sobota, 21 listopada 2020

Inspiracje z serwisu Youtube i zasobów blogosfery- czyli internetowa edukacja, która naprawdę ma sens

Drodzy Czytelnicy. Dziś post z serii tych, które w tym roku lubię najbardziej czyli nowe inspiracje z zakamarków Internetu. Wpis będzie podzielony na dwie części. W pierwszej  znajdziecie kilka ciekawych materiałów z serwisu Youtube. W drugiej  zaś umieszczę linki do  trzech tekstów wartych przeczytania. 
 
Mam nadzieję, że znajdziecie wśród tych treści coś dla siebie i chętnie będziecie dyskutować o zaprezentowanych treściach.  Będą to  między innymi filmy z moich ulubionych kanałów edukacyjnych tj. Mówiąc Inaczej, Polimaty, Po Cudzemu, Kammel Czanel , Nauka to lubię  i nie tylko. Zapraszam do oglądania i czytania.
 
 
 
 źródło: pixbay com

środa, 18 listopada 2020

Literackie inspiracje od Was dla mnie czyli czytelnicy zdradzają co obecnie czytają

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie krótko i na temat.  W jednym z październikowych  postów pisałam o tym jakie książki chciałabym przeczytać w najbliższym czasie.  
 
Chcąc jeszcze nieco poszerzyć swoją listę pytam Was Co obecnie czytacie ? Co Waszym zdaniem obecnie jest warte przeczytania ? Sięgacie po nowości wydawnicze czy nadrabiacie czytelnicze  zaległości z poprzednich miesięcy bądź lat ?
 

 
 
Zauważyłam, że na przestrzeni ostatnich miesięcy na rynku pojawiło się kilka książek, których tematyka związana jest z pandemią koronawirusa. Np. Pandemia, Raport z frontu, Nadzwyczajni czy Oddział zakaźny. Czytaliście którąś z nich, macie w planach tego typu lekturę ? 

piątek, 13 listopada 2020

Kącik Filmowy #15. Ponownie post z filmowymi inspiracjami... tym razem tylko produkcje Netflixa


Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 

Drodzy Czytelnicy w piętnastej odsłonie Kącika Filmowego ponownie mam dla Was garść filmowych inspiracji.  Tytuły, o których zaraz opowiem to oryginalne produkcje Netflixa. Wśród nich będzie jedna komedia romantyczna oraz kilka filmów , które teoretycznie adresowane są do nastolatków, ale i gwarantuje, że i dorosły widz znajdzie w tych historiach coś co warto zapamiętać. 

niedziela, 8 listopada 2020

Kącik Filmowy #14. Kilka słów o filmach, które oglądałam w ostatnim czasie


Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 

Drodzy Czytelnicy. Od kilku tygodni koronawirusowa sytuacja robi się coraz bardziej dramatyczna. Znowu zaczyna obowiązywać niepisana zasada # Zostań w domu. Kina i instytucje kultury ponownie zostały zamknięte, dzieci uczą się zdalnie, więc przygotowałam kilka propozycji. filmowych.  Tym razem postawiłam na komedie romantyczne oraz kino familijne. 

Wszystkie produkcje , o których za chwilę napiszę są warte obejrzenia. Znajdziecie je w popularnych serwisach takich jak Netflix czy Youtube. Naprawdę warto, bo w tych pandemicznych czasach każdy potrzebuje odrobiny rozrywki. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie wśród tych propozycji. 

poniedziałek, 2 listopada 2020

Blogowe wspomnienia- czy często wracacie myślą do tekstów bądź projektów realizowanych w przeszłości ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym namówić Was na blogowe wspomnienia. Zapytać o to czy często wracacie wspomnieniami do tekstów pisanych kilka miesięcy bądź lat temu ? Zaglądacie do archiwum bloga, a może nawet zdarza Wam się edytować teksty po latach ze względu na literówki czy inne drobne błędy, które dostrzegacie po publikacji ? 

sobota, 24 października 2020

5 książek, które chciałabym przeczytać w najbliższym czasie

Drodzy Czytelnicy. Dziś będzie krótko i na temat. O czym ? O książkach, które chciałabym przeczytać w najbliższych miesiącach. Część z nich jest już na rynku, a pozostałe będą miały swoją premierę za jakiś czas.  Chciałabym żebyście zdradzili mi co sądzicie o tych tytułach i czy Waszym zdaniem rzeczywiście są warte przeczytania. 
 

fot. ilustracyjne pixbay
 
Na liście książek znajdzie się pięć tytułów

czwartek, 15 października 2020

Inspiracji nigdy dość- kolejne wartościowe filmy z zakamarków serwisu Youtube

Drodzy Czytelnicy. Wczoraj był Dzień Nauczyciela, więc dziś z małym opóźnieniem , ale przychodzę do Was z krótkim postem zawierającym dwa nagrania z serwisu Youtube o tematyce edukacyjnej.
 
Pierwszy to nowy odcinek cyklu  Jak działa człowiek realizowanego na kanale  doktora Tomasza Rożka.  Dowiecie się z niego co nieco o ludzkim mózgu. 
 
Drugi film pochodzi z kanału Mówiąc Inaczej. W sto sześćdziesiątym odcinku swojego programu Paulina Mikuła opowiada o słowach, które pomogą zwiększyć naszą elokwencję. Ściślej mówiąc bierze na tapet dwadzieścia  czasowników. Część zapewne jest Wam doskonale znana, inne mogą być zupełną nowością. Zapraszam do oglądania i komentowania. 

niedziela, 11 października 2020

9 lat blogowania- krótki wpis z podziękowaniami

11 października 2011- dokładnie dziewięć lat temu powstał ten blog. Powstał z pasji do literatury i dlatego, że po prostu lubiłam pisać. Powstał i choć miał różne momenty nadal istnieje i będzie istniał.  Chociaż przez te wszystkie lata wiele się na nim działo i sporo się w moim życiu wydarzyło to jedno pozostało niezmienne. Nadal czerpię z blogowania mnóstwo radości, nadal czuję, że się w tej materii rozwijam. O swoich blogowych początkach, kryzysach, sukcesach i porażkach pisałam już wiele w zeszłorocznym poście rocznicowym.  

Nie będę więc się powtarzać. Powiem tylko, że adres logo i nazwa bloga pozostają takie same. Po cichu liczę, że zaczną zaglądać do mnie nowi czytelnicy, a osoby, które czytają tego bloga od lat nadal będą to robić.  Pora na  najważniejszą część dzisiejszego posta. Podziękowania. 

poniedziałek, 5 października 2020

Kącik blogowy # 29 Blogowe porażki, coś co długo rozpamiętujecie czy coś o czym staracie się nie myśleć ?

Drodzy Czytelnicy. Dziś chciałabym Was zapytać o coś, o czym być może nie lubicie mówić. Tym czymś są blogowe porażki czyli np. Nie do końca udane teksty, niezrealizowane projekty, niezbyt udane współprace z wydawcami itd.  Jestem ciekawa czy rozpamiętujecie takie sytuacje czy traktujecie je raczej na zasadzie " Trudno było minęło idę dalej i wyciągam wnioski z tej porażki"?
 
 
 
Ja przyznam szczerze, że kiedyś dużo bardziej rozpamiętywałam każde blogowe niepowodzenie. Analizowałam swoje blogowe wybory i decyzje, które do tej umownej porażki doprowadziły. Miałam do siebie mnóstwo pretensji, że nie udało mi się zrobić czegoś co zaplanowałam lub komuś obiecałam. 
 
Nabierając blogowego doświadczenia nauczyłam się pewnych błędów unikać i zrozumiałam, że nie zawsze  wszystko musi być idealne byle było naprawdę "moje", nie na wszystko mam wpływ i mogę czasem się pomylić. Ma na swoim koncie parę blogowych porażek sprzed paru lat, ale wolę już o nich nie myśleć i starać się to co teraz robię na blogu robić jak najlepiej. Czy mi to wychodzi musicie ocenić już sami. 
 
Czego uczą blogowe porażki ? Na pewną są lekcją pokory, systematyczności w jakimś sensie motywują do samorozwoju.  Każde niepowodzenie jest po coś nawet to blogowe. Wiem, że to frazes, ale z własnego doświadczenia wiem, że jest prawdziwy. 
 

środa, 30 września 2020

Kącik Filmowy # 13 Dwa stosunkowo nowe i interesujące kanały w serwisie Youtube o tematyce filmowej

Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 

Drodzy Czytelnicy. W trzynastej, wcale nie pechowej odsłonie Kącika Filmowego będzie krótko i na temat. Opowiem Wam o dwóch kanałach o tematyce filmowej, które odkryłam w zakmarkach serwisu Youtube w ostatnich tygodniach.

Powiem zupełnie szczerze: Nie spodziewałam się, że aż tak mnie one zainteresują. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają. Zapraszam do dalszej lektury.