wtorek, 7 kwietnia 2020

Kultura zdalnie. Inne niż zwykle inspiracje na domowe dni pandemii

Drogi Czytelniku. Zanim  na chwilę zaszyję się szykując kolejne blogowe niespodzianki przychodzę do Ciebie z nowymi kulturalnymi inspiracjami na domowe dni pandemii.  Są to inspiracje z różnych dziedzin zaczynając od literatury, poprzez film, a kończąc na teatrze.  Będą to inspiracje podane w nieco innej formie niż zwykle.   W końcowej części  posta  napiszę o pewnym bardzo ciekawym zakątku w sieci, który odkryłam zaledwie kilka tygodni temu.

czwartek, 2 kwietnia 2020

Książkowe porządki- jedno z zajęć w ramach akcji # Zostań w domu ?

Drodzy Czytelnicy. W jednym z marcowych postów pytałam Was o to, czy czytanie książek pozwala Wam na chwilę oderwać się od koronawirusowej rzeczywistości.  W dzisiejszym  wpisie chciałabym zapytać o czy w obecnej sytuacji, gdy macie więcej wolnego czasu częściej robicie  porządki na półkach z książkami. 

Ja przyznam szczerze, że chociaż książki w mojej biblioteczce są uporządkowane to powoli zaczyna brakować miejsca na nowe tytuły. Dlatego w 2020 roku nie kupiłam jeszcze żadnej powieści, nie czekam też na żadną książkową premierę. 

Choć książkowe  zbiory zarówno na półkach jak i w szafkach są uporządkowane to nigdy nie liczyłam ile dokładnie pozycji liczy moja biblioteczka.  Jestem typem " książkowego chomika". Pożyczam książki znajomym, ale  nigdy ich nie sprzedaję, nie oddaję do biblioteki ani nie uczestniczę w wymianach między blogerami. Po prostu tak już mam.


czwartek, 26 marca 2020

Ostatnia marcowa dawka kulturalnych inspiracji na czas epidemii

Drogi Czytelniku. Dziś mam dla Ciebie ostatnią w marcu dawkę inspiracji ze świata kultury. Będzie ich nieco mniej niż zazwyczaj, ale mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie. Zapraszam do lektury.
Strona, na której znajdują się podpowiedzi dotyczące tego co i gdzie warto przeczytać i obejrzeć w czasie epidemii. Są tam również wywiady z ludźmi kultury oraz artykuły mówiące o tym dokąd można się wybrać na Wirtualny Spacer. Poniżej linki do kilku wybranych tekstów. 

poniedziałek, 23 marca 2020

Kącik Filmowy #8 Inspiracje dla tych, którzy lubią oglądać filmy w Internecie

Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 

W dobie epidemii koronawirusa kina zostały zamknięte do odwołania, a ramówki stacji telewizyjnych  są mocno zmienione. W ósmej odsłonie Kącika Filmowego mam propozycję dla pewnej grupy osób.  Konkretnie dla tych, którzy chętnie oglądają filmy nie tylko w kinie i w telewizji, ale również w Internecie 

W drugiej części dzisiejszego posta  napiszę o pierwszych  filmach krótkometrażowych nakręconych przez dobrze już znanych, choć nadal młodych, polskich reżyserów.  

I. Coś dla prawdziwych kinomaniaków- głośne polskie produkcje do obejrzenia w Internecie. 
Oto lista kilku polskich hitów kinowych z  lat 2018- 2020 wraz z informacją, gdzie można je obejrzeć. W przypadku platform  VOD i Player za obejrzenie trzeba zapłacić. W zależności od filmu i serwisu opłata wynosi od 10 do 35 zł.  Dlatego nadmieniłam, że jest to propozycja dla prawdziwych  miłośników polskiego kina.

niedziela, 22 marca 2020

Książka jest dobra na wszystko, ale czy na pewno ?

Drodzy Czytelnicy. Dzisiaj będzie krótko i na temat. W czasie epidemii koronawirusa zarówno osoby bardziej jak i mniej zabiegane powinny mieć więcej czasu na czytanie. Mole książkowe czasem mówią, że  książka jest dobra na wszystko, ale czy na pewno ? Czy czytanie i przenoszenie się na chwilę do innej rzeczywistości rzeczywiście pozwala na chwilę oderwać się od tego, co obecnie dzieje się w Polsce i na świecie ?
Ja przyznam szczerze, że od kilku dni nie przeczytałam ani jednej strony. Jutro zamierzam to zmienić. Jednak w ostatnim czasie mam dużo większą ochotę na pisanie i oglądanie filmów czy programów telewizyjnych niż na czytanie. Zamierzam to zmienić i rozpocząć lekturę kolejnej książki ze swojej biblioteczki, ale co z tych planów wyjdzie czas pokaże. 

środa, 18 marca 2020

Kącik Filmowy #7 Maciej Stuhr i jego nowe zawodowe wyzwania

Wykonanie : Klaudyna Maciąg

Kącik Filmowy by Anne 18 - miejsce  gdzie będę pisać o filmie. W kąciku znajdą się nie tylko recenzje polskich produkcji które obejrzę i  uznam za warte polecenia.  Będę pisać także o blogach i kanałach w serwisie Youtube poświęconych filmowi.   Znajdziecie tutaj moje  recenzje, przemyślenia i  garść filmowych inspiracji. 

Bohaterem siódmej odsłony Kącika Filmowego jest  aktor filmowy i teatralny Maciej Stuhr. Choć ma na koncie dziesiątki docenianych przez widzów ról filmowych, teatralnych i serialowych nie spoczywa na laurach szukając kolejnych zawodowych wyzwań. 

Nie wszyscy wiedzą, że wyreżyserował cztery filmy krótkometrażowe zrealizowane ze studentami Akademii Teatralnej w Warszawie. W 2020 roku zadebiutował jako reżyser teatralnyWraz ze studentami  IV roku Akademii Sztuk Teatralnych im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie filia we Wrocławiu stworzył i zrealizował ich spektakl dyplomowy. Więcej o tym w dalszej części posta.  

sobota, 14 marca 2020

Jeśli tylko chcesz zawsze możesz się czegoś nauczyć. Nawet z Internetu i telewizji czyli kolejna porcja inspiracji

Drodzy Czytelnicy. Chyba każdy z Was wielokrotnie już w różnym kontekście słyszał  i wypowiadał słowa Człowiek uczy się całe życie. W dzisiejszym podzielonym na dwie  części poście  po raz kolejny pokażę Wam, że te słowa nie są tylko utartym frazesem. Jeśli tylko się chce i ma kilka lub kilkanaście  minut wolnego czasu można  się czegoś nauczyć. Nawet z Internetu i programów telewizyjnych.

Pierwsza część posta zawierać będzie garść inspiracji prosto z moich ulubionych kanałów edukacyjnych. W  drugiej opowiem czego można się dowiedzieć oglądając teleturnieje.

źródło

środa, 11 marca 2020

Kącik blogowy # 18 Akcje i projekty dla czytelników i wspólnie z czytelnikami

Dziś w kąciku blogowym napiszę o akcjach i projektach organizowanych wspólnie z czytelnikami. Przez prawie dziewięć lat mojego blogowania trochę ich było.  
Pojawiały się  wpisy gościnne  i wypowiedzi blogerów w ramach cykli :
  • Edukacja XXI wieku - blaski i cienie, progi i bariery
  • Na imię mi
  • Okiem studenta i absolwenta.
  • Pogaduszki u Anne 18 
Wystarczy kliknąć w odpowiednią etykietę na pasku bocznym, aby te teksty znaleźć. Były  i będą  nadal akcje Q& A oraz być może kolejne wpisy gościnne. 

niedziela, 1 marca 2020

Czytelnicy zapytali a ja odpowiadam czyli o książkach, filmach i tajnikach blogowania

Zgodnie z obietnicą  dziś post z odpowiedziami na pytania, które zostały mi zadane pod jednym z lutowych postów. Pytania te dotyczyły różnych kwestii zaczynając od literatury poprzez  film, blogowanie, a kończąc na nauce języków obcych.  Zapraszam do czytania.



 źródło

piątek, 28 lutego 2020

Nowości wydawnicze- literatura obyczajowa i literatura faktu. W poszukiwaniu czytelniczej inspiracji

Drodzy Czytelnicy. Ostatni post w lutym 2020 roku będzie krótki.  Jako, że nie śledzę nowości wydawniczych tak mocno jak kiedyś mam do Was kolejną prośbę. Chciałabym abyście polecili mi dziś te  warte uwagi. Tym razem to ja pytam  o to co jest warte przeczytania. 
  
Chodzi mi o książki z dwóch konkretnych gatunków tj. literatury obyczajowej i literatury faktu wydane w ciągu ostatnich trzech miesięcy zarówno przez polskich jak i zagranicznych autorów.