sobota, 30 grudnia 2017

Ostatni post w 2017 roku.

Rok 2017 był dla mnie bardzo pracowity i ważny. Skończyłam studia, a więc  zamknęłam  przynajmniej na razie okres edukacji akademickiej . Ten rok był dla mnie też czasem, kiedy zastanawiałam się czy nie zrezygnować z blogowania.  Nie miałam na niego ani czasu, ani pomysłu.
Zadawałam sobie pytanie  czy jeszcze warto, czy mam dla kogo pisać, czy kogoś jeszcze zainteresuje to o czym i jak pisze. Niby statystyki pokazywały, że ktoś tutaj zagląda, ale niewiele osób zostawiało po sobie ślad w postaci komentarza. Nie mówiąc już o ciekawych dyskusjach pod postami.  Miałam chwilę zwątpienia, ale postanowiłam, że nie porzucę bloga. Nadal będę prowadzić to miejsce. Zostaję , pod  tym samym adresem, z takim samym wyglądem strony i szeroko rozumianą tematyką kulturalną. 

Zostaję, bo  uwielbiam pisać i włożyłam w to miejsce dużo serca. Jednak wiem, że pewne projekty znikną  raz na zawsze. Jakie ? 

czwartek, 28 grudnia 2017

Blaski i cienie edukacji XXI wieku okiem Karoliny Jędrych

 Moim kolejnym gościem w edukacyjnym cyklu jest  Karolina Jędrych .  Nauczycielka języka polskiego oraz wykładowca akademicki. Pracuje w Zespole Ogólnokształcących Szkół  Społecznych Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Bytomiu oraz w Katedrze Dydaktyki Języka i Literatury Polskiej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Autorka bloga Lekcje Polskiego  













sobota, 23 grudnia 2017

Grudniowy rachunek sumienia czyli plany kontra rzeczywistość.

Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia przychodzę do Was z informacją co z publikowanej na początku miesiąca  listy zadań  
udało się już zrealizować. 
Fot. pixbay. com. 

środa, 6 grudnia 2017

Prezenty na Mikołajki- dawniej i dziś garść przemyśleń.

Rok temu o tej porze pisałam, że każdy może zostać Świętym Mikołajem 
Kto nie czytał, a ma ochotę podyskutować lub podzielić się swoją historią zapraszam do lektury. 
W tym roku będzie o mikołajkowych prezentach i tym jak zmieniło się podejście do nich. 
 źródło pixbay

niedziela, 3 grudnia 2017

10 rzeczy związanych z blogiem i nie tylko, które chcę zrobić jeszcze w tym roku

Listopad był najgorszym miesiącem w sześcioletniej historii bloga. Opublikowałam zaledwie dwa posty. Chociaż mam głowę pełną pomysłów i dużo wolnego czasu, ponieważ już nie studiuję to  totalnie zabrakło mi weny. Jednak  listopad już za mną , mamy nowy miesiąc i nowe rozdanie.

czwartek, 30 listopada 2017

O trzech kanałach z wywiadami słów kilka.

Dzisiaj opowiem o trzech kanałach w serwisie Youtube, na których można oglądać inspirujące wywiady z ludźmi kultury, sportu, nauki  czasem też Kościoła. 

sobota, 11 listopada 2017

Moje muzyczne teksty plus kilka słów wyjaśnienia.

Kochani Czytelnicy. To, że ostatnio jestem tutaj tak rzadko to moja świadoma decyzja. Nie chcę pisać czegoś na siłę . Zawsze starałam się oddawać w ręce czytelników teksty dopracowane, przemyślane i o czymś. Obecnie jestem na etapie blogowych przemyśleń. Szukam nowych inspiracji , pomysłu na to miejsce. Nie zamierzam kończyć z blogowaniem i recenzowaniem książek. Możecie być spokojni . Nadal czytam i piszę o książkach, ale trochę mniej.
 źródło: pixbay. com. 


Dokładnie miesiąc temu 11 października  minęło sześć lat od powstania mojego bloga. Kawał czasu.  Zastanawiam się dlaczego zapomniałam o tej rocznicy. O miesiąc za późno, ale chciałabym podziękować wszystkim osobom, które mnie w tym blogowaniu wspierały, wszystkim którzy ze mną przez te lata współpracowali oraz Wam - Czytelnikom, którzy tu zaglądacie i czytacie moje  teksty.  Dziękuję tak po prostu. 

Na tym blogu pojawiło się wiele projektów niezwiązanych z literaturą. Część z nich jak np. cykl Film i Telewizja nie będzie kontynuuowany , zresztą już dawno umarł śmiercią naturalną. Zastanawiam się też nad zamknięciem cyklu Na imię mi z powodu braku chętnych do udziału. 

Na publikację wciąż czekają dwa teksty gościnne , które już kilka miesięcy temu napisałam dla jednej z blogerek. Mam nadzieję, że w końcu będę mogła się nimi  pochwalić. 

Sama również obiecałam kilka tekstów innym  i słowa dotrzymam.  Będzie też recenzja tej oto książki. 

 oraz  jeszcze jeden tekst o tematyce literackiej.  

Zainteresowani ? Znakomicie.  Już niebawem zaspokoję Waszą ciekawość. 

Póki co zapraszam do zapoznania się z kilkoma tekstami o tematyce muzycznej, które ostatnio stworzyłam. 

Na koniec moja ulubiona piosenka ostatnich tygodni

Udanego dnia , fajnie, że  jesteście Anne 18.


środa, 25 października 2017

Co nieco o blogowych porządkach + pytania książkowe.

Dzisiaj pisze do Was  żeby zapytać o kilka rzeczy. 

Po pierwsze : Znacie jakieś nowe, ciekawe blogi o tematyce kulturalnej , edukacyjnej bądź takie, na których można znaleźć ciekawe inspiracje ? 

Ostatnio zrobiłam małe porządki na swojej liście czytelniczej. Usunęłam z niej kilka blogów, na których od dawna nie pojawiają się żadne posty, lub takie, których treść przestała mnie interesować. Chciałabym poznać jakieś nowe strony/ kanały na Youtube. Polecicie coś ?  Może sami niedawno odkryliście/ założyliście nowy blog ?

piątek, 13 października 2017

Znowu się chwalę... swoimi tekstami w innymi zakątku sieci.

Dzisiaj ponownie chcę zaprosić Was do przeczytania moich tekstów na portalu Be Good Art
 źródło: materiały prasowe
Jeśli ktoś tak jak ja chciałby współtworzyć portal Be Good Art zapraszam do kontaktu z Redakcją 
Jeśli ktoś decyduję się na współpracę z Be Good Art dostaje się  : 
  • Możliwość publikacji własnych tekstów
  • Możliwość uzyskania wejściówek na imprezy kulturalne
  • Materiały recenzenckie takie jak książki, płyty, gry
  • Możliwość przyuczenia się w zakresie social mediów, promocji
  • Miejsce, gdzie twórczość (własna )jest doceniana od handmade po pisanie czy rysowanie
  • Czas , w którym zdobywa sie doświadczenie dziennikarskie 
  • Referencje 
Ludzie z pasją i chęc do działania poszukiwani  
Zapraszam Was także  na mojego drugiego bloga O muzyce słów kilka  
Opublikowałam sporo nowych postów, może będzie wśród nich taki, który Was zainteresuje.  Jeśli chcecie być na bieżąco dodajcie O muzyce słów kilka do swojej listy czytelniczej. 
Na koniec jeszcze piosenka, która ostatnio  " siedzi mi w głowie". A  tekst jest fenomenalny.
Udanego dnia Anne 18. 
 

czwartek, 12 października 2017

O dwóch nowościach wydawnictwa Insignis słów kilka

źródło: materiały prasowe

Twój rok z bullet bookiem to przystępny poradnik, który nauczy cię, jak korzystać z tego spersonalizowanego systemu organizacji. Znajdziesz tu mnóstwo inspirujących wskazówek i twórcze ćwiczenia na każdy dzień roku, których wykonanie zajmie ci nie więcej niż 365 sekund.

Twój własny bullet book stanie się miejscem na zapisanie codziennych przypominajek i istotnych dat, twoich życiowych aspiracji, marzeń, planów i cennych wspomnień. Właściwie skomponowane listy idealnie dopasowane do twoich potrzeb sprawią, że już nigdy nie zapomnisz o ważnym spotkaniu i nie pominiesz żadnego zadania. Zacznij od wynotowania swoich tygodniowych i miesięcznych celów, specjalnymi symbolami oznacz ważne i długoterminowe zadania, a potem w cudownie prosty sposób monitoruj swoje postępy.

Zorganizuj się efektywnie i kreatywnie dzień po dniu!

 
David Sinden
Bullet Book
Bądź pięknie zorganizowana

Rewolucyjny system łączący dziennik, organizer i notes! David Sinden, autor światowego bestsellera The Little Book of Calm Colouring, tym razem stworzył piękną i praktyczną książeczkę, w której możesz zapisywać swoje projekty, cele i codzienne obowiązki, a potem śledzić swoje postępy w ich realizacji. Bullet Book to połączenie dziennika, organizera i notesu – to twórczy i efektywny system organizacyjny. Zacznij od zapisania w odpowiednim miejscu swoich tygodniowych i miesięcznych celów, specjalnymi symbolami oznacz ważne i długoterminowe zadania, a potem w cudow-nie prosty sposób monitoruj swoje postępy na przeznaczonych do tego stronach. Bullet Book to miejsce na zapisanie codziennych „przypominajek” i dat ważnych spotkań, ale także twoich życiowych aspiracji, marzeń i nadziei. Ta książka pozwoli ci zachować równowagę między określaniem celów krótko- i długo-terminowych, zachęci cię do tworzenia własnych kreatywnych list i podsunie ci mnóstwo inspirujących wskazówek.


  • planuj z prawdziwą przyjemnością 
  • osiągnij równowagę w życiu
  • monitoruj zadania
  • kontroluj harmonogram
  • realizuj cele i marzenia
  • zadbaj o zdrowe nawyki
  • żyj życiem, jakiego pragniesz

Premiera obu publikacji już 8 listopada. Skusicie się na którąś z nich ? Anne 18.
 

poniedziałek, 2 października 2017

Post, którego dawno nie było.

Na początek nowego miesiąca mam dla Was coś co ostatni raz pojawiło się tutaj w styczniu, a mianowicie stosik książkowy. 

piątek, 22 września 2017

Krótkie pytanie książkowe.

Dzisiaj mam pytanie dla tych, moli książkowych, którzy śledzą wszelkie premiery i nowości wydawnicze. 

poniedziałek, 18 września 2017

Anne 18 redaktorką Be Good Art czyli o moich tekstach w innym miejscu w sieci

Dzisiaj będzie coś  co robię bardzo rzadko. Mała autopromocja i odpowiedź dlaczego ostatnio trochę mniej mnie na blogu.  Od  jakiegoś czasu dużo więcej niż wcześniej piszę dla portalu Be Good Art 
Robię to  Non Profit, ale daje mi to coś czego nie można kupić za żadne pieniądze- ogromną radość, satysfakcję i możliwość szlifowania warsztatu dziennikarskiego.  Piszę o tym o czym zawsze chciałam pisać  czyli o szeroko pojętej kulturze. Póki co moje teksty pojawiają się w dziale Literatura i Muzyka. Ale  kto wie ? Może stworzę coś do sekcji Film i Lifestyle.  Czas pokaże.  Zapraszam Was do odwiedzania portalu


Poniżej zamieszczam linki do swoich najnowszych artykułów. Jeśli macie ochotę przeczytać- zapraszam. 

wtorek, 12 września 2017

O moim bziku na punkcie poprawności językowej.

Dzisiaj będzie o czymś o czym już dawno miałam napisać. O moim bziku na punkcie poprawnego pisania i wypowiadania się. Odkąd pamiętam zawsze starałem się mówić tak zwaną polszczyzną wzorcową. Oczywiście jak każdy używałam i nadal  często używam  języka potocznego, bo on niekiedy ułatwia komunikację i  po prostu jest potrzebny.  Jednak zawsze było i jest dla mnie ważne nie tylko to co , a i jak mówię bądź piszę. 
 źródło: Pixbay

poniedziałek, 4 września 2017

Edukacja XXI wieku blaski i cienie , progi i bariery okiem Zakręconego Belfra.

W dniu rozpoczęcia roku szkolnego czas na kolejną odsłonę cyklu poświęconego edukacji. 
Tym razem moim gościem jest Joanna Krzemińska autorka bloga Zakręcony belfer 
Absolwentka Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Nauczyciel języka polskiego oraz terapeuta z zakresu terapii pedagogicznej. Od dziesięciu lat związana ze Szkołami MIKRON w Łodzi.  Pomysłodawca i koordynator Konkursu Filmowego "Lektury w kadrze" oraz Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego " Baśnie naturalnie". Inicjatorka projektu " Stworzeni z wyobraźni" oraz innych projektów rozwijających zdolności językowe uczniów. Członkini grupy zrzeszającej kreatywnych nauczycieli " Superbelfrzy". Kobieta wyznająca zasadę, że dzień bez szalonego pomysłu jest dniem straconym. 

sobota, 26 sierpnia 2017

Cykl Na imię mi # 10 Ciekawostki o imionach.

W dziesiątej odsłonie cyklu Na imię mi mam dla Was coś innego niż zwykle. Nie będzie wywiadu z kobietą noszącą nietypowe imię ani opowieści o tym skąd pomysł na jego nadanie. Tym razem będzie film.  Stworzyła go Paulina Mikuła, która od czterech lat prowadzi kanał Mówiąc Inaczej.

Z nagrania zatytułowanego Czy wiesz co znaczy Twoje imię?  dowiecie się między innymi : 
  • Kto wymyślił imię Grażyna
  • Co oznaczają imiona Alfred i Barbara 
  • Od  czego pochodzi imię Sylwester 
  • Czegoś ciekawego o nietypowym imieniu na literę A 
 

I jak podobało się ? Znacie osoby noszące imiona o których mówi  Paulina, a  może macie w pamięci jakąś  ciekawą historię dotyczącą nietypowego imienia ? Czekam na Wasze komentarze.

Udanego dnia, Anne 18.
 

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

O książkach, które kiedyś chciałam przeczytać ale straciłam na nie ochotę.

Książki - to one przez kilka pierwszych lat były głównym tematem tego bloga. Ostatnio zeszły na dalszy plan, ale od dzisiaj to się zmienia.  Do tematyki literackiej wracam tekstem dotyczącym powieści, które  kiedyś bardzo chciałam przeczytać, ale straciłam na nie ochotę. Jednak brak chęci to nie jedyny powód rezygnacji z przeczytania kilkudziesięciu książek. Jakie są pozostałe ?  Zapraszam do lektury. 
 źródło Pixbay.com

Faza na czytanie książek jednego autora minęła.
Każdy mol ksiązkowy wie, że są momenty kiedy ma się ochotę przeczytać wszystkie książki danego autora bądź autorki. Tak zwana  faza może być spowodowana choćby mnóstwem pozytywnych recenzji , na które natrafia się w Internecie. Odkąd prowadzę blog miałam dwie takie fazy. Pierwsza dotyczyła twórczości  Agnieszki Lingas- Łoniewskiej , druga książek Katarzyny Michalak. W obu przypadkach przeczytałam kilka  pozycji  tych Pań, jedną po drugiej. Jedne były lepsze, drugie gorsze, ale wszystkie zostały napisanie w podobnym stylu. Zbliżona tematyka i schematyczność fabuły w pewnej chwili  po prostu mnie się "przejadły".

Chociaż próbowałam na różne sposoby nie udało mi się danej książki zdobyć, więc w końcu odpuściłam

Takich powieści jest sporo należą do nich między innymi:

  • Lawendowy pokój Niny George
  • Ocal mnie od złego  Allomy Gilbert
  • Złączeni  Caroll Caselli
  • Nigdy i na zawsze Ann Brashes
  • Ukarana Vanessy Steel 
  • Czerń Miasta Lwa Lucy Lun 
  • Zakazana żona Vereny Weremuth
  • Dziesięcioletnia rozwódka  Ali Nadżud
  • Tatusiu proszę nie Stuarta Howarta
  • Skazana na piekło  Natalie Welsh 
  • Zakazana miłość Vered Morgan
  • Niewierna córka - Hannah Shah  
  • Zatoka o północy Diane Chamberlain   
  • Inne (w tym wiele książek Jodi Picoult i Erica Emmanuela Schmitta)
Stwierdziłam, że dana książka nie jest dla mnie, głównie ze względu na zbyt duży bagaż emocjonalny
Lubię prawdziwe lub oparte na faktach historie i tego nic nie zmieni. Jednak jestem też  bardzo wrażliwą  osobą, która o każdej takiej historii długo rozmyśla i mocno ją przeżywa. Dlatego postanowiłam nie czytać  już  książek  z serii  Skrzywdzone oraz  darować sobie kilka  powieści  autorstwa Casey Watson. Nie zamierzam już czytać tak wielu  książek, które zawierają niezwykle drastyczne opisy ludzkiego cierpienia.  Oto niektóre tytuły:
  •  Torturowana-   Jane Elliot
  • Wszystko pamiętam tatusiu  - Katie Matthews
  • Mali wźniowie - Casey Watson
  • Dziewczynka, która przestała mówić - Casey Watson
  • Mamusiu tatusiu, dlaczego mnie tak nienawidzicie-  Casey Watson
  • Krzyk o ratunek - Casey Watson  
  • Czarne dni małej Sally -  Sally East
Chęć przeczytania książki wynikała z tego, że darzę sympatią osobę, której ona dotyczy. 
W tym fragmencie wymienię biografie ulubionych wokalistów/ wokalistek Swego czasu chciałam wiedzieć o nich jak najwięcej, Potem stwierdziłam, że ta wiedza jednak nie jest mi do niczego potrzebna. Wystarczy fantastyczna muzyka, którą ci artyści  tworzyli lub nadal tworząZrezygnowałam z przeczytania następujących biografii : 
  •  Graficzna podróż - Ed Sheeran 
  •  Tyle słońca Anna Jantar Biografia
  • Dzień po dniu z muzyką Seweryna Krajewskiego  Ewa Derlatka  
Wieczne rekomendacje i obietnice. 
Bardzo często powtarzałam  sobie :  Kiedyś na pewno to  przeczytam, ale wielu ze składanych samej sobie  czytelniczych obietnic do dzisiaj nie spełniłam. Jest szereg książek, które teoretycznie z racji humanistycznego wykształcenia czy po prostu zamiłowania do języka polskiego i  ambitnej literatury powinnam znać. Ale w praktyce jakoś mi z nimi nie po drodze. Póki co nie czuję się  z tego powodu źle i nie mam potrzeby "nadrabiana zaległości", ale kto wie może coś z tej klasyki przez duże K jednak przeczytam
 
Od dawna  nie sięgam po nowości wydawnicze chyba, że są to powieści ulubionych autorów lub takie, które mnie szczególnie zainteresują. Mam własną listę książek, które chcę przeczytać. Możecie ją znaleźć  tutaj
 
A Wy Drodzy Czytelnicy  macie takie książki, które kiedyś chcieliście przeczytać, ale z jakiś powodów straciliście na nie ochotę ? Może powinnam jednak dać szansę, którejś z wymienionych powieści, bo jest naprawdę wartościowa ?  Czekam na Wasze komentarze.
Anne 18