sobota, 29 września 2012

TOP 10: NAJLEPSZE WYCISKACZE ŁEZ.

Top 10 to akcja, przy okazji której raz w tygodniu ma blogu pojawiają się różnego rodzaju rankingi, dzięki którym czytelnicy mogą poznać bliżej blogera, jego zainteresowania i gusta. Jeżeli chcesz dołączyć do akcji - w każdy piątek wypatruj nowego tematu.

Postanowiłam nadrobić choć część zaległości  przed planowaną reaktywacją cyklu. Dziś pora na największe wyciskacze łez.  Wybór był trudny , ale ostatecznie na mojej liście znalazły się:


1. Nicholas Sparks -  Jesienna miłość- pełna wspaniałych cytatów i bardzo emocjonalna opowieść  o miłości i poświęceniu. Na jej podstawie powstał przepiękny film "Szkoła uczuć"(Walk To Remember). W rolę dwójki głównych bohaterów wcielili się  Mandy Moore i Shane West. ( recenzowana , nr 21).
2. Eric Emmanuel Schmitt-  Oskar i Pani Róża- przejmująca opowieść o szczerej przyjaźni pomiędzy umierającym dzieckiem  i kobietą , która już wiele w swoim życiu widziała.. Choć książkę czytałam  3 lata temu nadal doskonale ją pamiętam.( recenzja , nr 22).
3. Emilly Bronte  Wichrowe Wzgórza- absolutna klasyka. W najbliższym czasie postaram się ponownie przeczytać tę niesamowitą książkę aby napisać jej recenzję.
4.  Jodi Picoult -  Bez mojej zgody = nadwyżka emocji i niesamowite wzruszenia( zarówno książka jak i jej ekranizacja).
5.  Judy Westwater - Dziecko ulicy  - historia, która wydarzyła się naprawdę(recenzja nr9 chętnych zapraszam do lektury).



6. Cecelia Ahren Ps Kocham cię- debiut zaliczony na piątkę.  ( recenzowana nr 15).
7.  Jodi Picoult -  Krucha jak lód- trudny temat , ciekawa historia i nadwyżka emocji. ( zrecenzowana nr 4).
8. Nicholas Sparks-  Pamiętnik- opowieść o prawdziwej miłości , która pokona wszelkie przeszkody.
9. Paulo Coelho Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam- w mojej opinii jest to najlepsza powieść  brazylijskiego  pisarza, którego jedni bardzo cenią a inni wręcz nienawidzą.
10. Szymon Hołownia  Ludzie na walizkach- poruszające historie , które mogą pomóc wiele zrozumieć.



Wzruszacie się podczas czytania?.




czwartek, 27 września 2012

TOP 10 ULUBIONE LEKTURY SZKOLNE.


Top 10 to akcja, przy okazji której,  raz w tygodniu ma blogu pojawiają się różnego rodzaju rankingi, dzięki którym czytelnicy mogą poznać bliżej blogera, jego zainteresowania i gusta. Jeżeli chcesz dołączyć do akcji - w każdy piątek wypatruj nowego tematu.


Dziś  opowiem o książkach , które nie każdy lubi . Biorę  na tapetę  lektury szkolne.

1. Albert Camus Dżuma.
2. Fiodor Dostojewski Zbrodnia i kara  .
3. Franz Kafka Proces.
4. Zofia Nałkowska Granica.



5.  Aleksander Kamiński Kamienie na szaniec- ulubiona lektura  spośród omawianych w gimnazjum.
6. Tadeusz Borowski Opowiadania.
7. Witold Gombrowicz Ferdydurke.
8.Antoine de Saint - Exupery Mały Książę.
9 . Lucy Montgomery Ania z  Zielonego Wzgórza.- po przeczytaniu tej książki w ekspresowych tempie pochłaniałam wszystkie pozostałe części  i z  ogromnym zainteresowaniem śledziłam dalsze losy sympatycznej Ani.
10. Astrid Lindgren Dzieci z Bullerbyn- pierwsza grubsza książka , którą przeczytałam . Mam do niej ogromny sentyment.
Czy któraś z wymienionych powieści znalazłaby się także i Waszym zestawieniu? A może w ogóle nie lubicie lektur szkolnych?.











środa, 26 września 2012

60. Susan Wiggs "Zanim nadejdzie ciemność"- przedpremierowa recenzja .

                                                          Data premiery 28.09 2012.

Wzrok-   czym on dla nas jest ?. Darem , a może tylko jednym ze zmysłów,  które posiadamy . Jaka  byłaby nasza reakcja  gdy dowiedzielibyśmy się , że za  kilka miesięcy  nie będziemy j mogli zobaczyć  rodziny przyjaciół? W zamian  pozostanie tylko ciemność ,  zawarta w tytule  nowej powieści Susan Wiggs. Ludzie  zdrowi rzadko myślą o tym co by było gdyby. Nie nurtują ich pytania  jak powinnam  nauczyć się alfabetu dla niewidomych ,  czy spacerów z psem przewodnikiem. W zupełniej innej sytuacji znalazła się główna bohaterka książki "Zanim nadejdzie ciemność". Jessie Ryder- znana i ceniona fotografka cały  czas  patrzyła na świat  przez obiektyw aparatu. Nie chciała   zakładać rodziny , mieć dzieci ani domowych obowiązków. Ciągle podróżowała  , żyła na  walizkach ciesząc się tym co tu i teraz . Nigdy nie wyprzedzała  teraźniejszości .  Jedną z rzeczy od , których  nie  potrafiła uciec były    bolesne wspomnienia z młodości. Właśnie wtedy dziewczyna oddała swoje dziecko  do adopcji. Matką  Lili została jej ciotka Luz. Pomimo świadomości popełnionych przed laty błędów  Jessie  postanawia powrócić do rodzinnego miasta. Cel jest jeden.: Chce  chociaż raz zobaczyć córkę  bo niedługo nawet ta możliwość zostanie jej  odebrana. Czas biegnie szybko a choroba postępuje. Czy dojdzie do spotkania  po latach ?  Co z niego wyniknie ?.
Książka trochę mnie rozczarowała. Sam pomysł na fabułę dość ciekawy , ale wykonanie już nieco gorsze.  Po przeczytaniu opisu wydawcy spodziewałam się wzruszającej, pełnej rozmaitych tajemnic historii a dostałam powieść  obyczajową z przewidywalnym zakończeniem. Niemniej jednak muszę przyznać , że bardzo  przyjemnie  mi się ją czytało. Ciekawi bohaterowie  oraz ich historie , temat adopcji  , nieuleczalnej choroby za to wszystko duży plus.  To książka z gatunku tych , które nie dają szybko o sobie zapomnieć i  co najważniejsze  mają głębsze przesłanie. Ja jednak oczekiwałam czegoś więcej . Zdziwiły mnie niektóre zachowania i reakcje bohaterów. Co prawda nie było źle ,ale niedosyt pozostał.
"Zanim nadejdzie ciemność " to utwór o różnych rodzajach  miłości, zmaganiu się z chorobą , i próbie odzyskania tego co się kiedyś utraciło. Tytuł ten to gratka dla miłośników powieści obyczajowych.
Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Mira .



wtorek, 25 września 2012

Językowo: 04. Angielski Kierunek Matura, Zestawy Zadania Wskazówki poziom podstawowy.

Każdego roku do egzaminu   dojrzałości przystępuje tysiące licealistów.  Na liście obowiązkowych przedmiotów maturalnych  znajdziemy dowolnie wybrany język obcy ( nowożytny). Jednak zdecydowana większość zdających decyduje się pisać maturę z  angielskiego(poziom podstawowy jest  obowiązkowy można zmierzyć się również z  arkuszem  rozszerzonym).
Publikacja  Kierunek Matura adresowana jest do uczniów, którzy mają przed sobą egzamin kończący szkołę  średnią . Książka zawiera nie tylko mnóstwo typowych zadań egzaminacyjnych jakie pojawiają się  zarówno w części pisemnej jak ustnej.  Znajdziemy  w niej również   wiadomości wstępne. Mamy tam :

  • Opis wymagań i standardów egzaminacyjnych.
  • Kryteria oceniania (punktacja).
  • Zakres tematyczny
  • Szczegółowe omówienie wszystkich  poleceń maturalnych ( na początku każdego rozdziału)
  • Przykładowe zaproszenia, listy i inne formy wypowiedzi pisemnej  + zwroty do egzaminu ustnego.
  • Praktyczne wskazówki.(  tekst + dymki)
Zanim rozpoczniesz naukę z podręcznikiem  rozwiąż test wprowadzający. Po jego ukończeniu będziesz wiedział, które  zadania  są dla Ciebie najtrudniejsze .Po rozwiązaniu  setek różnych  przykładów ,    napisaniu kilkunastu   listów,  wiadomości   i pozostałych form , które możesz spotkać na egzaminie maturalnym  przystąpisz do niego  pewniejszy i  dobrze przygotowany. Dołączona do podręcznika płyta CD to 56 minut nagrań profesjonalnych lektorów. Dodatek ten pozwala nie tylko na to aby poćwiczyć rozumienie ze słuchu . Dzięki niemu poznasz też różne  sposoby wymowy (akcent) . Niektóre z nich  na pewno spotkasz na majowym sprawdzianie. Mówi się , że ćwiczenie czyni mistrza. Autorzy podręcznika zadbali o to abyś sam mógł sprawdzić czy faktycznie tak jest. W ostatnim rozdziale książki zatytułowanym  Testy maturalne znajdziesz przykładowe zestawy egzaminacyjne . Repetytorium przygotowuje nie tylko do  matury pisemnej. Pomaga również oswoić się z nową formułą  części ustnej ,która obowiązuje od tego roku. Każde z trzech zadań  zostało dokładnie  opisane. Po przeczytaniu wstępu dowiesz się jak  ta część wygląda w teorii. Potem jest czas aby rozwiązać kilkanaście zestawów  i poćwiczyć mówienie w obcym języku. Na końcu podręcznika znajduje się klucz odpowiedzi. Został on nazwany inteligentnym. Powód  takiego określenia jest następujący: Odpowiedzi nie są wypisane w jednym rzędzie ( np a, b , d , c,a bądź T , F , T, T , F). Dodano do nich wyjaśnienie  . Jakie?. W przypadku ćwiczeń do których potrzebne są nagrania lub teksty  podano kluczowy fragment bądź konkretne zdanie, które decyduje o tym , że podane rozwiązanie jest prawidłowe.

Taka pomoc dydaktyczna przyda się nie tylko maturzystom. Pomoże również ich nauczycielom a także osobom, które udzielają korepetycji. Z podręcznika można korzystać podczas zajęć  dodatkowych przygotowujących  do najważniejszego  testu  czasów szkolnych. Jest to też doskonała propozycja dla osób , które chcą uczyć się samodzielnie i rozwiązywać przykładowe zadania  np w wolnej chwili.

Za  egzemplarz  recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Edgard.



        

czwartek, 20 września 2012

59. Hjalmar Sodenberg " Zabłąkania".


Ostatnio postanowiłam przyjrzeć się bliżej książkom , których autorzy pochodzą z krajów skandynawskich. Była już literatura  duńska , fińska a nawet norweska. Teraz przyszedł czas na utwór pisarza, który jest Szwedem. "Zabłąkania " to  prozatorski  debiut ( pisarz  zajmuje się też dziennikarstwem), który od początku wzbudzał sporo kontrowersji . Autor musiał  długo czekać na to aby
 aby powieść została wydana. Gdy już ujrzała światło dzienne spotkała się z dużą  krytyką. Pierwszy recenzent nie pozostawił na niej suchej nitki i powiedział , że jest to " jeden z najbardziej amoralnych płodów szwedzkiego pióra jaki w naszych czasach dostał się do księgarń". Sam autor mówi o niej " To właśnie tej książce zawdzięczam sławę nieobyczajnego pisarza, w rzeczywistości jest dość niewinna". Powieść otrzymała też kilka nagród.  Jak  widać ilu ludzi tyle zdań i opinii.    A jakie są moje odczucia po lekturze tej książki?.  
Jak mówi sam autor  zaczyna się   dość niewinnie i sztampowo. Miejscem  akcji jest dziewiętnastowieczny Sztokholm.  Główny bohater Tomas to świeżo upieczony student medycy. Jednak zawód lekarza nie jest jego wymarzonym. Ważniejsze niż dyplom są wysokie zarobki i możliwość zaimponowania kobietom. Choć ma on poślubić Martę  flirtuje z innymi dziewczynami . Nie  pracuje  zmuszony jest więc pożyczać pieniądze od kogo tylko się da. Zamiast   siedzieć nad książkami spędza czas na zabawach z przyjaciółmi. Niestety wszystko co dobre kiedyś się kończy. Brzmi znajomo ?. Może tak być bo podobne historie pojawiały się w książkach już nie raz..
Tutaj ta opowieść jest tylko pretekstem do tego aby powiedzieć o rzeczach ważnych.  Utwór  według mnie broni się sam i potrafi zainteresować od pierwszej strony.  Wątek miłosny   wcale nie jest tym głównym choć po przeczytaniu pierwszych kilkunastu stron można dojść do takiego wniosku. Chodzi o coś zupełnie innego .
Opis relacji Tomasa z kobietami pozwala czytelnikowi jeszcze lepiej poznać bohatera,  i  przyczyny jego postępowania.   Student na pierwszy rzut oka wydaje się  być zwykłym, szczęśliwym  dwudziestolatkiem,  który lubi dyskoteki oraz imprezy . Jest lekkomyślny , nieodpowiedzialny , żyje  chwilą.  Jednak gdy przyjrzymy mu się bliżej nasza ocena może ale nie musi być inna.   Osobiście uważam , że chłopak jest osobą  zagubioną, której  brakuje wiary w siebie. Zaryzykuję  i powiem ,iż  odczuwa on  absurdalność własnej egzystencji .Kompletnie nie wie co ma ze sobą zrobić.  W powieści tej  pojawia się motyw winy i kary , oraz odpowiedzialności za samego siebie. Czy młodzieniec jest skazany na klęskę?. Na razie wciąż szuka czegoś co da mu  choć trochę  radości . Miłość, pieniądze, wykształcenie  to nie wystarcza. Czego więc pragnie?.  Czy nie   może o to  powalczyć? , nie zna recepty  jak to robić ?  Zabrnął w ślepy zaułek i nie potrafi znaleźć drogi powrotnej ?. Moim zdaniem  właśnie   te  pytania   są kluczem    interpretacji nie tylko tytułu ale i całego utworu.  Na pozór błaha historia młodego chłopaka ma tak zwane drugie dno.  Paweł Pollak- autor przedmowy (sam jest pisarzem , twórcą takich powieści jak choćby   "Niepełni")  podsumował książkę słowami : "Piękno i mądrość czegóż więcej możemy oczekiwać od literatury"? .Aby przekonać się  czy i Tobie powieść  przypadnie do gustu  po prostu ją  przeczytaj. Jednak nie  , jest perełka , z którą każdy powinien się zapoznać.
Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Kojro. 

wtorek, 18 września 2012

Językowo :03.Anna Wieczorek Włoski nie gryzie.

Rzym Mediolan Neapol ... Chcesz nauczyć się podstaw języka, którego używają mieszkańcy wymienionych miast?. Jeśli Twoja odpowiedź brzmi Tak  zapoznaj się z kursem "Włoski nie gryzie". Dzięki podręcznikowi poznasz podstawowe zwroty  i nauczysz się najważniejszych zasad gramatycznych.

 Gdy będziesz potrafił wykorzystać tę wiedzę w praktyce  to  krótkie przedstawienie się  czy odmiana  czasownika nie sprawi ci problemu. Naukę ułatwiają rozmaite ćwiczenia i umieszczone na marginesach słowniczki . Podczas rozwiązywania zadań śmiało możesz z nich skorzystać .Małym minusem  książki jest to , że nie została do niej dołączona płyta audio. Nagrania   dostępne są za to  na stronie internetowej www.slowka.pl/wymowa. Każda z  części serii nie gryzie ( można się z nią uczyć aż 12 języków) jest identycznie skonstruowana. Zawsze te same rozdziały tematyczne , stałe sekcje takie jak  Słówka i konstrukcje czy Sprawdź się i zbiorczy słownik z wszystkimi zwrotami jakie wcześniej widzimy na marginesach) .Po zakończeniu nauki z  niniejszym kursem nasz poziom znajomości języka to A1.

Szereg różnych publikacji wydawnictwa Edgard  zbiera coraz lepsze recenzje. Dlatego postanowiłam  uczyć się języków obcych korzystając z podręczników, jakie ono oferuje. Tym co mnie najbardziej przekonało była aktywna metoda nauki. Odkrywam nowe słowa nie poprzez ciągłe "zakuwanie", ale dzięki zadaniom, które rozwiązuję.  Mówią , że ćwiczenie czyni mistrza. W tym przypadku to przysłowie sprawdza się w stu  procentach. Mogę powiedzieć iż  warto było zapoznać się z tą  pozycją. Jest naprawdę dobra dla osób, które wcześniej nie miały styczności z mową włochów. Jeśli , ktoś chce za jakiś czas kontynuować naukę  włoskiego ten tytuł jest idealnym wprowadzeniem. Zawsze można za jego pomocą powtórzyć to co już umiemy i dopiero potem rozpocząć kolejny etap edukacji.

poniedziałek, 17 września 2012

58. Tove Ditlevsen "Twarze".





Na swojej półce mam książki różnych gatunków. Czytam romanse, utwory obyczajowe , reportaże , pozycję w, których bohaterowie zmagają się z różnymi problemami. Często sięgam też po powieści psychologiczne . Do tej ostatniej grupy zaliczają się "Twarze ". Jest to krótka i dobrze napisana powieść o walce z chorobą psychiczną. Pierwszoplanowa postać-   Lise.  ma rodzinę i dzieci o, których marzy chyba każda dziewczyna. Chociaż odniosła zawodowy sukces nie potrafi się nim cieszyć a codzienne obowiązki wypełnia za nią pomoc domowa. Ona powoli zaczyna tracić kontakt z rzeczywistością . Wszyscy patrzą na nią z politowaniem ,  nie rozumieją co się dzieje. Sama zainteresowana uważa , że każdy chce ją skrzywdzić, skrytykować , zranić a nawet pozbawić życia.  Problemy narastają z każdym dniem . Kobieta  co raz częściej miewa halucynacje , zaczyna tracić wzrok i słuch . Chociaż w głębi duszy bardzo chce niestety nie potrafi poradzić sobie z zaistniałą sytuacją .Na kartach książki możemy zaobserwować nieustanną  walkę z ciężką chorobą. Widzimy usilne próby pokonania własnych słabości i lęków. Na naszych oczach rozgrywa się osobisty dramat dorosłej  matki i żony , która toczy batalię o to aby powrócić do świata w jakim wcześniej żyła.


Choć książka liczy tylko 136 stron  dostarcza mnóstwa emocji i nie jest lekturą łatwą. Ukazuje niezwykle trudne zmagania z samym sobą  i własnym schorzeniem. Jest niezwykle autentyczna. Aby zrozumieć dlaczego tak się dzieje trzeba zajrzeć do biografii pisarki.

Tove Ditlevsen była Dunką, pisała powieści, wiersze i pamiętniki. Ogromny wpływ na jej twórczość miały osobiste doświadczenia i przeżycia z dzieciństwa . Podobnie jak bohaterka musiała zmagać się z ciągle powracającą chorobą . Autorka odebrała sobie życie w 1976r.

"Twarze " są wstrząsają  i niesamowicie   realistyczną  opowieścią. To zapis przeżyć, myśli i odczuć . Książka ta pozwala czytelnikowi przez chwilę spojrzeć na otaczający go świat oczami człowieka cierpiącego na schizofrenię. Obraz osoby  tak bezradnej , cierpiącej i zmęczonej ciągłymi halucynacjami i urojeniami nie znika szybko sprzed oczu. Czytając  tę historię odbywamy podróż w głąb ludzkiej psychiki.

Widzimy ogromny ból , wewnętrzną złość i bezsilność . Autentyzm  dostrzegam nawet przy narracji. Jej cechy to prostota oraz szczerość .  Taki  sposób opowiadania  pozwala odbiorcy choć w niewielkim stopniu zrozumieć sytuację głównej postaci.

O jakich twarzach mówi tytuł powieści?, przecież  człowiek nie  powinien nikogo udawać , zakładać maski . Jednak  jest inaczej. Już na pierwszych stronach możemy przeczytać zdania , które pomogą nam zrozumieć co oznacza tytuł. Oto one :

"Spali a ich twarze były nieobecne i spokojne bo miały być użyte dopiero następnego dnia".

"W ciągu dnia zmieniały się nieustanne jakby oglądała je odbite w tafli wody targanej wiatrem".

"W razie potrzeby można było zastąpić starą twarz nową, skradzioną zmarłemu lub komuś śpiącemu”.

Ludzie bardzo często noszą maski . Choć nie chcą nikogo udawać i tak próbują dopasować się do otoczenia. Kimś innym są wśród znajomych, natomiast gdy zostają sami zachowują się w sposób całkowicie odmienny. Pojawia się więc pytanie, która twarz jest prawdziwa?.

Przychodzi moment kiedy muszę odpowiedzieć na pytanie czy jest to utwór godny uwagi.

Powiem tak :

Warto sięgnąć po tę powieść z kilku powodów. Po pierwsze dzięki niej możesz dowiedzieć się więcej na temat choroby jaką jest schizofrenia. Masz też możliwość aby choć przez krótki czas popatrzeć na to co jest wokół ciebie z odmiennej perspektywy. Nie jest to książka , z gatunku tych , które trzeba przeczytać ze względu na pochlebne recenzje. Utwór wartościowy nawet bardzo ,ale należy mieć odpowiedni nastrój i sporo odwagi aby się z nim zmierzyć.
Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Kojro.




czwartek, 13 września 2012

57. Natalia Brożko "Azja moimi oczyma".

Moją opinię o książce poprzedzi kilka słów na temat  samej  autorki.
Natalia Brożko  to 29 letnia  absolwentka  Uniwersytetu Wilhelma  Humboldta w Berlinie(wydział historii i społeczeństwa południowej i południowo wschodniej Azji). Podróże , które zostały opisane w powieści   Pani Natalia odbywała w latach 2004-2011. Celem pierwszej z wypraw było jedno z najbiedniejszych państw  świata - Birma. Podczas miesięcznego pobytu w azjatyckim kraju kobieta na własne oczy zobaczyła panującą tam nędzę. Ujęła ją natomiast ogromna dobroć mieszkańców. Choć sami cierpią głód i nie posiadają praktycznie niczego potrafią dać komuś choć drobny upominek.( pamiątkę lub lokalne przyprawy). Studentka przebywając po raz pierwszy na kontynencie azjatyckim  niemal każdego dnia zastanawiała się  : "Jak można nie mieć nic i jeszcze komuś coś dać? . Potem zrozumiała, że odpowiedź  wcale nie jest trudna do znalezienia. Po prostu "Można ONI to potrafią MY nie". Pierwsza podróż sprawiła iż młoda dziewczyna  pokochała Azję, wróciła zupełnie  odmieniona. Gdy tylko nadarzyła się okazja ponownie wyjechała . Tym razem do Wietnamu  w ramach międzynarodowej wymiany studenckiej. Znów na pół roku opuściła niemiecką uczelnię. W tym czasie  dalej się rozwijała , mogła poznać język , kulturę , tradycje czy też mentalność mieszkańców tamtego regionu. Pomiędzy zajęciami na uczelni odwiedzała warte zobaczenia miasta. Książka zawiera szczegółowe opisy każdego dnia wycieczki. Autorka spotkała na swojej drodze  mnóstwo życzliwych ludzi, nie tylko tubylców, ale też innych obcokrajowców. Choć czasami warunki były ciężkie a  niektóre zakątki rozczarowały ona nie miała zamiaru narzekać Wręcz przeciwnie postanowiła  kontynuować eskapadę. "Skoro już wywiało mnie tak daleko od domu , to warto za jednym zamachem poznać więcej ościennych krajów'.  Jak powiedziała tak zrobiła. Odwiedziła jeszcze Laos , Kambodżę a na końcu Indie. Była w słynnej Kalkucie i kilkunastu innych miejscowościach.  "Azja moimi oczyma " to książka, którą bez cienia wątpliwości nazwać można pamiętnikiem z dalekich podróży.  Tytuł  potwierdza , że wszystko o   czym czytamy w niniejszej publikacji opisane zostało z perspektywy podróżnika, osoby , która szczerze bez żadnych ubarwień  opowiada o tym jak się żyje na egzotycznym lądzie . Autorka  mówi o  licznych często dziwnych dla cudzoziemców a zwłaszcza europejczyków  zwyczajach i sytuacjach. Wspomina różne przygody oraz górskie wędrówki. To jednak nie wszystko . Reszty dowiecie się w trakcie lektury.  W książce znajdziecie sporo cennych fotografii. Zostały na nich pokazane zabytki  , sposób świętowania ale przede wszystkim codzienne życie tubylców. Dzięki zdjęciom będziecie mogli    zobaczyć jak wygląda typowy most w Birmie,  ruch uliczny w Wietnamie bądź  stolica Indii.
Jest to pozycja obowiązkowa dla moli książkowych lubiących powieści  podobne do tych tworzonych przez Martynę Wojciechowską lub Beatę Pawlikowską.  Odległe zakątki globu przedstawione w  interesujący sposób . Nic tylko czytać.
Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Warszawskiej Firmie Wydawniczej.



środa, 12 września 2012

Trochę informacji + zapowiedź recenzji.

 Dzisiaj nie będzie recenzji . Mam za to do przekazania kilka informacji o konkursach  wywiadzie organizowanym na jednym z blogów.
1.   "Konkurs z Kryptą".
Warszawska Firma Wydawnicza   zaprasza do udziału w konkursie.  Co zrobić aby zgarnąć nagrodę, którą jest  egzemplarz Książki "Zjazd" autorstwa Sebastiana Kossaka z autografem autora? To proste 
Termin nasyłania zgłoszeń  na adres konkursy@wfw.com.pl mija 30 września o godzinie 23:59.
2. ABC na blogu " Sabinkowe czytanie w obłokach bujanie"- Konkurs.  
Cykl Abc powraca po wakacyjnej przerwie .  Tym razem gościem bloggerki była Pani Iwona Walczak. Przy każdym  odcinku cyklu ogłaszany jest konkurs a w  nim do wygrania powieści "bohaterki"  danego wpisu.     Nagrodami są więc :  1 egzemplarz książki " Nagie myśli" oraz 1 egzemplarz powieści "Złocista Dolina". Pytanie konkursowe brzmi: 

"Jeśli byłabyś/byłbyś autorką/autorem, które zdanie (i czyje) z umieszczonych w necie recenzji na temat "Nagich myśli" i "Złocistej Doliny" sprawiłoby Tobie najwięcej radości i dlaczego?.

Nagrody zdobędą autorzy/autorki dwóch  najbardziej interesujących wypowiedzi. ( w zależności , której publikacji dotyczyła recenzja). Odpowiedzi wpisujcie w komentarzach pod tym postem:  
 http://sabinkat1.blogspot.com/2012/09/abciwony-j-walczak.html
Macie czas do 16 września .
3. Wywiad z  pisarką Magdaleną Kordel. 
Autorka bloga   "Pasje i fascynacje mola książkowego nie tylko literackie"   po raz  zaprosiła do rozmowy autorkę serii pt  "Uroczysko". Autorami pytań są jak zwykle blogerzy. Swoje pytania możecie umieszczać w komentarzach pod postem o tutaj : http://pasje-fascynacje-mola-ksiazkowego.blogspot.com/2012/09/wywiad-z-magdalena-kordel-zbieramy.html. Termin ich wpisywania mija  26.09 o godzinie 23:59. 
Będą oczywiście nagrody dla pytających.   Pani Magdalena Kordel wybierze osobę, której pytanie najbardziej jej się spodoba. Szczęśliwiec otrzyma  dwie książki  autorki . Ich tytuły to "Wino z Malwiną ", oraz "Okno z widokiem".

Zapraszam do zabawy. 
W najbliższych dniach na blogu pojawią się recenzje tych oto książek.:

                                                          Pozdrawiam Ania. 

wtorek, 11 września 2012

Książki po , które sięgnęłam dzięki blogowi.

Tak jak wcześniej obiecałam zamieszczam dziś krótki spis książek do przeczytania , których zachęciły mnie  pozytywne recenzje innych bloggerów.
Pierwszą z takich pozycji  była powieść Susan Wiggs  zatytułowana "A między nami ocean ". Lubię od czasu do czasu  przeczytać powieść autorki , której wcześniej nie znałam. 
Recenzję znajdziecie pod tym linkiem:http://anne18-recenzentka.blogspot.com/2012/06/30-susan-wiggs-miedzy-nami-ocean.html
 Kolejną powieścią jaką przeczytałam po zapoznaniu się z mnóstwem pochlebnych opinii jest  " Miłość na zamówienie autorstwa  jednej z moich ulubionych pisarek a mianowicie Nory Roberts. 
Zachęciła mnie szczególnie recenzja napisana przez autorkę bloga "Zapatrzona w książki".
Okładka wygląda następująco:
Jeśli ktoś nie czytał jeszcze tego co napisałam na temat tej pozycji zapraszam  do nadrobienia zaległości . Wystarczy kliknąć w ten link : http://anne18-recenzentka.blogspot.com/2012/07/40-nora-roberts-miosc-na-zamowienie.html
  Na zakończenie polski akcent czyli  dzieło Pani Katarzyny Michalak .
 Zachwytów nad książką nie było końca. W końcu postanowiłam sama sprawdzić czy książka rzeczywiście jest aż tak dobra. Nie zawiodłam się. Otrzymałam wzruszającą , pełną ciepła i świetnie napisaną opowieść. Moją opinię znajdziecie tutaj : http://anne18-recenzentka.blogspot.com/2012/06/31-katarzyna-michalak-nadzieja.html

To na razie wszystko . Jak widzicie nie jest tego dużo. Tylko czasami sięgam po powieści, polecane przez innych bloggerów.  Mam np w planach zapoznanie się z twórczością Richarda Paul Evansa, którego większość z Was bardzo chwali. Chcę przeczytać również , którąś z książek dominowanych w tym roku do literackiej Nagrody Nike. Co z tej wyjdzie zobaczymy.   Jeszcze mało prośba do tych, którzy odwiedzają  bloga.
 W  komentarzach pod tym postem podawajcie tytuły, które powinno się wpisać na listę "Książki  Warte Przeczytania". Mogą być zarówno nowości , jak i książki nieco starsze. Jeśli chodzi o gatunek interesuje mnie  wszystko oprócz fantastyki i paranormal romance .  Czekam na Wasze typy.  Na pewno wśród nich znajdę coś godnego uwagi.

poniedziałek, 10 września 2012

56. Nicholas Sparks " Dla Ciebie wszystko".

                                                      Audiobook,  Lektor : Maria Seweryn

"Dla Ciebie wszystko" to już moje dwunaste spotkanie z piórem Nicholasa Sparksa.  Amerykański pisarz jest autorem  bardzo popularnym. Jego dzieła  przetłumaczone zostały na ponad trzydzieści języków i wydane w milionowych nakładach Najnowsza powieść  twórcy bestsellerów    nie urzekła mnie tak bardzo jak poprzednie. Pomimo tego myślę, że czas który na nią przeznaczyłam wcale nie był stracony.    Po raz kolejny czytelnik odbywa wędrówkę do świata uczuć i poznaje historię wielkiej miłości głównych bohaterów Amandy i Dawsona. Choć rodzice dziewczyny nie akceptują chłopaka ona nic sobie z tego nie robi. Dla niej liczą się  uczucia jakie żywi do szkolnego kolegi. Po  kilku miesiącach znajomości tych dwoje musi się rozstać. Mężczyzna  postanawia zerwać z ukochaną ,aby nie odbierać jej możliwości dalszego  rozwoju i edukacji. Zdaje sobie sprawę z konsekwencji . Wie też , że nie może postąpić inaczej. W czasie gdy  nastolatka najpierw kończy  studia a potem zakłada rodzinę  chłopak idzie zupełnie inną drogą. Spędza  kilka lat w więzieniu.

 Po odbyciu kary nieustannie wędruje unikając spotkań z ludźmi. Do rodzinnego miasteczka  powraca tylko w jednym celu. Chce uczcić pamięć człowieka  na , którego w trudnych chwilach zawsze mógł liczyć.  Dobry kolega postarał się również o to aby  Dawson po powrocie  znów spotkał kobietę, która kiedyś skradła jego serce. Czy tak się stanie ?. Dlaczego mężczyźnie tak bardzo zależało aby ta dwójka ponownie się zobaczyła?

Początkowe rozdziały powieści  zawierają niezwykle dokładną charakterystykę pierwszoplanowych postaci, opowiadają o ich przeszłości. Opisy te nie są zbyt pasjonujące i mogą odebrać ochotę do dalszej lektury. Na szczęście były to  złe miłego początki. Choć historia opisana w powieści  nie  zbyt wyszukana  mimo wszystko ma w sobie to coś co przyciąga uwagę czytelnika. Autor co prawda skupia się przede wszystkim na relacjach pomiędzy Amandą a Dawsonem . ale  nie zapomina o przedstawieniu  pozostałych  postaci w tym rodziców bohaterki. Wątki poboczne , które początkowo wydają nieistotne  ostatecznie okazują się być tak samo ważne  jak ten główny. Tytuł utworu  można zrozumieć dopiero po zakończeniu lektury. Każda jego  interpretacja jest na swój sposób poprawna.  Książkę mogę polecić temu kto uwielbia  te klimaty i tak jak ja jest fanem lub fanką twórczości  autora. 


Za audiobooka serdecznie dziękuję  platformie Audeo.pl.
                              

niedziela, 9 września 2012

55. Agnieszka Lingas- Łoniewska Zakręty losu. Braterstwo krwi- przedpremierowa recenzja.

                                                      Data premiery : Październik 2012. 


 

Kiedy  sięgam po kolejny tom  serii zastanawiam się  czym mnie on zaskoczy .Czy pojawiają się inne wątki albo nowi bohaterowie. Co ciekawego zaserwuje czytelnikom autorka. Powiem jedno nie zawiodłam się.  Kontynuacja   trylogii o rodzinie  Borowskich jest według mnie lepsza niż część pierwsza .  Kasia  i Krzysztof  prowadzą własną kancelarię prawną. Mają nadzieję , że po traumatycznych przeżyciach  ostatnich miesięcy będą mogli zaznać chwili spokoju. Nic bardziej mylnego.  Swoje trzy grosze ponownie dorzuca starszy brat mecenasa. Łukasz powraca  do rodzinnego miasta  choć jego tożsamość została zmieniona. Pojawia się ponownie aby wcielić w życie plan zemsty i raz na zawsze rozliczyć się z niechlubną przeszłością.  Los sprawia , że na  jego drodze  staje Magda. Kobieta pomimo młodego wieku  zdążyła już sporo przeżyć.  Mężczyzna dostrzega , że dziewczyna potrzebuje pomocy. Czy jej udzieli ? , a może znów postąpi tak jak kiedyś i  przejdzie obok problemu obojętnie?  Odpowiedzi na te wszystkie pytania poznasz tylko wtedy gdy zdecydujesz się na przeczytanie  tego tytułu.  W drugiej części to właśnie  wątek   brata z mroczną przeszłością  wysuwa się na plan pierwszy . Lukas  w końcu będzie musiał zastanowić się :Co wolę ?  Znów  zatruwać życie  bliskim   czy   zacząć "grać do jednej bramki"?
 "Zakręty losu braterstwo krwi" są opowieścią w,  której po raz kolejny wraz z bohaterami wkraczamy w mafijne  kierujące się własnymi zasadami środowisko. Tam wszyscy zachowują się podobnie i mówią tym samym specyficznym językiem. Nikt nie rezygnuje z zemsty ani nie wybacza popełnionych wcześniej błędów. Autorka przybliża czytelnikom problem przemocy w rodzinie , pisze o uzależnieniu od męża sadysty, próbie odkupienia win. Jednak mimo wszystko najważniejsze jest tytułowe braterstwo krwi. Pod tym sformułowaniem nie kryje się nic innego jak tylko uczucie pomiędzy dwoma członkami rodziny , które pomimo wielu ciężkich chwil nigdy nie wygasło . Braterska miłość jest  tak wielka , że można dla niej  poświęcić kogoś   lub coś co do tej pory było najcenniejsze.: *"Nierozerwalna siła , która ich  połączyła w momencie ich narodzin jest mocniejsza niż cokolwiek innego" . Najnowsza powieść Agnieszki  Lingas - Łoniewskiej to książka   o  silnej międzyludzkiej więzi  , matczynej miłości, próbie pokonania  wciąż powracających demonów. Pokazuje ona  , że wszyscy zasługują na  jeszcze jedną  szansę. Nawet jeśli miałaby być ona ostatnią.



 Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję samej autorce  oraz Wydawnictwu Novares.




czwartek, 6 września 2012

54. Jolanta Kwiatkowska "Przewrotność dobra".



Od dawna szukałam książki, która wbiłaby mnie w fotel i nie pozwoliła abym choć na chwilę  mogła przerwać jej lekturę. W końcu udało mi się takową znaleźć. Na to  zaszczytne miano zasłużyła sobie "Przewrotność dobra". Krótka nota biograficzna znajdująca się na odwrocie okładki podpowiada , że autorka zadebiutowała w 2009r  powieścią " Jesienny koktajl" . Oprócz tej publikacji ma na swoim koncie  jeszcze cztery inne książki .  Choć  wcześniej nie znałam twórczości Pani Jolanty pierwsze spotkanie z jej piórem było nadzwyczaj udane   Powieść należy do serii " Z wykrzyknikiem". Cykl ten  to historie jakie powinny zostać nie tylko spisane ale i wykrzyczane aby każdy mógł je usłyszeć.
Bohaterka książki Dorota jest dziewczyną, która od najmłodszych lat uczona była  tylko jednego. Musiała umieć manipulować  innymi w imię korzyści jakie potem miała czerpać. Dziecko dowiaduje się jak  ma ogrywać swoją rolę i kreować własną rzeczywistość. Jednak w końcu zaczyna się buntować . Podaje własne definicje dwóch kluczowych pojęć: dobra i zła. Wyrasta na perfekcjonistkę , która zrobi wszystko aby osiągnąć wyznaczony cel. Pragnie być panią sama  dla siebie. Kiedyś musiała znosić kary i niegodziwości ojca albo brata . Teraz mówi dość. Zaczyna ewoluować.  Już nie jest bezbronną Dorotką jaka skrywała się w szafie przed tatą tyranem. Od teraz  bierze sprawy w swoje ręce, ma  precyzyjny plan  . Półśrodki nie wchodzą w grę. Wszystko w imię wyższej idei dobra.
Ta książka jest doskonałym materiałem do dyskusji . Każda kolejna strona rodzi odmienne pytania. Czytając ją  możemy zastanowić się jacy jesteśmy a kogo usilnie staramy się udawać. Podczas lektury towarzyszyło mi mnóstwo emocji. Zaczynając od przerażenia a kończąc na niedowierzaniu.
Początkowo irytowało mnie obecne wszędzie słowo dobro. Pojawiało się ono w różnych kontekstach i formach deklinacyjnych  . Autem książki bez  wątpienia jest to, że   pisarka nie boi się nazywać rzeczy po imieniu.  Ta pozycja bibliograficzna nie  należy do łatwych  w odbiorze. Można ją  nazwać studium o naturze dobra. Być może nie każdy  będzie w stanie przez nią  przebrnąć. Jednak warto spróbować  bo to literatura z najwyższej półki. 
 Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Księgarni Matras .

wtorek, 4 września 2012

Językowo : 02. Agnieszka Kowalewska Hiszpański nie gryzie.

Językiem hiszpańskim posługuje się w sumie około 500 milionów osób. Jest on trzecim ( zaraz po angielskim i chińskim) najczęściej używanym dialektem globu. Dla tych którzy chcą nauczyć się jego podstaw wydawnictwo Edgard przygotowało specjalną publikację.
"Hiszpański nie gryzie"  to podręcznik umożliwiający szybką i skuteczną edukację   języka obcego z, którym wcześniej nie mieliśmy styczności. Podczas korzystania z tej książki nauczysz się najważniejszych zasad gramatycznych. Poznasz też słownictwo niezbędne do konwersacji z  rodowitym Hiszpanem. Kurs podzielony został na 13 rozdziałów.  W każdym z nich znajdziesz praktyczne ćwiczenia , dialogi i teksty. Nie brakuje mini słowniczków ani miejsca na notatki własne. Ta pomoc naukowa  przeznaczona jest zarówno dla uczniów jak i osób dorosłych . Zawiera  najpopularniejsze  zagadnienia  , ciekawostki o Hiszpanii oraz zadania podsumowujące . Pomagają one utrwalić zdobyte wcześniej wiadomości . Gdy zapomnisz znaczenia któregoś z słówek możesz zajrzeć na umieszczonego na końcu słownika. Autorka zadbała również o to aby każdy chętny miał możliwość szlifowania  umiejętności rozumienia ze słuchu .  (Do książki dołączona została płyta  CD ). Na uwagę zasługuje również fenomenalnie skonstruowany pierwszy fragment podręcznika. W przystępny sposób wyjaśniono tam   reguły wymowy , oraz zasady stosowania akcentu.  Zadania znajdujące się w tej publikacji są starannie przygotowane i mają różny stopień trudności. Po  wykonaniu danego ćwiczenia aby przekonać się czy zostało zrobione poprawnie wystarczy zerknąć na strony z odpowiedziami. Podręcznik ten jest doskonałym wstępem do nauki hiszpańskiego na nieco wyższym poziomie. Idealny dla początkujących. Polecam.
Za możliwość zapoznania się z kursem serdecznie dziękuję wydawnictwu Edgard.

poniedziałek, 3 września 2012

53. Agnieszka Lingas- Łoniewska Zakręty losu.


Agnieszka Lingas - Łoniewska  to autorka , której twórczość bardzo polubiłam. Na liście przeczytanych  przeze mnie książek znajdują się już dwie jej  powieści . Niedawno wpadła mi w ręce  kolejna . Jest ona zupełnie inna niż  pozostałe.  Głównie ze względu na  ciekawy zabieg literacki . Akcja powieści  toczy się bowiem  w dwóch   okresach czasowych. Na pierwszych stronach poznajemy maturzystkę Kasię. Dziewczyna  wraz ojcem ma zamieszkać w domu swej macochy .  Jest też Małgorzata córka  nowej wybranki taty , której  nastolatka nie darzy zbytnią sympatią.  Już pierwszego dnia podczas wieczornego spaceru poznaje Krzysztofa. Pomiędzy nią a chłopakiem rodzi się uczucie . Planują nawet wspólne studia , nie chcą już nigdy się ze sobą rozstawać. Jednak los decyduje inaczej.  Ich drogi rozchodzą się po zakończeniu liceum.  Tak kończy się pierwsza część utworu. Akcja kolejnego fragmentu rozgrywa się trzynaście lat  później. Życie dwójki kiedyś bliskich  sobie ludzi  zmieniło się diametralnie. Ona używa nazwiska zmarłej matki i jest bardzo dobrym prokuratorem. On  natomiast stał się zimnym,  pozbawionym uczuć adwokatem . W kancelarii , którą prowadzi wszyscy  bez mrugnięcia okiem spełniają każdą prośbę szefa.  Choć Kasia i Krzysztof w  młodości byli parą teraz  w sądzie muszą stanąć po przeciwnych stronach barykady . Co z ich uczuciem ?.  Czy mają szansę wybaczyć sobie błędy jakie popełnili ponad dekadę temu?. Na drodze do ich szczęścia staje Łukasz. Chłopak jest starszym bratem  Borowskiego i od lat obraca się w mafijnym środowisku. Zrobił już wiele złego , ale czy pokaże na co jeszcze go stać?.
Pierwsza  część trylogii o Krzysztofie, Łukaszu i Katarzynie  to książka w, której bohaterowie muszą dokonać trudnego wyboru pomiędzy dwiema rodzajami miłości. Co stoi wyżej w hierarchii ?. Uczucie do ukochanej  czy  to , którym prawnik mimo wszystko  darzy własnego brata?. Na te i wiele innych pytań odpowiadają sobie pierwszoplanowe  postaci.   Autorka porusza w tej powieści wiele drażliwych  tematów. Jest oczywiście wątek miłosny , ale mamy też obraz tego co z człowiekiem potrafią zrobić narkotyki. Wykreowani przez pisarkę bohaterowie jak wszyscy młodzi ludzie przeżywają  lepsze i gorsze  chwilę Język  książki  nie jest wyrafinowany . Jedynym minusem  tej warstwy  powieści są  zdrobnienia . Pojawiały się one zbyt często i  odrobinę irytowały.
" Zakręty losu"  to opowieść  o miłości, niełatwych  do podjęcia decyzjach  i  ponownym zmaganiu się z  bolesną przeszłością. Tytuł utworu  dotyczy sytuacji w jakiej znalazła się dwójka głównych bohaterów.  Krzysiek przez przypadek spotkał kobietę , którą kiedyś  pokochał. Kasia ponownie  natknęła  się na chłopaka  sprzed lat. Jaki ten los potrafi być przewrotny. Każdy nowy życiowy zakręt  to coś niebezpiecznego i tajemniczego Komu polecam utwór ?. Na pewno spodoba się on fanom twórczości  Pani Agnieszki. Powinien   przypaść  do gustu także miłośnikom powieści trzymających czytelnika w napięciu.

Za możliwość przeczytania  książki dziękuję samej autorce oraz Wydawnictwu Novares. 
   






sobota, 1 września 2012

52. Nicholas Sparks "List w butelce".






 Niektórzy  pisarze potrafią bardzo szybko zdobyć sympatię  czytelnika. Jednym z takich twórców jest  Nicholas Sparks. Dowodów popularności autora  jest kilka. Jeden z nich to fakt , że  wiele powieści , które stworzył doczekało się swoich filmowych odpowiedników. W gronie tytułów przeniesionych na ekran znalazł się również "List w butelce"(główne role w tej produkcji otrzymali Kevin Costner i Robin Wright Penn.). Książka opowiada historię ludzi znajdujących się na dwóch zupełnie innych etapach życia. Theresa Osborne ma za sobą małżeństwo zakończone rozwodem i synka Kevina u boku . Pracuje jako dziennikarka w Bostonie. Pewnego dnia podczas pobytu na wakacjach   przez przypadek znajduje na plaży zwykłą, niczym nie wyróżniającą się butelkę.  Jednak to co w niej znajduje mocno ją zaskakuje . Zawiera ona bowiem  list miłosny. Wiadomość rozpoczyna się od słów :
"Moja najdroższa Catherine, tęsknię za Tobą, ukochana, tak jak zawsze, ale dzisiaj było mi bardzo ciężko, bo ocean śpiewał o naszym życiu".Po przeczytaniu początkowego  fragmentu kobieta wie , że osoba, która to  napisała musiała umieć kochać miłością szczerą i prawdziwą. Natomiast adresatka   zapewne była  dla autora wiadomości kimś niezwykle ważnym. Dziennikarka zdaje sobie sprawę , że obok tak pięknie napisanych słów nie można przejść obojętnie. Dlatego za namową redakcyjnych koleżanek postanawia  umieścić list w jednym z numerów czasopisma. Chcę też zaryzykować i spróbować  spotkać się z osobą , która  stworzyła ten szczególny tekst. Dziewczyna pragnie spytać z jakiego powodu kartka została umieszczona w butelce i wrzucona do morza.  Mimo strachu i niepewności z pomocą przyjaciółek odnajduje adres nieznajomego i wyrusza w podróż. Wycieczka ta przewraca życie kobiety  do góry nogami. Gdy  dociera do celu jest  zdenerwowana . Rozum mówi jedno a serce podpowiada  coś kompletnie innego.
Pomimo iż w powieści na pierwszy plan wysuwa się wątek miłosny wbrew pozorom nie jest to  bajkowe uczucie. Mężczyzna choć stracił ukochaną już kilka lat temu nadal nie może przestać o niej myśleć. Ich związek był wręcz idealny. Oboje  poznali się w dość młodym wieku i chociaż  los pokrzyżował im  plany dostali kolejną  okazję aby być razem .Osoby , którą pokochało się   tak mocno nie można łatwo usunąć z pamięci . Czytając tę książkę miałam w głowie masę rozmaitych myśli. Zastanawiałam  się jaką decyzję podejmie mężczyzna i czy zdecyduje się spróbować ponownie dać komuś cząstkę siebie.  Dziennikarka chciała dowiedzieć się szczegółów lecz nie zamierzała naciskać . Rozumiała , że to dla  Gretta trudna  sytuacja.
 "List w butelce " to  książka podczas czytania,  której  mogą stanąć w oczach łzy wzruszenia.  Sparks po raz wtóry pokazał  swój pisarski kunszt . Nie „serwuje” ckliwych romansideł    lecz powieści chwytające za serce. Udowadnia , że można kogoś obdarzyć nadzwyczajnym uczuciem , ale tak naprawdę da się to zrobić tylko raz. Czasem na przeszkodzie staje coś w co nie każdy wierzy. "W świecie, który rzadko rozumiem, wieją wiatry przeznaczenia. Zrywają się, kiedy tego najmniej oczekujemy. Czasem szarpią nas z wściekłością huraganu, czasem jedynie owiewają nasze policzki".
 To właśnie przeznaczenie może zamknąć drogę do wspólnej przyszłości. W mojej opinii ten utwór zasługuje na wysoką ocenę. Jego język jest łatwy i przystępny. Nie znajdziemy tutaj skomplikowanych sformułowań ani innych zbędnych zabiegów stylistycznych. Mamy za to emocje, którymi można by obdzielić kilka innych książek.