wtorek, 14 października 2014

168. Rebecca Donovan Powód by oddychać.

  • Tytuł oryginalny :Reason to Breathe
  • Tłumaczenie: Ernest Kacperski
  • Seria/Cykl wydawniczy : Oddechy tom 1
  • Wydawnictwo: Feeria Young
  • Rok wydania:2014
  • Oprawa: Miękka  
  • Ilość stron:496
  • Gatunek :Literatura piękna, Literatura młodzieżowa
''Moim sposobem na życie było trzymanie nerwów na wodzy, dławienie w sobie emocji i ich wypieranie''
Przemoc fizyczna i psychiczna -  temat trudny , delikatny i taki , który rzadko porusza się w literaturze zwłaszcza tej  dla młodzieży, To tabu postanowiła przełamać debiutująca amerykańska pisarka Rebecca Donovan. Czy podołała  wyzwaniu i wiarygodnie przedstawiła historię osoby  będącej ofiarą  i bojącej się przyznać do tego jak dalekie od normalności jest jej życie ? O tym za chwilę najpierw kilka słów na temat samej fabuły utworu . 
 „Dlaczego tu przyszło mi żyć? Znałam odpowiedź. To nie był wybór, tylko konieczność. Nie miałam dokąd pójść, a oni nie mogli odwrócić się do mnie plecami. Byli moją jedyną rodziną, za co jednak nie mogłam być wdzięczna losowi.”
Bohaterką jest szesnastoletnia Emily Thomas,  choć wszyscy mówią na nią Emma. Dziewczyna nie miała łatwego dzieciństwa. Jej ojciec zginał , a matka, której najlepszym przyjacielem był alkohol  nie potrafiła należycie wywiązać się ze swoich obowiązków. Dziecko trafiło więc pod opieką wujostwa.Ciotki Carol i wuja George'a  mających dwójkę własnych dzieci. Na pozór  tworzą oni  idealną rodzinę , ale rzeczywistość jest zupełnie inna. Niezrównoważona psychicznie kobieta znęca się nad Emmą, bije ją , wykorzystuje, krzywdzi , rzuca w jej kierunku obelgi,  nie cofa się przed niczym. Co na sama zainteresowana? Nastolatka stara się nie wchodzić nikomu w drogę, być niewidzialna. Jest wzorową uczennicą , odnosi sukcesy w sporcie i uczęszcza na wszystkie możliwe zajęcia dodatkowe. Ma tylko jeden cel : zdobyć stypendium, dostać się na studia i uciec z piekła, które zgotowała jej Carol. Odlicza dni do zakończenia roku szkolnego, prawie nikogo nie informuje o tym co dzieje się za zamkniętymi drzwiami jej domu. Choć cierpi robi to w ukryciu, wie, że milczenie to najgorsze rozwiązanie. Jednak ma też świadomość tego, że jeśli coś powie kuzynostwo  może zostać zabrane przez opiekę społeczną.  Chcąc je chronić nie robi nic by sobie pomóc. Jej sekret zna jedynie najlepsza przyjaciółka. Nikt więcej . Pewnego dnia na horyzoncie  pojawia się nowy uczeń Evan . Chłopak od razu zwraca uwagę na skrytą , nieśmiałą dziewczynę i chce się do niej zbliżyć. Ona  z obawy przed tym, że jej tajemnica wyjdzie na jaw, a siniaki i blizny zostaną zauważone  początkowo w ogóle nie chce z nim rozmawiać a potem mówi, że mogą być tylko przyjaciółmi. Czy zmieni zdanie i pozwoli , aby jej życiu pojawiła się nie tylko nauka, ale i miłość ? Czy nowy bohater pozna prawdę i wyrwie dziewczynę z tego koszmaru ? 
''Nikt nie chciał się specjalnie ze mną zadawać, więc trzymałam się z boku. Tak miało być bezpieczniej i łatwiej. Jak do tego doszło, że Evan Matthews z dnia na dzień wywrócił mój stabilny świat?"
Powód by oddychać to książka, która trylogię tak więc czytelnik nie pozna w niej zakończenia całej historii. Finał pierwszego tomu sprawia, że z miejsca chce się sięgnąć po kolejną część (na, której polskie wydanie trzeba poczekać aż do wiosny 2015!). Są to jakby dwie opowieści w jednej . Historia dorastającej dziewczyny i jej pierwszej miłości, oraz brutalny obraz przemocy w rodzinie . Główna postać u jednych może wzbudzić sympatię ( ze względu na swój silny charakter  ), a drugich nieco irytować ( dlatego, że  pozostała bierna , wciąż myśląc tylko o innych , a zapominając o tym, że ona sama również ma tu coś do powiedzenia i może o siebie zawalczyć). Ta powieść wstrząsa czytelnikiem i powoduje, że  po zakończeniu lektury  trudno jest zebrać myśli. Na usta cisną się pytania Jak można tak traktować drugiego człowieka ? Dlaczego  wuj bohaterki , który doskonale wiedział co się dzieje nie powstrzymał żony ?  Dlaczego nie zrobił nic, aby zapobiec dalszym cierpieniom ? Gdzie  byli nauczyciele, którzy choć w końcu coś zauważyli  nie zareagowali tak jak powinni? Opisy tortur, które serwowała dziewczynie ciotka są tak przerażające i realistyczne, że czytając  człowiek czuje się jakby stał gdzieś w pobliżu i obserwował  całą scenę  z ukrycia. Autorka nie szczędzi wykreowanej przez siebie postaci  bólu  i stawia na jej drodze kolejne przeszkody. Czy uda się je wszystkie pokonać ? 
„Wolę zachować niesamowite wspomnienia z tych kilku dni spędzonych razem, niż nie mieć ich w ogóle. Mimo świadomości, że ten czas już się nie powtórzy"
Pierwsza powieść  Donovan ma swoje plusy i minusy. Do tych pierwszych  można zaliczyć tematykę utworu,  język i styl  jakim posługuje się pisarka ( jest on przystępny i łatwy odbiorze), postać Evana ( chłopak  troskliwy , opiekuńczy, ale jak każdy popełnia błędy),oraz wątek miłosny( uczucie, które rozkwita między nastolatkami jest  szczere i naturalne). Po stronie tych drugich należy zapisać  pewne niedociągnięcia i mankamenty jak choćby to, że czytelnik nie dowiaduje się co zrobić, aby pomóc osobie takiej  jak Emma. Nie otrzymuje żadnych wskazówek. 
„W rozrachunku między miłością a stratą to miłość popychała mnie do walki o to, by... oddychać.”
Prezentowana dziś pozycja literacka traktuje o przemocy, przyjaźni i miłości. To ostatnie uczucie jest kołem ratunkowym, czymś co daje chwilę oddechu i nadzieję, że   piekło wkrótce się skończy . Ono dodaje siły by przetrwać te najcięższe momenty,  zacisnąć zęby i walczyć. Walczyć nie tylko o siebie , ale też o  kogoś kogo się naprawdę kocha i o  upragnione szczęście, które ten ktoś może dać. Książka nie jest idealna, ale wśród nastoletnich czytelników może zrobić furorę . A dorośli ? Jak na nich podziała ten utwór ? Być może  wzruszy, przerazi, chwyci za serce , ale przede wszystkim sprawi, że usłyszą oni głos dziecka wołającego o pomoc.Może  zapali się im czerwona lampka i zaczną  dostrzegać więcej? Ty Drogi Czytelniku też bacznie się rozejrzyj . Być może tuż obok Ciebie jest osoba taka jak Emily, która coś ukrywa lub kogoś się boi ? Zareaguj zanim będzie za późno . To nic nie kosztuje, a może zmienić czyjeś życie na lepsze. 

Źródło cytatów : 

Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Feeria Young. 
Książka zaliczana do wyzwania 52 książki 2014.













 
 






 






 
 

 



 

poniedziałek, 13 października 2014

167. Teresa Monika Rudzka Zawsze będę Cię kochać.

  • Wydawnictwo : Mira
  • Rok wydania : 2014
  • Oprawa: Miękka
  • Ilość stron:366
  • Gatunek:  Literatura piękna, Powieść obyczajowa
"Żywia czyli powieściowa Anastazja Bojanowa- Montgomery to realna postać, podobnie jak jej losy. Prawdziwe są e- maile, które do niej pisałam i nadal piszę. Dodałam tylko kilka zmyślonych historii starając się, aby były kompatybilne z fabułą"
Teresa Monika Rudzka - dziennikarka pisząca dla kobiecych magazynów. Na swoim koncie ma cztery powieści Bibliotekarki, Singielka, Kuzyneczki, oraz najnowszą Zawsze będę Cię kochać. Ta ostatnia jest dla niej szczególna. Wszystko dlatego  , że napisała ją dla swojej przedwcześnie zmarłej córki Żyweny. Dziewczyna w wieku zaledwie trzydziestu dwóch lat została pokonana przez nowotwór. Książkowa postać Anastazji wzorowana jest właśnie na niej . 
" Patrzę na Twoje zdjęcia, takie wyraziste, takie realne, nic tylko uśmiechnąć się do Ciebie i przytulić i nie pojmuję, że już Cię nie dotknę, nie porozmawiam z Tobą"
Młoda dziewczyna, świeżo upieczona mężatka, ktoś kto wcześniej był okazem zdrowia nagle zaczyna chorować. Pewnego dnia słyszy straszliwą diagnozę- glejak wielopostaciowy, nieoperacyjny guz mózgu i co najwyżej kilka miesięcy , a może nawet tygodni życia . W końcu przychodzi  dzień, którego wszyscy  najbliżsi  chorej tak bardzo się obawiali.  Kobieta umiera. Matka, która nie może pogodzić się ze śmiercią dziecka przez kolejne miesiące pisze do niej e- maile. Opowiada w nich o  tym jak wygląda jej smutna , szara codzienność.cały czas zastanawia się dlaczego to właśnie jedyna córka musiała  zachorować i umrzeć. Prosi , aby Nastia do niej przyszła lub chociaż się jej przyśniła. Relacjonuje wszystkie najważniejsze wydarzenia z życia rodziny, pisze o swoich książkach, wizytach u psychologa, otrzymywanych listach. Błaga o pomoc i zapewnia o swojej miłości do córki. Już na pierwszych kartach książki daje się wyczuć intymny nastrój utworu. Można zauważyć, że autorka pisze dla dwóch osób. Dla siebie , bo jest to dla niej forma terapii, ale przede wszystkim dla córki . To jej portret, jej życie i jej historia . Pisarka chciała oddać hołd i zachować córkę w pamięci swojej, jej najbliżej rodziny i przyjaciół. Oprócz internetowych wiadomości w książce znajdują się wspomnienia męża oraz znajomych bohaterki. Oni również pokazują czytelnikowi jak wyjątkową osobą była Anastazja, przez mamę pieszczotliwie nazywana Nastusią. Dzielą się wspomnieniami , wracają do przeszłości i wspólnie przeżytych chwil. Choć niektóre wydarzenia  są fikcją literacką, a postaci wytworem wyobraźni pisarki czytając tę książkę można odnieść wrażenie, że to wszystko  rozgrywa się teraz i tuż obok. E- maile są przepełnione bólem , cierpieniem i złością na wszystkich dookoła, która z czasem przeradza się pytanie , na które tak trudno znaleźć odpowiedź. Pytanie pozostaje wciąż takie samo. Dlaczego to Ty musiałaś zachorować i umrzeć. Śmierć osoby młodej zawsze jest dla rodziny szokiem, z którego trudno się otrząsnąć, traumą, która przewraca życie wszystkich bliskich  o sto osiemdziesiąt stopni, stratą, z którą bardzo ciężko jest się pogodzić. Autorka idealnie oddała wszystkie  emocje, które targają matką po stracie córki. Zaczynając od szaleńczej wręcz rozpaczy poprzez piekielny smutek , nieopisany żal, bezsilną złość , a skończywszy na pustce w sercu,samotności  i samotności, która w takich chwilach ogarnia człowieka. Tego nie można zrozumieć, dopóki się czegoś takiego nie  doświadczy. To przekracza granice empatii. Pisarka  stworzyła książkę gdzie nic nie jest przerysowane czy napisane dla samego pisania. Tu wszystko ma swoje  uzasadnienie jest po to, aby czytelnikowi coś pokazać,  o czymś przypomnieć. 
" Ty zawsze rozdawałaś karty i kierowałaś życiem, tymczasem okazało się ,że nic nie masz  do powiedzenia , nie liczysz się ani Ty, ani Twoja młodość, Twoja rodzina ,Twoje szczęście. Ja też nie"
Zawsze będę Cię kochać  to opowieść o niezniszczalnej więzi między dwoma kobietami . Zbiór e- maili opatrzonych kilkoma  fikcyjnymi historiami jest świadectwem miłości matki do córki i żony do męża. To próba pogodzenia się z odejściem dziecka, ale też rozdzierający duszę zapis zmagań  z upływającym czasem, który pomimo usilnych prób nie może zostać zatrzymany. Gojenie ran, poszukiwanie na nowo celu i sensu  życia to tylko niektóre z   poruszonych przez autorkę tematów. Pani Teresa stara się przypomnieć nie tylko sobie , ale i czytelnikom o jednej bardzo ważnej rzeczy. Nawet jeśli bliskiej  osoby już nie ma wśród ludzi, bo przegrała walkę z chorobą ona wciąż żyje. Żyje we wspomnieniach, rozmowach , cudownych uwiecznionych na zdjęciach chwilach, w pamięci,  ale przede wszystkim w sercach najbliższych .  Powieść tą czyta się bardzo ciężko . Głównie ze względu na olbrzymi  ładunek emocjonalny i wyjątkowość tej historii. Niemniej jednak warto poświęcić jej swój czas, bo jest niezwykła. Biorąc ją do ręki dostaje się klucz do pewnego świata. W krainie tej królują trzy uczucia. Wiara w to, że córka gdzieś tam jest , nadzieja,iż czuje się szczęśliwa i  miłość, która była , jest i będzie zawsze. Jej nie pokona nic- nawet śmierć. 
Recenzowana dziś pozycja literacka dedykowana jest wszystkim rodzicom, którzy stracili swoje dzieci. Nie będę jej ani polecać ani odradzać. To nie ten typ literatury. To książka trudna emocjonalnie , prawdziwa i szczera do bólu. Decyzję czy chcesz ją przeczytać musisz podjąć sam/a.
Źródło cytatów:
[1] Teresa Monika Rudzka Zawsze będę Cię kochać , Wydawnictwo Mira Warszawa 2014,Str6.
[2] Teresa Monika Rudzka Zawsze będę Cię kochać , Wydawnictwo Mira Warszawa 2014,Str128.
[3]Teresa Monika Rudzka Zawsze będę Cię kochać , Wydawnictwo Mira Warszawa 2014,Str129.
Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Mira. 
 
Książka zaliczana do wyzwań : 
  • 52 książki 2014.  
  •  Czytamy powieści obyczajowe Edycja II.






 
 

niedziela, 12 października 2014

166. Katarzyna Michalak Sklepik z niespodzianką Lidka.

  • Wydawnictwo :  Nasza Księgarnia
  • Seria/cykl wydawniczy:Seria z kokardką tom3
  • Rok wydania : 2013
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Ilość stron:272
  • Gatunek:  Literatura piękna, powieść obyczajowa
" Nawet najczarniejsza noc w Twoim życiu ma swój koniec. Musisz tylko doczekać świtu"
Serie książkowe często mają to do siebie, że pierwszy tom albo zachęci ,albo zniechęci do  lektury kolejnych części. Może wciągnąć , zaczarować, sprawić, że z niecierpliwością czeka się na kolejne "odsłony" cyklu .Ostatnia część część przez czytelników traktowana jest często jako zwieńczenie całości. Czy polskiej powieściopisarce , która stworzyła serię z kokardką udało się  zakończyć  ją w sposób, który usatysfakcjonuje jej czytelniczki? 
" Jeśli człowiek bardzo czegoś pragnie może stracić zdrowy rozsądek, a miłość niejedno ma imię".
Katarzyna Michalak  po raz trzeci zaprasza  do małej miejscowości położonej gdzieś między Koszalinem,a Kołobrzegiem. W Pogodnej już nie jest tak spokojnie jak kiedyś. Teraz bardzo dużo się tam dzieje. Każda z przyjaciółek ma swoje kłopoty i dylematy. Stęskniona Bogusia wciąż ma nadzieję, że Wiktor w końcu wróci z Antypodów i cierpliwie na niego czeka . Przebojowa pani radna Adela staje przed nie lada wyzwaniem. Musi pełnić kilka ról jednocześnie, być dobrą matką,  wzorową żoną oraz  prawdziwą przyjaciółką, która doradzi i uratuje z opresji . Jak i czy w ogóle uda jej się to wszystko pogodzić ? Stasia wciąż pozostaje dobrym duchem miasteczka, a niedoszła top modelka Konstancja nie radzi sobie z opieką nad małym Kajtusiem, który nieustannie płacze. W tej części na plan pierwszy wysuwa się postać młodej pani weterynarz. Tytułowa bohaterka oddałaby wszystko byleby tylko móc przytulić i otoczyć opieką synka lub córeczkę. Widząc nieporadność Konstancji porywa jej dziecko . Jakie będą tego konsekwencje? Poza dobrze znanymi czytelnikowi bohaterami na horyzoncie pojawia się nowa postać. Przystojny lekarz Oliwier Dobrzański uratuje jedną z przyjaciółek. Czy uda mu się również zdobyć jej serce? Odpowiedź na kartach powieści.
"Pamiętaj! nie zbudujesz szczęścia na cudzym nieszczęściu"
Ostatni tom serii z kokardką  jest utworem wielowątkowym. Można było  to przekłuć w atut , ale autorce ta sztuka chyba nie do końca się udała W tej książce( jak dla mnie) za dużo się dzieje. Wszystkie pomysły zostały wrzucone do jednego worka "zmiksowane" i podane czytelnikowi. Owszem okładka ładna, ale wnętrze już trochę mniej dopracowane i przemyślane. Wiadomo, że pisarka w każdą  tworzoną przez siebie książkę wkłada całe serce i chce dać czytelnikowi to co ma najlepszego, ale tutaj  czegoś zabrakło.   Bohaterki są  te same , ale ich zachowanie inne niż w poprzednich częściach. Bogusia czasami zachowuje się jak naiwna nastolatka , która czeka na swojego księcia .Momentami  jest taką małą zołzą. Adela stara się wszystkim pomóc, choć sama potrzebuje wsparcia. Zdesperowana Lidka bierze rozwód i zostaje bez grosza przy duszy. Obsesyjne pragnienie dziecka sprawia, że nie działa racjonalnie  i odsuwa się od przyjaciółek. Miejsce akcji i bohaterowie dobrze znani  emocje i napięcie też niby  są , ale to wszystko jakieś takie wymuszone, niedopracowane, napisane tak, że po zakończeniu lektury czytelnik może czuć się trochę rozczarowany(przynajmniej ja się tak czułam). Taki nawał wydarzeń chyba nie był do końca dobrym pomysłem.Plusem książki są za to retrospekcje z dzieciństwa Lidki, które pozwalają poznać jej przeżycia, zobaczyć jakie wydarzenia z przeszłości ją ukształtowały, a co za tym idzie , choć w jakimś stopniu zrozumieć jej postępowanie , motywy działań i podejmowane przez nią decyzje.
" Ludzki umysł jest łaskawy, wyrzuca z pamięci wspomnienia i widoki, z jakimi nie moglibyśmy żyć"
Sklepik z niespodzianką Lidka jest niezłym, choć nie do końca udanym zakończeniem serii . Nie jest też książką bez duszy i przesłania To opowieść o wystawionej na próbę przyjaźni, poszukiwaniu miłości, pragnieniu dziecka i chęci nie powielania błędów popełnionych przez kogoś w przeszłości. Pozycja  obowiązkowa dla wszystkich tych,  którzy polubili mieszkańców Pogodnej i chcą się przekonać jak autorka zakończyła rozpoczęte w poprzednich częściach wątki. Mimo wspomnianych wyżej mankamentów książka gwarantuje może nie literacką ucztę , ale całkiem ciekawą pozycję literacką  dla kobiet i o kobietach. Czas poświęcony na jej lekturę wcale nie będzie czasem straconym. 
Źródło cytatów:
[1] Katarzyna Michalak Sklepik z niespodzianką Lidka, Wydawnictwo Nasza Księgarnia Warszawa 2013,Str7.
[2] Katarzyna Michalak Sklepik z niespodzianką Lidka, Wydawnictwo Nasza Księgarnia Warszawa 2013,Str 133.
[3]Katarzyna Michalak Sklepik z niespodzianką Lidka, Wydawnictwo Nasza Księgarnia Warszawa 2013,Str 140.
[4]

Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Nasza Księgarnia.

Książka zaliczana do wyzwań : 
  • 52 książki 2014.  
  •  Czytamy powieści obyczajowe Edycja II.

  •  Polacy nie gęsi czyli czytajmy polską literaturę Edycja II.




 
 

sobota, 11 października 2014

Trzy lata blogowania . Małe podsumowanie + odpowiedzi na Wasze pytania.

Dokładnie 11 października 2011r pojawił się pierwszy post na tym blogu. Prowadzę swoje miejsce w sieci już trzy lata i wiecie  co? Jestem z niego bardzo dumna, bo od początku do końca stworzyłam je sama . W takim dniu chciałabym podziękować wielu osobom, ale zanim to zrobię najpierw przedstawię garść statystyk.
Łączna liczba wyświetleń :254 668 ( nie uwzględniam moich własnych)
Liczba obserwatorów:168
Liczba komentarzy:4184( nie wliczam tych ze spamem)
Co dało i nadal daje mi prowadzenie bloga ? Przede wszystkim mnóstwo radości i satysfakcji. Każdy pozytywny komentarz motywuje do dalszej pracy nad recenzjami , do tego aby były one coraz lepsze , bardziej przemyślane i profesjonalne. Pisząc dużo  znalazłam swój styl , choć cały czas go udoskonalam i szukam nowych słów jakich mogłabym użyć, aby opisać swoje wrażenia z lektury .Po prostu staram się rozwijać jako recenzentka . Jak i czy w ogóle mi to wychodzi ? Musicie ocenić już sami.   Gdyby nie blog nie byłoby : 
  • Grubo ponad setki nowych książek w mojej biblioteczce. Część otrzymałam do recenzji od wydawnictw , którym w tym miejscu po raz kolejny dziękuję za okazane zaufanie. Pozostałe wygrałam w różnych konkursach organizowanych przez portale czytelnicze lub samych bloggerów. 
  • Powieści z autografem i osobistą dedykacją , które dostałam od kilku  pisarek.
  • Wywiadów przeprowadzonych z  autorkami i autorami z Polski i z zagranicy. Na moje/ moje i  Wasze pytania zgodziły się odpowiedzieć Agnieszka Lingas - Łoniewska, Katarzyna Michalak, Magdalena Witkiewicz, Magdalena Kawka, Katarzyna Zyskowska - Ignaciak, oraz Cathy Glass i Richard Paul Evans. 
  • Dyskusji na rożne ciekawe tematy.
  • Tylu chwil radości z każdej  powieści, która do mnie przybyła
  • Mnóstwa fantastycznych materiałów do nauki języków obcych.
  • Wyróżnienia od portalu Duże Ka i wywiadu na blogu Dominiki  w cyklu Jaka ona jest ? 
  • Nie byłabym na bieżąco z nowościami wydawniczymi . Dzięki temu, że prowadzę bloga wiem kiedy wychodzi jakaś warta uwagi książka, po którą powieść sięgnąć , a którą śmiało mogę sobie odpuścić. 
  • Nie otrzymywałabym informacji o Targach Książki i spotkaniach autorskich ( jeszcze na żadnym nie byłam, ale może kiedyś się wybiorę).
 Mogłabym tak wymieniać i wymieniać bo blogowanie ma naprawdę wiele zalet. Może dzięki niemu kiedyś zobaczę fragment swojej recenzji na okładce książki ? To jest moje małe marzenie . Być może kiedyś będę mogła zawodowo zajmować się tym co robię teraz tutaj na blogu? Czas pokaże. 
Pora na podziękowania .
  • Największe należą się Wam  moim czytelnikom. To Wy tu zaglądacie , czytacie i komentujecie moje wpisy. Tak więc dziękuję za to, że cały czas ze mną jesteście , za każde wejście, miłe słowo , zwrócenie uwagi na błąd, za plusy, które dajecie moim opiniom na portalu Lubimy czytać uznając je za wartościowe, za  rady i wskazówki dotyczące wyglądu bloga czy recenzji. To naprawdę dużo dla mnie znaczy. 
  • Dziękuję również wydawcom/ portalom/ samym autorom za otrzymane egzemplarze recenzenckie
  • Dziękuję mojej korektorce , która  jako pierwsza czyta  teksty i poprawia je  zanim  zostaną  opublikowane.
  • Dziękuję tym, którzy namówili mnie na założenie tego bloga. Bez Was nie mogłabym świętować żadnej rocznicy. Jesteście wspaniali. 
 Ostatnia część dzisiejszego wpisu to odpowiedzi na Wasze pytania. Zaczynamy.
Kamil 
1) Ile masz książek w biblioteczce ? 
Nigdy nie liczyłam, ale myślę, że  sumując beletrystykę ,encyklopedie, słowniki, podręczniki do nauki języków, fiszki i książki związane ze studiami  w mojej biblioteczce znajduje się około 350 tytułów. 
2)  Jaką książkę z czystym sumieniem poleciłabyś swoim czytelnikom ?
Trudne pytanie. Chyba nie ma takiej jednej jedynej książki, którą bym poleciła. Jest ich naprawdę wiele. Poza tym nie wszystko spodoba się każdemu. Ludzie lubią różne gatunki literackie, szukają w książkach czegoś innego więc ciężko mi jest wskazać powieść, którą poleciłabym wszystkim moim czytelnikom. 
Ann RK
1) Potrafisz sobie wyobrazić, że z dnia na dzień likwidujesz bloga i zaczynasz zajmować się zupełnie czymś innym ? 
Nie potrafię i nie chcę sobie tego wyobrażać. Blog stał się częścią mojej codzienności. Nawet jeśli nie tworzę notki, staram się zaglądać  do innych komentować ich wpisy,  szukać inspiracji i  pomysłów na nie recenzyjne posty, planować co kiedy napiszę itp.Oczywiście czasem muszę na chwilę odstawić blogowanie i zając się innymi rzeczami, ale likwidacja nie wchodzi w grę. Za dużo pracy i serca włożyłam w to miejsce zbyt wielką radość sprawia mi jego prowadzenie . Nie potrafiłabym teraz tak po prostu go usunąć.
anetapzn 
1) Co Cię naprawdę cieszy w życiu ? 
Jestem osobą, którą w życiu cieszy każda nawet najdrobniejsza rzecz. Każdy mały sukces mój bądź kogoś mi bliskiego, spełnione marzenie, zdany egzamin, otrzymany prezent, każdy uśmiech do, którego jakoś się przyczyniłam, każde słowo dziękuję, które słyszę, każda pochwała itp. Naprawdę dużo rzeczy mnie cieszy .
2) Jakie trzy książki zabrałabyś na bezludną wyspę? 
  • Jesienna miłość Nicholasa Sparksa
  • Harry Potter i Więzień Azkabanu J.K Rowling
  • Ania z Zielonego Wzgórza Lucy Maund Montgomery. 
3) Jakie masz plany na kolejny rok blogowania ? Może jakieś zmiany na blogu ? 
Dobre pytanie. Szczerze mówiąc to sama do końca nie wiem. Na pewno chciałabym pisać więcej recenzji , bo wiem, że w tym roku jest ich naprawdę mało. Jednak nie wiem co z tego wyjdzie , bo przede mną praca licencjacka. Poza tym nadal będą się pojawiać posty dyskusyjne , stosiki, rankingi od czasu do czasu informacje o spotkaniach autorskich i zapowiedziach książkowych. Najprawdopodobniej zrezygnuję z wyzwań czytelniczych (  całkowicie lub zostawię sobie tylko te bezterminowe ). Już mnie to nie kręci.. Być może pojawi się na blogu nowy cykl dotyczący tej jak ja to mówię  nieco bardziej ambitnej literatury, ale nic nie obiecuję. Jeśli chodzi o zmiany w wyglądzie bloga to wielkich nie przewiduję. Szablon pozostanie ten sam, może tło  się zmieni ( na bardziej zimowe kiedy ta  pora roku już do nas zawita). Nagłówek i logo ? Chciałabym mieć jeśli znajdzie się ktoś kto go dla mnie wykona będzie fajnie. Jeśli nie trudno . Własna domena i podstrony? Nie są mi potrzebne.Muszę tylko zrobić porządek z etykietami bo coś ich dużo i kilka takich samych.  Nie wyznaczam sobie żadnej konkretnej liczby książek do przeczytania i zrecenzowania bo nie wiem jak będzie z czasem. Jeśli wy macie do mnie jakieś pytania / sugestie związane z blogiem piszcie w komentarzach. Na pewno na nie odpowiem a Wasze pomysły wezmę pod uwagę.To miejsce jest nie tylko dla mnie, ale też dla Was .
Nic więcej już nie piszę . Częstuję moim wirtualnym torcikiem i po prostu dziękuję za te trzy wspólne lata.










poniedziałek, 6 października 2014

[Dyskusja] Wasze biblioteczki.

Zdjęcie znalezione na Google Grafika.
Cześć !Zanim  będą nowe recenzje i post z okazji trzecich urodzin bloga  przychodzę do Was z kolejną dyskusją. Tym razem chciałabym zapytać o Wasze biblioteczki.
Ja osobiście kilkakrotnie już porządkowałam moją i w sumie chyba nie mam żadnej reguły ustawiania. tytułów. Jedyne co to to, że książki Pani Katarzyny Michalak, oraz te z serii Pisane przez życie stoją obok siebie. Powieści , które przeczytałam i wiem , że do nich już więcej nie wrócę są w pudłach lub w dalszych rzędach na półkach.  Stosik, który aktualnie czytam mam w biurku. A jak jest u Was ?
Zdjęcie znalezione na Google Grafika.


Macie jakiś konkretny klucz  układania powieści  typu kolory,  autorzy, wydawnictwa, gatunki,  przeczytane, nie przeczytane itp ? Najważniejsze pytanie brzmi ile książek liczy Wasza biblioteczka i kiedy najczęściej ją uszczuplacie? 
Zapraszam do dyskusji . Przypominam, że cały czas możecie zadawać mi pytania na, które odpowiem w osobnym poście. 

piątek, 3 października 2014

Czytelnicy bloga pytają Anne 18 im odpowie - świetowanie trzecich urodzin bloga.

Cześć !. Za nieco ponad tydzień 11 października mój blog będzie obchodzić trzecie urodziny . Poza notką  z podziękowaniami przygotowałam dla Was coś jeszcze. Pod tym postem możecie zadawać mi pytania a ja potem na nie odpowiem. Skoro  to trzecie urodziny każdy z Was może zadać  maksymalnie trzy pytania ( pod tym postem). Mogą one dotyczyć bloga, literatury, ogólnie kultury, moich zainteresowań itp. Mam nadzieję, że dzięki temu będziecie mogli trochę bliżej mnie poznać. Macie czas do 10 października.
Mam nadzieję, że pomysł się podoba. 


środa, 24 września 2014

Językowo:20 English Matters Fashion Wydanie specjalne 9/2014.

Wydawnictwo Colorful Media oprócz dwumiesięcznika English Matters co jakiś czas przygotowuje dla swoich czytelników tematyczne wydania specjalne. Na rynku pojawiły się już magazyny poświęcone Stanom Zjednoczonym (English Matters Stany Zjednoczone), Wielkiej Brytanii ( English Matters Wielka Brytania), angielskiej muzyce(English Matters Musical Tour), Australii (English Matters Australia). Redaktorzy stworzyli również wydania gdzie głównym tematem jest kuchnia ( English Matters Food and Drink Tour of Great Britain), film (English Matters Guide to the Movies), sport(English Matters Sport) oraz brytyjskie tradycje i zwyczaje ( English Matters Customs and Traditions of Great Britain). W gazetce tematycznej numer dziewięć prym wiedzie moda. O czym dokładnie można poczytać ?
Wśród dwunastu artykułów znajdują się teksty na temat :
  • Mediolanu- miasta, które uważane jest za jedną ze stolic mody. Kojarzy się ono z luksusowymi markami, najlepszymi projektantami i targami takimi jak Mediolan Fashion Week.
  • Historii powstania firmy Vuitton zajmującej się wyrobem ekskluzywnych walizek, torebek i kuferków.
  • Brytyjskich ikon mody takich jak Sttela Mc Carntney czy Christopher Bailey.
  • Tego co było modne w XIX wiecznej Anglii- autor artykułu pan Robin Das przedstawił czytelnikowi garderobę zarówno osób z wyższych sfer jak i ludzi biednych. Minusem artykułu  jest brak ilustracji przedstawiających opisywane stroje.
  • Najpopularniejszych blogów modowych - tutaj dwa polskie akcenty. Blog Maffashion i Jemerced.
  • Ciemnej strony przemysłu odzieżowego- spartańskie warunki pracy w azjatyckich fabrykach, przemoc fizyczna i psychiczne znęcanie się nad pracownikami to tylko niektóre z poruszanych kwestii.
  • Polskiej gwiazdy światowych wybiegów . Pochodzącej z Rzeszowa top modelce  Anji Rubik   również poświecono trochę uwagi.
Ponadto w najnowszym numerze zamieszczono kalendarz najważniejszych wydarzeń ze świata mody, oraz wywiad z Teresą VanHatten-Granath , kobietą, która wykorzystując skrawki materiału szyje ekologiczne torby. Osoby lubiące modę, która jest oryginalna a zarazem  szokująca też będą zadowoleni. Natomiast dla wszystkich miłośników muzyki przygotowano analizę tekstu piosenki Justina Timberake’a Suit & Tie. Standardowo ze strony magazynu można pobrać listę trudniejszych słówek (w formacie PDF), oraz połowę artykułów w formacie mp3. 
English Matters Fashion to gratka dla wszystkich , którzy interesują się modą , śledzą najnowsze trendy, chcą poznać nowe angielskie słownictwo i przy okazji dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy. 
Za magazyn dziękuję Wydawnictwu Colorful Media.