czwartek, 3 września 2015

100 książek, które trzeba przeczytać wg. czytelników i klientów Empiku.

Witajcie w czwartek.  Dziś mam dla Was coś ciekawego , a mianowicie ranking książkowy stworzony przez  czytelników. Przez jakiś czas w ramach akcji Empiku 100 książek, które trzeba przeczytać  wszystkie mole książkowe mogły oddawać głosy na rozmaite powieści. Tak powstał ranking, który za chwilę zaprezentuje.  Sama oddałam głosy na kilka tytułów z licealnego kanonu lektur szkolnych, więc mam jakiś swój minimalny udział w kształcie listy. Postanowiłam pójść w ślady Małgosi z bloga Blask Książek , która  wstawiła ranking  zaznaczając przeczytane pozycje. Ja pogrubioną  i czarną  czcionką oznaczyłam książki, które już za mną  natomiast na czerwono pogrubiłam powieści, które chcę  przeczytać. Jeszcze nie wiem kiedy, ale chcę. 

1. Rowling Joanne K. - "Harry Potter" 
2. Korsak Krzysztof - "Jestem kibolem" 
3. De Saint-Exupery Antoine - "Mały Książę" 
4. Dawkins Richard - "Samolubny gen" 
5. Bułhakow Michaił - "Mistrz i Małgorzata"
6. Rand Ayn - "Źródło" 
7. Tolkien John Ronald Reuel - "Władca Pierścieni"  
8. Czarnecki Mateusz - "Otwórz oczy, zaraz świt"
9. Collins Suzanne - "Igrzyska śmierci" 
10. Schmitt Eric-Emmanuel - "Oskar i Pani Róża"
11. Dostojewski Fiodor - "Zbrodnia i Kara"
12. Andrzej Sapkowski - "Wiedźmin"
13. John Green - "Gwiazd naszych wina"
14. George Orwell - "Folwark zwierzęcy" 
15. Montgomery Lucy M - "Ania z Zielonego Wzgórza" 
16. Orwell George - "Rok 1984" 
17. Glukhovsky Dmitry - "Metro 2033"
18. Zafon Carlos Ruiz - "Cień wiatru" 
19. Jane Austen - "Duma i uprzedzenie" 
20. Stephen King - "Zielona mila" 
21. Zusak Markus - "Złodziejka książek" 
22. Tolkien John Ronald Reuel - "Hobbit"
23. Salinger J. D. - "Buszujący w zbożu"
24. Kamiński Aleksander - "Kamienie na szaniec
25. Lindgren Astrid - "Dzieci z Bullerbyn"
26. Mario Puzo - "Ojciec chrzestny"
27. Bolesław Prus - "Lalka" 
28. Riordan Rick - "Percy Jackson i bogowie olimpijscy" 
29. Marquez Gabriel Garcia - "Sto lat samotności" 
30. Larsson Stieg - "Millenium. Trylogia"
31. Agnieszka Lingas-Łoniewska - "Bez przebaczenia"
32. Piotr C - "Pokolenie Ikea" 
33. William Shakespeare - "Romeo i Julia", "Hamlet", "Makbet"
34. Martin George R. R - "Pieśń Lodu i Ognia" 
35. Kesey Ken - "Lot nad kukułczym gniazdem"
36. Lewis C.S. - "Opowieści z Narnii"
37. James E L - "Pięćdziesiąt twarzy Greya" 
38. Nałkowska Zofia - "Medaliony"
39. Tołstoj Lew - "Anna Karenina" 
40. Clare Cassandra - "Dary Anioła"
41. Eco Umberto - "Imię róży"
42. Boyne John - "Chłopiec w pasiastej piżamie" 
43. Lee Harper - "Zabić drozda" 
44. Christiane F - "My dzieci z dworca zoo"
45. Reichter Nina - "Ostatnia spowiedź"
46. Zdanowicz Władysław - "Misjonarze z Dywanowa"
47. Piotr C -"Pokolenie Ikea. Kobiety"
48. Bronte Emily - "Wichrowe wzgórza"
49. Rand Ayn - "Atlas zbuntowany"
50. Burnett Frances Hodgson - "Tajemniczy ogród"
51. Fitzgerald F. Scott - "Wielki Gatsby"
52. Cecelia Ahern - "Love Rosie" 
53. Andersen Hans Christian - "Baśnie"
54. Collen Hoover - "Hopeless"
55. Gayle Forman - "Zostań jeśli kochasz"
56. Piotr Adamczyk - "Pożądanie mieszka w szafie"
57. Witold Gombrowicz - "Ferdydurke
58.  Heller Joseph - "Patagraf 22"
59. Szmidt Robert J - "Szczury Wrocławia"    
60. Kopiasz Klaudia - "W głąb lawendowych uliczek"
61. King Stephen - "Lśnienie" 
62. Cichowski Rafał - "2049" 
63. Nicholas Sparks - "I wciąż ją kocham" 
64. Piotr Adamczyk - "Dom tęsknot"
65. Haner K.N. - "Na szczycie"
66. Adam Mickiewicz - "Pan Tadeusz" 
67. Spadło Krzysztof - "Skazaniec" 
68. Roth Veronica - "Niezgodna" 
69. Daugherty C.J. - "Wybrani"
70. Nabokov Vladimir - "Lolita
71. Zdanowicz Władysław  - "Misjonarze z Dywanowa. Polski Szwejk na Misji w Iraku"
72. Milne Alan Alexander - "Chatka Puchatka"
73. Remarque Erich Maria - "Na zachodzie bez zmian"
74. Nicholas Sparks - "Pamiętnik" 
75. Kundera Milan  - "Nieznośna lekkość bytu"
76. Darda Stefan - "Czarny wygon. Słoneczna dolina"
77. Coelho Paulo - "Alchemik"
78. Wiśniewski Janusz L. - "Samotność w sieci"
79. Szmidt Robert J. - "Apokalipsa według Pana Jana"
80. Tyl Aleksandra - "Magiczne lato"
81. Capote Truman - "Śniadanie u Tiffany'ego"
82. Kubacka Martyna - "Bezczelna" 
83. Sakowicz Anna - "Szepty dzieciństwa"
84. Wharton William - "Ptasiek"
85.  Milne Alan Alexander - "Kubuś Puchatek" 
86. Szmidt Robert J. - "Samotność anioła zagłady"
87. Comello Lodovica - "Cała reszta nie ma znaczenia"
88. Cass Kiera - "Rywalki"
89. Sender Piotr - "Bóg nosi dres"              
90. Dickens Charles - "Opowieść wigilijna" 
91. Saramago Jose - "Miasto ślepców"
92. Huxley Aldous - "Nowy wspaniały świat"
93. Herbert Frank - "Kroniki Diuny"    
94. Doyle Arthur Conan - "Sherlock Holmes" 
95. Brown Dan - "Kod Leonarda da Vinci" 
96. Glukhovsky Dmitry - "Futu.re" 
97. Spadło Krzysztof - "Skazaniec. Tom 2" 
98. Meyer Stephenie - "Intruz" 
99. Wilde Oscar - "Portret Doriana Greya" 
100. Marquez Gabriel Garcia - "Miłość w czasach zarazy" 

Podsumowanie : 
Przeczytane  27/ 100
Planuję przeczytać 15/ 83 

Jak bardzo  i czy w ogóle ta lista mi się podoba ? Powiem tak jest całkiem niezła, ale chciałabym zobaczyć tu więcej klasyki zarówno polskiej jak i zagranicznej. Zastanawiam się co w tym zestawieniu robią takie tytuły jak : "Igrzyska śmierci, "Pięćdziesiąt twarzy Greya" czy "Intruz. Czy to naprawdę jest, aż tak wartościowa literatura ? Moim zdaniem nie. Ja się pytam gdzie jest fenomenalna Dżuma Camusa, nagrodzeni Noblem Chłopi Reymonta, wojenne Opowiadania Borowskiego czy trylogia Henryka Sienkiewicza? To się powinno czytać , a nie jakieś erotyki bez głębszego przesłania. Jak to mówią ilu ludzi tyle zdań i opinii. Wszystkim nigdy się nie dogodzi. Trzeba wziąć poprawkę na to, że jest to lista tworzona przez czytelników, a jak wiadomo gusta bywają różne. Klasyka polska to w większości lektury szkolne, a tych głosujący gimnazjaliści/ licealiści czytać nie lubią. Kolejność na tej liście też pozostawia wiele do życzenia. Kilka/ wszystkie zaznaczone na czerwono powieści na pewno kiedyś zrecenzuję. Lubię tego typu zestawienia, ale nie traktuję ich jak wyrocznię. 
Na koniec zestaw pytań do Was, który mam nadzieję  będzie pretekstem do rozpoczęcia ciekawej  i kulturalnej dyskusji.
1. Podoba Wam się ta lista, dlaczego tak/ nie ? 
2. Jakie książki byście z tej listy usunęli bądź na niej zamieścili ?
3. Którego tytułu polskiego/ zagranicznego brakuje tu najbardziej i dlaczego ? 
4. Ile pozycji z listy przeczytaliście ?
5. Zamieścicie taki ranking u siebie na Blogu?
 
 Czytelnicy i Czytelniczki,  Panie i Panowie, Dziewczyny i Chłopaki liczę na Was. Zatem klawiatury w dłoń i do dzieła. 
 Źródło zdjęcia

wtorek, 1 września 2015

Chcesz wpółtworzyć ze mną trzy posty na blogu ? to zapraszam dziel się pomysłami do pierwszego z nich.


 Witam Was Moi Kochani Czytelnicy i Czytelniczki na początku nowego miesiąca. 1 września to dzień symboliczny, kolejna 76 rocznica wybuchu II Wojny Światowej, ale nie tylko. Jest to również ważna (choć nie zawsze lubiana) data dla wszystkich uczniów, nauczycieli i rodziców, którzy właśnie dziś inaugurują nowy rok szkolny. Trzymam kciuki za wszystkie sześciolatki rozpoczynające naukę w klasie pierwszej, bo dla niektórych z nich na pewno jest to spore wyzwanie i przeżycie. Moje wakacje trwają teraz trochę dłużej, ale kiedy jeszcze chodziłam do szkoły często bardzo czekałam na ten dzień. Może to dziwnie brzmi jednak naprawdę tak było. Żeby przez chwilę pozostać w klimacie szkolnym i powrócić do czasów kiedy  uczestniczyłam w lekcjach, a nie w ćwiczeniach czy wykładach postanowiłam wprowadzić Was w tajniki mojego nowego, składającego się z trzech części projektu, który niebawem pojawi się na  blogu. Mam nadzieję, że Wy będziecie jego współtwórcami.  O co konkretnie chodzi ? Już wyjaśniam. 
Źródło zdjęcia
Nazwa projektu to Literackie, Ale to już było czyli dawne lektury szkolne  Cel ? Przedstawienie, a także dyskusja i zachęcanie innych do  czytania książek, które kiedyś były w kanonie lektur, ale z różnych powodów z niego wypadły. Mam tu na myśli wszystkie szczeble kształcenia szkołę podstawową tj. klasy 4-6 ( lista lektur dla nauczania początkowego jest raczej stała), gimnazjum oraz liceum ( stąd trzy części). Oczywiście  mam sporą wiedzę na ten temat  i ją wykorzystam, a pozostałe informacje bez problemu mogłabym znaleźć na stronach internetowych związanych z tym tematem , ale nie chcę iść na łatwiznę i zrobić wszystkiego sama. Chcę, zrobić ten miniprojekt wspólnie z Wami. Mam nadzieję, że pomysł się podoba. 
 

Czego ja od Was chcę ? Propozycji, książek, które mogłabym przedstawić w postach z tego cyklu. Każdy typ będzie brany pod uwagę, ale nie ukrywam, że najbardziej liczę na aktywność osób młodszych i starszych ode mnie, ponieważ to one czytały / czytają lektury trochę inne niż te z jakimi sama miałam do czynienia. Kanon ma pewne stałe elementy, ale na przestrzeni lat  trochę się zmienił. Moje i Wasze typy będą prezentowane w następujący sposób: Propozycja + nick osoby+ autor i tytuł + uzasadnienie dlaczego szkoda, że ta lektura wyszła z kanonu/ dlaczego warto ją znać, ta ostatnia część opcjonalnie
Przykład:
Propozycja Anne 18  Joseph Conrad Lord Jim- tu uzasadnienie 
Zbieranie propozycji do kolejnej części rozpocznie się po publikacji pierwszego postu z tego projektu.
Propozycje do notki Literackie, Ale to już było czyli dawne lektury szkolne cz.1. Szkoła Podstawowa klasy 4-6 możecie zostawiać  pod tym postem do 15 września. Maksymalnie do 25 września pojawi się post, który mam nadzieję stworzymy razem To jak, wchodzicie w to ? Zapraszam, może wyjść coś naprawdę fajnego. Przynajmniej ja w to wierzę. W razie jakichkolwiek pytań piszcie. Na koniec mam dla Was  piosenkę związaną z dzisiejszą rocznicą.

PS. Przypominam, że dzisiaj oficjalnie startuje moje wyzwanie filmowe. Zapisy tutaj banner do pobrania w zakładce Autorskie wyzwanie Filmy z duszą. Na pasku bocznym pojawiła się nowa ankieta zapraszam do głosowania .


niedziela, 30 sierpnia 2015

Cykl Film i Telewizja #3 Zastrzyk rozrywki w telewizji naziemnej i cyfrowej - prezentacja kanału TVP Rozrywka.

Film i Telewizja to cykl w, którym  dwa razy w miesiącu  pojawiać się będą notki na temat kanałów/ programów / seriali telewizyjnych oraz recenzje filmów z duszą , z drugim dnem, takich, które warto/ trzeba zobaczyć. 

Lato - czas kiedy w telewizji zawsze lecą tylko i wyłącznie powtórki , rzadko pojawia się jakiś ciekawy film o serialu nie wspominając. Co ogląda wtedy Anne 18 ? Transmisje z meczów siatkarskich, starsze odcinki teleturnieju Jeden z dziesięciu  oraz  kilka filmów na kanale TVN lub w stacjach tematycznych. Pewnego sierpniowego wieczoru, kiedy już myślałam, że naprawdę nic dla siebie nie znajdę natrafiłam na stację  TVP Rozrywka i o to niej chciałabym Wam dzisiaj co nie co opowiedzieć . Będzie  parę słów  pochwały , ale nie zabraknie też odrobiny narzekania i  kilku słów krytyki. Zaintrygowani ? Znakomicie. 
  Źródło zdjęcia
Podstawowe informacje:

Kanał,  którego dyrektorem jest producent filmowy i członek Rady Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej Jerzy Kapuściński oficjalnie wystartował 15 kwietnia 2013r.  Dostępny jest on na IV mulipleksie naziemnej telewizji cyfrowej ( kanał nr  33), w Cyfrowym Polsacie ( kanał nr  57) oraz  na platformie nc+ (kanał nr19).
Tematyka stacji :
  • Audycje kabaretowe
  • Programy typu talk- show i talent show
  • Programy podróżnicze i kulinarne
  • Teleturnieje
  • Spektakle widowiska i koncerty telewizyjne
Oferta programowa
Znaczną część ramówki stacji stanowią programy emitowane w Tvp2, a są to : 
  • À la show
  •  Ale mądrale
  • Boso przez świat
  • Co mi w duszy gra?
  • Czar Par
  • Dzieciaki górą
  • Dzięki Bogu już weekend
  • Dzięki Bogu już weekend- kulisy na żywo
  •  Familiada
  • Hity kabaretu
  • Humor w odcinkach
  • Jaka to melodia ?
  • Jeden z dziesięciu 
  • KabereTOP  czyli kabaretowa lista przebojów
  • Kabaretowy Klub Dwójki
  • Kabaretowa Mapa Polski
  • Kocham to co lubię 
  • Makłowicz w  podróży 
  • Mój pierwszy raz
  • Muzeum  Polskiej Piosenki
  • Najlepszy z najlepszych
  • Niezapomniane koncerty
  • Od  Przedszkola do Opola
  • Okrasa łamie przepisy
  • Podróże z żartem
  • Postaw na  milion
  • Rozrywka retro
  • Sierocki na lato
  • Smaki  czasu z Karolem Okrasą
  • Studio Gama
  • Śmiechu warte
  • Śpiewające fortepiany
  • Szansa na sukces
  • Szperacze PRL
  • Tele PRL
  • Tele Milenium
  • The Voice of Poland
  • Tylko jeden skecz
  • Tylko Ty
  • Wideoteka dorosłego człowieka
  • W rytmie disco
  • Z archiwum kabaretu Tey czyli Retro TEYada
  • Zrób sobie gębę 
  • Życie od kuchni
  • Życie to kabaret
Co oglądam, a czego mi w ramówce brakuje:
Większość programów z listy znam , niektóre są mi obce, ale to dlatego, że były emitowane, gdy miałam kilka lub kilkanaście lat, a wtedy interesowały mnie raczej bajki niż rozrywka. Ja w tej stacji oglądam przede wszystkim teleturnieje. Chętnie od czasu do czasu obejrzałabym też powtórkę jakiegoś koncertu lub programu rozrywkowego gdyby nie te absurdalnie późne godziny emisji . Naprawdę nie można tego puścić wcześniej niż o 22. 30 bądź 23. 10 ?  Aż  takim Nocnym Markiem to nie jestem. Jako miłośniczce wszelkich quizów, krzyżówek i ogólnie programów sprawdzających wiedzę uczestników w ramówce najbardziej brakuje  13- odcinkowego teleturnieju  Burza mózgów jaki w 2004r  emitowała TVP 2. Była to zabawa, w której występowało troje uczniów z różnych poziomów kształcenia : szkoły podstawowej, gimnazjum i liceum. Zawodnicy odpowiadali na pytania z rozmaitych dziedzin, w co czwartym programie odbywał się półfinał , do którego zapraszani byli zwycięzcy trzech poprzednich odcinków.  Laureat, programu otrzymał nagrodę w postaci stypendium, które  umożliwiało / ułatwiało mu dalszą edukację w gimnazjum/  liceum / na wyższej uczelni.   Pamiętam do dziś jak wtedy będąc w czwartej klasie szkoły podstawowej siadałam przed telewizorem brałam do ręki kartkę, długopis i oprócz sama odpowiadałam na zadawane przez prowadzącą pytania. Myślę, że starszych widzów ucieszyły by powtórki Koła Fortuny teleturnieju prowadzonego najpierw przez Wojciecha Pijanowskiego, a potem Krzysztofa Tyńca.

Przydatne linki : 
Strona internetowa : www 
Strona na portalu społecznościowym Facebook : Facebook

W dzisiejszym poście to wszystko. Na koniec powtórzę pytania podobne do tych jakie postawiłam przy okazji prezentacji  stacji TVN Fabuła : Oglądacie  ten kanał ? Co byście do jego ramówki dodali bądź z niej usunęli ?
Zapraszam do dyskusji życząc miłej niedzieli. Anne 18. 
Źródło zdjęcia 


środa, 26 sierpnia 2015

Agnieszka Lingas- Łoniewska : „Pisząc książki na jakikolwiek temat, nigdy nie staram się oceniać tylko prezentować problemy takimi jakie są"

źródło zdjęcia.

Kobieta wszechstronna. Mieszka we Wrocławiu i pełni kilka życiowych ról, jest matką, żoną, autorką oraz  recenzentką książek jednocześnie. Chętnie spotyka się, koresponduje z czytelnikami. Często organizuje konkursy, w których można wygrać książki polskich autorów. Sama ma na koncie takie tytuły jak Bez przebaczenia, Zakład o miłość czy Szósty. Stworzyła także trzy trylogie: Zakręty losu, Łatwopalni oraz Szukaj mnie wśród lawendy. O tym ostatnim cyklu oraz najnowszej powieści, której premiera odbędzie się jesienią opowiada Agnieszka- Lingas- Łoniewska. 

Anne 18 : Jak Pani myśli czy trylogia lawendowa to dobra propozycja dla czytelnika, który jeszcze nie zna twórczości Agnieszki Lingas- Łoniewskiej, proszę o uzasadnienie ?
Agnieszka Lingas - Łoniewska : Trylogia Lawendowa jest trochę innym cyklem powieści od tych, które do tej pory napisałam, z reguły moje książki stanowią połączenie romansu, kryminału lub sensacji. Ta trylogia jest typowo obyczajową i kobiecą serią. Jeśli ktoś lubi takie łagodniejsze książki to myślę, że na pierwsze spotkanie z moją twórczością będzie odpowiednia. 
Ile z autorki mają w sobie bohaterki cyklu : Zuzanna, Zofia i Gabriela ?
Z reguły tworzę bohaterów tak, że każdy z nich ma w sobie cząstkę i mnie i ludzi mnie otaczających, przypadkowo spotkanych osób, więc można powiedzieć, że jest to swoisty miks osobowościowy. Jeśli chodzi o Trylogię Lawendową to można odnaleźć mnie w postaci Zuzy i Gabrieli. 
Ja jako Czytelniczka najbardziej utożsamiam się z  najmłodszą z sióstr, a Pani jako Autorka?
Chyba odpowiedziałam na to pytanie powyżej, ale mentalnie najbliższa jest mi Gabrysia.
Na początku każdego rozdziału tej serii pojawiają się tytuły piosenek, dlaczego są to te , a nie inne utwory ?
Wybór piosenek do playlisty w moich książkach nigdy nie jest przypadkowy. Poszczególne utwory są dopasowane do fabuły, którą opisuję w danym rozdziale. Piosenki oddają nastrój i problemy, które są przedstawiane.
Jest taka scena/ bohaterka, która była w pierwowzorze jakieś części, a w tej finalnej wersji jej zabrakło ? 
Nie ma takich bohaterek, głównymi postaciami są trzy siostry i w każdym poszczególnym tomie jedna z nich wychodzi na prowadzenie, jednakże o pozostałych dziewczynach, również możemy się czegoś dowiedzieć.
     

Czytając historię Zofii zastanawiałam się czy Pani, pisząc ją, tak mieszając na linii Zofia- Adam- Maks próbowała zrozumieć/ oceniać/ stawiać się w sytuacji bohaterów ?
Pisząc książki na jakikolwiek temat, nigdy nie staram się oceniać tylko prezentować problemy takimi jakie są. Jednakże stawiam się w sytuacji bohaterów próbując ich zrozumieć i jak najrealniej przedstawić. Bo w końcu to Flaubert ( Gustaw Flaubert pisarz francuski przyp. red) powiedział :
Pani  Bovary to ja :) 
Czy jest realna szansa na to, że cykl Szukaj mnie wśród lawendy trafi na duży ekran ?
Szansa zawsze jest, aczkolwiek w tej chwili po skończeniu kursu scenopisarskiego pracuję nad scenariuszem do Zakrętów losu. 



Komu Agnieszka Lingas- Łoniewska powierzyłaby rolę sióstr Skotnickich ?
Nie zastanawiałam się nad tym, ale w jednej roli na pewno chciałabym zobaczyć Olgę Bończyk, gdyż jest to moja ulubiona polska aktorka.
Na koniec chciałabym zapytać o  Pani najnowszą książkę, która swoją premierę będzie miała 24 października 2015r. O kim , o czym i dla kogo napisani zostali Skazani na ból
Skazani na ból to dramat poruszający problem międzyludzkich podziałów, rasizmu, antysemityzmu i zagubienia młodych ludzi w dzisiejszym świecie. Historia 20- letniego Aleksa należącego do ruchu skinheadów i 18- letniej Amelii, która ukrywa przed nim prawdę o swoim pochodzeniu,  wpisuje się w nurt powieści New Adult. Jest nie tylko bolesną historią o miłości, która nie miała prawa się wydarzyć, ale także próbą ukazania trudnych wyborów młodych ludzi i fascynacji czasami zgubnymi  ideałami. W tej książce wystrzegałam się oceniania bohaterów, aby uniknąć taniego moralizatorstwa. Przygotowując się do jej napisania zbierałam materiał od ludzi związanych bezpośrednio z ruchem skinheadów. Na końcu powieści znajdziecie wypowiedzi kilkunastu osób, które były lub są skinhedami. Książkę będę podpisywała 24 października na Targach Książki w Krakowie. 
Źródło zdjęcia.

Dziękuję serdecznie za wywiad, Anne 18.
Również dziękuję i pozdrawiam wszystkich czytelników :)

Zapraszam także na :  

Stronę internetowa Autorki : WWW
Blog Autorki : Blog 
 Natomiast  jeśli chcesz  podzielić się z Autorką wrażeniami po lekturze jej książek pisz na  ten oto
e- mail
 
Moje recenzje lawendowej trylogii:
Zuzanna : Recenzja 
Zofia : Recenzja
Gabriela : Recenzja

PS. Ten wywiad to jubileuszowy, czterechsetny post na blogu oraz obiecana niespodzianka, o której pisałam Wam dwa dni temu. Miłego czytania i udanego dnia. Anne 18.  


 
 
 
   


poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Informacja o kolejnych drobnych zmianach na blogu póki co ostatnich + przypomnienie o ankiecie.+ plany na przyszłość dotyczące tematyki Bloga .


Witam Was moi Kochani Czytelniczy na początku  nowego tygodnia. Wczoraj miałam w planach stworzyć pierwszą w swoim blogowym życiu recenzję filmową, ale nic z tego nie wyszło. Wszystko dlatego,
że natrafiłam na ten post i zamiast za pisanie zabrałam się za dopieszczanie wyglądu Bloga. Póki co jest to ostatni etap  metamorfozy, chyba, że jeszcze Wy  Czytelnicy mi coś podpowiecie. 

Co zmieniło się tym razem ?  
 Po pierwsze znów trochę majstrowałam przy zakładkach. Nie stworzyłam żadnej nowej, ale te, które mam ustawiłam w kolejności alfabetycznej ( jedynie Strona Główna została na swoim poprzednim miejscu). Wygląd niektórych trochę się zmienił( wyjustowany, dodany, zmieniony lub usunięty tekst/ grafika/ link). Póki co nie ruszałam części Przeczytane 2013- 2015 ani Wyzwania czytelnicze 2013- 2015. Ich metamorfoza to temat na inną okazję, plan na jesienno - zimowe wieczory. Pozostałe są po małym liftingu. Mam nadzieję, że się podoba. Wszelkie sugestie mile widziane. Wezmę je pod uwagę



Nowe elementy na Blogu:
Zazwyczaj zmiany są zapowiedzią czegoś czego wcześniej nie było. Także na  Blogu pojawiły się nowe elementy  Jakie ? Ich listę znajdziecie poniżej. Zachęcam do korzystania. Te zmiany są też dla Was, abyście mieli większy komfort korzystania z , komentowania i generalnie poruszania się  po Blogu. Pamiętajcie o tym

  • Weryfikacja obrazkowa komentarzy, swego czasu na tym obowiązywała została wyłączona. To taki mały eksperyment, chcę sprawdzić czy dzięki temu zwiększy się odzew/ zaczną toczyć się dyskusje pod postami itp. Jeśli liczba komentarzy wzrośnie będzie super, jeśli nie trudno nie  będę płakać.  Jeszcze jedna sprawa: Jeżeli znów przybędzie mi Spamu, jakiego w ostatnich miesiącach nie miałam prawie wcale weryfikacja obrazkowa pojawi się ponownie
  • Nowa treść wiadomości do formularza komentarzy. Teraz brzmi ona następująco : 
  • Witaj na Blogu Książki Warte Przeczytania. Dziękuję, że tu zajrzałeś/ aś i przeczytałeś/ aś to, co dla Ciebie napisałam. Jeśli masz ochotę i czas zostaw po sobie ślad w postaci  komentarza. Pamiętaj  o jednym: Nie obrażaj nikogo. Jeśli chcesz mnie skrytykować/ zwrócić uwagę na błąd bądź literówkę możesz to zrobić, ale w kulturalny sposób. Komentarze wulgarne lub zawierające SPAM będą natychmiast usuwane.  Anne 18.
  •  Zmiana kolejności gadżetów na pasku bocznym- spełniłam prośbę Eweliny, archiwum powędrowało do góry, a etykiety i kilka innych elementów znalazło się trochę niżej.
  • Wyszukiwarka - pojawiła się już na początku miesiąca, ale być może nie każdy ją zauważył. Wierzę, że pomoże ona Czytelnikowi w  szybszym dotarciu do interesujących go treści.
  • Gadżet  Obserwuj bloga przez pocztę e- mail- wystarczy wpisać swój adres, dokonać aktywacji, a na Waszą skrzynkę e- mail przychodzić będą wiadomości z informacją o nowych postach.
  • Linki do wpisów Językowe plany , marzenia i motywacje oraz Seria o Harrym Potterze, w czym tkwi jej fenomen? zostały przeniesione do zakładki Dyskusje ( wcześniej były na pasku  bocznym). Natomiast w tej zatytułowanej O Blogu pojawiła się wzmianka na temat  jeszcze jednego bloga jaki prowadzę. Tam najważniejsza jest muzyka. Na razie nie planuję dodawania nowych  rzeczy na pasek boczny ( żadnych wklejek ani plakietek).  Tło zostaje takie jak jest. Być może jeszcze poszerzę pasek bloga tak jak prosiła  Marlena czyli Melania K.
Chcę też przypomnieć Wam , że nadal możecie brać udział w ankiecie dotyczącej cykli blogowych. Dziękuję trzynastu osobom, które już się wypowiedziały. Reszta ma jeszcze trochę czasu, dokładnie tydzień.  Zapraszam do głosowania.  Jestem osobą, która  łatwo się nie poddaje i konsekwentnie realizuje swoje pomysły. Dlatego ankiet będzie teraz zdecydowanie więcej. 
  
Jeszcze nie wiem czy będę Was prosić o odpowiedzi w komentarzach czy zostanę przy tradycyjnej formie. Najbliższe pytanie na jakie  będziecie mogli odpowiadać przez cały wrzesień to : W jakich godzinach najczęściej czytasz tego bloga ?  Rzecz jasna dam Wam do wyboru kilka wariantów, ale zastanówcie się nad tym już teraz. 

"Zmiana jest jedną z cech życia. Ci, którzy skupiają się jedynie na przeszłości, lub teraźniejszości z całą pewnością przegapią przeszłość.”
John F. Kennedy.

Dość stare, ale jakże prawdziwe słowa. Muszę przyznać, że  trochę wzięłam je sobie do serca,   postanowiłam zdradzić Wam kilka sekretów dotyczących  przyszłości bloga. Nie przechodzę na własną domenę, ani nie tworzę rozwijanego Menu. Chodzi głównie o tematykę wpisów. Szczegóły poniżej.

Blogowe plany na najbliższe miesiące:
  •  Stworzyć  kolejne zakładki : dla cykli Językowo oraz Film i Telewizja
  • Systematycznie w weekendowych postach spełniać Wasze życzenia oraz prośby związane z tematyką wpisów, jakie mam nadzieję będziecie zostawiać w Kąciku dla Czytelników.
  • Stworzyć  trzy częściowy cykl Literackie, ale to już było- dawne lektury szkolne- publikacja  wrzesień - październik. Do realizacji tego punktu potrzebna mi będzie Wasza pomoc. Więcej na ten temat przeczytacie już 1 września
  • Czy warto studiować pedagogikę ?- czyli o początku mojej przygody z tym kierunkiem.
  • O PKO słów kilka- będzie to post dotyczący specjalności, którą wybrałam na drugim roku studiów. Nie zdradzę Wam na razie co oznacza ten skrót. Spróbujcie zgadnąć może komuś uda się trafić. Jestem ciekawa Waszych typów. Jeżeli ten post czyta ktoś z moich znajomych proszę nie zdradzajcie nic. Ten tajemniczy tekst będzie podzielony na dwie części i pojawi się tutaj  na początku roku akademickiego czyli w październiku. Zaintrygowani ? Jeżeli tak to znakomicie, właśnie o to mi chodziło. 
  • Kulturalne refleksje Anne 18 ( nazwa może się jeszcze zmienić) będzie to podzielony na  pięć części projekt, którego pierwsza odsłona pojawi się w styczniu, a ostatnia w maju 2016r. 
Na dzisiaj to tyle idę trochę poczytać, a potem popracuję nad kolejną niespodzianką dla Was. Będzie to coś , co bardzo lubię, a czego dawno tutaj nie było . Wiem, że kilka czytelniczek na pewno ucieszy. Mam nadzieję, że pozostałe też.  Post kończę bardzo pozytywnie nastrajającą piosenką.
 Miłego słuchania Anne 18.


sobota, 22 sierpnia 2015

Książkowe zdobycze lipca i sierpnia- stosik wakacyjny + zapowiedź recenzji filmowych.

Witajcie weekendowo. Napisałam dla Was w ostatnich dniach trzy nowe recenzje, ale dzisiaj nie pojawi się żadna z nich będzie za to stosik.  Znaczną jego część stanowią egzemplarze recenzyjne od wydawnictwa Novae Res. Te standardowe lub jeszcze przed korektą i oficjalną premierą. Dwie książki to prezenty imieninowe, jest też jedna zdobyta na Blogu Marchewkowe myśli w ramach akcji Książka na sierpień. Co prawda przesyłka nadal nie dotarła, ale mam nadzieję, że niedługo będę ją mieć. W banerku brakuje okładki powieści Warkocz losów ( też wersja przed korektą) oraz kalendarza od wydawnictwa Dwa Kolory. 
 Wykonanie: Justyna Chaber www.jusssi.pl

  1. Agnieszka Lingas - Łoniewska Szukaj mnie wśród lawendy Zuzanna  Recenzja
  2. Agnieszka Lingas - Łoniewska Szukaj mnie wśród lawendy Zofia Recenzja
  3. Agnieszka Lingas - Łoniewska Szukaj mnie wśród lawendy  Gabriela Recenzja
  4.  Natalia Krzesłowska  Na krawędzi widelca spowiedź bulimiczki.
  5. Sarah Jio Jeżynowa zima.
  6. Arthur Fowler Tropikalne piekło.
  7. Edward Piega Dziedzicząc miłość cz.1. Mały człowiek w czasie wielkiej wojny. 
  8. Anna Fincner- Ognowska Krok do szczęścia.
  9. Katarzyna Michalak Przystań Julii.
  10. Adam Szymański Wiry losu
  11. Milena Wiktoria Jaworska Miles
  Wykonanie: Justyna Chaber www.jusssi.pl
Już niedługo tematyka Bloga się poszerzy. Oprócz recenzji książkowych, dyskusji, stosików, rozmaitych postów informacyjnych, zapowiedzi wydawniczych i kolejnych odsłon cykli od czasu do czasu będzie tu można poczytać również o kinie. Jeszcze sama do końca nie wiem czy będą to typowe recenzje tyle, że filmowe czy raczej luźne przemyślenia. Chyba jednak wybiorę tradycyjną formę , a Wy Moi Drodzy Czytelnicy, która byście woleli ? Liczę na szczere odpowiedzi. Widzę, że nie lubicie ankiet dlatego pytam Was o to tutaj w poście. Wasze zdanie naprawdę się dla mnie liczy. Uwierzcie w to w końcu. 

Niezależnie od tego w jakiej to będzie formie i tak napiszę dla Was coś na temat dwóch filmów. Na pierwszy z nich Ze wszystkich sił  wybrałam się kilka dni temu do kina. Drugi Popiół i diament  z  1958 r  dopiero  mam zamiar obejrzeć w Internecie. Jak to dobrze, że jest tyle  stron do oglądania online.  Będzie to pierwszy film jaki zaliczę do mojego autorskiego wyzwania Filmy z duszą, z którym oficjalnie startuję 1 września. Nie będę Was siłą namawiać do udziału, ale jeśli ktoś ma ochotę się przyłączyć może to zrobić w każdej chwili. Wszystkie szczegóły zabawy i zapisy do niej tutaj : Wyzwanie Filmy z duszą
Na koniec mam do Was trzy krótkie pytania :  
  1. Znaleźliście w tym stosiku coś dla siebie, a może oglądaliście filmy, których plakaty widzicie powyżej ? Jeśli tak podzielcie się wrażeniami.
  2. Jak Wam  się podoba nowa forma prezentacji książek, które zasiliły moją biblioteczkę , ktoś w ogóle zauważył różnicę ?
  3. Macie jakieś propozycje dotyczące zmian w wyglądzie bloga ? Co prawda ostatnio przeszedł on dość dużą metamorfozę, ale może jeszcze coś powinnam zmienić/ dodać/ poprawić ? 
Czekam na Wasze komentarze.Od dziś możecie obserwować Bloga również przez pocztę e- mail. Zapraszam.  Miłego popołudnia życzy Anne 18.




 













wtorek, 18 sierpnia 2015

Autorskie wyzwanie - Filmy z duszą. Zapraszam do wspólnego nadrabiania filmowych zaległości.

Film- dziedzina sztuki, która prawie zawsze w mojej jeśli można to tak określić artystycznej hierarchii zajmowała przez wielu uznawane za pechowe, a przez sportowców za najbardziej nielubiane czwarte miejsce. Pierwsze zarezerwowane było dla literatury i poezji, drugie dla muzyki, trzecie to sport, seriale oraz  ogólnie telewizja. Dopiero za nimi wszystkimi  był nazywany czasem dziesiąta muzą film. Chociaż muszę być sprawiedliwa i napisać, że przez krótki czas jednak znalazł on na tzw. podium.
 
Jako dziecko uwielbiałam oglądać Bajki Disneya oraz Filmy o muzyce i tańcu. Zresztą do dziś uwielbiam Step Up- taniec zmysłów, Honey, Just Dance, czy Dirty Dancing. Będąc w podstawówce kochałam Pamiętnik Księżniczki, całą serię o czarodzieju i jego przyjaciołach z Hogwartu generalnie Książkowe ekranizacje, a także Filmy o nastolatkach i dla nastolatek. Gdy miałam 12-13 lat pojawił się High School Musical, który pokochały miliony młodych ludzi w tym i ja. Teraz  się z tego śmieję, choć niektóre piosenki są całkiem ok. Naprawdę Np. ta:

Gimnazjum to, o ile dobrze pamiętam eksperymenty i tzw. fazy na określony gatunek filmowy. Raz oglądałam Filmy katastroficzne, aby niedługo potem przerzucić się na Komedie romantyczne, Dramaty psychologiczne/ obyczajowe,  Filmy historyczne. W  pewnym momencie miałam nawet fazę na Klasyki, które Każdy powinien obejrzeć. Kiedy poszłam do liceum, weszłam w trochę inne środowisko i poznałam nowych ludzi zmieniły się  moje filmowe preferencje i to dość mocno. Takie jakie zaczęły się wtedy pozostają do dzisiaj. Po pierwsze zaczęłam oglądać jeszcze więcej ekranizacji. W klasie humanistycznej zawsze fajnie się od nich rozmawia. Po drugie było mnóstwo między uczniowskich dyskusji, wymieniania się tytułami nie tylko książek, ale i filmów właśnie- filmów z przekazem. Nowe odkrycia oglądałam nie tylko w domowym zaciszu dzięki Internetowi czy telewizji, ale także od czasu do czasu na lekcjach języka polskiego, filozofii czy na godzinie wychowawczej. To właśnie te szkolne seanse, dni kiedy całą klasą  wybieraliśmy się do kina utkwiły mi w pamięci najbardziej. Nigdy nie zapomnę też momentów kiedy dyskutowaliśmy o przesłaniu genialnego Labiryntu fauna lub dnia , w którym pisałam wypracowanie na filozofię związane z polskim filmem pod tytułem Zmruż oczy. Kapitalne chwile  oraz  wspomnienia na całe życie. Coś pięknego. Serio.

Odkąd prowadzę bloga i swój wolny czas poświęcam głównie książkom film poszedł mocno w odstawkę. W najbliższym czasie chciałabym przynajmniej spróbować to zmienić. Dlatego stworzyłam coś co ma mi w tym pomóc , a Was Moich Czytelników, być może zmotywować do oglądania czegoś innego niż  zazwyczaj. Oto moje autorskie wyzwanie - Filmy z Duszą. Choć wymyśliłam je głównie z myślą o sobie to razem ze mną mogą też bawić się wszystkie chętne osoby posiadające  Blogi i nie tylko. Zapraszam.

Oto zasady udziału  w wyzwaniu : 
  1.  Wyzwanie trwa od  1 września 2015 r. do 31 grudnia 2017r.
  2. Do wyzwania można dołączyć w dowolnym momencie.
  3. Dozwolone jest łączenie tego z innymi wyzwaniami filmowymi
  4. Swój udział w wyzwaniu sygnalizujemy poprzez zostawienie komentarza pod tym postem wraz z nickiem i adresem bloga oraz planowaną liczbą filmów do obejrzenia .
  5. Na swoim blogu/ osoby anonimowe  tutaj w komentarzach publikujemy post informujący innych o tym, że zgłosiliśmy się do wyzwania  wraz z listą filmów jakie do niego zaliczamy!!! Ich liczba zależy od Was.  Osoby  nie posiadające  Bloga podają  także swoje imię.
  6. Filmy muszą spełniać jedno zasadnicze kryterium mieć jakąś wartość artystyczną, duszę , nieść ze sobą przekaz jasny i precyzyjny lub starannie ukryty przez reżysera.
  7. Po obejrzeniu  zgłoszonego filmu/ów ( dopuszczam teksty zbiorowe) publikujemy  na swoim blogu/ gdziekolwiek w sieci recenzję/ opinię/ krótki opis swoich wrażeń.
  8. Linki proszę zostawiać tylko w zakładce  Autorskie wyzwanie filmy z duszą . Oprócz linku poproszę też o podanie daty obejrzenia i zrecenzowania filmu. Ułatwi mi to później tworzenie podsumowania.
  9. Byłoby miło gdybyście pod każdą taką recenzją umieścili informację , że została ona  napisana w ramach tego wyzwania.
  10. Nie przewiduję żadnych nagród ani upominków , chyba, że za taki uznajecie Np słowo Gratulacje. Tu liczy się  dobra zabawa i satysfakcja z nadrabiania filmowych zaległości. 
  11. Po zakończeniu wyzwania opublikuję post zawierający podsumowanie moich , a jeśli ktoś zechce się przyłączyć także i Waszych wyników. Dokonania każdego uczestnika / tylko moje zostaną przedstawione w specjalnej tabeli . 
  12. Mam nadzieję, że wszystko jest jasne. W razie pytań  piszcie tutaj lub na podany w zakładce Kontakt adres e- mail. Banner wyzwania pojawi się wkrótce.

Moje wyzwaniowe zestawienie to połączenie kilku różnych internetowych list + filmy przez kogoś polecane, ale dotąd nie obejrzane + kilka moich typów.  Oto one w kolejności alfabetycznej wraz z datą produkcji.
Filmy zaliczane do wyzwania  Filmy z Duszą:
1 .A Tale of Love and Darkness ( 2014)
2.  Adam ( 2009)
3. Amadeusz ( 1984)
4. Amelia ( 2001)
5. Anna Karenina ( 2012)
6. Artysta ( 2011)
7. Atlas chmur ( 2012)
8. Autor widmo ( 2010)
9. Baczyński ( 2013)
10. Bezdroża ( 2004)
11. Bezpieczna przystań ( 2013)
12. Biały oleander ( 2002)
13. Bogowie ( 2014)
14. Buntownik z wyboru ( 1997)
15. Był sobie chłopiec ( 2002)
16. Chłopiec w pasiastej piżamie ( 2008)
17. Chłopiec z latawcem ( 2007)
18. Ciekawy przypadek Benjamina Buttona ( 2008)
19. Człowiek z marmuru ( 1965)
20 Człowiek z żelaza ( 1978)
21. Dekalog ( wszystkie  1988)
21. Drużyna ( 2014)
22. Dziecko Rossemary ( 1968)
23. Hoop Dream ( 1994)
23. Ida ( 2013)
24. Jak zostać królem ( 2010)
25 Jane Eyre ( 2011)
26 Kamienie na szaniec ( 2014)
27. Klasa Pana Tourette ( 2008)
28. Krótki film o miłości ( 1988)
29. Krótki film o zabijaniu ( 1987)
30. Kwiat pustyni ( 2009)
31. Luke ( 2012)
32. Marzyciel ( 2004)
33. Miasto 44 ( 2014)
34.  Motyl i skafander ( 2007)
35. Mój Biegun ( 2013)
36. Moja lewa stopa ( 1994)
37. Najdłuższa podróż ( 2015)
38. Oskar i Pani róża ( 2009)
39. Czarny łabędź ( 2010) wpisuję tutaj, bo tam zapomniałam a musiałabym zmienić całą numerację .
40. Pan Ibrahim i kwiaty  Koranu ( 2003)
41. Papusza ( 2013)
42. Pianista ( 2002)
43. Plac Zbawiciela ( 2006)
44.  Po prostu walcz ! ( 2008)
45. Pod Mocnym Aniołem ( 2014)
46. Podwójne Życie Weroniki ( 1991)
47. Popiół i diament ( 1968)
49.  Mały książę ( 2015)- wpisuję tutaj, bo tam zapomniałam, a musiałabym zmienić całą numerację .
50. Powrót Anny ( 2002)
51. Powstanie Warszawskie ( 2014)
52. Pożegnanie z Afryką ( 1985)
53. Przerwana lekcja muzyki ( 1999)
54. Rozstanie ( 2011)
55. Różyczka ( 2010)
56. Trzy kolory Biały ( 1994)
57. Trzy kolory Czerwony ( 1994)
58. Trzy kolory Niebieski ( 1993)
59. W ciemności ( 2011)
60. Wielki Mike The Blinde Side ( 2009)
61. Z dala od zgiełku ( 2015)
62. Zostań jeśli kochasz ( 2013)
64. Złodziejka książek ( 2013)
65. Wariatkowo ( 1999)   - ostatnie trzy tytuły wpisuję  w przypadkowej kolejności, bo tam zapomniałam ,a musiałabym zmienić całą numerację.
66. Wałęsa, Człowiek z Nadziei ( 2013)
67. Tajemnica Westerplatte (2013)
68. Obietnica ( 2014)

Zapraszam do zabawy. Nasze listy mogą być podobne lub zupełnie inne i to jest najpiękniejsze.  Dziękuję Wszystkim, którzy przeczytali  ten przeraźliwie długi liczący ponad tysiąc sto słów post do końca. Jeśli coś pomyliłam w datach dajcie znać. Miłego wieczoru i seansów życzy Anne 18.