materiały dydaktyczne mogą  wykorzystać umieszczone na końcu książki testy sprawdzające. Po stronie plusów należy zapisać także to, że najważniejsze zasady lub konstrukcje przy których najczęściej popełniamy błędy, zostały ujęte w ramki, które można wyciąć i np. przykleić w dogodnym dla nas miejscu. Wtedy też będziemy mogli do nich wracać bez konieczności zaglądania do książki. Co za tym idzie łatwiej je zapamiętamy. Pozycja poświęcona językowi  to dobry pomysł na prezent dla uczniów, którzy  na zakończenie roku szkolnego oprócz świadectwa z czerwonym paskiem dostają nagrodę rzeczową. Przy czym  tytuł  ten lepiej podarować gimnazjalistom lub licealistom, a nie uczniom szkoły podstawowej. Dlaczego ? Choćby dlatego, że  jest w nim sporo wulgaryzmów oraz słów zaczerpniętych z języka potocznego, a tych młodsze dzieci mogą nie zrozumieć. 
 
Omawiana dzisiaj pozycja literacka ma też kilka wad.  Po pierwsze zachwiane proporcje pomiędzy  fragmentami stricte językowymi, a przemyśleniami autorki. Tych drugich jest trochę za dużo. Owszem to jej książka i naturalne jest to, że wyraża swoje zdanie, ale gdyby tych refleksji było mniej mogłoby się pojawić więcej treści stricte językowych.  Po  drugie rozdziały poświęcone ortografii i interpunkcji powinny być zdecydowanie dłuższe.  Paulina tylko dotyka tematu, a szkoda. Ani słowa o odmianie nazwisk, z którą Polacy często mają problem. Można było choć wspomnieć o wyrazach, które mają  nie jedną, a dwie poprawne formy. Jest jeszcze kilka tematów, które nie zostały poruszone, a  mogłyby się pojawić. Być może  Mikuła nie chciała powtarzać treści zamieszczonych na kanale.   Ktoś czytając  ten fragment może powiedzieć : Przecież  dzięki temu  Paulina  ma materiał na kolejną książkę.  Coś w tym jest. Skoro o wadach mowa jeszcze mały kamyczek do ogródka wydawcy. W czym rzecz ? Otóż na okładce widnieją słowa Paulina Mikuła nauczycielka polskiego o jakiej zawsze marzyłeś.  Pierwsza część czyli imię i nazwisko się zgadza, ale dalsza już nie do końca. Nie chodzi  tylko o to, że autorka nie ukończyła specjalności nauczycielskiej . Raczej  o fakt, że w książce sama mówi, iż  nauczycielem się nie czuje i nigdy nie chciała nim być. Możesz  Drogi Czytelniku uznać ten zarzut za tak zwane szukanie dziury w całym i powiedzieć, że przecież to  jest hasło reklamowe, taki chwyt marketingowy. Jednak mimo wszystko jest to  też pewna niekonsekwencja. 

Odpowiadając na postawione wcześniej pytanie : Czy warto było czekać na tę książkę? Zdecydowanie tak.  Jest dobra, starannie przygotowana i przydatna. Warto ją zarekomendować. Komu ? Osobom szukającym sposobu na walkę z błędami popełnianymi w mowie i w piśmie, Paulina Mikuła udowadnia, że naszzyk nie jest taki straszny jak się nam czasami wydaje. Nie znasz kanału Mówiąc Inaczej ?  Nie szkodzi.  Śmiało możesz przeczytać tę pozycję. Autorka we wstępie opowiada  kim jest, skąd  w jej życiu Youtube i zamiłowanie do polszczyzny. Na kartach Mówiąc Inaczej znajdą coś dla siebie także ci, którzy język polski uwielbiają i nigdy nie mieli z nim problemów.  Mogą oni np przypomni sobie dlaczego mówimy  bierzemy coś na tapet, a nie na tapetę, poznać słowo lub sformułowanie, o którym  do tej pory nie słyszeli. Reasumując Debiut wydawniczy popularnej vlogerki jest udany, choć nie idealny, to wart polecenia.  Takich książek powinno powstawać więcej, bo polszczyzna  jest pełna  meandrów, które powinno się wyjaśniać przyjazny dla czytelnika sposób. 

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

23 Kwietnia Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich

23 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich.Święto to pojawiło się w kalendarzu w 1995 roku za sprawą UNESCO. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty Nauki i Kultury ustanowiła je w celu promocji czytelnictwa, edytorstwa oraz przypomnienia o ochronie własności intelektualnej i praw autorskich. 
 Wykonanie: Samanta Dryja- Zabielska Edukacja z pasją

czwartek, 12 kwietnia 2018

Książkowy zawrót głowy czyli jak nie zwariować od nowości i umiejętnie wybierać powieści, które się czyta

W podsumowaniu marca obiecałam wam teksty o tematyce literackiej. Dotrzymuję słowa oto pierwszy z nich. Opowiem o tym jak przez lata nauczyłam się umiejętnie wybierać sobie lektury i dlaczego nie czytam już praktycznie żadnych nowości wydawniczych. 

Od razu zaznaczam, że nie są to żadne złote rady ani coś co sprawdzi się u każdego czytelnika . Są to moje doświadczenia, przemyślenia i sposoby, które póki co działają.

czwartek, 5 kwietnia 2018

12 animacji do obejrzenia w 2018 roku

W marcowym poście o tematyce filmowej  prosiłam Was o polecanie w komentarzach tytułów wartych obejrzenia. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i czekam na kolejne. Część filmów widziałam, pozostałe planuję zobaczyć. Nikt nie polecił mi filmu animowanego z przesłaniem. Tak, więc sama wybrałam 12 produkcji  z tego gatunku, które polską premierę miały w 2017 lub na początku 2018 roku.
 źródło: pixbay

sobota, 31 marca 2018

Blogowo- kulturalne podsumowanie marca.

Blogowo marzec nie był udanym miesiącem. Zakładałam, że napiszę więcej tekstów niż w lutym, a napisałam jeszcze mniej.Miałam stworzyć dwie, a stworzyłam jedną recenzję filmową. Mogłabym tak wymieniać jeszcze trochę, ale nie będę. Dlaczego ? Bo mówi się trudno i cieszy się z tego co udało się w danym miesiącu napisać i zobaczyć. Co to było ? Zapraszam na podsumowanie. 

środa, 14 marca 2018

Pytanie do miłośników kina i nie tylko.

Dzisiaj przychodzę do Was z pytaniem związanym z filmami. Ostatnio oglądam ich bardzo dużo , często chodzę do kina. Zastanawiam się jakie ciekawe polskie i zagraniczne filmy będą miały swoją premierę do końca 2018 roku . Podpowiecie , polecicie coś ? A może jest wiele nieco starszych wartościowych filmów , które warto obejrzeć ? 
 źródło:pixbay

środa, 28 lutego 2018

Blogowo - kulturalne podsumowanie lutego.

Ostatni dzień lutego, pora, więc na podsumowanie.  Drugi miesiąc roku nie był dla mnie tak udany blogowo jakbym chciała.  Chyba trochę zaszalałam z planami. Chciałam napisać 35 tekstów. Ostatecznie stworzyłam tylko 13. Napisałam dwie z trzech planowanych recenzji filmowych, ale żadnej książkowej.  Powstało za to sporo tekstów o tematyce muzycznej. Zresztą zobaczcie sami. Zapraszam do czytania i komentowania.

piątek, 9 lutego 2018

80 książek, które muszę przeczytać

Niezawodna Klaudyna znowu mnie zainspirowała. Czym ? Wpisem 100 książek, które muszę przeczytać.
Zainspirowała do tego stopnia, że zaczęłam przeglądać swoje półki z książkami, książkowe listy życzeń oraz książki na wirtualnych półkach na portalu Lubimy czytać i postanowiłam stworzyć podobny choć nieco krótszy bo liczący 80 pozycji spis. 

źródło: pixbay

Na liście pojawi się trochę klasyki, kilka biografii, powieści ulubionych autorów i czytelnicze "wyrzuty sumienia" czyli książki, które od dawna obiecywałam sobie przeczytać oraz te, które jako humanistka , miłośniczka literatury po prostu powinnam znać.  Kolejność tytułów jest przypadkowa.