niedziela, 30 grudnia 2012

Podsumowanie roku 2012.

Rok 2012 a zwłaszcza okres od maja do  października  to czas kiedy blog " Książki Warte Przeczytania" bardzo się rozwinął .
Wzrosła liczba odwiedzających,  obserwatorów i komentarzy. Notki też pojawiały się coraz częściej . W tym czasie nawiązałam kilka współprac recenzenckich dodatkowo parę książek udało mi się wygrać w konkursach blogowych i nie tylko. Zostałam wytypowana do akcji Tydzień dla bloga  co również było dla mnie dużym sukcesem i wyróżnieniem.
Liczba przeczytanych książek też jest całkiem spora. Co ważniejsze niektóre z powieści zasługują na naprawdę wysoką ocenę.Czytałam książki, których autorzy pochodzą   z różnych krajów , ale i tak  dominowała literatura polska i amerykańska.
Wyzwania czytelnicze.
W tym roku  natrafiłam na kilka ciekawych wyzwań czytelniczych. Do niektórych z nich się zgłosiłam  większość trwa nadal . Jednak są też i takie z , których zrezygnowałam z powodu braku odpowiednich lektur . Jednak nie   oznacza to wcale , że mówię im definitywne nie. Być może w 2013r przystąpię do nich ponownie.
Oto wyzwania w, których staram się w miarę możliwości aktywnie uczestniczyć:
I. "Daj się zaczarować Kasi Michalak"- zabawa wymyślona przez autorkę bloga "Śladami książek". Polega na tym , że należy przeczytać wszystkie książki autorki. Wyzwanie nie ma ograniczeń czasowych.
Do tej pory udało mi się przeczytać tylko 3 powieści Pani Katarzyny , ale jak to mówią lepszy rydz niż nic.
Chętnych zapraszam do lektury recenzji wspomnianych powieści. Mają one numery odpowiednio 24, 31 i 82.
II. " Polacy nie gęsi czytajmy polską literaturę".
Książki polskich autorów czytam bardzo chętnie więc z miłą chęcią przyłączyłam się do zabawy . Jej celem jest przeczytanie przynajmniej 12 utworów napisanych przez  rodzimych  pisarzy . Lista książek przeczytanych w ramach wyzwania prezentuje się następująco:

1. Agnieszka Lingas - Łoniewska "Szósty"( recenzja nr 64).
2. Agnieszka Lingas- Łoniewska " Zakręty losu Historia Lukasa"(recenzja nr 74).
3. Katarzyna Michalak "Wiśniowy Dworek( recenzja nr 82).
4.Ilona Bidzan "Moja mała schizofrenia"( recenzja nr 76).

III. History Books- czytajmy książki historyczne- zabawę wymyśliła osoba ukrywająca się pod nickiem anetapzn i prowadząca bloga "Pasje i fascynacje mola książkowego.... nie tylko literackie".
Książki przeczytane w ramach wyzwania:

 1. August Kowalczyk " Refren kolczastego drutu"( recenzja nr 17).
2. Leo Kessler" Dolina zabójców , zamach w Teheranie 1943"(recenzja nr 33).
3. Sven Hassel "Monte Cassino"( recenzja nr 34).
4. Sven Hassel " Gestapo" (recenzja nr 36).
5. Anne Herries " Narzeczone lorda Ravensdena"( recenzja nr 41).
6. Deborah Simmons" Książę złodziei"(recenzja nr 44).
7. Leo Kessler" Operacja Leopard gorzkie zwycięstwo'( recenzja nr 62).
8. Rosemary Rogers "Intryga i namiętność( recenzja nr 81).
Biorę również udział w drugim już wyzwaniu portalu Bookstefa o, którym pisałam tutaj  :http://anne18-recenzentka.blogspot.com/2012/11/kolejne-wyzwanie-czytelnicze-i-ciekawe.html
Wyzwania z, których zrezygnowałam. 
I . Tea  Time z Corridą- dotyczy ono literatury hiszpańskiej i bryjskiej. Bannerek znajduje się na pasku  bocznym. bloga  Po kliknięciu w niego przeniesiecie się na stronę zabawy  i poznacie jej zasady.

II. Book-Trotter- wyzwanie Kasi J, która od 26 grudnia 2011 r prowadzi bloga "Kącik z książką". Zabawa polega na tym aby przeczytać choć jedną  książkę pisarza/pisarki pochodzącej z kraju który w ankiecie wybierają uczestnicy wyzwania i czytelnicy bloga. Sama idea bardzo fajna, ale jakoś nie mogłam trafić z lekturami.
Udało mi się ukończyć wyzwanie "Lato z książką" zorganizowane przez wspomniany wcześniej portal. Do opublikowania na stronie wybrałam recenzję książki Anne Heries" Narzeczone lorda Ravensdena".
Inne blogowe akcje.
W ostatnim czasie bardzo często na tym blogu pojawiały się różne rankingi w ramach akcji  Top 10, którą zaproponowała  Futbolowa prowadząca bloga www.kreatywa.net. Wybierałam tylko interesujące mnie tematy. Obok rankingów książkowych pojawiły się również dwa nieco inne  zestawienia . Muzyczne  i filmowe.
Zestawień nie zabraknie również w nadchodzącym roku, ponieważ  jest to fajna inicjatywa.
Na stronie pojawiły się też dwa wywiady. Pierwszy z nich to taki w, którym na Wasze pytania odpowiadała Pani Agnieszka Lingas - Łoniewska. Drugi natomiast to moja rozmowa z popularną wśród bloggerów pisarką - Katarzyną Michalak. Dołączyłam również do ciekawego projektu "Rozmawiajmy". Więcej informacji tutaj : http://rozmawiajmy.blogspot.com. Wziełam  udział w zabawach blogowych "Otagowani" oraz "11 pytań".

Plany na 2013 r.
  • Przeczytać wszystkie książki z  listy pokazywanej w notce "Książki do przeczytania w 2013".
  • Systematycznie" uszczuplać" półkę "Chcę przeczytać" na LC. Jak na razie liczy ona  230 pozycji. :http://lubimyczytac.pl/polka/609098/chce-przeczytac/lista
  • Czytać więcej klasyki i powieści , które polecano mi już od jakiegoś czasu a do tej pory po nie nie sięgnęłam( Tokarczuk, Masłowska , Pilch, Kapuściński itd).
  • Zapoznać się z kolejnymi utworami  Nicholasa Sparksa i Jodi  Picoult .
  • Regularnie uczestniczyć w wyzwaniach czytelniczych zwłaszcza w trójce E-pik.
  • Pisać jeszcze lepsze bardziej profesjonalne recenzje(unikać w nich powtórzeń i nie robić błędów interpunkcyjnych).
Aby dowiedzieć się do, których wyzwań planuję przystąpić w nadchodzącym roku zajrzyjcie do zakładki Wyzwania  czytelnicze 2013.
Jakie są Wasze czytelnicze i wyzwaniowe plany na  2013?, zrealizowaliście w 100% tegoroczne ?. Czekacie szczególnie na jakaś czytelniczą premierę?.

sobota, 29 grudnia 2012

85. Edgar Allan Poe Opowieści niesamowite.

Audiobook : Czyta Antoni Rot.

Egdar Allan Poe  to autor o, którym słyszałam naprawdę sporo dobrego. Do zapoznania się z jego twórczością namawiano mnie wielokrotnie, polecając szczególnie właśnie "Opowieści niesamowite". Na zbiór ten składa się piętnaście  bardzo różnorodnych (zarówno pod względem długości jak i tematyki) opowiadań  . W tekstach tych pełno jest bohaterów, i sytuacji  które można by określić   mianem  dziwnych, tajemniczych mrocznych . Autor umie w odpowiedniej chwili przestraszyć czytelnika, wprowadzić  nastrój grozy. Stworzone przez niego postaci poddane zostały dogłębnej analizie psychologicznej. Poe doskonale dawkuje  napięcie, powoli odsłania kolejne tajemnice. Zbiór ten zawiera dokładnie to co powinno się znaleźć w tego typu utworach. 
Mamy  wyrzuty sumienia, różnego rodzaju obsesje, hipnozę a nawet choroby psychiczne. Do tego groteska,  czarny humor  i mnóstwo symbolicznych obrazów.  Jak już wcześniej wspomniałam  tematyka zbioru jest różnorodna. Posłuchamy o tym jak bardzo człowiek pragnie  wygrać ze śmiercią i uciec przed przeznaczeniem. Jest też motyw dance macabre , niewyjaśniona tajemnica , całe mnóstwo grozy barwnych opisów, aluzji , zagadek plus charakterystyczny dla powieści gotyckiej motyw nawiedzonego domu. Wszystko genialnie ze sobą współgra.  Takie opowiadania jak  "Czarny Kot", "Berenika"  a także "Studnia i wahadło" to prawdziwe perełki.

Specyficzny jest też  styl Poego , który niezwykle staranie dobiera każde  słowo  stosując dużo archaizmów. Tworzy długie skomplikowane , ale logiczne zdania. Tym samym stawia trudne zadanie nie tylko przed czytelnikiem lecz także przed tłumaczem. Jednak Bolesław Leśmian porodził sobie doskonale. Dobrze ze swojej  roli wywiązał się również Pan Antoni Rot. Czytanie książki o takiej  renomie  to  nie lada wyzwanie.

 Lektor musiał " dopasować się" do utworu , który czyta. Ważna była przede wszystkim odpowiednia intonacja . Muzyka , którą  można usłyszeć w tle dodaje  też jest ważna. Muszę przyznać, że   jest pod ogromnym wrażeniem , Już wiem dlaczego opowiadania cieszą się tak dużym uznaniem wśród czytelników. Naprawdę na te pochwały   tytuł arcydzieła  zasługują.
Za audiobooka serdecznie dziękuje Audeo.pl.
Książka czytana także w ramach  wyzwania  Długie zimowe wieczory.

Informacyjnie + Pytanie do Was.

Na początku w imieniu Księgarni Matras informuje o promocji, którą ona organizuje.
"Książki z całej oferty (z drobnymi wyjątkami:)) można kupić z rabatem
-25%. 54 000 tytułów tańszych o 25%".
Więcej informacji na stronie internetowej http://www.matras.pl.
Teraz druga część dzisiejszego postu. W blogosferze pojawia się coraz więcej wyzwań czytelniczych na nadchodzący 2013r. Pomyślałam , że fajnie sama chciałabym takie zaproponować. Wyzwanie miałoby dotyczyć książek Nory Roberts jednej z moich ulubionych pisarek. Jednak zanim zabawa miałaby się rozpocząć postanowiłam zrobić mały rekonesans i sprawdzić czy znajdą się chętni do udziału w wyzwaniu.
Ogólne zasady które proponuję wygładałyby następująco:
  •  Wyzwanie wystartowałoby ok 15 lutego  ze względu na to , że wcześniej studenckie obowiązki wzywają i trwałoby do końca 2015 r.
  • Uczestnicy  zobowiązują się przeczytać wszystkie książki Nory Roberts (  można też podzielić zabawę na grupy tematyczne np same romanse , książki z wątkiem kryminalnym i te pisane pod pseudonimem).
  • W komentarzach pod odpowiednią notką wklejają linki do recenzji książek przeczytanych w ramach wyzwania.
  • Do zabawy można dołączyć w dowolnym momencie.
  • Co miesiąc pojawiałyby się notki podsumowujące dokonania  uczestników.
Jeśli znalazłby się ktoś chętny do wspłótworzenia wyzwania stworzę do tego osobny blog. Jeśli nie będę robić osobne notki na tym blogu oznaczając je odpowiednią etykietką.
Masz jakieś sugestie odnośnie samej zabawy lub zasad. Napisz o tym w komentarzu.
Znajdą się chętni do udziału w zabawie?  jeśli tak zorganizuję je   a jeśli nie pozostanie to tylko mój pomysł.

czwartek, 27 grudnia 2012

84. Josélito Michaud W pułapce dzieciństwa.

Książki oparte na prawdziwych wydarzeniach zawsze są specyficzne. W nich to nie autor kreuje bohaterów i ich losy. Opisane tam  zdarzenia  rzeczywiście miały miejsce Kolejną z tego typu powieści , która miałam okazję  przeczytać jest "W pułapce dzieciństwa". Książka ta  to historia osnuta na wspomnieniach autora . Główny bohater  to  siedmioletni Olivier. Chłopczyk pomimo,że jest jeszcze bardzo mały przebywał już w kilku rodzinach zastępczych. Nigdzie jednak  nie mógł na dłużej zapuścić korzeni. Dziecko nieustannie  czuło się zagubione, samotne i opuszczone. Kolejne rozstania wiele go kosztowały. Pewnego dnia trafił do tak zwanego" domku pod drzewami"- ośrodka prowadzonego przez państwa Rivard.. To tam poznał swoich pierwszych i jedynych prawdziwych przyjaciół. Bardzo mocno przeżył śmierć jednego z nich oraz powtórne rozstanie z osobami, które  zdążył polubić a może nawet pokochać. Choć  jako jeden z niewielu odnalazł nowy dom nie czuł się w nim szczęśliwy. Jego przybrani rodzice starali się jak mogli by pokazać mu swoją miłość, on jednak nie potrafił się przełamać , otworzyć ani jej  odwzajemnić. Jedyną osobą z, którą szczerze rozmawiał była "nowa" babcia. To jej powierzał swoje tajemnice, mówił o obawach i lękach. Nadszedł dzień gdy zupełnie niespodziewanie dowiedział się prawdy o  biologicznej matce- kobiecie, która porzuciła go  zaraz po porodzie. Wiadomość ta była dla niego szokiem. Do tej pory zawsze myślał, że ukochana matka  zniknęła a jedyną rzeczą jaką po sobie zostawiła był ukryty w maskotce list pożegnalny. Przez myśl mu nie przeszło , że mama może być tak blisko niego......Po  tym co przeszedł we wczesnym dzieciństwie stracił nadzieję na to , że jeszcze kiedyś uśmiechnie się do niego szczęście .
W powieści tej mamy do czynienia  z narracją  pierwszoosobową. Wszystko opisywane jest z perspektywy chłopca , który z każdym rokiem zaczyna rozumieć  coraz więcej. Rozdziały są krótkie czasem mają tylko kilka zdań . Język  utworu dopasowany jest do wieku narratora czyli charakterystyczny dla dziecka. Każdy kolejny fragment to jakby nowa kartka zapisana w pamiętniku. Nie ma tam żadnych skomplikowanych zwrotów lecz proste zdania w, których  chłopiec opowiada o tym co myśli i jak się czuje. Opisuje kolejne pobyty w rodzinach zastępczych, spotkania z nowymi nieznanymi mu ludźmi , bolesne pożegnania , pierwsze przyjaźnie jakie udało mu się nawiązać . Chłopiec nie ukrywa tego jak bardzo się boi ani faktu , że niektóre rzeczy go przerastają.
 Josélito Michaud napisał utwór , który trudno ocenić .Zabrakło mi w nim trochę emocji bo choć historia tam opowiedziana jest  naprawdę smutna i przejmująca nie porwała , ani nie wzrusza tak mocno jak inne  książki o podobnej tematyce. Choćby te z serii "Pisane przez życie".
Za egzemplarz recenzyjny serdecznie dziękuję Księgarni Matras.

Książka czytana także w ramach  wyzwania  Długie zimowe wieczory.




poniedziałek, 24 grudnia 2012

TOP 10 NAJLEPSZE FILMY POLSKIE.




Top 10 to akcja, przy okazji której raz w tygodniu ma blogu pojawiają się różnego rodzaju rankingi, dzięki którym czytelnicy mogą poznać bliżej blogera, jego zainteresowania i gusta. Jeżeli chcesz dołączyć do akcji - w każdy piątek wypatruj nowego tematu.
Dziś przyszła pora na ranking filmowy. Dotyczyć on będzie moim zdaniem najlepszych polskich produkcji. Nasze rodzime kino to mnóstwo naprawdę dobrze zrealizowanych filmów. Dlatego aby ułatwić sobie stworzenie rankingu postanowiłam  skupić się tylko i wyłącznie na filmach , które trafiły na ekrany w ciągu ostatniej dekady. Nie oznacza to wcale , że starsze filmy  nie przypadły mi do gustu. Wręcz przeciwnie bardzo je cenię. Przechodząc do sedna  sprawy oto mój całkowicie subiektywny ranking. 10 tytułów w przypadkowej kolejności choć tak naprawdę każdy z filmów jakie wymienię. zasługuję na pierwsze miejsce.
1. Pianista (2002r) - Myślę , że tej produkcji w reżyserii Romana Polańskiego bliżej przedstawiać nie trzeba. Jest to taki film , który każdy choć raz powinien obejrzeć. Został on bardzo dobrze zrealizowany. Jeszcze nie czytałam  książki na podstawie, której powstał ,ale zamierzam to zmienić.

2. Cześć Tereska (2001, reżyser Robert Gliński)- film oglądany przeze mnie dwukrotnie. Za każdym razem  podobne odczucia i emocje. Produkcja ta choć powstała już dość dawno  wciąż pozostaje aktualna. Mijają lata a  problemy młodych ludzi nie znikają. Dobry i warty uwagi obraz opowiadający o trudnościach z jakimi musiała zmierzyć się nastoletnia dziewczyna. 
3. Skazany na bluesa ( 2005)- film biograficzny  w reżyserii Jana Kidawy-  Błońskiego. Opowiadający o tragicznie zmarłym wokaliście zespołu Dżem  Ryszardzie  Riedlu.  Doskonała oprawa muzyczna i znakomita rola Tomasza Kota. To największe atuty tej produkcji. Jest też trochę minusów, ale o nich pisać nie będę. Liczy się to , że w końcowej ocenie jest godny obejrzenia.
4. Zmruż oczy (2003)- film , który naprawdę daje do myślenia , wbija w fotel, pozostawia po sobie jakiś trwały ślad. Genialny , fenomenalny, fantastyczny materiał do długich, ciekawych  i inspirujących dyskusji.  Gorąco polecam bo naprawdę warto. Andrzej Jakimowski reżyser oraz scenarzysta filmu wykonał świetną pracę a Andrzej Chyra i Małgorzata Foremniak też wypadli bardzo dobrze.
5. Matka Teresa od kotów( 2010)- scenarzysta i reżyser Paweł Sala . Główną rolę w filmie, który mogłam obejrzeć na dużym ekranie wraz z moimi koleżankami i kolegami ze szkoły zagrała Ewa Skibińska( znana z roli Elżbiety w serialu Na dobre i na złe). Jest to wstrząsający obraz zbrodni jakiej dopuścili się dwaj młodzi chłopcy. Pokazuje on  okres 12 miesięcy  przed ich aresztowaniem , ostatnie dni śledztwa . Jednak wątek sensacyjny nie jest najistotniejszy. Liczy się warstwa psychologiczna, nakreślone portrety zabójców i przyszłej ofiary.
6.  Sala samobójców(2011).  Dzieło młodego reżysera Jana Komasy zbierało same pozytywne opinie , Mnie również się podobało.
7. W ciemności ( 2011). Agnieszka Holland jako reżyser to gwarancja sukcesu na skalę światową. Nominacja to Oskara mówi wszystko.  Film  powstały na podstawie powieści " W kanałach Lwowa" to ponad 2 godziny  kina na najwyższym poziomie. Szkoda , że walka o  tak prestiżową statuetkę  została przegrana ( ostatecznie wygrał irański film  pt "Rozstanie"). Produkcja naprawdę na tę nagrodę zasłużyła. Wielkie gratulacje dla wszystkich , którzy ten film tworzyli.
8. Big Love (2012)- film  wyreżyserowany przez Barbarę Białowąs bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Myślałam , że będzie to typowa polska  komedia romantyczna . Na szczęście  się myliłam.  Całkiem dobra gra aktorów młodego pokolenia takich jak choćby Antoni Pawlicki . Do tego niezła ścieżka dźwiękowa.
9. Dlaczego nie (2007). Komedia romantyczna w reżyserii Ryszarda Zatorskiego. Anna Cieślak, Maciej Zakościelny, Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Kot. Taka obsada +fabuła z happy endem= przepis na kinowy przebój. Lubię ten film, większość dialogów znam na pamięć a mimo to za każdym razem oglądam go z taką sama przyjemnością.
10. Tylko mnie kochaj ( 2006) - poprzednik "Dlaczego nie". Ten  sam reżyser i główny aktor . Podobna fabuła i tak samo duży sukces .
Jak wyglądałaby Wasza lista?.





 




sobota, 22 grudnia 2012

O czym w najbliższym czasie przeczytasz na blogu czyli zapowiedź poświątecznych recenzji+ życzenia dla czytelników bloga.

Dziś  zapowiedź tego co niebawem ukaże się na blogu.
I. Egzemplarze recenzyjne.

1. Edgar Allan Poe "Opowieści niesamowite "- audiobook od platformy audeo.pl
2. Joselito Michaud "W pułapce dzieciństwa"- od Księgarni Matras.


II. Przeczytane , ale jeszcze nie recenzowane.
1. Stephen King Misery- pożyczone.
2, Stephen King " Ręka Mistrza"- pożyczone
3. Nicholas Sparks  "Pamiętnik"- książka czytana w liceum mam napisaną jej recenzję jeszcze z czasów przed założeniem bloga może to ją opublikuję może napiszę po raz drugi? nie wiem  jeszcze.
Ponadto 30 grudnia pojawi się  podsumowanie mojego udziału w wyzwaniach czytelniczych zaproponowanych przez bloggerów w 2012r. Zgłosiłam się do kilku , ale z paru zrezygnowałam. Jednak o tym przeczytacie w osobnej notce. Z tej " okazji" chciałabym zrobić mały banerek  napis np Anne i wyzwania czytelnicze 2012. Czy ktoś byłby chętny do zrobienia dla mnie takiego okolicznościowego bannera? Jeśli tak proszę o kontakt na mejla. Z góry dziękuję za pomoc.
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE. 

Życzę wszystkim czytelnikom mojego bloga  zdrowych, spokojnych ,ale przede wszystkim  rodzinnych świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas wypełniają chwile spędzone z bliskimi. Oby Mikołaj  obdarował Was wymarzonymi prezentami a Sylwester  był udany.  Natomiast  zbliżający się 2013r niech  będzie jeszcze lepszy niż ten , który minie. Wszystkiego najlepszego.











wtorek, 18 grudnia 2012

TOP 10 KSIĄŻKI NA ZIMOWE WIECZORY.



Top 10 to akcja, przy okazji której raz w tygodniu ma blogu pojawiają się różnego rodzaju rankingi, dzięki którym czytelnicy mogą poznać bliżej blogera, jego zainteresowania i gusta. Jeżeli chcesz dołączyć do akcji - w każdy piątek wypatruj nowego tematu.

Niedługo dokładnie za cztery dni rozpoczęcie kalendarzowej zimy. Dlatego też dziś prezentuje ranking dziesięciu książek, które idealnie nadają się do przeczytania w pochmurny  zimowy wieczór . Kubek gorącej herbaty i książka a jaka? oto moje propozycje.Kolejność przypadkowa.
1. Powieści Nicholasa Sparksa.
2. Książki Jodi Picoult. . Tytuły tej autorki  zawsze mają po kilkaset stron a to nie pozwala czytelnikowi się nudzić.
3. J.K Rowling Seria  Harry Potter. Przygody nastoletniego czarodzieja i jego najlepszych  przyjaciół na pewno w jakiś sposób przyczyniły się  do tego , że młodzież  ponownie zaczęła czytać.
4. Margaret  Mitchell Przeminęło z wiatrem . Wydanie trzy tomowe to świetna propozycja np na ferie zimowe.Oczywiście jeśli ktoś lubi sięgać nie tylko po nowości ale i klasykę.
5. C.S Lewis  Opowieści z Narnii- kolejna kilkutomowa seria dzięki, której choć na chwilę przenosimy się do magicznej krainy.
6.  David Nicholls Jeden dzień- historie miłosne od czasu do czasu też można przeczytać.


7.John Grogan Marley i ja - na tytuł z psiakiem w roli głównej też warto znaleźć chwilkę czasu.
8. Katarzyna Michalak Seria  Sklepik z niespodzianką - lekkie , optymistyczne i niezobowiązujące książki pasują idealnie.
9.  Richard Paul Evans Podarunek , Stokrotki w śniegu, Obiecaj mi - zima większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. W wymienionych książkach i całej twórczości  Evansa  często  pojawia się ten szczególny motyw.


10. Olga Tokarczuk Prawiek i inne czasy.- co prawda nie jest to książka łatwa i przyjemna , ale na pewno watra uwagi.
Jakie tytuły dodałyście do tej listy?. Zima długa więc będzie chwila czasu na lekturę. Coś szczególnie polecacie?




piątek, 14 grudnia 2012

Językowo 06: Francuski fiszki 1000 najważniejszych słów i zdań dla początkujących.

Język francuski choć nie jest zbyt popularny może być dobrą alternatywą dla niemieckiego i angielskiego. Zalicza się go do grupy języków romańskich. Mowy tej używają nie tylko mieszkańcy jednego z europejskich państw , ale również  ludzie z paru  innych regionów. Choćby takich jak Belgia, Szwajcaria oraz niektóre  prowincje  Kanady(Quebec)i kilka części Stanów Zjednoczonych(Luizjana i Maine).  W sumie jest to  blisko  80 milionów osób.  Ja też przez pewien okres mogłam uczyć się mówić i pisać w tym języku. Choć pamiętam całkiem sporo w ramach przypomnienia podstawowych zwrotów i słówek zdecydowałam się sięgnąć po kolejne już fiszki , które pojawiły się na rynku dzięki wydawnictwu Edgard. Dodam , że jest to druga wersja niniejszego produktu pierwsza nie zawierała nagrań i pozostałych  dodatków. Pojawiły się one dopiero teraz.
W skład zestawu wchodzi:
  • 1000 niewielkich kartoników ze słówkami i przykładowymi zdaniami. Ich tłumaczenie znajduje się na odwrocie fiszki.
  • 20  pustych karteczek, które mogą służyć do zapisania własnych notatek  bądź słów, 
  • 3 kolorowe przegródki ( "Umiem", "Uczę się" "Do nauki"). Wkładając do nich poszczególne słówka możemy śledzić nasze postępy w nauce a to  z pewnością w jakich sposób motywuje do dalszej pracy.
  • Mini płyta CD  z nagraniami w formacie mp3 oraz program pozwalający osobie uczącej się tworzyć własną playlistę , której można słuchać na dowolnym odtwarzaczu  i dzięki temu ćwiczyć wymowę.
  • 1 fiszka dokładnie  opisująca jak wymawiać poszczególne głoski.
  • ulotka będąca zarazem "instrukcją obsługi kursu".
Każdy , kto bierze do ręki ten produkt zaczyna swoją przygodę z językiem od absolutnych podstaw. Pierwsze kilka kartoników to zaimki osobowe, słowa takie jak dzień dobry, dziękuję, dobranoc itd. Potem poziom trudności wzrasta. Poznajemy bowiem nazwy kolorów, miesięcy, dni tygodnia, ubrań czy liczb. Kolejne etapy nauki to sformowania dotyczące  cech charakteru , żywności  i nazwy członków rodziny. Ucząc się z fiszkami co pewien czas wkraczamy na kolejny "schodek" Gdy opanujemy  podstawy powoli przechodzimy do kolejnych grup tematycznych a  w sumie jest iż aż czterdzieści. Wraz z chwilą zakończenia kursu  potrafimy poprawnie napisać i wypowiedzieć 1000 słów w obcym języku należących do różnych kategorii. Wiemy jak nazwać  zwierzęta, przedmioty ,których uczymy się w szkole lub  negatywne bądź pozytywne uczucia. Bardziej zaawansowanie  słownictwo z zakresu  prawa, sztuki, nauki , finansów a nawet polityki też nie jest nam obce.  Fiszki ze względu na to , że są bardzo małe   można je wszędzie ze sobą zabrać praktyczne i  skuteczne. Do tego transkrypcja  i płyta. Oprócz nagrań znajdują się na niej gotowe testy umożliwiające sprawdzenie swojej wiedzy. Jest tam też funkcja karaoke dzięki, której sprawdzisz prawidłową pisownię. Niniejsze fiszki jak większość materiałów do nauki języków obcych są dość drogie( kosztują blisko 60 zł) .To jest ich zasadnicza wada. Tym  co mi się podoba w tym zestawie jest fakt iż zawiera on wszystkie   pomoce niezbędne do nauki nie tylko pisowni ale i wymowy. Grupy tematyczne mają określone symbole. Tak więc wiemy gdzie szukać słówek z danej kategorii. Znak graficzny umieszczono w rogu kartonika.  Po pierwszym dokładnym zapoznaniu się z fiszkami wiedziałam , które słówka umiem i pamiętam  a jakie wymagają powtórzenia. Były też takie, z którymi wcześniej w ogóle się nie zetknęłam.  Pomoc dydaktyczna 'Francuski fiszki 1000 najważniejszych słów i zdań" jest przeznaczona głównie dla: samouków osób, które wcześniej nie mogły  uczyć się języka  francuskiego lub pomimo wcześniejszej nauki  od dłuższego czasu nie miały z nim styczności. Spodoba się ona również miłośnikom  metody fiszek .
Zachęcam do wypróbowania tego  sposobu  nauki.
Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Edgard.

wtorek, 11 grudnia 2012

83. Richard Paul Evans Obiecaj mi.


Richard Paul Evans - autor, którego książki  okupują pierwsze miejsca  na listach  bestsellerów. Jego powieści przetłumaczono na ponad dwadzieścia pięć języków. Amerykanin  jest laureatem wielu  literackich wyróżnień. Zdobył uznanie nie tylko czytelników ,ale również  magazynu "Romantic Times", który przyznał mu nagrodę  za najlepszą powieść dla kobiet. Pisarz dwukrotnie  cieszył się również ze zwycięstwa w konkursie Storytelling World Awards(za książki dla dzieci). Evans  udziela się charytatywnie,  ma własną fundację .Zgarnia za tę  działalność liczne statuetki i gratulacje. Mieszka w Salt Lake City  wraz ze swoją żoną Keri i piątką dzieci.
To właśnie małżonce  zadedykował utwór "Obiecaj  mi".
Każdy rozdział powieści  rozpoczyna się wpisem z pamiętnika głównej bohaterki -    Beth Cardall. Kobietę poznajemy już na pierwszych stronach książki . Zabiera nas ona do roku 1989. Jest 24 grudnia Wigilia Bożego Narodzenia. Dziewczyna zakłada dawno nie noszony naszyjnik , który kiedyś otrzymała w prezencie. Opowiada czytelnikowi swoją    historię. Mówi o trudnym dla niej czasie, i wydarzeniach w, których uczestniczyła. W wieku dwudziestu ośmiu lat  dowiaduje  się najpierw o jednej a potem  kilku zdradach jakich dopuścił się  ukochany. Dodatkowo odkrywa , że jej  córeczka Charlotte jest poważnie chora. Pierwszą ze zdrad potrafiła wybaczyć 
„A błądzić jest rzeczą ludzką, a wybaczyć... no, to już może tylko miłość.”
 Jednak kolejne były dla niej kompletnym zaskoczeniem. Po śmierci męża przestała wierzyć i miłość i ufać mężczyznom. Właśnie wtedy w jej życiu  pojawia się Matthew. Nowy     bohater  choć nie pracuje ma stabilną sytuację finansową ,dobry samochód i co ważniejsze bardzo dużo wie o Beth chociaż  nigdy wcześniej się z nią nie spotkał. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to , że Włoch  zna nie tylko przeszłość ale i przyszłość dziewczyny, potrafi pomóc chorej w chwili gdy lekarze są bezradni. Już teraz może  opowiedzieć o tym co wydarzy się za kilka lat. Kim on tak naprawdę jest , jaki sekret ukrywa? Kto i komu coś obiecał ? Czy zdoła  tych przyrzeczeń dotrzymać ? .Te i mnóstwo innych pytań być może  zadaje sobie większość osób czytających tę książkę.



"Złamane przyrzeczenia są jak rozbite lustra. Ranią tych, którzy się ich kurczowo trzymają i wpatrują w popękane odbicia samych siebie".

Zacytowane poniżej słowa wypowiedziała pierwszoplanowa postać. Beth to osoba, która sama przeżyła to o czym powiedziała. Została oszukana, zdradzona i wykorzystana. Całe jej małżeństwo okazało się być jednym wielkim kłamstwem . Na szczęście zawsze mogła liczyć na swoją przyjaciółkę Roxanne . Potem pojawił się Matthew mężczyzna , który pozwolił jej  uwierzyć, że zasługuje na to by być szczęśliwa. Pozostali bohaterowie  mimo iż są dobrze wykreowani  schodzą na dalszy plan. Autor skupia się na opisaniu historii tej najważniejszej trójki. Beth , Matthew i Charlotte  to  oni są "w centrum zainteresowania". Pisarz doskonale radzi sobie z opisem kobiecych uczuć, problemów i rozterek. Narrację powierza  młodej dziewczynie . Wszystko opisywane jest z jej perspektywy.
Utwór ten to " kopalnia" fantastycznych cytatów i powieść w, której znajdziemy całą gamę różnorodnych emocji.( choć są  też momenty w, których ich brakuje a powinny się pojawić). Jest tu ból związany z trudną decyzją, bezradność matki, która mimo iż  bardzo chce  nie potrafi pomóc dziecku , miłość i nadzieja , że można oszukać czas.
Książka ma również kilka minusów, które jednym będą przeszkadzać a drudzy nie zwrócą na nie uwagi.  Niektóre  z opisanych tam wydarzeń są mało prawdopodobne  a okoliczności spotkania głównych bohaterów trochę dziwne. 
Klamrą łączącą  powieść w jedną całość  są święta Bożego Narodzenia. Na kartach książki czuć ich urok oraz magię. "Obiecaj mi" to lektura adresowana przede wszystkim do kobiet. Doskonała na zbliżający się świąteczny czas. 
Oba cytaty pochodzą z książki Richard Paul Evans Obiecaj mi str 60 i 146.
Książka czytana w ramach:
  • Wyzwania czytelniczego Długie zimowe wieczory.
  • Grudniowej edycji wyzwania Trójka-epik ( książka z motywem świąt Bożego narodzenia w tle), http://ksiazki-sardegny.blogspot.com/2012/12/grudniowa-trojka-i-podsumowanie.html
  •  Wyzwania czytelniczego "Znalezione pod choinką.
  • Stosikowego losowania na blogu "Przeczytałam książkę.
Recenzja poza blogiem i portalem lubimy czytać została opublikowana również tutaj:






niedziela, 9 grudnia 2012

TOP 10 MUZYCZNI IDOLE CZ 1 I 2.


Top 10 to akcja, przy okazji której raz w tygodniu ma blogu pojawiają się różnego rodzaju rankingi, dzięki którym czytelnicy mogą poznać bliżej blogera, jego zainteresowania i gusta. Jeżeli chcesz dołączyć do akcji - w każdy piątek wypatruj nowego tematu.

Nadal nadrabiam zaległości w rankingach. Dziś trochę inaczej bo muzycznie. Lista moich ulubionych wykonawców.Kolejność najpierw artyści polscy potem ci z zagranicy.
1. Dżem.

2. Myslowidz .
3. Varius Manx.
4. IRA.
5. Andrzej Piaseczny.
6. Michel Jackson.
7. Roxette.
8. Beyonce.
9. Rihanna.
Na koniec moja ulubiona wokalista.
10. Adele.
Mam nadzieję , że wszystkie filmiki działają. Miłego słuchania.

piątek, 7 grudnia 2012

82. Katarzyna Michalak Wiśniowy Dworek.


"Wiśniowy Dworek" to  już czwarta część serii owocowej autorstwa Katarzyny Michalak. Tym razem czytelnik poznaje dwie  główne bohaterki. Pierwsza z nich Danusia Wrzesień to młoda  nauczycielka i zarazem dyrektorka szkoły w Milewie. Miejscowość ta to malowniczy zakątek w, którym znajduje się zawarte w tytule miejsce- stary budynek kiedyś będący  siedzibą rodu Milewskich. Kobieta  przebywa tutaj już od kilku lat i  choć robi to co kocha to i tak czuje się bardzo samotna.   Na warszawskim Mokotowie  mieszka jej imienniczka Danka Lucińska , która jest całkiem inną osobą. Całe dnie spędza w pracy prowadząc własną firmę . Pewnego dnia obie panie dostają niespodziewane zaproszenie do spa w Jastrzębiej Górze. Dlaczego zostały zakwaterowane dokładnie w tym samym pokoju i kim jest  tajemniczy Daniel, który doprowadził do zagadkowego spotkania?, czego  bohaterki dowiadują się o sobie nawzajem ? Jeśli jesteś ciekaw/ciekawa  jak  brzmi odpowiedź na każde z powyższych pytań  nie pozostaje ci nic innego jak tylko sięgnąć po ten tytuł.
Najnowsza powieść bestsellerowej autorki to utwór z ciekawie wykreowanymi bohaterami i dynamiczną akcją, nie brakuje w niej emocji  czy też zmian sytuacji  Jest też nutka bajkowości i  szczypta  romantyzmu. 
Pisarka bardzo umiejętnie wprowadza wątek sensacyjny,  czyli jakiś nowy element w swojej twórczości.
Tym razem popularna  pisarka  proponuje czytelnikom  książkę o  rodzinnych tajemnicach. Przedstawia nam dwie osoby o kompletnie różnych charakterach. Po przypadkowym  spotkaniu ich  spokojne, uporządkowane życie już nigdy nie będzie takie samo.  Prawda , która przez ponad trzydzieści lat była skrywana wreszcie wychodzi na jaw . Do tego  nieoczekiwane kłopoty w firmie i przetarg, którego  wszyscy chcieliby uniknąć....
Kolejny utwór , który wyszedł spod pióra Pani Katarzyny to typowa literatura kobieca. Sama fabuła co prawda mało prawdopodobna, ale i tak ciekawa. Język i styl też zasługują na pochwałę. Niniejsza książka pozwala choć na chwilę oderwać się od szarej rzeczywistości, zrelaksować, odprężyć. Mam nadzieję, że kolejna część cyklu czyli "Jabłoniowe Wzgórze" również przypadnie mi do gustu. Natomiast "Wiśniowy Dworek" polecam wszystkim sympatykom autorki, oraz osobom szukającym lekkiej niezbyt ambitnej i wymagającej lektury  np na jesienno- zimowe wieczory. 

Książkę przeczytałam dzięki uprzejmości autorki oraz wydawnictwa  literackiego. Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Powieść czytana też w ramach  dwóch  wyzwań :
"Daj się zaczarować Kasi Michalak".

"Polacy nie gęsi"- czytajmy polską literaturę

oraz wyzwanie portalu Bookstrefa "Długie zimowe wieczory".