niedziela, 7 lipca 2019

Nowa porcja internetowych inspiracji.Ttym razem coś dla tegorocznych maturzystów i wszystkich przyszłych studentów

Drodzy Czytelnicy. Przychodzę dziś do Was z kolejną porcją internetowych inspiracji. Jako, że tegoroczni maturzyści 4 lipca poznali wyniki egzaminu dojrzałości dzisiejszy tekst skierowany jest głównie do nich. Przygotowałam małą ściągę dla wszystkich  maturzystów i tych którzy w przyszłości zamierzają podjąć studia, ale nie wiedzą jeszcze jaki kierunek wybrać. 

Przygotowałam kilka filmów oraz linków do tekstów , które być może pomogą dokonać wyboru. Coś pokażą coś rozjaśnią w głowach, obalą pewne studenckie mity i stereotypy. 

Będą także linki do dwóch niezwykle interesujących kanałów na YouTube. Oczywiście są to kanały o tematyce studenckiej.  Maturzyści, studenci, i wszyscy zainteresowani. Oddaję w Wasze ręce to co uznałam za przydatne i wartościowe. Zapraszam do czytania, oglądania i komentowania. 

środa, 3 lipca 2019

Kącik blogowy # 14 Wyzwania czytelnicze- chwilowa moda czy zabawa nadal obecna w blogosferze ?

Wyzwania Czytelnicze. Blogowe zabawy, które w blogosferze książkowej obecne są od kilku dobrych lat. Zabawy, które swego czasu bardzo mnie wciągnęły i regularnie brałam w nich udział. Po pewnym czasie jednak z nich zrezygnowałam i nie zamierzam do nich wracać. Nie tylko dlatego, że  przez ostatnie lata  czytam zdecydowanie  mniej. Zrezygnowałam z  udziału w tych blogowych zabawach z dwóch powodów. 

Po pierwsze dlatego, że w pewnym momencie przestałam traktować je jak blogową zabawę. Podchodziłam do ich realizacji i ukończenia bardzo poważnie, chyba nawet zbyt poważnie. Czasami nawet miałam wyrzuty sumienia i pretensje do siebie o to, że nie udało mi się w jakimś miesiącu przeczytać tej czy innej pasującej do wyzwania książki.  Dziś wiem, że było to błędne myślenie. Drugi powód jest taki, że najzwyczajniej w świecie  wyzwania czytelnicze przestały mi sprawiać frajdę. Postanowiłam, więc, że nic na siłę i skończyłam z czytaniem książek pod wyzwaniowy klucz.  Może była to kwestia tego, że  stawałam się coraz starsza, a moje preferencje czytelnicze coraz mocniej się kształtowały.  Nie szukałam już " czytelniczych przygód" ani nie próbowałam zmuszać się do czytania gatunków, które do mnie nie przemawiały jak choćby kryminał, horror czy erotyk.

Piszę ten tekst, bo jestem ciekawa jak wyzwania czytelnicze wyglądają dzisiaj i ile ich jest w blogosferze. Ciekawi mnie też to czy Wasz stosunek do nich zmienił się na przestrzeni lat . Zanim zapytam o przyszłość mały wyzwaniowy wehikuł czasu. Zapraszam.

niedziela, 30 czerwca 2019

Recenzja, którą już dawno napisałam, opublikowałam, a której jeszcze Wam nie pokazałam

Drodzy Czytelnicy. W ostatni dzień czerwca 2019 roku  publikuję link do kolejnej już w tym roku recenzji filmowej. Recenzję tę napisałam pod koniec maja. Na portalu Be Good Art opublikowałam ją 5 czerwca. W sumie nie wiem dlaczego do tej pory Wam jej nie pokazałam, a myślę, że jest całkiem dobra.  Jak to mówią lepiej późno niż wcale.

O jaki film chodzi ? O trzecią część lubianej przez wielu Planety Singli z Agnieszką Wiedłochą i Maciejem Sthurem w rolach głównych. 

Twórcy stanęli na wysokości zadania i zaproponowali widzom komedię romantyczną na naprawdę dobrym poziomie.

czwartek, 20 czerwca 2019

Krótkie pytanie do czytelników o nowości w świecie blogosfery książkowej

Drodzy Czytelnicy. Jakiś czas temu pytałam Was o Książkowe nowości wydawnicze 2019 roku
Jeśli chcecie nadal możecie podawać swoje propozycje powieści wartych przeczytania. Dziś natomiast   mam kolejne pytanie. Jakie ? 

wtorek, 28 maja 2019

W historii bloga Książki Warte Przeczytania jest to post numer...... 600

Drodzy Czytelnicy. Post, który właśnie czytacie jest sześćsetnym w historii bloga Książki Warte Przeczytania. Długo zastanawiałam się o czym napisać w tym jubileuszowym wpisie. Na  podsumowania i podziękowania przyjdzie czas  za kilka miesięcy. W październiku minie  bowiem osiem lat odkąd założyłam tego bloga.  

Pomyślałam,  więc, że poświęcę ten post temu  co obecnie sprawia mi najwięcej blogowej radości. Tym czymś jest wyszukiwanie  w zasobach serwisu Youtube interesujących, inspirujących filmów  o tematyce kulturalnej, edukacyjnej i dzielenie się nimi z Czytelnikami. Często też na swoich ulubionych kanałach szukam wywiadów, z których mogę dowiedzieć się czegoś ciekawego o rozmówcach.

Zatem prezentuję  Wam kolejną porcję internetowych inspiracji. Będą filmy,  wpisy i z innych blogów oraz moje recenzje i pozostałe teksty o tematyce filmowej, które opublikowałam na łamach portalu Be Good Art. w ostatnich tygodniach. W tym między innymi tekst na temat aktorów młodzieżowych.

źródło

1. Co mówi o Tobie Twoje biurko? Polimaty 2 odc.5. Pewnych rzeczy, o których jest mowa w tym filmie się domyślałam, ale nie o wszystkim wiedziałam. Moje biurko zawsze jest  uporządkowane, a jak wyglądają Wasze i co się na nich znajduje ? 
 2. Słowa, których zapis może zdenerwować. Mówiąc Inaczej, odc. 130. Też jeżeli już używam tego słowa to mówię ta pufa, choć wiem, że nie jest to hiperpoprawna polszczyzna. 
 3. Które lekcje najwięcej mnie nauczyły ? 20 m2 Łukasza Q &A cz 1. Ciekawy materiał, Chcielibyście abym zorganizowała Q& A na blogu, Wy zadajecie pytania a ja odpowiadam w osobnym poście ?
 
4.Marek Niedźwiecki. Dlaczego rok '91 był jednym z najlepszych w historii muzyki rozrywkowej ? Maciej Orłoś przedstawia odc.36. Na co dzień nie słucham Trójki, ale ta rozmowa bardzo mnie zaciekawiła. Pan Marek powiedział w niej sporo mądrych rzeczy.
 5. Bollywood według Natalii Janoszek. KINOrozmowa.odc.21.  Wywiad nie tylko dla fanów bollywoodzkich produkcji.
6. Liceum, technikum czy zawodówka ? Ja okres nauki w liceum mam już dawno za sobą ( szkołę średnią wybierałam dziesięć lat temu).  Jednak umieszczam ten film, bo być może trafi na niego jakiś  tegoroczny absolwent gimnazjum bądź szkoły podstawowej szukający odpowiedzi na pytanie : Jaką  dalszą drogę kształcenia warto wybrać i dlaczego  ? Może  dla kogoś okaże się pomocny.
Wpisy z innych blogów które polecam :
BlogFirma – grupa dla tych, którzy myślą o blogowaniu na poważnie 
Jeśli chcecie traktować blogowanie nie tylko jako hobby, ale też uczynić z niego dodatkowe źródło dochodu polecam Wam ten post.
Znów przyjdzie maj, a z majem bzy…
Garść wiosennych przemyśleń o życiu. Warto przeczytać i chwilę pomyśleć o tym co napisała Asia.

Moje recenzje i inne teksty o tematyce filmowej: 
Tym popularnym prawie zawsze wstep wzbroniony a jeśli już to trzeba wybierać czyli aktor młodzieżowy a szkoła teatral
Twórcy, choć bardzo chcieli, nie przeskoczyli wysoko zawieszonej poprzeczki. Recenzja filmu Planeta Singli 2
Aktor – zawód dwóch N – tak samo niezwykły jak i niepewny
Kultowa komedia w nowej odsłonie. Miszmasz czyli Kogel Mogel 3, film z dobrymi aktorami, solidną porcją absurdu i odrobiną humoru

Zapraszam do czytania, oglądania, a na końcu dzielenia się swoją opinią. Dziękuję, że przeczytaliście choć część z tych sześciuset postów. Bo chyba nie ma czytelnika, który przeczytałby wszystkie. A może jest ? Jeśli tak niech da o tym znać w komentarzu. Mam nadzieję, że będziecie czytać  również kolejne. Udanego dnia Anne 18.




 

czwartek, 23 maja 2019

Coś obiecałam, więc słowa dotrzymuję i recenzję filmu prezentuję

W poprzednim poście obiecałam, że podzielę się z Wami recenzją pewnego polskiego filmu. Słowa dotrzymuję. Poniżej link do recenzji produkcji, która była długo oczekiwana i szeroko komentowana. Chodzi o film Miszmasz czyli Kogel Mogel 3.

fot. Filmweb

piątek, 17 maja 2019

Książkowe nowości wydawnicze 2019 czyli pytanie o to co warto przeczytać

W 2019 roku czytam bardzo niewiele. Na blogi recenzenckie , których w blogosferze jest coraz mniej zaglądam tylko kilka razy w tygodniu. W związku z tym nie śledzę już aż tak mocno nowości wydawniczych zarówno polskich jak i zagranicznych.   Oczywiście wiem, że nowe książki wydały np. Katarzyna Michalak czy Magdalena Witkiewicz. Wiem, że w Polsce nie ukazała się jeszcze żadna nowa książka autorstwa Cathy Glass czy Casey Watson. Bo to moje ulubione autorki.  Chociaż ten blog nosi nazwę Książki Warte Przeczytania  i to ja powinnam polecać Wam interesujące powieści to dziś proszę abyście to Wy coś mi polecili. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. 
 źródło

czwartek, 9 maja 2019

Po raz kolejny goszczę na czyimś blogu. Tym razem napisałam o....

Dziś  zapraszam Was do lektury kolejnego w mojej blogowej przygodzie tekstu gościnnego.  Napisałam go dla Ani, autorki bloga KinoŚwinka

źródło

piątek, 26 kwietnia 2019

Kulturalno- blogowy koktajl czyli interesujące filmy, teksty i blogowe pytanie do czytelników

Po raz kolejny przychodzę do Was z materiałami wartymi obejrzenia i pewnym blogowym pytaniem. Będzie coś z dziedziny edukacji, filmu, muzyki ale nie tylko. Zapraszam do czytania, oglądania i zostawiania po sobie śladu w postaci komentarza.

fot.pixbay com

wtorek, 23 kwietnia 2019

23 kwietnia Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich

Książki- chyba nikt nie prowadzi statystyk dotyczących tego ile ich napisano, ile wydano  czy ile przeczytano.  Trudno to zliczyć. Ciężko też powiedzieć ile jest powieści które oddano do bibliotek, zostały zniszczone, spalone lub trafiły na  Listę Ksiąg Zakazanych. Książki towarzyszą nam od tysięcy już lat. Dziś czyta się jej już nie tylko w wersji papierowej, ale także elektronicznej. W Internecie powstaje tysiące blogów, stron i portali internetowych poświęconych  literaturze.  Książka jak wiele innych dziedzin kultury  doczekała się swojego święta.  Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich obchodzimy właśnie dziś 23 kwietnia.

 Grafika Samanta Dryja Edukacja z pasją