poniedziałek, 1 września 2014

Językowe plany marzenia i motywacje .


Witam Was moi kochani  Czytelnicy i Czytelniczki na początku nowego miesiąca . 1 września to dzień symboliczny ,kolejna 75 już rocznica wybuchu II Wojny Światowej, ale nie tylko. Jest to również ważna (choć nie zawsze lubiana) data dla wszystkich uczniów ,nauczycieli i rodziców, którzy właśnie dziś inaugurują nowy rok szkolny. Moje wakacje trwają teraz trochę dłużej, ale kiedy jeszcze chodziłam do szkoły często bardzo czekałam na ten dzień. Może to dziwnie brzmi jednak naprawdę tak było. Cieszyłam się bo  nowy rok to inne  wyzwania , ale przede wszystkim możliwość spotkania się z koleżankami po wakacyjnej przerwie. Niekończące się rozmowy, opowieści o podróżach, , przeczytanych książkach o tym jak spędziło się lato itp. Żeby  przez chwilę pozostać w klimacie szkolnym i powrócić do czasów kiedy  uczestniczyło się w lekcjach, a nie w ćwiczeniach czy wykładach   przygotowałam na dziś post związany z nauką języków obcych. Opowiem o tym jakimi językami chciałabym się w przyszłości posługiwać. Są to plany blisko i dalekosiężne oraz językowe marzenia, które być może kiedyś zrealizuję ;) Dla Was  taka notka to informacja i okazja do wymiany poglądów a dla mnie mam nadzieję motywacja do bardziej  systematycznej nauki.
Na początek ...
Angielski- język ,którego uczyłam się od drugiej klasy szkoły podstawowej aż do końca pierwszego roku studiów więc w sumie jest to dwanaście lat. Nigdy nie miałam z nim jakiś większych problemów,choć za gramatyką  nie przepadałam. Teraz uczę się go na własną rękę łącząc przyjemne z pożytecznym tj. czytając magazyny językowe, słuchając muzyki , od czasu do czasu oglądając filmy i seriale po angielsku lub włączając sobie wersję z napisami, która pozwala odsłuchać się z językiem, a także korzystając z fiszek Do egzaminów certyfikowanych takich jak CAE lub FCE póki co nie zamierzam podchodzić, ale kto wie może kiedyś? W każdym razie ten język jest moim priorytetem i chciałabym go znać na poziomie zaawansowanym(C1-C2 według klasyfikacji Rady Europy). Ambitny cel wiem, ale w dzisiejszych czasach ten język obcy to podstawa Podczas samodzielnej nauki skupiam się głównie na słownictwie, ale w planach mam też solidną powtórkę gramatyki.
Hiszpański - tak naprawdę poznałam i polubiłam go dzięki latynoskim telenowelom. Zaczęło się od Zbuntowanego anioła potem byli Zbuntowani, a zaraz po nich Nie igraj z aniołem i Mój grzech. Gdy obejrzałam wszystkie te seriale powiedziałam sobie , że chcę nauczyć się chociaż podstaw tego języka. Po zdaniu egzaminów maturalnych zaopatrzyłam się w kilka pomocy naukowych (podręcznik i fiszki), z których uczę się do dziś. Wiadomo, że ten język przydaje się głównie podczas podróży po świecie lub wakacji za granicą . Ani jednego ani drugiego na razie nie mam w planach więc moja motywacja nie jest już tak duża jak wtedy gdy zaczynałam poznawać pierwsze zwroty. Jednak nauka hiszpańskiego nadal daje mi dużo frajdy i takie poczucie, że robię coś fajnego. Dlatego nie zamierzam z niej rezygnować. Podobnie jak w przypadku nauki angielskiego najważniejsze jest dla mnie poznawanie nowych słówek . Gramatykę na razie odstawiam na bok.
Francuski- miałam z nim do czynienia przez trzy lata w szkole średniej. Choć był dla mnie zupełną nowością od początku go polubiłam . Wydawał mi się bardzo melodyjny i taki dostojny, prestiżowy. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć czy jest łatwy czy trudny do nauki . Chyba trzeba samemu spróbować go zgłębić ,aby przekonać się jaka jest odpowiedź. Ja  znam go na poziomie podstawowym zarówno jeśli chodzi o słownictwo jak i gramatykę choć słówek pamiętam trochę więcej. Obiecałam sobie, że wrócę do jego nauki, ponieważ mam w sobie jeszcze dużo chęci i motywacji. Na dziś są to jednak plany raczej dalekosiężne, chyba, że nagle doba zamiast dwudziestu czterech będzie mieć czterdzieści osiem godzin ;) .
Włoski - wchodzimy w sferę językowych marzeń. Fajnie byłoby być poliglotką i biegle posługiwać się czterema wyżej wymienionymi językami, pojechać na wakacje do Rzymu , Mediolanu czy Wenecji i swobodnie rozmawiać z Włochem? To byłoby coś prawda w ogóle porozumienie się z obcokrajowcem w jego ojczystym języku zawsze jest czymś miłym czym co sprawia, że odrobinę wyżej Cię oceniają itp. Jednak tak jak mówię, a raczej piszę są to jakieś tam moje marzenia, ambicje i plany na bliżej nieokreśloną przyszłość. Doskonale wiem, że nauka kilku języków na raz jest może nie niemożliwa, ale bardzo trudna.
Jeśli chodzi o pozostałe języki obce  to tak : przez dwa lata w liceum miałam do czynienia z łaciną . Ciekawe doświadczenie, zawsze to coś nowego i rzadko spotykanego, ale nie zamierzam do niej wracać. Do mowy Azjatów tj. japoński chiński i koreański jakoś mnie nie ciągnie. Niemiecki i rosyjski jak dla mnie brzmią krótko mówiąc brzydko ( bez urazy dla fanów tych języków). Skandynawia czyli fiński, duński szwedzki i norweski wydają mi się być po prostu mało praktyczne, podobnie zresztą jak ukraiński , czeski czy słowacki .Jeśli kiedykolwiek miałabym uczyć się jeszcze jakiegoś języka (oprócz czterech wymienionych) wybrałabym portugalski, ponieważ jest chyba podobny do hiszpańskiego , wiec może byłoby mi łatwiej.
A Wy ? Lubicie uczyć się języków obcych? Jeśli tak to, których i jakimi metodami? Z którymi z nich  mieliście/macie/ będziecie mieć do czynienia w szkole? O znajomości jakich marzycie? Zapraszam do dyskusji.
PS: Pierwsze trzy flagi pochodzą z bloga Klaudyny :

Jej wpis o tym samym tytule był dla mnie inspiracją do stworzenia dzisiejszej notki. Resztę zdjęć znalazłam na Google Grafika. Tak więc komentujcie i dzielcie się swoją opinią. Liczę, że zrodzi się ciekawa dyskusja.








czwartek, 28 sierpnia 2014

Najbardziej nielubiane piosenki tych wakacji.

Dzisiaj miała być recenzja książki  " Zakazana królowa", ale dopadła mnie czytelnicza niemoc . Naprawdę miałam szczerze chęci  ją skończyć, ale jakoś nie mogę "przebić" się przez te  potwornie długie opisy. Dlatego nastąpiła mała zmiana planów . Mamy koniec miesiąca, a to idealny czas na wszelkiej maści rankingi , zestawienia i podsumowania. Dlatego zaprezentuję Wam moją   listę najbardziej nielubianych piosenek tych  wakacji, choć pierwotnie tą notkę miałam stworzyć dopiero za kilka dni powstała już dzisiaj.
Tak jak pisałam wcześniej znajdą się w niej utwory, którymi  "katowały" nas różne stacje radiowe i nie tylko.
Przed każdym piosenką znajdzie się kilka słów wyjaśnienia , dlaczego właśnie  go wybrałam.Kolejność jest czysto przypadkowa.
1. Elena Feat Glance Mamma Mia-na początek jedyna w tym zestawieniu anglojęzyczna propozycja . Mamma Mia to utwór, który moim zdaniem,choć jest hitem wakacji to już niedługo pójdzie w zapomnienie . Ot taka wpadająca w ucho kompozycja na lato nic więcej .

 2. Kasia Popowska Przyjdzie Taki Dzień - piosenka na, którą naprawdę solidnie sobie ponarzekam. Jest to jeden z, tych numerów, które przez te wakacje notorycznie były puszczane w stacjach radiowych. Naprawdę nie rozumiem fenomenu tej piosenki . Jasne melodia wpada w ucho, jest chwytliwa , ale co poza tym? Tekst jak dla mnie trochę o niczym , teledysk , choć kręcony za granicą ( w Lizbonie ) też nie powala . Wokalistka śpiewa, że Przyjdzie w końcu dla nas taki dzień, ale jaki ? Może ktoś mnie oświeci ? Nie będę Wam tu ściemniać nie lubiłam nie, lubię i nie polubię tej piosenki. Nic mi się w niej nie podoba, ani nie zachęca do przesłuchania całej płyty,która już niebawem pojawi się w sklepach. Szkoda bo moim zdaniem Kasię stać na dużo więcej. Pisze własne teksty, gra na pianinie, gitarze i ukuleje . Nagrywając covery pokazała, że ma naprawdę kapitalne warunki wokalne.Po tym co zaprezentowała w programie Mam Talent spodziewałam się czegoś innego. Teledysk nie chce się wczytać wiec wstawiam inne wykonanie.


3. Ewelina Lisowska We mgle-kolejna wokalistka, której w rozwoju kariery pomógł udział w talent show. Nagrała płytę , zagrała mnóstwo koncertów , odebrała kilka nagród i odniosła sukces komercyjny. To wszystko prawda . Trzeba jednak przyznać, też , że odeszła trochę od "swojego" stylu. Już nie jest rockową "dziewczyną z gwiazdką",która zachwyciła wszystkich swoim wykonaniem przeboju Christiny Aguilery Hurt.Wydała co prawdą całkiem niezłą E- pkę , ale każda kolejna piosenka z jej debiutanckiego albumu  coraz mniej mi się podoba. Utwór We Mgle to taki wakacyjny hit, który się nuci,ale,o którym niedługo i tak się zapomni
Dla porównania :
Występ w X Factor:

Piosenki z E-pki:

4. Ewa Farna Tajna Misja - znowu wielki radiowy hit ,po raz kolejny denerwuje mnie tekst. 
5. Grzegorz Hyży I Tabb Na Chwilę- piosenka jest naprawdę niezła , ale radia , które puszczały ją po kilka razy w ciągu dnia sprawiły, że ją "znielubiłam". Wszelkiego rodzaju  letnie festiwale, koncerty telewizyjne wszędzie słyszę ten utwór. Rozumiem promocja singla i te sprawy, ale tego utworu jak dla mnie jest po prostu za dużo. 

Ta piosenka była już ostatnią w moim rankingu . Czy obecność, któregoś z utworów jest dla Was zaskoczeniem? Jak wyglądałaby Wasza lista? Ja  zmykam poprzeglądać co nowego na innych blogach a Was zostawiam z  jednym z utworów, którego słuchałam podczas pisania tej notki. 

Miłego słuchania.

sobota, 23 sierpnia 2014

Ostatnia część wakacyjnej playlisty + kilka zapowiedzi tego co niebawem będzie się działo na blogu.

Cześć ! Dzisiaj przedostatnia sobota wakacji . Szybko zleciało nie? Ja jako, że studiuję mam jeszcze miesiąc wolnego , który zamierzam maksymalnie wykorzystać. Będzie większy " ruch" na blogu , więcej recenzji (wiem, że ostatnio z tym słabo)i to zarówno książkowych jak i tych dotyczących  materiałów do nauki języków obcych. Postanowiłam , że ostro biorę się za angielski (powtórka + nowe rzeczy), ale nie zamierzam zaniedbać też hiszpańskiego. Osobny post związany z językami jest już gotowy, ale zostanie opublikowany trochę później. Nie zdradzę kiedy. Mogę za to powiedzieć o czym będziecie mogli przeczytać na blogu we wrześniu. Jednak zanim o tym to mam dla Was letnie obrazki ( znalezione na Google Grafika) i ostatnią cześć playlisty. 

Piękne  widoki  prawda ? Szkoda, że lato w tym roku jest takie kapryśne . 
Były fotki teraz czas na obiecaną muzykę . Miłego słuchania. 
1. Emeli Sande  My Kind Of Love- znaleziona ostatnio na Youtube.
 2. Miley Cyrus I Hope You Find It.- w poszukiwaniu piosenek do rankingu , który kiedyś Wam obiecałam i, o który prosiła Miłośniczka Książek natrafiłam właśnie na ten utwór. Choć nie przepadam za twórczością  tejże młodej wokalistki i aktorki to muszę przyznać, że owa kompozycja stworzona na potrzeby filmu  Ostatnia Piosenka  jest naprawdę niezła.
3. Ed Sheeran  Fall - ten artysta wraz z Indilą aktualnie włada moim muzycznym sercem . 
4. Perfect  Wszystko Ma Swój  Czas- dowód na to, że piosenka o śmierci nie musi być smutna , i pełna bólu . Nie  potrzeba łez, aby wyśpiewać prawdziwe emocje i przekaz  utworu. By tworzyć takie kompozycje jak ta niezbędna jest  artystyczna dojrzałość. 
5. Anna Wyszkoni Biegnij Przed Siebie. -drugi singiel promujący reedycję ostatniej płyty Ani Życie jest w porządku . Piosenkę do, której sama napisała tekst artystka dedykuje swoim dzieciom: dwuletniej córeczce Poli i  dwunastoletniemu synowi Tobiaszowi. To o nich i dla nich jest ten utwór. Muzykę do tych przepełnionych matczyną miłością  słów napisał wokalista zespołu Wilki Robert Gawliński.

To tyle jeśli chodzi o muzykę,  teraz ostatnia część dzisiejszego posta czyli Wrześniowe plany blogowe .
W pierwszym jesiennym miesiącu na blogu znajdą się : 
  • Recenzje książek zaprezentowanych w sierpniowym stosiku.
  • Teksty o książkach lub fiszkach do nauki języków obcych . Nie wiem ile ich dokładnie będzie, ale mam nadzieję, że jak najwięcej. 
  • Obiecana notka o ulubionych piosenkach z  książkowych ekranizacji .
  • Tekst na temat różnych metod nauki języków obcych .
  • Być może stosik - to zależy od tego ile książek  do mnie przywędruje.
  • Dwa lub trzy posty dyskusyjne - zobaczymy ile tematów wpadnie mi do głowy.
  • Post poświęcony najbardziej nielubianym piosenkom tych wakacji - takim o, których niedługo się zapomnij lub , którymi katowały nas różne radia. 
Jak widzicie planów i pomysłów cała masa . Ja już tak mam głowa pełna różnych tematów na notki, a nie wszystko realizuję. Dlaczego? Powody są różne . Brak czasu , aby przygotować post tak dobrze jak się chce (szukanie materiałów też trochę zajmuje ), niepewność czy taki temat zainteresuje czytelników , a pisanie dla samego pisania też nie jest do końca  fajne. Poza tym, studia, zobowiązania wobec wydawców i recenzje nad , którymi trzeba zawsze trochę popracować, jeśli chce się  wyrazić słowami  to jak bardzo nam się dana książka podobała bądź nie. Wymiana wszystkich wad, zalet, podanie grupy odbiorców do, których jest skierowany dany tytuł wraz z uzasadnieniem(nie chodzi tu nie o wiek czytelnika ,ale o jego literackie preferencje tj. ulubiony gatunek, autor, jakieś specjalne zabiegi językowe zastosowane w powieści , typ narracji  itd. Napisanie tekstu też trochę zajmuje . Do tego jeszcze poprawki naniesione po korekcie, a przed publikacją. Recenzowanie to przede wszystkim frajda (w moim przypadku jeszcze realizowanie jakiś tam swoich dziennikarsko- pisarskich ambicji), ale też jakaś tam "praca". Co prawda nie zarobkowa, ale na pewno intelektualna.
Dotarliście do tego momentu notki? Jeśli tak to odpowiedzcie mi jeszcze  na  jedno pytanie. Które z zaplanowanych wpisów interesują Was najbardziej i dlaczego? . Wezmę to pod uwagę przy ustalaniu kolejności tworzenia i publikowania postów we wrześniu. Tak w ramach podziękowania za tę kosmiczną liczbę wyświetleń , za to, że czytacie  i komentujecie recenzje , wywiady oraz inne publikowane tutaj rzeczy , za to , że od prawie trzech lat  prowadzę tę stronę  nie tylko dla samej siebie ,ale przede wszystkim dla moich czytelników, bo mam ich coraz więcej. Dziękuję !!!!!!!!




czwartek, 21 sierpnia 2014

Zdobycze książkowe ostatnich tygodni czyli stosik sierpniowy.

Cześć ! . Dzisiaj mam dla Was coś co wszystkie mole książkowe lubią  oglądać, a mianowicie stosik książek, które zasiliły moją biblioteczkę w sierpniu. Są to następujące tytuły:

1. English Spoken Today- wydanie specjalne magazynu English Matters już zrecenzowane.
2. Katarzyna Michalak Poczekajka - Od Wydawnictwa Literackiego.
3. Katarzyna Michalak Dla Ciebie wszystko - Od Wydawnictwa Literackiego.
4. Wioletta Sawicka Wyjdziesz za mnie kotku ?- Wygrana w konkursie na jednym z blogów.
5. Janet Evanovich Parszywa dwunastka-Kolejna blogowa wygrana.
6. Maciej Orlowski Samotny krzyżowiec- Od Instytutu Wydawniczego Erica.
7. Gabriel Garcia Marquez  Sto lat samotności - Niespodziewany, ale bardzo miły prezent od koleżanki.

Dzięki  temu upominkowi wpadłam na pomysł nowego cyklu recenzji . Szczegóły na początku września. Teraz tradycyjnie już pytam Was czy widzicie w tym stosiku coś dla siebie? Może lektura , któreś z prezentowanych powieści już za Wami ? Jeśli tak podzielcie się wrażeniami .

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

[Dyskusja] Recenzja w formie video.

Cześć !. Dzisiaj  post , którego miało nie być. Do poruszenia tematu Video recenzji zainspirowały mnie filmiki  Kingi  z bloga Esa czyta. Osobiście nigdy nie zamierzam nakręcić  żadnego filmiku o  przeczytanej książce, ponieważ:
Po pierwsze- nie lubię występować przed kamerą.
Po drugie- łatwiej mi jest pisać niż mówić o książce, gdy mówię często zdradzam za dużo fabuły  i nie jestem w stanie dokładnie ubrać w słowa tego co chciałabym powiedzieć. Przy pisaniu jest jakoś inaczej, choć nie umiem dokładnie wytłumaczyć co jest inne i dlaczego . Po prostu wolę pisać. Broń Boże nie krytykuję osób ,które od czasu do czasu wybierają taką formę  zaprezentowania przeczytanej książki. Wręcz przeciwnie gratuluję im odwagi. Jak wiecie na moim blogu tego typu recenzji nigdy nie było i nie będzie. To nie dla mnie. A Ty? Drogi Czytelniku czy  zdecydowałbyś się  nakręcić filmik z książką w roli głównej  ? Uzasadnij swój wybór.
 Na koniec  pytanie do bloggerów/blogerek, którzy od czasu do czasu tego typu recenzje zamieszczają . Co Was skłoniło do tej nieco innej formy opowiadania o literaturze? Jakie widzicie plusy i minusy tego sposobu dzielenia się wrażeniami z lektury? Dyskusję uważam za otwartą .


czwartek, 14 sierpnia 2014

Językowo 18 : Angielski Fiszki Medical English.

W każdym języku oprócz wyrazów potocznych i  używanych na co dzień znajdziemy również słownictwo specjalistyczne. Możemy je pogrupować w trzy kategorie :prawo, biznes i medycyna. Dla wszystkich, którzy chcą poszerzyć zasób współczesnego brytyjskiego języka , poznać tamtejszą terminologię medyczną lub marzą, aby w przyszłości pracować w sektorze ochrony zdrowia wydawnictwo Edgard przygotowało specjalne, staranie wyselekcjonowane fiszki. Dzięki nim poznasz najważniejsze zwroty i wyrażenia na poziomie średnio zaawansowanym i zaawansowanym (B2- C2 według klasyfikacji Rady Europy). 
Zestaw Angielski Fiszki Medical English zawiera : 
  • 1000 ponumerowanych fiszek (zwroty zarówno ogólne jak i specjalistyczne+ żargon i nieformalne określenia).
  • Płyta CD z nagraniami umożliwiająca ćwiczenie  prawidłowej wymowy.
  • Program Aktywny Trening( na płycie)- pozwoli on stworzyć własną playlistę słówek, których aktualnie się uczymy , odsłuchać je i w końcu rozwiązać różne ćwiczenia testowe pomagające sprawdzić postępy w nauce. 
  • 3 kolorowe przegródki ( Umiem, Uczę się , Do nauki).
  • Ulotka zawierająca informację na czym polega metoda fiszek, podpowiadająca jakie sposoby stosować , aby nauka była jeszcze bardziej efektywna(Quiz, mapy myśli, skojarzenia, węże literowe itp).
Cały kurs został podzielony na 32 kategorie tematyczne są to między innymi:
  • Badania
  • Sprzęt
  • Pierwsza pomoc
  • Anatomia i fizjologia
  • Informacje o lekach
  • Ginekologia i położnictwo
  • Pediatria i genetyka
  • Zaburzenia hormonalne
  • Zaburzenia psychiczne 
  • Zaburzenia dermatologiczne
  • Rozmowa z pacjentem
  • W szpitalu i przychodni
  • Choroby oczu
  • Choroby uszu, gardła, zębów
  • Choroby różnych układów ( nerwowego, oddechowego, krążenia, mięśniowego, szkieletowego itp).
Produkt ten jest skierowany nie tylko do medycznych laików chcących nauczyć  się czegoś nowego i  "skoczyć" poziom wyżej niż nauka tego co od kilku powtarza się w różnych szkołach , począwszy od podstawówki, a skończywszy na liceum. Zainteresuje on przede wszystkim lekarzy, pielęgniarki przygotowujących się do egzaminów specjalistycznych bądź pracy za granicą. Taki prezent ucieszy również tych, którzy po maturze zdecydowali się studiować medycynę. Ja nie nalezę do żadnej z tych grup , a mimo to uczę się z tych fiszek, ponieważ szukałam jakiegoś urozmaicenia, słówek z jakimi wcześniej się nie spotkałam. Swój cel osiągnęłam, co nie co powtórzyłam, coś nowego na pewno zostało mi w głowie.  Skupiłam się na zwrotach ogólnomedycznych , związanych z badaniami, sprzętem ,lekami i niektórymi chorobami. Omijałam  żargon i słówka bardzo zaawansowane, bo wiem, że to raczej nigdy mi się do niczego nie przyda. Fiszki jak zresztą wszystkie materiały do nauki języków obcych są dość drogie . Kosztują 59.90 zł, to sporo. Jednak nie są to pieniądze wyrzucone w błoto, bo zakres tematyczny jest bardzo szeroki, na jakość zestawu również nie możesz narzekać. Fachowcy utrwalają  zdobytą wcześniej wiedzę a amatorzy w dziedzinie medycyny poznają specjalistyczną terminologię. To wszystko dzięki Medical English. Polecam wszystkim zainteresowanym.
Za fiszki dziękuję Wydawnictwu Edgard.



poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Nowy tydzień zaczynam muzycznie.

Cześć! z racji tego, że czytam teraz powieść "Zakazana królowa", która jest dość obszerna na kolejną recenzję będziecie musieli troszkę poczekać. Jednak nie chciałam ,aby na blogu było pusto więc przygotowałam kolejną  porcję muzyki z mojej wakacyjnej playlisty.
1. Ed Sheeran Drunk.
 2. Ed Sheeran Sing.
 3. Kings of Leon The Face.
 4. Ella Eyre If I Go.
5. Lady Antellbum Bartender.
 6. Jessie Ware Wildest Moments.
 7. Bastille Things We Are Lost In The Fire.
 8. Birdy Not About Angels.
 9. Sia Chandelier.
10. Ellie Goulding Beating Heart.
11.  Ellie Goulding Lights.
 12. Mela Koteluk Fastrygi.
 13. Dawid Podsiadło Powiedz mi, że nie chcesz.
 14. The Callying Wherewer You Will Go.
 15. Maria Sadowska Life Is A Beat.
 Miłego słuchania. Która piosenka podoba Wam się najbardziej ?Macie ochotę na  stosik ?


piątek, 8 sierpnia 2014

Garść muzyki na piątkowy wieczór.

Cześć ! Po trzech postach z recenzjami mam dla Was trochę muzyki ,czyli krótko mówiąc kolejna część wakacyjnej playlisty. Nie przedłużając przechodzę do prezentacji poszczególnych utworów. Mam nadzieję, że któryś z nich się spodoba.

1.  Ed Sheeran Autumn Leaves.

 2.   Ed Sheeran Cold Coffee.
 3.Ed Sheeran Afire Love.
 4. Taylor Swift Everything Has Changed.

5. Stanfour feat Esme Dentes Life Without You.
 6. Joshua Radin Paperweight.
7. Indila Tourner Dans Le Vie.

8. Indila S.O.S.
 9. Indila Comme Un Bateau.
 10. Emelii Sande Read All About.
11. Marta Dryll Stay.
12. Monika Urlik Nie Wie Nikt. 
13. Aga Czyż i Swing Control Plan Awaryjny.
14. Aga Czyż Teren Skażony.
15. Kasia Sochacka Czasu Części Pierwsze.
16. Kasia Moś Zatracam Się.
17. Kasia Sochacka Karuzela.

 18. LemON Scarlett.
 19. Marta Dryll Time. 
20. Sunday Girl Where Is My Mind.
 Miłego słuchania. Trafiłam w Wasz muzyczny gust ? Może chcecie mi polecić jakąś piosenkę ?Piszcie śmiało.
 

środa, 6 sierpnia 2014

Językowo 17 : English Matters English Spoken Today wydanie specjalne 10/2014.

Wydawnictwo Colorful Media istnieje na polskim rynku od 2003r i specjalizuje się wydawaniu magazynów do nauki aż 7 języków obcych: angielskiego( zwykłego i biznesowego), francuskiego, hiszpańskiego, niemieckiego, rosyjskiego a od niedawna także włoskiego. 42 strony magazynów wypełniają artykuły o różnym stopniu trudności. Dla wszystkich zainteresowanych językiem angielskim,  poza wychodzącym co dwa miesiące English Matters wydawnictwo przygotowuje również wydania specjalne poświęcone tylko jednemu tematowi. Niedawno ukazało się jedno z nich , dotyczące dzisiejszego języka angielskiego.

English Spoken Today to 11 artykułów , mnóstwo nowych słówek, i kontrowersyjne tematy. W środku znajdziemy teksty o:
  • Osobach, które miały największy wpływ na rozwój języka angielskiego.
  • Fenomenie tabloidów czyli  co powoduje, że tak wielu ludzi je czyta.
  • Używaniu angielskich słówek przez mieszkańców innych państw (wstęp Sorki, but I just put a słitfocie of myself on Fejsie mnie rozbroił). Przeczytamy o tym , że Polacy chodzą na szoping a Francuzi w le weekend często robią sobie wypady za miasto.
  • Slangu, wulgaryzmach, telewizyjnych programach rozrywkowych,języku sms-ów i piosence duetu Outkast Hey Ya.
  • Programach komputerowych do nauki języków obcych.
  • Przekraczaniu granic w literaturze(wspomniano tu takich pisarzy jak Oscar Wilde, Tennessee Williams czy James Baldwin).
  • Różnorodności językowej w Nigerii(angielski jest urzędowym, ale poza nim używa się i tu ciekawostka 521 innych dialektów).
Tradycyjnie ze strony internetowej :
można pobrać listę trudniejszych słówek, a po wpisaniu odpowiedniego kodu z magazynu także nagrania w formacie mp3. Mnie osobiście najbardziej zainteresował artykuł na temat różnorodności językowej w Nigerii oraz fragment dotyczący literatury. Ten numer magazynu warto polecić wszystkim zainteresowanym  niekonwencjonalną nauką języka będącą połączeniem przyjemnego z pożytecznym. 
Za magazyn dziękuję Wydawnictwu Colorful Media.






wtorek, 5 sierpnia 2014

163. Katarzyna Michalak Dla Ciebie wszystko . [recenzja przedpremierowa]

  • Wydawnictwo :  Literackie 
  • Data wydania : 28  sierpnia 2014
  • Oprawa: Miękka,
  • Ilość stron:302
  • Gatunek:  Literatura piękna, powieść obyczajowa.
 „Gdy pokochasz miejsce, które nazwiesz domem, staje się ono czymś więcej niż czterema ścianami, w których zamknięta jest twoja historia, ale i marzenia na przyszłość.''


Katarzyna Michalak jest jedną z najbardziej zapracowanych i lubianych polskich autorek. Ma na swoim koncie kilkanaście powieści . Każda osiąga wysokie miejsca na listach
bestsellerów, sprzedaje się jak przysłowiowe świeże bułeczki i co ważniejsze zbiera pozytywne recenzje czytelniczek. Autorka nie narzeka na brak pomysłów i szybko wydaje kolejne dzieła. Nadano jej nawet tytuł gwiazdy polskiej literatury kobiecej. Jaką historię stworzyła tym razem ?


" Miłość jest bezwarunkowa. Kocha się nie za coś, lecz mimo wszystko"
W Dla Ciebie wszystko autorka przedstawia swoim czytelnikom dalsze losy bohaterów,których mieli oni okazję już wcześniej poznać. Ania Kraska z W imię miłości powraca na Jabłoniowe Wzgórze jako świeżo upieczona absolwentka medyny, jest zakochana i ma obiecany staż w jednym z amerykańskich szpitali. Pewnego dnia na jej drodze  staje Daniel  haker i ścigany listem gończym przestępca, bohater Wiśniowego Dworku .Dziewczyna , choć zna prawdę o jego przeszłości ukrywa ją przed najbliższymi i troskliwie się nim opiekuje, ponieważ został on pobity W tym samym czasie młoda pani doktor poznaje również czteroletniego, niepełnosprawnego, porzuconego przez matkę chłopczyka. Mały cały czas wierzy, że mama po niego wróci ,ale tak naprawdę nikt nie wie co się dzieje z kobietą .Ania która ma gołębie serce obiecuje sobie, że zrobi wszystko, aby pomóc Piotrusiowi  . Czy jej się to uda ? Jak może w tym pomóc Daniel i jego siostra Danusia ? Czy mężczyzna ma w sobie siłę, która pomogłaby mu zmienić  życie swoje i innych ? Czy Ania stanie się dla niego kimś więcej niż lekarką , która uratowała mu życie?  O tym już w powieści .

"Życie jednak zamyka czasem pewne rozdziały czy tego chcemy czy nie "

 Pisarka oddaje w ręce czytelnika udaną kontynuację W imię powieści oraz Wiśniowego dworku. Bohaterowie obu tych powieści wracają , pojawiając się w różnych momentach z konkretnymi zadaniami.  Ich losy splatają się, bo tylko razem mogą coś zdziałać i komuś pomóc. Jest Ania, Daniel, Danka, Danusia , Ariel i inni, których zdążyli polubić miłośnicy pióra Katarzyny Michalak. Autorka stanęła na wysokości zadania i napisała powieść, którą czyta się błyskawicznie , która wciąga do tego stopnia, że nie można się od niej oderwać dopóki nie przeczyta się ostatniego zdania i nie pozna zakończenia całej historii. W tej książce jest wszystko za co czytelniczki uwielbiają  prozę autorki. Są emocje, przemyślane i dopracowane dialogi,oraz dobrze wykreowani bohaterowie. Ta książka  wyciska z oczu niejedną łzę . O niej się myśli jeszcze długo po zakończeniu lektury. Dla Ciebie wszystko to przejmująca i chwytająca za serce opowieść o miłości i śmierci, spełnionych marzeniach i  skrywanych tęsknotach, o problemach i radzeniu sobie z nimi . Katarzyna Michalak daje dowód na to, że cierpliwość ,determinacja i wiara do końca popłaca, bo przecież po burzy zawsze wychodzi słońce. Jest to lektura obowiązkowa dla wszystkich sympatyków autorki i tych, którzy lubią powieści z dużym ładunkiem emocjonalnym.



 Źródło cytatów : 

[1] 


[2 Katarzyna Michalak Dla Ciebie wszystko, Wydawnictwo Literackie Kraków 2014 ,Str127.
[3] Katarzyna Michalak Dla Ciebie wszystko, Wydawnictwo Literackie Kraków 2014 ,Str161.
Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Literackiemu .
Książka zaliczana do wyzwań :
  •  52 książki 2014.
  • Rekord 2014.
  •  Polacy nie gęsi- czytamy polską literaturę.
  • Czytamy powieści obyczajowe.