czwartek, 23 maja 2019

Coś obiecałam, więc słowa dotrzymuję i recenzję filmu prezentuję

W poprzednim poście obiecałam, że podzielę się z Wami recenzją pewnego polskiego filmu. Słowa dotrzymuję. Poniżej link do recenzji produkcji, która była długo oczekiwana i szeroko komentowana. Chodzi o film Miszmasz czyli Kogel Mogel 3.

fot. Filmweb

piątek, 17 maja 2019

Książkowe nowości wydawnicze 2019 czyli pytanie o to co warto przeczytać

W 2019 roku czytam bardzo niewiele. Na blogi recenzenckie , których w blogosferze jest coraz mniej zaglądam tylko kilka razy w tygodniu. W związku z tym nie śledzę już aż tak mocno nowości wydawniczych zarówno polskich jak i zagranicznych.   Oczywiście wiem, że nowe książki wydały np. Katarzyna Michalak czy Magdalena Witkiewicz. Wiem, że w Polsce nie ukazała się jeszcze żadna nowa książka autorstwa Cathy Glass czy Casey Watson. Bo to moje ulubione autorki.  Chociaż ten blog nosi nazwę Książki Warte Przeczytania  i to ja powinnam polecać Wam interesujące powieści to dziś proszę abyście to Wy coś mi polecili. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. 
 źródło

czwartek, 9 maja 2019

Po raz kolejny goszczę na czyimś blogu. Tym razem napisałam o....

Dziś  zapraszam Was do lektury kolejnego w mojej blogowej przygodzie tekstu gościnnego.  Napisałam go dla Ani, autorki bloga KinoŚwinka

źródło

piątek, 26 kwietnia 2019

Kulturalno- blogowy koktajl czyli interesujące filmy, teksty i blogowe pytanie do czytelników

Po raz kolejny przychodzę do Was z materiałami wartymi obejrzenia i pewnym blogowym pytaniem. Będzie coś z dziedziny edukacji, filmu, muzyki ale nie tylko. Zapraszam do czytania, oglądania i zostawiania po sobie śladu w postaci komentarza.

fot.pixbay com

wtorek, 23 kwietnia 2019

23 kwietnia Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich

Książki- chyba nikt nie prowadzi statystyk dotyczących tego ile ich napisano, ile wydano  czy ile przeczytano.  Trudno to zliczyć. Ciężko też powiedzieć ile jest powieści które oddano do bibliotek, zostały zniszczone, spalone lub trafiły na  Listę Ksiąg Zakazanych. Książki towarzyszą nam od tysięcy już lat. Dziś czyta się jej już nie tylko w wersji papierowej, ale także elektronicznej. W Internecie powstaje tysiące blogów, stron i portali internetowych poświęconych  literaturze.  Książka jak wiele innych dziedzin kultury  doczekała się swojego święta.  Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich obchodzimy właśnie dziś 23 kwietnia.

 Grafika Samanta Dryja Edukacja z pasją 

czwartek, 4 kwietnia 2019

Kącik blogowy # 13 Grupy na Facebooku i teksty przydatne dla blogerów

Pierwszy kwietniowy post to kolejna odsłona cyklu Kącik blogowy. Tym razem będzie o grupach na Facebooku, gdzie możecie pokazywać i promować swoje blogi. Oprócz tego dzielę się linkami do kilku tekstów, które przydadzą się zwłaszcza początkującym blogerom. Zapraszam do zaglądania, czytania oraz komentowania. Każdy ślad od Was jest dla mnie bardzo ważny.

czwartek, 21 marca 2019

Inspiracje edukacyjno- kulturalne na pierwszy dzień wiosny

W pierwszym dniu wiosny przygotowałam kilka inspiracji z różnych dziedzin. Będzie wywiad z pewną aktorką, będą filmiki ułatwiające naukę języka angielskiego oraz blogowe wpisy pełne cennych porad. Jakich? Zapraszam do dalszej części posta.

niedziela, 24 lutego 2019

Anne 18 zakamarki Internetu przeszukuje i wartościowe materiały znów serwuje

Pod koniec lutego przychodzę do Was z kolejną porcją kulturalno- edukacyjnych polecanek.  Znów będzie trochę o filmie, edukacji, literaturze i muzyce. Mam nadzieję, że  wybrane przeze mnie materiały okażą się interesujące i przydatne. Oglądajcie co chcecie, Dzielcie się swoimi inspiracjami i ulubionymi wpisami ostatnich dni/ tygodni/ miesięcy. Pokażcie, że Internet i blogosfera naprawdę mogą inspirować.

piątek, 8 lutego 2019

Miszmasz edukacyjno- kulturalny czyli kolejne wartosciowe filmy i nie tylko

Dawno nic dla Was nie napisałam. Doszłam do wniosku, że jeśli nie mam pomysłu na ciekawy i inspirujący wpis nie ma sensu publikować czegoś na siłę byleby tylko zwiększyć liczbę postów. Przez kilka tygodni  na swoich ulubionych kanałach w serwisie Youtube szukałam takich filmów, które mogłyby zainteresować nie tylko mnie, ale też innych. Chciałam aby były to materiały, z których można się czegoś nauczyć  i dowiedzieć, także o osobach znanych i lubianych.  To Wy Moi Czytelnicy musicie ocenić czy mi się to udało. Będzie co nie co o języku polskim, języku angielskim, literaturze, muzyce i filmie. Nie zabraknie także linków odsyłających do moich tekstów opublikowanych na łamach portalu Be Good Art. Zapraszam do lektury.

sobota, 12 stycznia 2019

Rok 2019 w polskiej kulturze. Macie jakieś plany czytelnicze, filmowe bądź muzyczne?

Drodzy Czytelnicy. Pierwszy post w 2019 roku będzie bardzo krótki.  Chciałam zapytać Was czy macie takie  książki, które koniecznie chcecie przeczytać, filmy, które chcecie obejrzeć w 2019 roku ? Może czekacie na jakąś premierę płytową ?