niedziela, 29 grudnia 2019

Ostatnie 12 miesięcy w liczbach czyli blogowo- kulturalne podsumowanie 2019 roku

Rok 2019 na blogu Książki Warte Przeczytania był inny niż wszystkie. Nie opublikowałam bowiem ani jednej recenzji książkowej, w ogóle mało pisałam o literaturze. Niewiele też czytałam.  Dzieliłam się za to różnymi inspirującymi materiałami i tekstami. Pokazywałam, że Youtube jest pełen nowych kanałów o tematyce kulturalnej i edukacyjnej.  Polecałam wartościowe miejsca w sieci oraz wpisy z innych blogów. Pisałam wtedy, kiedy uznałam, że mam coś wartościowego do przekazania.   Choć w 2019 roku miałam sporo wolnego czasu i mogłabym publikować posty dużo częściej nie robiłam tego. Dlaczego ? Bo  nie chciałam tworzyć niczego na siłę.  Moim celem było to żeby każdy mój tekst czy to post na blog książkowy, muzyczny czy artykuł  na portal Be Good Art był dopracowany i przemyślany.  Nie liczyła się dla mnie ilość tylko jakość tekstów, które pisałam i publikowałam.


źródło

niedziela, 22 grudnia 2019

Życzenia świąteczne 2019

Za dwa dni Wigilia. Pora już pomału kończyć świąteczne przygotowania i wypieki. Czas powoli odkładać na bok smartfony, telefony, wszystko inne co na co dzień nas rozprasza i często nie pozwala się wyciszyć, naprawdę odpocząć. Za dwa dni przy stole wszyscy będą składać sobie świąteczne życzenia. Ja składam je już dziś.

Drodzy Czytelnicy. Życzę Wam aby nadchodzące Święta Bożego Narodzenia były pełne spokoju, radości, ludzkiej życzliwości, dobroci oraz Bożej miłości. Niech ten wyjątkowy, bo jedyny w roku czas będzie czasem spędzonym z rodziną i z tymi którzy są dla Was ważni. Niech nikomu nie brakuje bratniej duszy i choć kilku chwil uśmiechu.  Pamiętajcie, że najpiękniejszym prezentem często jest po prostu nasza obecność.


Być może zabrzmi to górnolotnie, ale życzę Wam także abyście przez najbliższe dni wsłuchali się w siebie, w swoje potrzeby i pragnienia, znaleźli to czego w sobie szukacie. Być może jest to siła do działania, odwaga do realizacji marzeń, lub motywacja, aby wreszcie osiągnąć jakiś wyznaczony dawno temu cel.  Zastanówcie się co tak naprawdę daje Wam radość i życiowe spełnienie. 

Niech ten świąteczny czas będzie wypełniony szczęściem, rodzinnym ciepłem i pięknymi chwilami, które zostaną w pamięci na lata.  Niech to o czym marzycie otwarcie i skrycie się spełni. 

poniedziałek, 16 grudnia 2019

Grudniowa dawka inspiracji czyli materiały z dziedziny filmu i edukacji oraz interesujące wywiady i teksty warte przeczytania

Dzisiejszy post to kolejna dawka różnych bo blogowych, edukacyjnych i kulturalnych inspiracji.  Jest on podzielony na trzy części. 

W pierwszej znajdziecie cztery materiały.  Są kolejne odcinki programów Arleny Wit i Pauliny Mikuły. Pierwsza z nich opowiada o tym w jaki sposób  uczyła się języka angielskiego i  co sprawiło, że dziś mówi w nim płynnie.   W odcinku jest też mowa o różnicach w akcentach brytyjskim i amerykańskim oraz o tym czy... języka angielskiego można nauczyć się w szkole.   Z kolei Paulina  w najnowszym odcinku  swojego programu  Mówiąc Inaczej odnosi się do wyników plebiscytu Młodzieżowe Słowo  Roku 2019. 

Przyznam szczerze, że o ile z określeniem jesieniara kilka razy się spotkałam to słowa alternatywka i eluwina są dla mnie kompletną nowością.   Zresztą słów, które wygrywały w poprzednich latach również wcześniej nie słyszałam.

Ponadto  w tej części proponuję jeszcze wywiad z Dawidem Ogrodnikiem i sto trzeci odcinek programu Widzę Głosy. Tym razem o pracy w studio dubbingowym opowiada Julia Kamińska. 

Druga część wpisu zawiera dwa wywiady. Pierwszy to rozmowa Rafała Gębury (program 7 metrów pod ziemią) z Panią Kazimierą Jurewicz, która przeżyła zsyłkę na Sybir. Drugą rozmowę przeprowadził Łukasz Jakóbiak ( program 20 m2 Łukasza). Jego gościem była Ewa Liegman- prezes  Hospicjum " Pomorze Dzieciom" w Gdańsku.

Natomiast w ostatniej części posta znajdziecie linki do siedmiu wpisów z innych blogów.  Trzy z nich to inspiracje prezentowe. Pozostałe to teksty, które polecam wszystkim  blogerom,  ale  szczególnie tym którzy dążą do szeroko rozumianej profesjonalizacji swoich blogów.


I.  Filmy z kategorii  edukacja i film. 

piątek, 6 grudnia 2019

Trzy mikołajkowe wpisy z poprzednich lat i pytanie o zaangażowanie w przedświąteczne akcje charytatywne

6 grudnia 2019, w kalendarzu Mikołajki. Zapewne spodziewacie się kolejnego wpisu związanego z tym świętem. Takiego wpisu nie będzie.  Zamiast tego przypomnę " mikołajkowe" teksty z poprzednich lat i zapytam o Wasze zaangażowanie w przedświąteczne akcje charytatywne.

poniedziałek, 2 grudnia 2019

Lista 20 rzeczy do zrobienia w 2020 roku

Grudzień- zazwyczaj jest to miesiąc kiedy powoli zaczynamy podsumowywać mijający rok i snuć plany na kolejny. Zastanawiamy się ile z tego co planowaliśmy zrobić/ osiągnąć/ zobaczyć udało się zrealizować, a co wciąż czeka na odhaczenie na liście. Mole książkowe liczą przeczytane książki,  miłośnicy kina obejrzane filmy, a osoby marzące o schudnięciu zrzucone kilogramy.  Można by tak wymieniać jeszcze bardzo długo. Prawie każdy obiecuje sobie, że za rok zrobi, coś inaczej, lepiej, że nie popełni drugi raz tego samego błędu i np. zacznie bardziej  siebie dbać.

W grudniu i na początku stycznia blogosferę opanowują wpisy o następujących tytułach :
  • 100 rzeczy, które muszę zrobić w ..... roku
  • 50 planów na .....  rok
  • Lista 30 rzeczy, które na pewno zrobię w przyszłym  roku
  • W  nadchodzącym roku nauczę się .......... / zrobię........
  • Lista  rzeczy do zrobienia w ....... roku
Jako, że posiadanie konkretnych celów i stawianie sobie wyzwań motywuje mnie do działania postanowiłam wpisać się w ten trend planowania. 

Przedstawiam Wam krótką, bo ledwie  dwudziestopunktową listę rzeczy do zrobienia w 2020 roku. 


Wykonanie : Klaudyna Maciąg

piątek, 22 listopada 2019

Kącik Filmowy po raz czwarty. O kanale Kino w tubce i videorecenzjach Tomasza Raczka


Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji.

W czwartej odsłonie Kącika będzie o dwóch  niedawno odkrytych kanałach w serwisie Youtube o tematyce filmowej.

środa, 13 listopada 2019

Druga jesienna porcja materiałów z zakamarków Internetu. Co nie co o dubbingu, języku angielskim oraz... Q& A znanych youtuberów

Drodzy Czytelnicy po wpisie z cyklu Q& A przygotowałam  kolejną porcję ciekawych  filmów znalezionych w zakamarkach Internetu.  Czeka  Was prawdziwa mieszanka tematyczna. Będą cztery odcinki programu Arleny Witt Po Cudzemu  i Jarosław Boberek opowiadający o pracy w dubbingu.
 
Oprócz tego kolejna odsłona programu 7 metrów pod ziemią, a w niej wywiad ze strażakiem.  Na koniec Q& A od znanych Youtuberów. Łukasz Jakóbiak i Paulina Mikuła odpowiadają na pytania widzów.  Kilku,  kilkunasto lub kilkudziesięcio minutowe materiały.
 
Zapraszam do oglądania, bo wszystkie te  te są naprawdę  interesujące,  Warte obejrzenia od początku do końca.  W sam raz na jesienne popołudnia  lub wieczory.  Można się dowiedzieć mnóstwo  ciekawych rzeczy i poznać odpowiedzi na pytania , które nurtują wielu zaglądających na wspomniane kanały. 

Po obejrzeniu koniecznie podzielcie się wrażeniami. 

niedziela, 10 listopada 2019

Czytelnicy zasypali mnie pytaniami. Q& A o sporcie, językach obcych i książkach

Kiedy na początku listopada walcząc z przeziębieniem i leżąc w łóżku wpadłam na pomysł kolejnego Q& A nie przypuszczałam, że Wasze pytania zdominuje tematyka  nauki języków obcych.  Pytaliście też o kwestie związane z literaturą i sportem. Muszę przyznać, że niektóre z pytań mocno mnie zaskoczyły.  Jednak odpowiem na wszystkie, bo są bardzo ciekawe.

Bez zbędnej zwłoki przechodzę do odpowiedzi na Wasze pytania. 

wtorek, 5 listopada 2019

Trzecie i ostatnie w 2019 roku Q & A

Drodzy Czytelnicy. Jako, że dwie poprzednie odsłony akcji Q&A czyli pytania i odpowiedzi  przypadły Wam do gustu dziś ogłaszam trzecią, ostatnią w 2019 roku. 

Ponownie możecie zapytać mnie o kwestie związane z tematyką bloga czyli : 
  • Literaturą
  • Filmem
  • Nauką języków obcych
  • Szeroko rozumianą kulturą i edukacją. 

czwartek, 31 października 2019

Książki- dlaczego niektórych z nich nie skończyłam czytać

Po serii wpisów o tematyce filmowej dzisiaj będzie o książkach. Jak dotąd w 2019 roku przeczytałam ich niewiele bo zaledwie dziesięć. Nie wynika to z braku czasu.  Powody są dwa. Po pierwsze ostatnio bardziej pochłaniają mnie inne dziedziny kultury czyli muzyka i film. Po drugie wiele książek jakie mam na swojej półce zaczęłam czytać, ale nie dokończyłam lektury.

wtorek, 29 października 2019

Film o miłości do Boga, ludzi, przebaczeniu i poszukiwaniu siebie. Boże Ciało arcydzieło Jana Komasy

  • Reżyseria: Jan Komasa
  • Scenariusz: Mateusz Pacewicz
  • Produkcja: Polska
  • Premiera: 11.10.2019 ( Polska), 2.09.2019 (Świat).
  • Czas trwania: 115 minut
  • Gatunek: Dramat obyczajowy
  • Ocena: 10/10

O najnowszym filmie Jana Komasy Boże Ciało mówiło się dużo i dobrze na długo przed polską premierą. Produkcja ta była rewelacją 76 Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Wenecji. Zdobyła 10 nagród na 44 Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, między innymi za najlepszą reżyserię, scenariusz, drugoplanową rolę kobiecą, nagrodę publiczności, dziennikarzy oraz nagrodę specjalną Onetu. Krytycy zgodnie twierdzili się, że to właśnie film Komasy a nie Agnieszki Holland powinien dostać Złote Lwy. Dodatkowo później został on wybrany przez komisję Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej na polskiego kandydata do Oscara w kategorii Najlepszy międzynarodowy film fabularny. To wszystko sprawia, że widz ma prawo iść do kina z ogromnymi oczekiwaniami. Może spodziewać się czegoś niezwykłego, nietuzinkowego, arcydzieła. Co tym razem proponuje twórca Sali Samobójców i Miasta 44 ? Czy rzeczywiście jego kolejny film jest tak dobry, dojrzały jak głoszą recenzje zarówno krytyków filmowych. jak i widzów?

Główny bohater Bożego Ciała to dwudziestoletni Daniel (Bartosz Bielenia).
Chłopak otrzymuje zwolnienie warunkowe w poprawczaku. Ma wyjechać na drugi koniec Polski, aby pracować w tartaku i spróbować zbudować życie na nowo. Zamiast tego marzy mu się seminarium, założenie sutanny i pełnienie posługi kapłańskiej. Od kapelana w poprawczaku księdza Tomasza (Łukasz Simlat) słyszy twarde i zdecydowane słowa: Żadne seminarium nie przyjmie Cię z wyrokiem. Marzeń jednak nie porzuca. Zamiast do stolarni, trafia do małej podkarpackiej wioski. Wchodzi do tamtejszego Kościoła i w rozmowie podaje się za księdza. Jako że tamtejszy proboszcz (Zdzisław Wardejn) ma problemy, chłopak po krótkiej rozmowie z nim dostaje propozycję przejęcia jego obowiązków i zostania w parafii na kilka dni. Młody mężczyzna wiedząc, że już raz skłamał i nie może się wycofać, przyjmuje propozycję i brnie w kolejne kłamstwa. Naśladując swojego duchowego przewodnika, zaczyna odprawiać msze święte, spowiadać, głosić kazania, rozmawiać z mieszkańcami. Wchodzi w skonfliktowaną społeczność wiejską, która przeżyła ogromną traumę i do tej pory nie pogodziła się ze śmiercią siedmiu młodych osób - ofiar wypadku samochodowego. Niekonwencjonalne metody ewangelizacji młodego duchownego budzą kontrowersje, a mimo to ludzie do niego lgną szukając pomocy i pocieszenia. On sam robi to co uważa za słuszne, ale też wie, że musi być ostrożny. Tym bardziej, że na jego drodze pojawia się „Pinczer„ - kolega z poprawczaka (Tomasz Ziętek). Dawny znajomy wie, że ks. Tomasz to tak naprawdę Daniel, który w seminarium nie spędził ani minuty. Dodatkowo Marta (Eliza Rycembel) córka kościelnej (Aleksandra Konieczna) również zaczyna wątpić w duchowość chłopaka. On wie, że każda minuta tkwienia w kłamstwie może doprowadzić do powrotu do dawnego życia. Nie rezygnuje, bo chce pomóc, dokończyć to co zaczął, zrobić coś czego nie zrobił proboszcz, - pojednać skłóconą grupę ludzi i przywrócić pamięć tragicznie zmarłym ofiarom i sprawcy.
źródło 
Napisać o tym filmie, że jest najbardziej dojrzały w dorobku Komasy, że jest pełen kontrowersyjnych scen, ale zmusza do refleksji to tak jakby nic nie napisać. To film o miłości człowieka do Boga, do ludzi, wyciąganiu ręki na zgodę. Pojawia się w nim niewiele wątków, ale za to sporo niełatwych tematów takich jak choćby skomplikowana duchowość młodych ludzi, ich stosunek do wiary, ostracyzm społeczny.Tu jak na dłoni widać jak łatwo nam ludziom łatwo w dzisiejszych czasach kogoś skreślić, pozbawić godności czy postawić na kimś krzyżyk. A przecież prawie wszyscy uważają się za katolików. Ten film nie tyle wzrusza co porusza widza. Jest do bólu szczery. Po jego obejrzeniu potrzeba czasu by ochłonąć, zebrać myśli. Dopiero potem można wyrażać swoją opnie. To jedna z tych produkcji o, których można dyskutować godzinami i, o której można mówić w samych superlatywach.
 
Boże Ciało ma naprawdę wiele atutów. Jednak najważniejsze z nich to fenomenalna obsada, wybitna gra aktorska, uniwersalność, szczerość i prostota scenariusza.Są i będą tacy którzy powiedzą, że to One Man Show, że odtwórca głównej roli skradł film dla siebie, ale to nieprawda. Absolutnie wszyscy aktorzy na drugim planie wypadają genialnie. Nieważne czy pojawiają się na kilka czy kilkanaście scen i tak się ich zapamiętuje. Każdy ma swoje pięć minut, zaczynając od księdza Tomasza, poprzez wójta  (Leszek Lichota) a kończąc na wdowie po jednej z ofiar granej przez Barbarę Kurzaj. Pisząc o fenomenalnej grze aktorskiej mam na myśli nie tylko grę głosem, ale też gestem, twarzą, spojrzeniem. Wszystko ma znaczenie. To jak młody, znany dotychczas głównie z teatralnych desek Bielenia potrafił zbudować postać i z nastolatka z poprawczaka przeistoczyć się w nieidealnego księdza - mistrzostwo. Jednak nie można przemilczeć i nie docenić kreacji Elizy Rycembel i Aleksandry Koniecznej- obie zamieniają swoje role w złoto niczym mitologiczny Midas. Siłą tego dzieła jest współpraca na linii reżyser – scenarzysta. Widać, że panowie świetnie się dogadywali. Dzięki wiarygodnym dialogom napisanym przez Pacewicza prawie każda scena może być przyczynkiem do dyskusji, bądź przedmiotem analizy np. psychologicznej.

piątek, 25 października 2019

Małe grzeszki , tajemnice i polska mentalność. ( Nie) znajomi Tadeusza Śliwy czyli włoski hit w rodzimym wydaniu

  • Scenariusz : Katarzyna Sarnowska, Tadeusz Śliwa
  • Reżyseria:Tadeusz Śliwa
  • Produkcja: Polska
  • Premiera: 27.09. 2019 
  •  Czas trwania: 103 minuty
  • Gatunek: Dramat . Komedia 
  • Ocena: 9/10
Wielu miłośników kina i nie tylko kiedy usłyszało, że powstanie polska wersja włoskiego filmu Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie z 2016 roku mogło zadawać sobie pytanie : Po co kolejny remake ? Przecież jest ich już kilkanaście, nie warto kopiować czegoś coś co już kiedyś zostało nakręcone i odniosło sukces. Owszem warto, bo każde państwo jest inne, inaczej patrzy się w nim na pewne sprawy. Trzeba tylko albo, aż umieć dostosować oryginalny scenariusz do realiów kraju, w jakim remake powstaje Polskim twórcom się to udało. Świetnie napisane dialogi, kapitalna obsada, skromna scenografia, producencki debiut Dawida Podsiadły, zakrojona na szeroką skalę kampania promocyjna i dobra praca realizatorów. To nie miało prawa się nie udać, to musiał być naprawdę dobry polski film. Zaznaczyć trzeba, że można go oglądać nawet nie znając pierwszej, włoskiej wersji. Czy jednak warto i z jakiego powodu ? Czy rzeczywiście wszystko zagrało tak jak trzeba?

poniedziałek, 14 października 2019

Nowość na blogu. Pierwsza odsłona Kącika Filmowego

Drodzy Czytelnicy. Dziś inauguruję na blogu zupełnie nowy cykl O jego stworzeniu myślałam już od stycznia 2019.  Jednak dopiero teraz zdecydowałam się na realizację  mojego pomysłu. Zachęciły mnie również pozytywne komentarze ze strony czytelników. Przed Wami  Kącik  Filmowy by Anne 18. 
 
Dlaczego postanowiłam stworzyć ten cykl ? W ostatnim czasie oglądam bardzo dużo filmów, sporo czytam o tej dziedzinie sztuki, coraz częściej rozmawiam o filmach z innymi i piszę recenzje filmowe.

Kącik Filmowy powstał, ponieważ chcę się rozwijać jako  blogerka i dziennikarka. Chcę mieć  na  tym blogu przestrzeń do dyskusji o kolejnej gałęzi kultury jaką jest film.

Mam już na swoim koncie kilkanaście recenzji filmowych, które pisałam jeszcze podczas praktyk studenckich oraz już po studiach dla portalu Be Good Art.  Jednak ta materia wciąż jest dla mnie trochę nowa.  Nigdy nie chciałam być krytykiem filmowym ani filmoznawcą. Ten blog z dnia na dzień nie zmieni swojej tematyki i nie stanie się blogiem filmowym. Możecie  być spokojni.   Chcę po prostu  się rozwijać. Rozwój jest ważny i potrzebny.
 
Nie liczę, że zdobędę wielu nowych czytelników, nie wiem jak często będę publikować  tutaj recenzje filmowe, ale wiem, że na pewno będę to robić, bo chcę poszerzyć tematykę bloga i pokazać, że jest wiele świetnych polskich filmów wartych obejrzenia.  Bazą dla kącika będzie lista 25 polskich filmów, które muszę obejrzeć. ale nie tylko.

Zainteresowani ? Znakomicie. Zapraszam do dalszej lektury.

piątek, 11 października 2019

8 lat blogowania- wpis rocznicowy, który miał być krótki, ale chyba.... nie chyba na pewno jest co podsumowywać i za co dziękować

11 października 2019 - dziś mija dokładnie osiem lat istnienia  bloga Książki Warte Przeczytania. Osiem lat to bardzo długi blogowy staż. Jestem zadowolona, że tyle wytrwałam, bo wiele blogerek, na których strony zaglądałam na początku blogowej przygody już dawno zawiesiło swoją  aktywność lub na dobre zniknęło z blogosfery usuwając swoje strony. Osiem lat to bardzo dużo zarówno w blogowaniu jak i w życiu. 

Matura, pięć lat studiów, praktyki studenckie, w tym  między innymi w redakcji gazety  Do tego mnóstwo innych ważnych wydarzeń już po studiach. Cały czas blogowałam. Przez te lata napisałam setki, może nawet tysiące tekstów. Nie wiem od pewnego czasu już ich nie liczę. Dzięki blogowaniu nauczyłam się pisać lepiej i nabrałam trochę pewności siebie. Blogowanie było ze mną w latach młodości i będzie jeszcze długo.  To pasja, z której nie potrafiłabym zrezygnować. 

czwartek, 3 października 2019

25 polskich filmów, które muszę obejrzeć

Film-  dziedzina sztuki, która nigdy jakoś mocno mnie nie interesowała. Jednak na studiach licencjackich mając zajęcia takie jak choćby Wiedza o filmie musiałam być na bieżąco z tym co się dzieje w świecie kina. Śledziłam premiery kinowe, oglądałam gale finałowe Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, wiedziałam które polskie filmy nagradzano na rodzimych bądź zagranicznych festiwalach.  Obejrzałam kilka z tych ambitniejszych filmów między innymi nagrodzoną Oscarem Idę Pawła Pawlikowskiego.  Zaczęłam czytać więcej recenzji filmowych, śledziłam portale poświęcone  filmowi itd.  
źródło 
Na studiach magisterskich zainteresowanie filmem pozostało, choć trochę zmalało. Nadal sporo czytałam o filmach nagradzanych na festiwalach , ale już ich nie oglądałam, nie śledziłam dokonań aktorów czy reżyserów młodego pokolenia. Obecnie jestem na bieżąco jeśli chodzi o premiery filmowe. Jednak  mam spore zaległości w oglądaniu. Mam tu na myśli  przede wszystkim produkcje,  które zostały za coś nagrodzone.  Stworzyłam więc listę  dwudziestu pięciu polskich filmów, które  miały swoją premierę w latach 2017- 2019  i które muszę obejrzeć, aby przekonać się czy naprawdę są tak dobre bądź tak słabe jak piszą recenzenci. 

Lista zawiera zarówno filmy, które zostały dostrzeżone i docenione za granicą np. Twarz  Małgorzaty Szumowskiej czy Zimna Wojna Pawła Pawlikowskiego  jak i te, które zyskały uznanie  jury Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.  Znajdują się na niej przede wszystkim filmy z mocnym przekazem, ale są także komedie  romantyczne.   

Tyle słowem wstępu. Teraz już zapowiadana w tytule posta lista.
 Wykonanie: Klaudyna Maciąg Klaudyna Maciąg 
 

piątek, 27 września 2019

Pierwsza jesienna dawka internetowych inspiracji czyli co nie co ze świata kultury i edukacji

Drodzy Czytelnicy. Obiecałam Wam, że we wrześniu na blogu pojawi się kolejna dawka interesujących materiałów z różnych zakamarków Internetu.  Dotrzymuję słowa i publikuję kolejne mam nadzieję ciekawe materiały. 

Pokaże trzy kanały, które niedawno znalazłam w zakamarkach serwisu Youtube oraz dwa  najnowsze odcinki programu Arleny Witt  Po Cudzemu.  Zapraszam do oglądania i komentowania.


czwartek, 19 września 2019

Ostatnio Czytelnicy pytali mnie teraz ja pytam Czytelników

Drodzy Czytelnicy. W komentarzach pod ostatnim postem pisaliście, że  jest coraz więcej nowych blogów książkowych, choć ja myślę, że jest dokładnie odwrotnie.  Mam zatem  prośbę. Podajcie mi w komentarzach nazwy tychże blogów chętnie je poznam. 


wtorek, 10 września 2019

Odpowiam na kolejne Wasze pytania i zapowiadam to co niebawem pojawi się na blogu

Drodzy Czytelnicy. W ostatnich dniach po raz kolejny mogliście zadawać mi pytania. Dziś na nie odpowiem, ale nie tylko. Będzie też kilka słów o tym co niebawem pojawi się na blogu. Tyle słowem wstępu. Teraz przechodzę już do tego na co czekacie najbardziej czyli do odpowiedzi na pytania, które mi zadałyście.

czwartek, 5 września 2019

Znowu możecie mnie o coś zapytać czyli Q& A część druga

Drodzy Czytelnicy. Jako, że ostatnio  mieliście do mnie bardzo ciekawe pytania daję Wam możliwość zadawania kolejnych. Znów możecie pytać o to co związane jest z blogowaniem , dziennikarstwem, edukacją, kulturą, telewizją  i nauką języków obcych.  Jeżeli interesują Was kwestie związane z moim wykształceniem  chętnie o nich opowiem.


wtorek, 3 września 2019

Odpowiadam na pytania czytelniczek czyli o dziennikarstwie, psychologii, sporcie, książkach oraz blogowych początkach i zwątpieniach

Zgodnie z obietnicą publikuję dziś post,  w którym odpowiem na pytania jakie Wy- Czytelnicy mogliście mi zadawać przez ostatnie dni w komentarzach pod poprzednim wpisem. 

Bez zbędnej zwłoki przechodzę do sedna dzisiejszego posta  czyli odpowiedzi na Wasze pytania. Zapraszam do lektury .  Ostrzegam to będzie długi wpis.

piątek, 30 sierpnia 2019

Czytelnicy pytają a Anne 18 odpowie czyli Q& A na blogu Książki Warte Przeczytania

Drodzy Czytelnicy. Dziś daję Wam pewną możliwość. Otóż w komentarzach pod tym postem możecie zadawać mi pytania ,na które odpowiem w jednym z następnych wpisów.

poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Kącik blogowy # 16. Kolejna porcja blogowych polecanek od Anne 18

Mam dziś dla Was kolejną porcję blogów oraz wpisów wartych polecenia. Zapraszam do przeglądania.


1. Ale piękny świat- blog podróżniczy Doroty i Selima
Blog podróżniczy pełen fantastycznych zdjęć i relacji z podróży. Od samego patrzenia można się zachwycić. Zaglądajcie , bo jest co oglądać. 

2.Etuzjazjastycznie. pl żyj lepiej, ciekawej, mądrzej
Drugi blog Ani, którą znacie jako autorkę strony Myśli i słowa wiatrem niesione. Pisze na nim o kwestiach dotyczących kultury, samorozwoju, ale przede wszystkim o podróżach. Pokazuje piękno różnych zakątków Polski np. Rzeszowa czy Wrocławia, ale też Europy np. Madrytu.  

3. Pedagog pisze
Blog pełen inspiracji dla nauczycieli wychowania przedszkolnego, edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej oraz  wszystkich pracujących z dziećmi. Mnóstwo bezcennych informacji i materiałów znajdą tam nie tylko obecni, ale i przyszli pedagodzy.  Nowe przepisy obowiązujące w  placówkach takich jak przedszkole, żłobek czy klubik dziecięcy, pomoce dydaktyczne, wskazówki dla studentów , przemyślenia pedagoga z wieloletnim stażem. To wszystko i wiele więcej  dostępne na tym blogu. Jednym z lepszych o ile nie najlepszym o tematyce edukacyjnej jaki znam. 

Posty z innych blogów, które polecam
8 książek, które musisz przeczytać tego lata  
# 27 Fuertavertura 

Na dziś to wszystko.  Celowo powtórzę pytania postawione w poprzednim wpisie. Blogi o jakiej tematyce poza literacką / kulturalną czytacie najczęściej i dlaczego ? Jakich inspiracji szukacie w blogosferze ?

Czekam na Wasze odpowiedzi. Udanego dnia. Anne 18.  

poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Kącik blogowy # 15. Blogowe odkrycia ostatnich tygodni

W piętnastej odsłonie cyklu Kącik blogowy będzie jak sama nazwa wskazuje o blogach. Jakich ? Takich, na które natrafiłam lub które poznałam na nowo w ciągu kilku ostatnich tygodni. Zainteresowani ? Świetnie. Zapraszam zatem do dalszej lektury.

źródło

wtorek, 6 sierpnia 2019

Trzy wywiady, które trzeba zobaczyć, bo można się z nich czegoś nauczyć + informacja

Drodzy Czytelnicy.  Dziś pokaże Wam kolejne interesujące wywiady. Mam też ważną informację dotyczącą moich tekstów, które pisałam dla portalu Be Good Art, a , do których linki publikowałam w licznych wpisach na blogu.
źródło 
Po dłuższym zastanowieniu do dzisiejszego posta wybrałam trzy rozmowy z wyjątkowymi osobami, od których można się czegoś nauczyć.  1 sierpnia obchodziliśmy 75 rocznicę wybuchu  Powstania  Warszawskiego. Dlatego w najnowszym wpisie nie mogło zabraknąć wywiadów z tymi, którzy w powstaniu walczyli. Rozmów z dwoma kobietami, które  dzieląc się wspomnieniami dają nie tylko lekcję pokory, ale i historii. 

Trzecia i ostatnia rozmowa to blisko godzinny wywiad Łukasza Jakóbiaka z psychologiem, psychoterapeutą, coachem i pisarzem Wojciechem  Eichelbergerem.  Wszystkie rozmowy gorąco polecam.  Jest coś dla miłośników historii oraz osób , które interesują się psychologią i rozwojem osobistym.

sobota, 3 sierpnia 2019

Książki o moim ulubionym sporcie czyli o siatkówce

Drodzy Czytelnicy. Dzisiejszy post zainteresuje konkretną grupę osób -  kibiców siatkówki . Dlaczego o tym piszę ? Bo przedstawię kolejną listę książek. Tym razem właśnie związanych z siatkówką. Czy wśród moich czytelników , moli książkowych są kibice polskiej reprezentacji siatkarzy i siatkarek ?

Jeśli tak to poniższa lista książek związanych z tą dyscypliną sportu na pewno Was zainteresuje.

1. Edyta Kowalczyk, Jakub Radomski Ludzie ze złota 20 rozmów o tym jak zostaje się mistrzem.
2. Piotr Bąk Arkadiusz Gołaś Przerwana podróż - przeczytana
3. Andrzej Niemczyk, Marek Bobakowski  Życiowy tie break
4. Paweł Zagumny Życie to mecz  
5. Łukasz Kadziewicz Siatkówka i rock 'n" roll
6. Krzysztof Mecner, Grzegorz Wagner Kat Biografia Huberta Wagnera
7. Giba W punkt Autobiografia 

czwartek, 25 lipca 2019

[Dyskusja] Wakacje a uczestnictwo w życiu kulturalnym

Wciąż jeszcze trwa lipiec czyli pierwszy z dwóch wakacyjnych miesięcy. Jak wiadomo  nikt nie ma wakacji od życia w tym od obowiązków rodzinnych czy zawodowych.  Jednak dwa letnie miesiące sprawiają, że choćby z racji np. krótkich urlopów mamy  trochę więcej wolnego czasu niż zwykle. 

Niektórzy te wakacyjne dni wykorzystują na podróże inni na nadrabianie zaległości towarzyskich, a jeszcze inni po prostu odpoczywają w towarzystwie rodziny czy znajomych. 

Jest też grupa osób, dla których wakacje są czasem kiedy częściej sięgają po książkę, chodzą do kina, do teatru czy muzeum. Niektórzy zamiast siedzenia w domu wolą kino plenerowe, koncert  bądź aktywny wypoczynek połączony ze zwiedzaniem atrakcji turystycznych regionu, w którym mieszkają. 

Do której z grup zaliczacie się Wy- czytelnicy bloga Książki Warte Przeczytania  i dlaczego ? 
Ja zdecydowanie jestem domatorką, która  w domowym zaciszu lubi poczytać dobrą książkę posłuchać ulubionej muzyki czy obejrzeć mecz siatkówki czy też zawody w skokach narciarskich. Tak Drodzy Czytelnicy latem też  odbywają się konkursy.W przyszłym tygodniu wybieram się do kina na nowego Króla Lwa. Ktoś z Was już widział, jak wrażenia ? 



niedziela, 7 lipca 2019

Nowa porcja internetowych inspiracji.Tym razem coś dla tegorocznych maturzystów i wszystkich przyszłych studentów

Drodzy Czytelnicy. Przychodzę dziś do Was z kolejną porcją internetowych inspiracji. Jako, że tegoroczni maturzyści 4 lipca poznali wyniki egzaminu dojrzałości dzisiejszy tekst skierowany jest głównie do nich. Przygotowałam małą ściągę dla wszystkich  maturzystów i tych którzy w przyszłości zamierzają podjąć studia, ale nie wiedzą jeszcze jaki kierunek wybrać. 

Przygotowałam kilka filmów oraz linków do tekstów , które być może pomogą dokonać wyboru. Coś pokażą coś rozjaśnią w głowach, obalą pewne studenckie mity i stereotypy. 

Będą także linki do dwóch niezwykle interesujących kanałów na YouTube. Oczywiście są to kanały o tematyce studenckiej.  Maturzyści, studenci, i wszyscy zainteresowani. Oddaję w Wasze ręce to co uznałam za przydatne i wartościowe. Zapraszam do czytania, oglądania i komentowania. 

środa, 3 lipca 2019

Kącik blogowy # 14 Wyzwania czytelnicze- chwilowa moda czy zabawa nadal obecna w blogosferze ?

Wyzwania Czytelnicze. Blogowe zabawy, które w blogosferze książkowej obecne są od kilku dobrych lat. Zabawy, które swego czasu bardzo mnie wciągnęły i regularnie brałam w nich udział. Po pewnym czasie jednak z nich zrezygnowałam i nie zamierzam do nich wracać. Nie tylko dlatego, że  przez ostatnie lata  czytam zdecydowanie  mniej. Zrezygnowałam z  udziału w tych blogowych zabawach z dwóch powodów. 

Po pierwsze dlatego, że w pewnym momencie przestałam traktować je jak blogową zabawę. Podchodziłam do ich realizacji i ukończenia bardzo poważnie, chyba nawet zbyt poważnie. Czasami nawet miałam wyrzuty sumienia i pretensje do siebie o to, że nie udało mi się w jakimś miesiącu przeczytać tej czy innej pasującej do wyzwania książki.  Dziś wiem, że było to błędne myślenie. Drugi powód jest taki, że najzwyczajniej w świecie  wyzwania czytelnicze przestały mi sprawiać frajdę. Postanowiłam, więc, że nic na siłę i skończyłam z czytaniem książek pod wyzwaniowy klucz.  Może była to kwestia tego, że  stawałam się coraz starsza, a moje preferencje czytelnicze coraz mocniej się kształtowały.  Nie szukałam już " czytelniczych przygód" ani nie próbowałam zmuszać się do czytania gatunków, które do mnie nie przemawiały jak choćby kryminał, horror czy erotyk.

Piszę ten tekst, bo jestem ciekawa jak wyzwania czytelnicze wyglądają dzisiaj i ile ich jest w blogosferze. Ciekawi mnie też to czy Wasz stosunek do nich zmienił się na przestrzeni lat . Zanim zapytam o przyszłość mały wyzwaniowy wehikuł czasu. Zapraszam.

niedziela, 30 czerwca 2019

Recenzja, którą już dawno napisałam, opublikowałam, a której jeszcze Wam nie pokazałam

Drodzy Czytelnicy. W ostatni dzień czerwca 2019 roku  publikuję link do kolejnej już w tym roku recenzji filmowej. Recenzję tę napisałam pod koniec maja. Na portalu Be Good Art opublikowałam ją 5 czerwca. W sumie nie wiem dlaczego do tej pory Wam jej nie pokazałam, a myślę, że jest całkiem dobra.  Jak to mówią lepiej późno niż wcale.

O jaki film chodzi ? O trzecią część lubianej przez wielu Planety Singli z Agnieszką Wiedłochą i Maciejem Sthurem w rolach głównych. 

Twórcy stanęli na wysokości zadania i zaproponowali widzom komedię romantyczną na naprawdę dobrym poziomie.

czwartek, 20 czerwca 2019

Krótkie pytanie do czytelników o nowości w świecie blogosfery książkowej

Drodzy Czytelnicy. Jakiś czas temu pytałam Was o Książkowe nowości wydawnicze 2019 roku
Jeśli chcecie nadal możecie podawać swoje propozycje powieści wartych przeczytania. Dziś natomiast   mam kolejne pytanie. Jakie ? 

wtorek, 28 maja 2019

W historii bloga Książki Warte Przeczytania jest to post numer...... 600

Drodzy Czytelnicy. Post, który właśnie czytacie jest sześćsetnym w historii bloga Książki Warte Przeczytania. Długo zastanawiałam się o czym napisać w tym jubileuszowym wpisie. Na  podsumowania i podziękowania przyjdzie czas  za kilka miesięcy. W październiku minie  bowiem osiem lat odkąd założyłam tego bloga.  

Pomyślałam,  więc, że poświęcę ten post temu  co obecnie sprawia mi najwięcej blogowej radości. Tym czymś jest wyszukiwanie  w zasobach serwisu Youtube interesujących, inspirujących filmów  o tematyce kulturalnej, edukacyjnej i dzielenie się nimi z Czytelnikami. Często też na swoich ulubionych kanałach szukam wywiadów, z których mogę dowiedzieć się czegoś ciekawego o rozmówcach.

Zatem prezentuję  Wam kolejną porcję internetowych inspiracji. Będą filmy,  wpisy i z innych blogów oraz moje recenzje i pozostałe teksty o tematyce filmowej, które opublikowałam na łamach portalu Be Good Art. w ostatnich tygodniach. W tym między innymi tekst na temat aktorów młodzieżowych.

źródło

1. Co mówi o Tobie Twoje biurko? Polimaty 2 odc.5. Pewnych rzeczy, o których jest mowa w tym filmie się domyślałam, ale nie o wszystkim wiedziałam. Moje biurko zawsze jest  uporządkowane, a jak wyglądają Wasze i co się na nich znajduje ? 
 2. Słowa, których zapis może zdenerwować. Mówiąc Inaczej, odc. 130. Też jeżeli już używam tego słowa to mówię ta pufa, choć wiem, że nie jest to hiperpoprawna polszczyzna. 
 3.Które lekcje najwięcej mnie nauczyły ? 20 m2 Łukasza Q &A cz 1. Ciekawy materiał, Chcielibyście abym zorganizowała Q& A na blogu, Wy zadajecie pytania a ja odpowiadam w osobnym poście ?
 
4.Marek Niedźwiecki. Dlaczego rok '91 był jednym z najlepszych w historii muzyki rozrywkowej ? Maciej Orłoś przedstawia odc.36. Na co dzień nie słucham Trójki, ale ta rozmowa bardzo mnie zaciekawiła. Pan Marek powiedział w niej sporo mądrych rzeczy.
 5. Bollywood według Natalii Janoszek. KINOrozmowa.odc.21.  Wywiad nie tylko dla fanów bollywoodzkich produkcji.
6. Liceum, technikum czy zawodówka ? Ja okres nauki w liceum mam już dawno za sobą ( szkołę średnią wybierałam dziesięć lat temu).  Jednak umieszczam ten film, bo być może trafi na niego jakiś  tegoroczny absolwent gimnazjum bądź szkoły podstawowej szukający odpowiedzi na pytanie : Jaką  dalszą drogę kształcenia warto wybrać i dlaczego  ? Może  dla kogoś okaże się pomocny.

Wpisy z innych blogów które polecam :
BlogFirma – grupa dla tych, którzy myślą o blogowaniu na poważnie 
Jeśli chcecie traktować blogowanie nie tylko jako hobby, ale też uczynić z niego dodatkowe źródło dochodu polecam Wam ten post.
Znów przyjdzie maj, a z majem bzy…
Garść wiosennych przemyśleń o życiu. Warto przeczytać i chwilę pomyśleć o tym co napisała Asia.

Moje recenzje i inne teksty o tematyce filmowej: 
Tym popularnym prawie zawsze wstep wzbroniony a jeśli już to trzeba wybierać czyli aktor młodzieżowy a szkoła teatral
Twórcy, choć bardzo chcieli, nie przeskoczyli wysoko zawieszonej poprzeczki. Recenzja filmu Planeta Singli 2
Aktor – zawód dwóch N – tak samo niezwykły jak i niepewny
Kultowa komedia w nowej odsłonie. Miszmasz czyli Kogel Mogel 3, film z dobrymi aktorami, solidną porcją absurdu i odrobiną humoru

Zapraszam do czytania, oglądania, a na końcu dzielenia się swoją opinią. Dziękuję, że przeczytaliście choć część z tych sześciuset postów. Bo chyba nie ma czytelnika, który przeczytałby wszystkie. A może jest ? Jeśli tak niech da o tym znać w komentarzu. Mam nadzieję, że będziecie czytać  również kolejne. Udanego dnia Anne 18.