czwartek, 21 sierpnia 2014

Zdobycze książkowe ostatnich tygodni czyli stosik sierpniowy.

Cześć ! . Dzisiaj mam dla Was coś co wszystkie mole książkowe lubią  oglądać, a mianowicie stosik książek, które zasiliły moją biblioteczkę w sierpniu. Są to następujące tytuły:

1. English Spoken Today- wydanie specjalne magazynu English Matters już zrecenzowane.
2. Katarzyna Michalak Poczekajka - Od Wydawnictwa Literackiego.
3. Katarzyna Michalak Dla Ciebie wszystko - Od Wydawnictwa Literackiego.
4. Wioletta Sawicka Wyjdziesz za mnie kotku ?- Wygrana w konkursie na jednym z blogów.
5. Janet Evanovich Parszywa dwunastka-Kolejna blogowa wygrana.
6. Maciej Orlowski Samotny krzyżowiec- Od Instytutu Wydawniczego Erica.
7. Gabriel Garcia Marquez  Sto lat samotności - Niespodziewany, ale bardzo miły prezent od koleżanki.

Dzięki  temu upominkowi wpadłam na pomysł nowego cyklu recenzji . Szczegóły na początku września. Teraz tradycyjnie już pytam Was czy widzicie w tym stosiku coś dla siebie? Może lektura , któreś z prezentowanych powieści już za Wami ? Jeśli tak podzielcie się wrażeniami .

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

[Dyskusja] Recenzja w formie video.

Cześć !. Dzisiaj  post , którego miało nie być. Do poruszenia tematu Video recenzji zainspirowały mnie filmiki  Kingi  z bloga Esa czyta. Osobiście nigdy nie zamierzam nakręcić  żadnego filmiku o  przeczytanej książce, ponieważ:
Po pierwsze- nie lubię występować przed kamerą.
Po drugie- łatwiej mi jest pisać niż mówić o książce, gdy mówię często zdradzam za dużo fabuły  i nie jestem w stanie dokładnie ubrać w słowa tego co chciałabym powiedzieć. Przy pisaniu jest jakoś inaczej, choć nie umiem dokładnie wytłumaczyć co jest inne i dlaczego . Po prostu wolę pisać. Broń Boże nie krytykuję osób ,które od czasu do czasu wybierają taką formę  zaprezentowania przeczytanej książki. Wręcz przeciwnie gratuluję im odwagi. Jak wiecie na moim blogu tego typu recenzji nigdy nie było i nie będzie. To nie dla mnie. A Ty? Drogi Czytelniku czy  zdecydowałbyś się  nakręcić filmik z książką w roli głównej  ? Uzasadnij swój wybór.
 Na koniec  pytanie do bloggerów/blogerek, którzy od czasu do czasu tego typu recenzje zamieszczają . Co Was skłoniło do tej nieco innej formy opowiadania o literaturze? Jakie widzicie plusy i minusy tego sposobu dzielenia się wrażeniami z lektury? Dyskusję uważam za otwartą .


czwartek, 14 sierpnia 2014

Językowo 18 : Angielski Fiszki Medical English.

W każdym języku oprócz wyrazów potocznych i  używanych na co dzień znajdziemy również słownictwo specjalistyczne. Możemy je pogrupować w trzy kategorie :prawo, biznes i medycyna. Dla wszystkich, którzy chcą poszerzyć zasób współczesnego brytyjskiego języka , poznać tamtejszą terminologię medyczną lub marzą, aby w przyszłości pracować w sektorze ochrony zdrowia wydawnictwo Edgard przygotowało specjalne, staranie wyselekcjonowane fiszki. Dzięki nim poznasz najważniejsze zwroty i wyrażenia na poziomie średnio zaawansowanym i zaawansowanym (B2- C2 według klasyfikacji Rady Europy). 
Zestaw Angielski Fiszki Medical English zawiera : 
  • 1000 ponumerowanych fiszek (zwroty zarówno ogólne jak i specjalistyczne+ żargon i nieformalne określenia).
  • Płyta CD z nagraniami umożliwiająca ćwiczenie  prawidłowej wymowy.
  • Program Aktywny Trening( na płycie)- pozwoli on stworzyć własną playlistę słówek, których aktualnie się uczymy , odsłuchać je i w końcu rozwiązać różne ćwiczenia testowe pomagające sprawdzić postępy w nauce. 
  • 3 kolorowe przegródki ( Umiem, Uczę się , Do nauki).
  • Ulotka zawierająca informację na czym polega metoda fiszek, podpowiadająca jakie sposoby stosować , aby nauka była jeszcze bardziej efektywna(Quiz, mapy myśli, skojarzenia, węże literowe itp).
Cały kurs został podzielony na 32 kategorie tematyczne są to między innymi:
  • Badania
  • Sprzęt
  • Pierwsza pomoc
  • Anatomia i fizjologia
  • Informacje o lekach
  • Ginekologia i położnictwo
  • Pediatria i genetyka
  • Zaburzenia hormonalne
  • Zaburzenia psychiczne 
  • Zaburzenia dermatologiczne
  • Rozmowa z pacjentem
  • W szpitalu i przychodni
  • Choroby oczu
  • Choroby uszu, gardła, zębów
  • Choroby różnych układów ( nerwowego, oddechowego, krążenia, mięśniowego, szkieletowego itp).
Produkt ten jest skierowany nie tylko do medycznych laików chcących nauczyć  się czegoś nowego i  "skoczyć" poziom wyżej niż nauka tego co od kilku powtarza się w różnych szkołach , począwszy od podstawówki, a skończywszy na liceum. Zainteresuje on przede wszystkim lekarzy, pielęgniarki przygotowujących się do egzaminów specjalistycznych bądź pracy za granicą. Taki prezent ucieszy również tych, którzy po maturze zdecydowali się studiować medycynę. Ja nie nalezę do żadnej z tych grup , a mimo to uczę się z tych fiszek, ponieważ szukałam jakiegoś urozmaicenia, słówek z jakimi wcześniej się nie spotkałam. Swój cel osiągnęłam, co nie co powtórzyłam, coś nowego na pewno zostało mi w głowie.  Skupiłam się na zwrotach ogólnomedycznych , związanych z badaniami, sprzętem ,lekami i niektórymi chorobami. Omijałam  żargon i słówka bardzo zaawansowane, bo wiem, że to raczej nigdy mi się do niczego nie przyda. Fiszki jak zresztą wszystkie materiały do nauki języków obcych są dość drogie . Kosztują 59.90 zł, to sporo. Jednak nie są to pieniądze wyrzucone w błoto, bo zakres tematyczny jest bardzo szeroki, na jakość zestawu również nie możesz narzekać. Fachowcy utrwalają  zdobytą wcześniej wiedzę a amatorzy w dziedzinie medycyny poznają specjalistyczną terminologię. To wszystko dzięki Medical English. Polecam wszystkim zainteresowanym.
Za fiszki dziękuję Wydawnictwu Edgard.



poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Nowy tydzień zaczynam muzycznie.

Cześć! z racji tego, że czytam teraz powieść "Zakazana królowa", która jest dość obszerna na kolejną recenzję będziecie musieli troszkę poczekać. Jednak nie chciałam ,aby na blogu było pusto więc przygotowałam kolejną  porcję muzyki z mojej wakacyjnej playlisty.
1. Ed Sheeran Drunk.
 2. Ed Sheeran Sing.
 3. Kings of Leon The Face.
 4. Ella Eyre If I Go.
5. Lady Antellbum Bartender.
 6. Jessie Ware Wildest Moments.
 7. Bastille Things We Are Lost In The Fire.
 8. Birdy Not About Angels.
 9. Sia Chandelier.
10. Ellie Goulding Beating Heart.
11.  Ellie Goulding Lights.
 12. Mela Koteluk Fastrygi.
 13. Dawid Podsiadło Powiedz mi, że nie chcesz.
 14. The Callying Wherewer You Will Go.
 15. Maria Sadowska Life Is A Beat.
 Miłego słuchania. Która piosenka podoba Wam się najbardziej ?Macie ochotę na  stosik ?


piątek, 8 sierpnia 2014

Garść muzyki na piątkowy wieczór.

Cześć ! Po trzech postach z recenzjami mam dla Was trochę muzyki ,czyli krótko mówiąc kolejna część wakacyjnej playlisty. Nie przedłużając przechodzę do prezentacji poszczególnych utworów. Mam nadzieję, że któryś z nich się spodoba.

1.  Ed Sheeran Autumn Leaves.

 2.   Ed Sheeran Cold Coffee.
 3.Ed Sheeran Afire Love.
 4. Taylor Swift Everything Has Changed.

5. Stanfour feat Esme Dentes Life Without You.
 6. Joshua Radin Paperweight.
7. Indila Tourner Dans Le Vie.

8. Indila S.O.S.
 9. Indila Comme Un Bateau.
 10. Emelii Sande Read All About.
11. Marta Dryll Stay.
12. Monika Urlik Nie Wie Nikt. 
13. Aga Czyż i Swing Control Plan Awaryjny.
14. Aga Czyż Teren Skażony.
15. Kasia Sochacka Czasu Części Pierwsze.
16. Kasia Moś Zatracam Się.
17. Kasia Sochacka Karuzela.

 18. LemON Scarlett.
 19. Marta Dryll Time. 
20. Sunday Girl Where Is My Mind.
 Miłego słuchania. Trafiłam w Wasz muzyczny gust ? Może chcecie mi polecić jakąś piosenkę ?Piszcie śmiało.
 

środa, 6 sierpnia 2014

Językowo 17 : English Matters English Spoken Today wydanie specjalne 10/2014.

Wydawnictwo Colorful Media istnieje na polskim rynku od 2003r i specjalizuje się wydawaniu magazynów do nauki aż 7 języków obcych: angielskiego( zwykłego i biznesowego), francuskiego, hiszpańskiego, niemieckiego, rosyjskiego a od niedawna także włoskiego. 42 strony magazynów wypełniają artykuły o różnym stopniu trudności. Dla wszystkich zainteresowanych językiem angielskim,  poza wychodzącym co dwa miesiące English Matters wydawnictwo przygotowuje również wydania specjalne poświęcone tylko jednemu tematowi. Niedawno ukazało się jedno z nich , dotyczące dzisiejszego języka angielskiego.

English Spoken Today to 11 artykułów , mnóstwo nowych słówek, i kontrowersyjne tematy. W środku znajdziemy teksty o:
  • Osobach, które miały największy wpływ na rozwój języka angielskiego.
  • Fenomenie tabloidów czyli  co powoduje, że tak wielu ludzi je czyta.
  • Używaniu angielskich słówek przez mieszkańców innych państw (wstęp Sorki, but I just put a słitfocie of myself on Fejsie mnie rozbroił). Przeczytamy o tym , że Polacy chodzą na szoping a Francuzi w le weekend często robią sobie wypady za miasto.
  • Slangu, wulgaryzmach, telewizyjnych programach rozrywkowych,języku sms-ów i piosence duetu Outkast Hey Ya.
  • Programach komputerowych do nauki języków obcych.
  • Przekraczaniu granic w literaturze(wspomniano tu takich pisarzy jak Oscar Wilde, Tennessee Williams czy James Baldwin).
  • Różnorodności językowej w Nigerii(angielski jest urzędowym, ale poza nim używa się i tu ciekawostka 521 innych dialektów).
Tradycyjnie ze strony internetowej :
można pobrać listę trudniejszych słówek, a po wpisaniu odpowiedniego kodu z magazynu także nagrania w formacie mp3. Mnie osobiście najbardziej zainteresował artykuł na temat różnorodności językowej w Nigerii oraz fragment dotyczący literatury. Ten numer magazynu warto polecić wszystkim zainteresowanym  niekonwencjonalną nauką języka będącą połączeniem przyjemnego z pożytecznym. 
Za magazyn dziękuję Wydawnictwu Colorful Media.






wtorek, 5 sierpnia 2014

163. Katarzyna Michalak Dla Ciebie wszystko . [recenzja przedpremierowa]

  • Wydawnictwo :  Literackie 
  • Data wydania : 28  sierpnia 2014
  • Oprawa: Miękka,
  • Ilość stron:302
  • Gatunek:  Literatura piękna, powieść obyczajowa.
 „Gdy pokochasz miejsce, które nazwiesz domem, staje się ono czymś więcej niż czterema ścianami, w których zamknięta jest twoja historia, ale i marzenia na przyszłość.''


Katarzyna Michalak jest jedną z najbardziej zapracowanych i lubianych polskich autorek. Ma na swoim koncie kilkanaście powieści . Każda osiąga wysokie miejsca na listach
bestsellerów, sprzedaje się jak przysłowiowe świeże bułeczki i co ważniejsze zbiera pozytywne recenzje czytelniczek. Autorka nie narzeka na brak pomysłów i szybko wydaje kolejne dzieła. Nadano jej nawet tytuł gwiazdy polskiej literatury kobiecej. Jaką historię stworzyła tym razem ?


" Miłość jest bezwarunkowa. Kocha się nie za coś, lecz mimo wszystko"
W Dla Ciebie wszystko autorka przedstawia swoim czytelnikom dalsze losy bohaterów,których mieli oni okazję już wcześniej poznać. Ania Kraska z W imię miłości powraca na Jabłoniowe Wzgórze jako świeżo upieczona absolwentka medyny, jest zakochana i ma obiecany staż w jednym z amerykańskich szpitali. Pewnego dnia na jej drodze  staje Daniel  haker i ścigany listem gończym przestępca, bohater Wiśniowego Dworku .Dziewczyna , choć zna prawdę o jego przeszłości ukrywa ją przed najbliższymi i troskliwie się nim opiekuje, ponieważ został on pobity W tym samym czasie młoda pani doktor poznaje również czteroletniego, niepełnosprawnego, porzuconego przez matkę chłopczyka. Mały cały czas wierzy, że mama po niego wróci ,ale tak naprawdę nikt nie wie co się dzieje z kobietą .Ania która ma gołębie serce obiecuje sobie, że zrobi wszystko, aby pomóc Piotrusiowi  . Czy jej się to uda ? Jak może w tym pomóc Daniel i jego siostra Danusia ? Czy mężczyzna ma w sobie siłę, która pomogłaby mu zmienić  życie swoje i innych ? Czy Ania stanie się dla niego kimś więcej niż lekarką , która uratowała mu życie?  O tym już w powieści .

"Życie jednak zamyka czasem pewne rozdziały czy tego chcemy czy nie "

 Pisarka oddaje w ręce czytelnika udaną kontynuację W imię powieści oraz Wiśniowego dworku. Bohaterowie obu tych powieści wracają , pojawiając się w różnych momentach z konkretnymi zadaniami.  Ich losy splatają się, bo tylko razem mogą coś zdziałać i komuś pomóc. Jest Ania, Daniel, Danka, Danusia , Ariel i inni, których zdążyli polubić miłośnicy pióra Katarzyny Michalak. Autorka stanęła na wysokości zadania i napisała powieść, którą czyta się błyskawicznie , która wciąga do tego stopnia, że nie można się od niej oderwać dopóki nie przeczyta się ostatniego zdania i nie pozna zakończenia całej historii. W tej książce jest wszystko za co czytelniczki uwielbiają  prozę autorki. Są emocje, przemyślane i dopracowane dialogi,oraz dobrze wykreowani bohaterowie. Ta książka  wyciska z oczu niejedną łzę . O niej się myśli jeszcze długo po zakończeniu lektury. Dla Ciebie wszystko to przejmująca i chwytająca za serce opowieść o miłości i śmierci, spełnionych marzeniach i  skrywanych tęsknotach, o problemach i radzeniu sobie z nimi . Katarzyna Michalak daje dowód na to, że cierpliwość ,determinacja i wiara do końca popłaca, bo przecież po burzy zawsze wychodzi słońce. Jest to lektura obowiązkowa dla wszystkich sympatyków autorki i tych, którzy lubią powieści z dużym ładunkiem emocjonalnym.



 Źródło cytatów : 

[1] 


[2 Katarzyna Michalak Dla Ciebie wszystko, Wydawnictwo Literackie Kraków 2014 ,Str127.
[3] Katarzyna Michalak Dla Ciebie wszystko, Wydawnictwo Literackie Kraków 2014 ,Str161.
Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Literackiemu .
Książka zaliczana do wyzwań :
  •  52 książki 2014.
  • Rekord 2014.
  •  Polacy nie gęsi- czytamy polską literaturę.
  • Czytamy powieści obyczajowe.



 






 





 


poniedziałek, 4 sierpnia 2014

162. Karolina Frankowska Zaczaruj mnie.





  • Wydawnictwo :  Literackie 
  • Seria/cykl wydawniczy :Seria z fasonem
  • Rok wydania: 2014
  • Oprawa: Miękka,
  • Ilość stron:330
  • Gatunek:  Powieść obyczajowa 
" Przyjaciel to ktoś, kto pomoże ci wstać, jeśli się potkniesz o życie" 
Karolina Frankowska - scenarzystka i pomysłodawczyni cieszącego się ogromną popularnością serialu TVN Prawo Agaty. Pracowała już przy takich produkcjach jak Ojciec Mateusz , Kryminalni czy Tylko mnie kochaj. Teraz postanowiła spróbować swoich sił jako pisarka. Jak oceniłam jej literacki debiut? Czy opowiedziana historia przypadła mi do gustu ? O tym później . Najpierw kilka słów na temat samej fabuły.
" Chociaż jesteśmy tak różni, że patrzymy na siebie jak na kosmitów, to wszystkim - oprócz tlenu - do egzystencji niezbędna jest ... przyjaźń. Bez niej nie ma ani szczęśliwej miłości, ani rodziny"
Głównymi bohaterami swojej pierwszej powieści autorka uczyniła trójkę przyjaciół, którzy poznali się w trakcie studiów na jednym z warszawskich uniwersytetów. Wciąż mieszkają w stolicy i w każdej sytuacji mogą na siebie liczyć. Zosia ma 26 lat jest świeżo upieczoną magister psychologii i ,jak każdy absolwent tego kierunku marzy o pracy w zawodzie. Kasia jest charakteryzatorką , a Bartek zrezygnował  ze studiów, stracił pracę, więc szuka sobie nowego zajęcia niestety na razie bez rezultatów. Pewnego dnia jedna z dziewczyn wpada na pomysł, aby cała trójka napisała na karteczkach swoje marzenia i zakopała je nie mówiąc nic o ich treści. Niedługo potem Zosia znajduje wreszcie pracę a pozostałej dwójce też zaczyna się wieść coraz lepiej . Przypadek , a może dowód na to, że marzenia się spełniają ? O tym już w powieści.
"Zaczaruj mnie" to opowieść, o dwóch uczuciach przyjaźni i miłości. Pisarka wykreowała bardzo sympatyczne postaci, dobrze poprowadziła akcję i dopracowała dialogi. Potrafi zainteresować, wzruszyć i rozbawić czytelnika. Jej styl jest lekki a język plastyczny . Plusem powieści są również wspomniani wcześniej bohaterowie. To ludzie z pasją, pełni zapału i młodzieńczej energii. Znają się jak łyse konie ,wiedzą o sobie wszystko i zawsze stoją za sobą murem. Wysłuchają , pocieszą , a gdy trzeba sprowadzą na ziemię i poprawią humor .Czy można mieć lepszych przyjaciół? Książka ta porównywana jest do kultowego amerykańskiego serialu Przyjaciele. Trzeba przyznać, że coś w tym jest.
"A z przyjaciółmi nawet życie jest całkiem do ogarnięcia- serio tego akurat jestem pewna"
Prezentowana  dziś pozycja literacka nie jest żadnym arcydziełem, ale  mnie się podobała. Warto poświęcić chwilę na jej lekturę. Jest to książka optymistyczna, napisana z polotem i humorem. Idealna na wakacyjny wypoczynek lub jesienną chandrę. Komu warto ją zarekomendować ? Miłośniczkom polskiej prozy kobiecej, powieści obyczajowych i takich, których bohaterami są młodzi ludzie.
 


 Źródło cytatów :
[1] Karolina Frankowska , Zaczaruj mnie, Wydawnictwo Literackie Kraków 2014 ,Str69
[2] Karolina Frankowska , Zaczaruj mnie, Wydawnictwo Literackie Kraków 2014 ,Str325.
 [3] Karolina Frankowska , Zaczaruj mnie, Wydawnictwo Literackie Kraków 2014 ,Str325.
Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Literackiemu .
Książka zaliczana do wyzwań :
  •  52 książki 2014.
  • Rekord 2014.
  •  Polacy nie gęsi- czytamy polską literaturę.
  • Czytamy powieści obyczajowe.

 

czwartek, 31 lipca 2014

161. Lisa Scottoline Nie odchodź.

  • Tytuł oryginalny :Don"t Go
  • Tłumaczenie: Hanna Pasierska
  • Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
  • Rok wydania:2014
  • Oprawa: Miękka  
  • Ilość stron:520
  • Gatunek :Literatura piękna,Powieść obyczajowa.
"Czasami wybieramy walki, które toczymy ,a czasami to one wybierają nas"
 Lisa Scottoline -amerykanka autorka ,której książki dotarły na sam szczyt listy bestselerów New York Timesa. Do tej poru sprzedano je w 30 milionach egzemplarzy w 32 krajach świata. Autorka ma na koncie sześć powieści , współtworzyła również kilka zbiorów opowiadań. Jest także laureatką Nagrody Edgara, przewodniczącą organizacji Mystery Writers of America, oraz pomysłodawczynią kursów Justice & Fiction na University of Pennsylvania,  dzięki , którym zdobyła tytuł najlepszego wykładowcy.
" Wojna zmienia wszystko i każdego"

W utworze Nie odchodź czytelnik poznaje historię trzydziestosześcioletniego lekarza pediatry chirurga, który pomaga rannym w Afganistanie. W kraju Mike zostawił żonę i maleńką córeczkę Emilly. Pewnego dnia dociera do niego wiadomość o nagłej śmierci ukochanej. Wstrząśnięty mężczyzna wie, że ma tylko tydzień, aby pozałatwiać wszystkie sprawy i zapewnić opiekę dziecku, potem musi wrócić i dokończyć służbę. Po pogrzebie Chloe , podpisuje odpowiednie dokumenty i zostawia dziewczynkę pod opieką szwagra i szwagierki wierząc, że tak będzie dla niej najlepiej. Przed wyjazdem poznaje wstrząsające  okoliczności śmierci małżonki  i  zaczyna zastanawiać się na ile tak naprawdę znał swoją żonę i jak dużo wie o sobie samym . Po powrocie do kraju,  pomimo usilnych prób mężczyzna nie jest w stanie nawiązać silnej więzi z córeczką . Czy  starczy mu sił, by próbować do skutku  czy będzie walczył o miłość dziewczynki , która póki co nie potrafi go pokochać? O tym już w powieści.

" W życiu staczamy różne  bitwy.ale tylko podejmując walkę możemy liczyć na zwycięstwo"
Prezentowana dziś pozycja literacka to utwór,  gdzie naprawdę wiele się dzieje. W niektórych momentach emocje  sięgają zenitu. Są łzy jest żałoba samotność , cierpienie , ból i strach. Czytelnik  na początku widzi lekarza, który sumienie wykonuje swoją pracę. Jednak w miarę rozwoju akcji ten obraz ulega diametralnej zmianie.Przewracając kolejne karty czytający obserwuje metamorfozę bohatera, któremu zawalił się świat, którego opuścili przyjaciele,  i, który nie jest i już nigdy nie będzie tym samym człowiekiem. Czy ojciec może być równie dobrym rodzicem  jak matka ? Czy można w krótkim czasie nadrobić kilka straconych lat? Podczas lektury  warto zastanowić się nad odpowiedziami na te pytania
" Każda wojna pozostawia blizny" 
Autorka oddaje w ręce czytelnika opowieść pełną zwrotów akcji, desperackich wręcz zachowań , skrajnych emocji, i momentów,  kiedy w oczach czytelnika stają łzy(przynajmniej u mnie tak było). To książka o dojrzewaniu do roli ojca , dźwiganiu się z upadku, przebaczeniu , zdradzie , szukaniu rozwiązania, które zadowoli wszystkich , oraz odpowiedzi na pytanie Kim jest ojciec? To ten, który dał dziecku  nazwisko a może ten, kto obdarzył je miłością ? Tę książkę czyta się naprawdę ciężko. Pisarka co chwila serwuje odbiorcy dawkę zaskakujących informacji , opisuje bezwzględną i brutalną wojenną rzeczywistość tak realistycznie, że  podczas czytania ma się ciarki na całym ciele. Taką historię jak ta trzeba poznawać etapami , jej nie da się przeczytać w jeden wieczór ,bo ona wymaga od czytelnika skupienia , zmusza do refleksji i zastanowienia się nad kilkoma sprawami. Trudna, ale napisana naprawdę dobrze . Wymagająca , ale warta poznania, długa ,ale nie dająca szybko o sobie zapomnieć. Warto zarekomendować ją wszystkim miłośnikom powieści obyczajowych.
  Źródło cytatów :
[1]. Lisa Scottoline   Nie odchodź , Wydawnictwo Prószyński i S-ka Warszawa 2014,Str388.
[2] .Lisa Scottoline   Nie odchodź , Wydawnictwo Prószyński i S-ka Warszawa 2014,Str509.
[3] .Okładka.
[4] .Okładka.

Książka czytana w ramach wyzwań :
  • 52 książki 2014.


  • Czytamy powieści obyczajowe Edycja II.


środa, 30 lipca 2014

160. Alyson Noel Na zawsze.

  • Tytuł oryginalny :Everlasting
  • Tłumaczenie: Marta Kitowska
  • Wydawnictwo: Dolonośląskie
  • Seria/cykl wydawniczy: Nieśmiertelni, tom 6
  • Rok wydania :2012
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Ilość stron :271
  • Gatunek: Literatura piękna, Literatura młodzieżowa, Fantastyka,Paranormal-romance
" Cisza jest nieprzyjemna, znacznie gorsza niż jakiekolwiek słowa"
 Cykl Nieśmiertelni powstał trochę " na fali " sagi Zmierzch . Po spektakularnym sukcesie paranormalnej serii autorstwa Stephanie Meyer,  nastąpił prawdziwy wysyp pisanych w podobny sposób , opartych na niemal identycznym schemacie powieści. Dwoje nastolatków: Ona zwykła dziewczyna z amerykańskiego liceum ,On nieziemsko przystojny wampir, wilkołak, upadły anioł, do wyboru do koloru. Podobnym śladem poszła Amerykanka Alyson Noel. Tyle, że u niej to dziewczyna jest tą ,która potrafi czytać w myślach, unaoczniać przedmioty, walczyć z każdym,a dzięki swoim mocom zawsze może cieszyć się z wygranej. Powieściopisarka wykreowała całkiem ciekawy i na początku pełen magii i uroku świat, przygotowała dla bohaterów wydawać by się mogło intrygujące zadania. Pierwszy tom wciąga czytelnika w wir wydarzeń do tego stopnia, że z wypiekami na twarzy śledzi on losy postaci z, którymi z racji tego, że jest to literatura typowo młodzieżowa może się utożsamiać. Jednak każda kolejna odsłona tego cyklu to coraz większe rozczarowanie. Powodów takiego stanu rzeczy raczej nie należy upatrywać w braku pomysłu, w każdym razie nie tylko tam. Małe umiejętności pisarskie, chęć sprostania oczekiwaniom młodego czytelnika, które powiedzmy sobie szczerze raczej nie są wygórowane? A może i to i to? Trudno powiedzieć. Części trzecia i czwarta zawodzą swoją banalnością, przewidywalnością i schematycznością. Tom numer pięć również nie powala na kolana. Jak na ich tle wypadła ostatnia odsłona cyklu  zatytułowana  Na zawsze ? Czy autorka potrafiła jakoś sensownie zakończyć całą tę historię ? Udało jej się wzruszyć, albo chociaż zaskoczyć tego , kto zdecydował się na lekturę finałowego tomu? 
"Nie wiedzą tego co ja :,że raniąc innych ranimy i siebie"
Nastoletnia Ever musiała wybierać kogo ratować. W efekcie straciła przyjaciółkę, ale też szansę na uzyskanie upragnionego antidotum. Stosunki z ciotką  nie układają się najlepiej, matura za pasem a ,problemów coraz więcej. Choć dziewczyna obiecała sobie, że chociaż nie musi skończy liceum ,odbierze świadectwo dojrzałości i uniesie w górę czapkę maturzysty, teraz to postanowienie staje pod znakiem zapytania. Bloom ma bowiem do wykonania zupełnie inne, o wiele trudniejsze niż matura zadanie. Musi wyruszyć w podróż , wycieczka ta ma doprowadzić ją do chwili kiedy będzie mogła powiedzieć, że wypełniła swoje przeznaczenie. W czasie tej pełnej tajemnic i pułapek wędrówki nie może towarzyszyć jej ten, którego kocha najbardziej. Damen musi zostać w tym "normalnym" świecie. Miejsce u boku Ever zajmuje jego największy konkurent - Jude. Chłopak zgodnie z instrukcjami nowej bohaterki Lotos, też  musi dowiedzieć się czegoś o własnej przeszłości. Jaki będzie przebieg niespodziewanej eskapady nastolatków? Czego się o sobie dowiedzą ? Przed jakimi wyborami staną? O tym już w powieści.
"Lepiej patrzeć w przyszłość, niż rozpamiętywać minioną nieodwracalnie przeszłość"
Amerykańska powieściopisarka miała na tę serię całkiem niezły pomysł . Naprawdę  widać, że jakiś zamysł był, gorzej z wykonaniem. Gdyby tylko Noel trochę bardziej popracowała nad kreowaniem swoich postaci, sprawiła, że byliby oni pełni wad, oraz zalet, tak jak każdy oswający się z nową rzeczywistością nastolatek. Ale nie oni muszą być tak idealni, że aż nierealni. Jeśli autorka osadziłaby akcję w innym miejscu niż typowa amerykańska szkoła średnia, stworzyła bardziej przemyślane dialogi to mogłaby powstać interesująca, godna ekranizacji saga o miłosnych wzlotach i upadkach, dojrzewaniu, nastoletnich problemach czy dokonywanych w tym wieku wyborach,. A tak ? Skończyło się na banalnym romansie z paranormalem w tle. Powstała typowa młodzieżówka, o której szybko się zapomina. Choć Na zawsze jest w miarę udanym  zwieńczeniem całości to jego zakończenie nie szokuje, nie wbija w fotel, nie wzrusza. Ta  historia spokojnie mogłaby zamknąć się na trzech góra czterech tomach. Na koniec mam dla Ciebie Drogi Czytelniku dwie wiadomości. Jedną dobrą , drugą złą. Dobra jest taka, że jeśli polubiłeś historię Ever ,możesz też poznać losy jej młodszej siostry Rilley. Autorka napisała dwie książki, których bohaterką jest właśnie ta rezolutna dwunastolatka. Ta gorsza wiadomość , którą chcę Ci przekazać mówi iż cała nie jest tą, którą można z czystym sumieniem polecać. Skupi ona uwagę  nastolatek uwielbiających miłosne batalie ,oraz miłośników romansów paranormalnych. Oni znajdą w tej serii coś dla siebie. Tak więc nie będę ani zachęcać, ani stanowczo odradzać. Wybór Drogi Czytelniku pozostawiam Tobie.
 
  Źródło cytatów :
[1]. Alyson Noel   Na zawsze , Wydawnictwo Dolnośląskie  Poznań2012,Str189.
[2] .Alyson Noel   Na zawsze, Wydawnictwo Dolnośląskie  Poznań2012,Str125.
[3] .Alyson Noel   Na zawsze , Wydawnictwo Dolnośląskie  Poznań2012,Str70.


 Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Grupie Wydawniczej Publicat . 

Książka czytana w ramach wyzwań:
  •  52 książki 2014.  
  •  Czytam Fantastykę II